GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137216 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kredka

• 4
  • Sprzęt: omnia
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 18, 2008, 18:17:34 »
u mnie zalapal fixa dopiero po 3godzinach, dalej juz bylo szybko :)

*

Offline forpi

• 40
  • Sprzęt: Samsung i900
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 18, 2008, 18:29:00 »
u mnie zalapal fixa dopiero po 3godzinach, dalej juz bylo szybko :)

..3 godziny? :shock:  :shock:  :shock: ..jesssu...

« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:28:49 »
U mnie na VisualGPS trwało to ok. 15 min., później na AM 5.05 GPS ruszył po ok. 1 minucie.

« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 19, 2008, 08:20:58 »
W moim przypadku Omnia na ustawieniach plusa po zainstalowaniu Automapy 5.05 i ustawienieniu portu dla AM com 3 (był ustawiony port automatyczny) pierwsze ustalenie fixa trwało w terenie zabudowanym ok 1-2 min , nastepne byly juz bardzo szybkie ok 10-15 sek.Wiec bez paniki i proponuje ustalic pierwszego fixa w terenie otwartym .

*

Offline RS4

• 49
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 19, 2008, 11:38:14 »
Ja opiszę swoje przygody z odpaleniem nawigacji na Omni, może komuś się przyda,
Zainstalowałem TomTom7 wszystko pięknie aktywacja mapy, TT7 uruchamia się dopasowuje idealnie do ekranu ...tylko jedna sprawa, "brak urządzenia GPS"
wyglądało tak jakby nie było anteny GPS, próbowałem wszystkie możliwe ustawienia COM-ów, nic nie zadziałało, więc zainstalowałem program BeeLineGPS, wyszedłem na spacer (cholera ale zmarzłem i teraz jestem zaziębiony) i nic program po odpaleniu nie znalazł nic, żadnego satelity, żadnego fixa, stwierdziłem, że tylko wizyta w serwisie.
Już miałem się poddać, ale zrobiłem tak odinstalowałem BeeLineGPS i TomTom7, zrestartowałem Omnie i zainstalowałem ponownie BeeLineGPS i wyszedłem na zewnątrz, Ha jak się ucieszyłem po krótkiej chwili program znalazł satelity. Wgrałem znowu TomTom7 i znowu kicha. Wywaliłem wszystko tak jak poprzednio wgrałem BeeLineGPS żeby mieć kontrolę że odbiornik GPS działa i zainstalowałem AutoMapę 5.0.5  wyszedłem na zewnątrz i po ok. minucie wszystko zaczęło pięknie działać, znalazł fix bez problemu i żadnych ustawień.
Z własnych doświadczeń uważam że TomTom nie współpracuje prawidłowo z Omnią.

Pozdr.

RS4

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 19, 2008, 16:33:44 »
Ja mam to samo co poprzednik brak urządzenia GPS. Wgrałem TOM TOM . Podłączam zewnętrzny odbiornik gps i wszystko działa prawidłowo. Gdzie tkwi błąd????

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 20, 2008, 08:33:48 »
Doszedłem do 56 sek filmu i klops. W programach nie ma u mnie Gps gate. Ja mam z polskim językiem ale nie znalazłem podobnej ikony. Pomocy.

« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 20, 2008, 08:54:06 »
Witam

Dziwi mnie ten fakt.
Wczoraj po zainstalowaniu automapy, zostawiłem Omnię na parapecie na noc. Do rana nie znalazł sygnału GPS :(
Mój zewnętrzny GPS po blutooth (Pentagram) łykał sygnał w max 2min - w tym samym miejscu.
Zobaczymy, jak się dziś spisze w trasie...

Pozdro
Negatyw

*

Offline chrzanek

• 21
  • Sprzęt: SGH-I900 Omnia
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 20, 2008, 10:51:43 »
Witam,
od wczoraj stałem się posiadaczem Omnii i oczywiście na dzień dobry zainstalowałem Automapę. Na początku nie chciał złapać fixa ale po ustawieniu w opcjach systemowych->zewnętrzny GPS:  Port programu GPS:Com3 / Port sprzętu GPS : Com9 / 9600 i analogicznie w automapie Com3 / 9600 śmiga aż miło.
Powodzenia w rozwiązywaniu problemu.

*

Offline gerwazy22

• 39
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 20, 2008, 11:48:17 »
a wie ktos jak podczas nawigacji przez automape sprawdzic ilosc wykrywanych satelit??

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 20, 2008, 12:14:18 »
a wie ktos jak podczas nawigacji przez automape sprawdzic ilosc wykrywanych satelit??

menu - gps - informacje
chyba nie tak trudno przejżec co się ma w menu :P

*

Offline gerwazy22

• 39
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 20, 2008, 12:17:53 »
chyba ze sie ma po angielsku panie mądralo

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 20, 2008, 13:26:26 »
chyba ze sie ma po angielsku panie mądralo

w przypadku tego akurat znalezienia satelit nie ma to najmniejszego znaczenia  :wink:
chociaż zawsze mnie zastanawia dlaczego ludzie uzywają sprzętu którego nie potrafią obsługiwać i w języku którego nie rozumieją :S

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #74 dnia: Wrzesień 21, 2008, 17:01:32 »
Mam wgranego tomtoma wersję 7. Gdy w tom tomie przejdę do > zmień ustawienia > pokaż stan gps > wbudowany odbiornik gps > wybierz to wyświetla mi komunikat brak urządzenia gps. Co zrobić żeby był widoczny?

*

Offline RS4

• 49
« Odpowiedź #75 dnia: Wrzesień 21, 2008, 17:07:41 »
Mam wgranego tomtoma wersję 7. Gdy w tom tomie przejdę do > zmień ustawienia > pokaż stan gps > wbudowany odbiornik gps > wybierz to wyświetla mi komunikat brak urządzenia gps. Co zrobić żeby był widoczny?

Czy czytasz inne posty? parę postów wyżej opisałem funkcjonowanie TomToma a raczej jego niefunkcjonowanie na Omni.
Zmień na Automapę, ta działa super.

RS4

« Odpowiedź #76 dnia: Wrzesień 21, 2008, 21:38:03 »
Test wypadł ok. GPS ruszył :)
Mam pytka:
1) Co do aktualności fotoradarów. Gdzie można to aktualizować? Domyślam się, że producent automapy nie aktualizuje tego raczej, bo efekty na trasie były raczej mizerne. Znacie jakieś linki?
2) Gdy mam wersję nowszą (z netu), niż na oryg CD - aktualizuję to na zasadzie wgrania jednej wersji (przez activ sync) na tę co już mam w Omni?

« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 24, 2008, 19:13:58 »
Znacie lepszy link w temacie POI:
http://www.wwl.er.pl/  ?
Może to http://www.poiplaza.com/
Ale to wątek o problemach OMNIi z GPS. Mój problem to cierpliwość. Po dłuższej chwili i wszystko ruszyło i hula  :D :ok:. Bardzo ładnie chodzi DESTINATOR z autorotacją ekranu.

« Odpowiedź #78 dnia: Wrzesień 26, 2008, 08:49:16 »
Pytanie do walczących z OMNIĄ
Może udało się komuś uruchomienie ARCPAD 7.1 i OZIEXPLORER 2.15 na omni.
Automapa faktycznie po odczekaniu śmiga i nie tylko na porcie COM3 - u mnie po hardreset sprzętu port ustawił się na com7 i tak też działa AM. Inna rzecz że uruchamia mi się tak jakby w okienku, tzn. cały czas widać górny pasek menu start w WM6.1 oraz dolny pasek z ikonką klawiatury który zasłania ikonki menu AM. Ale to problem programu AM który jest w wersji "testowej".
Najczęściej używam jednak ARCPADA i niestety nie znajduje on satelit, podobna sytuacja jest z Oziexprorerem. Jeżeli komuś udało się uruchomić te programy to proszę o informację. Jeżeli nie to pewnie trzeba będzie czekać na jakiś nowy ROM. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 26, 2008, 11:32:10 »
Witam,
moja Omnia PDA i900 SAHI1/SAHI1, tel i900 XXHI2
testowałem
Garmin - bez problemów GPS i z autorotacją
Automapa 5.0.5 - bezproblemowo
TT7 - dobrze i szybko, ale tylko z GPSGate
ustawienia omnia niezmieniane: port programu com7, sprzęt com9 9600, dostęp automatycznie
GPSGate - input com7, output virtual com6 ( w  TT7, inny GPS nmea 4800 na franson com6) i zawsze pierwsze uruchamiamy GPGgate
może komuś pomoże

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #80 dnia: Wrzesień 26, 2008, 12:10:44 »
jaka navi garmina testowales ? bo ja bym wolal garmina od am ale kurde jakos dziwnei sie szuka w nim adresow i to mnie wkurza ze poprostu albo ja nie umiem albo cos z garminem nie teges... pozatym nie pokazuje mi mojej wsi tzn jej nazwy a na tej samej mapie tylko pod symbiana dzialal idealnie no byl pierwsza moja anwigacja  i myslalem ze ostatnia az nie skopana wersja an wm :/
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #81 dnia: Wrzesień 26, 2008, 12:16:24 »
W nowej mapie gpmapa 2008.2 został rozwiązany problem wyszukiwania. Teraz wszystkie miejscowości można znaleźć pod pozycją Adresy. Nie trzeba już mniejszych miejscowości szukać w pozycji Miasta.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 26, 2008, 12:26:59 »
faktycznie poprawilo sie na nowej mapie jest juz ok :D teraz tylko cos nie moze mi znalesc satelitow ale podladuje koma bo moze wylaczylo mi modul bo juz 2 razy komunikat o slabej bateri mialem :) wg mnie garmin jest najlepsza nawigacja, przejrzysty i dokladny :) i prosty w obsludze  co mnie bardzo cieszy.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2008, 13:47:13 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Ty-grysek

• 21
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 26, 2008, 13:57:06 »
To ja się podepnę pod wątek z nieco innym pytaniem.
Czy XTRA = AGPS ?
Mam tel. w Erze, ponoć jeszcze nie mają tej funkcjonalności aktywnej. Czy w takim razie włączenie tego coś da? Czy będzie się to wiązało z dodatkowymi opłatami, którymi straszy mnie Omnia?

Pozdrawiam
Tygrysek

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 26, 2008, 14:03:49 »
Czy XTRA = AGPS ?
Mam tel. w Erze, ponoć jeszcze nie mają tej funkcjonalności aktywnej. Czy w takim razie włączenie tego coś da? Czy będzie się to wiązało z dodatkowymi opłatami, którymi straszy mnie Omnia?

Pozdrawiam
Tygrysek

XTRA = AGPS
bedzie sie wiazalo z oplatami za GPRS - transmisje danych
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Ty-grysek

• 21
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 26, 2008, 14:50:04 »
Czy XTRA = AGPS ?

Pozdrawiam
Tygrysek

XTRA = AGPS
bedzie sie wiazalo z oplatami za GPRS - transmisje danych

Rozumiem że połączenie będzie następowało automatycznie w razie potrzeby - przed złapaniem fixa?
A jak ma się do tego "interwał pobierania" - domyślnie 24h?

Gdzie można poczytać coś więcej na ten temat, bo instrukcja do i900 jest wyjątkowo uboga...

« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 28, 2008, 19:48:22 »
Pytanie do walczących z OMNIĄ
Może udało się komuś uruchomienie ARCPAD 7.1 i OZIEXPLORER 2.15 na omni.
Automapa faktycznie po odczekaniu śmiga i nie tylko na porcie COM3 - u mnie po hardreset sprzętu port ustawił się na com7 i tak też działa AM. Inna rzecz że uruchamia mi się tak jakby w okienku, tzn. cały czas widać górny pasek menu start w WM6.1 oraz dolny pasek z ikonką klawiatury który zasłania ikonki menu AM. Ale to problem programu AM który jest w wersji "testowej".
Najczęściej używam jednak ARCPADA i niestety nie znajduje on satelit, podobna sytuacja jest z Oziexprorerem. Jeżeli komuś udało się uruchomić te programy to proszę o informację. Jeżeli nie to pewnie trzeba będzie czekać na jakiś nowy ROM. Pozdrawiam.
No i znalazło się rozwiązanie: Franson GpsGate 2.6.0.231
Wystarczyło znaleźć ten program, zainstalować na PPC, skonfigurować wirtualny port COM1 i oba programy poszły bez zgrzytu.
Pozdrawiam i polecam.

« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 29, 2008, 13:06:28 »
A jak ma się do tego "interwał pobierania" - domyślnie 24h?
Jeśli włączysz tą opcję to co 24h Omnia samoczynnie będzie pobierała z internetu dane potrzebne do szybszego łapania fix'a przez odbiornik GPS. Dane będą pobierane nawet wtedy kiedy nie będziesz używał odbiornika GPS.

« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 29, 2008, 15:12:58 »
Napiszę coś o ustawianiu GPS w Omni - rozgryzienie tego zajęło mi całe popołudnie, może się komuś przyda i zaoszczędzi czasu.

1. GPS wbudowany
wchodzisz do Settings->System->External GPS

wbudowany GPS jest na porcie COM 9, więc na zakładce Hardware musisz wybrać port COM9 (tak jest ustawione fabrycznie), baud rate najlepiej 4800 (pójdzie z automapą i tomtomem, sama automapa powinna działać też na 9600); szybciej nie ma sensu, a może powodować problemy; czyli 'aktywowaliśmy' wbudowany GPS

teraz na zakładce Programs wybieramy port, który prześle dane do softu, wybierasz dowolny wolny port, który obsługuje także Twój program do nawigacji (czyli taki, który możesz sobie wybrać w ustawiniach GPSu Automapy, TomToma, itp.), ja do Automapy mam wybrany COM3 i taki port jest też oczywiście ustawiony w Automapie

na końcu w zakładce Access zaznaczasz ptaka na tak (tak jest fabrycznie), teoretycznie przy jednym uruchomionym sofcie pobierającym dane z GPS nie powinno być problemu nawet przy odhaczonym, ale że to windows to nigdy nie wiadomo
I powinno działać.

...................
Może się komuś w/w przyda, albo nawet mnie osobiście po hard resecie :)

Po paru minutach na otwartym terenie ruszyło - znalazł satelity
AM 5.05
wielkie dzięki

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #89 dnia: Październik 02, 2008, 18:23:27 »
Witam
Dzieki waszemu postowi wszystko ruszlo;]Lapie fixa w pare sekund,przy oknie,na tarasie. Dlatego moje pytanie brzmi:

Jaka jest najlepsza wersja automapy dla OMNI???

Dyskusja o pirackim oprogramowaniu / jas_pik
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 00:44:19 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »