GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 137243 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #300 dnia: Maj 14, 2009, 12:32:20 »
dane XTRA wydaje mi sie że traca ważność dlatego że nie wszystkie satelity są na orbitach geostacjonarnych, i niektore z nich sie przesuwaja, i dlatego nie mozna podać ich calej trasy
Żadne satelity systemu gps NIE znajdują się na orbicie geostacjonarnej, tylko poniżej.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #301 dnia: Maj 14, 2009, 15:47:27 »
dane XTRA wydaje mi sie że traca ważność dlatego że nie wszystkie satelity są na orbitach geostacjonarnych, i niektore z nich sie przesuwaja, i dlatego nie mozna podać ich calej trasy
Żadne satelity systemu gps NIE znajdują się na orbicie geostacjonarnej, tylko poniżej.

sory dawno czytałem opis systemu i mogło mi sie pomylić, ale właśnie dlatego że nie są na geostacjonarnej zmieniają położenie (wzgledem ziemi)  i dane sie deaktualizują

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
  • Sprzęt: Motorola Defy
« Odpowiedź #302 dnia: Maj 14, 2009, 19:04:28 »
Gdzieś przeczytałem że do poprawnego i szybkiego łapania fixa wystarczy tylko raz włączyć xtra w celu pobrania pliku. Późniejsze aktualizowanie daje pewnie jeszcze szybsze odnajdowanie.

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #303 dnia: Maj 14, 2009, 19:36:37 »
Gdzieś przeczytałem że do poprawnego i szybkiego łapania fixa wystarczy tylko raz włączyć xtra w celu pobrania pliku. Późniejsze aktualizowanie daje pewnie jeszcze szybsze odnajdowanie.

w bardzo strych systemach gps należało podać przybliżona pozycje początkową aby uklad wogóle mogł odnaleźć pozycję. Puźniej (przy kolejnych uruchomieniach) uklad korzystal już z wcześniejszych danych i nie potrzebowal liczyc pozycji od początku tylko ją aktualizował, dlatego jeżeli czesto korzystasz z gps aktualizowanie dznych XTRA nie jest konieczne.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #304 dnia: Maj 14, 2009, 21:06:04 »
Mam od dzisiaj Omnię (do tej pory Kaiser) i testuję bo zastanawiam sie co sprzedać. Telefon wziąłem z Plusa mam ROM SAHH7/CXHH7 i zauważyłem, że nie mogę wogóle złapać fixa GPS, ani GPSViewer, ani AM 5.5 (XTRA włączyłem, pobrałem i próbowałem na portach 7 i 9 na prędkościach 4800 i 9600 i kuuuuupa wielka) Oco kaman z tym GPS-em, czy zmiana ROMU na SAHJ3, albo na SAIC3 lub extremalnie na SAID1 (bo z kwietnia 2009 juz jest jakby ktoś nie wiedział) coś pomoże z tym cholernym GPS-em? Może ktoś odpowie ??? na Kaiserku smiga aż miło, a tu kupsko :O
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 21:07:42 wysłana przez Budniu »

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #305 dnia: Maj 14, 2009, 21:08:47 »

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #306 dnia: Maj 14, 2009, 21:13:34 »
Źle mnie zrozumiałeś, dla mnie zmiana ROMU to żaden problem (i tak jeżeli zostanę przy Omni to denerwuje mnie branding), najwyżej serwis, albo wgranie starego i serwis, ale czy taka zmiana coś pomoże, czy te nowsze ROMY też mają problem z GPS? Bo jak z nowym ROMAMI tez będe musiał grzebac w rejestrach, żeby działał GPS to sprzedaję Omnię
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 21:17:59 wysłana przez Budniu »

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #307 dnia: Maj 14, 2009, 21:34:05 »
to wrzuć custom rom w którym to już jest zrobione.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #308 dnia: Maj 14, 2009, 22:22:46 »
Jak iśc to na całość :grin: wgrałem ROM SAID1 z 28 kwietnia 2009 r., a teraz idę na balkon sprawdzić GPS :evil:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #309 dnia: Maj 14, 2009, 22:42:31 »
testuj testuj tylko nie wypadnij z balkonu :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
« Odpowiedź #310 dnia: Maj 15, 2009, 09:46:28 »
Na ROMIE SAIC3 łapie fixa w 30 sekund, po jednokrotnym pobraniu danych XTRA. W Automapie ustawiamy port 7 i hula. :mrgreen:

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #311 dnia: Maj 15, 2009, 10:43:20 »
U mnie saic1 lite i jedyne co było potrzebne do prawidłowego i szybkiego łapania fix to właśnie xtra.

« Odpowiedź #312 dnia: Lipiec 08, 2009, 19:10:54 »
AUTOMAPA: Usuniecie plikow, ktorych nazwy rozpoczynaja sie od "gps" (u mnie 4 sztuki) z katalogu "Settings Files" genialnie rozwiazuje problem lapania tzw. fixa.

Od kilku tyg nie moglem sobie poradzic z sygnalem, a ze mam oryginalna AM tym bardziej mnie to denerwowalo. No ale jak nie dziala, to co robic :S  Poszedlem dzis za porada i zainstalowalem BeeLineGPS - o dziwo, program wykryl satelitki w ciagu 5 sekund! Wzialem AM w obroty i w koncu, po usunieciu w.w. plikow, AM zlapala fixa w niecala minute - problem wydaje sie wiec byc rozwiazany :D

« Odpowiedź #313 dnia: Lipiec 15, 2009, 14:44:00 »
AUTOMAPA: Usuniecie plikow, ktorych nazwy rozpoczynaja sie od "gps" (u mnie 4 sztuki) z katalogu "Settings Files" genialnie rozwiazuje problem lapania tzw. fixa.

Od kilku tyg nie moglem sobie poradzic z sygnalem, a ze mam oryginalna AM tym bardziej mnie to denerwowalo. No ale jak nie dziala, to co robic :S  Poszedlem dzis za porada i zainstalowalem BeeLineGPS - o dziwo, program wykryl satelitki w ciagu 5 sekund! Wzialem AM w obroty i w koncu, po usunieciu w.w. plikow, AM zlapala fixa w niecala minute - problem wydaje sie wiec byc rozwiazany :D
Potwierdzam o ile przez tydzień nie mogłem złapać fixa to po usunięciu w/w plików złapałem sygnał w kilka sekund i wszystko śmiga ok. Dzięki. :ok:

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #314 dnia: Lipiec 20, 2009, 13:08:20 »
Problem się powtarza :(
Zrobiłem hr i przez pare dni wszystko pięknie- fix i minutę, po czym dziś już nie działa. Przywróciłem system (za pomocą sktools) do systemu w którym wszystko śmigało. Przez chwilę wszystko ładnie po czym znów nic.
Bez pobrania xtra nie działa.
Zrobiłem hr i spróbowałem na czystym systemie i też nic- nie łapie fix.
Macie jakiś sposób na rozwiązanie problemu bez pobierania xtra?

« Odpowiedź #315 dnia: Sierpień 01, 2009, 23:13:06 »
Witam ponownie, po roku bezzawodnej pracy, (dzięki kolegom z forum) znów Omnia zwariowała. Dziś w drodze nad morze włączyłem AM w połowie drogi, nie tak jak to zwykle czynię odrazu pod domem i ....... rekord. AM odnalazła GPSa po dwóch godzinach, tak 120 minutach, ale to nie wszystko, dokładność z jaką mnie prowadziła była rewelacyjna zawsze w odległości 200 - 300 metrów obok drogi po polach, jeziorach i lasach - rewelacja. Fakt, że od czasu do czasu łapała właściwą trasę, lecz po kilku minutach znów zbaczała lub traciła łączność z GPSem. Próba resetu i nowa instalacja nic nie dała - wniosek - OMNIA do serwicu i to kilka dni po gwarancji.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #316 dnia: Sierpień 02, 2009, 11:25:47 »
ale jesli to kupiona w polsce omnia to na nia są 2 lata gwarancji..
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #317 dnia: Sierpień 03, 2009, 00:12:06 »
Witam ponownie, po roku bezzawodnej pracy, (dzięki kolegom z forum) znów Omnia zwariowała. Dziś w drodze nad morze włączyłem AM w połowie drogi, nie tak jak to zwykle czynię odrazu pod domem i ....... rekord. AM odnalazła GPSa po dwóch godzinach, tak 120 minutach, ale to nie wszystko, dokładność z jaką mnie prowadziła była rewelacyjna zawsze w odległości 200 - 300 metrów obok drogi po polach, jeziorach i lasach - rewelacja. Fakt, że od czasu do czasu łapała właściwą trasę, lecz po kilku minutach znów zbaczała lub traciła łączność z GPSem. Próba resetu i nowa instalacja nic nie dała - wniosek - OMNIA do serwicu i to kilka dni po gwarancji.

Mam taki sam problem :( Czyzby moja tez uszkodzona ? Identycznie pokazywala slaby sygnal GPS albo po polach jechalem. Kilka razy wylaczylem i potem zalapala juz normalnie. Myslicie ze trzeba do serwisu oddac ?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #318 dnia: Sierpień 03, 2009, 10:17:07 »
ja bym najpierw przeinstalował AM, a jakby to nic nie dało to zrobiłbym jeszcze HR i potem nowa instalacja AM. Jak te opcje by nie pomogły to wtedy dopiero bym odesłał do serwisu.
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #319 dnia: Sierpień 03, 2009, 10:20:42 »
tylko nie mam instalacji automapy gdyz mam wersje ze sie kopiuje bezposrednio na karte pamieci. Wiec nie mam jak przeinstalowac. Sprobuje jeszcze z HR i zobacze wtedy.
 Piractwo [ajed]

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #320 dnia: Sierpień 03, 2009, 11:16:49 »
tylko nie mam instalacji automapy gdyz mam wersje ze sie kopiuje bezposrednio na karte pamieci. Wiec nie mam jak przeinstalowac. Sprobuje jeszcze z HR i zobacze wtedy.

PIRAT  :mrgreen:
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #321 dnia: Sierpień 03, 2009, 11:45:19 »
masz pirata to na tym forum nie znajdziesz odpowiedzi... zreszŧą korzystając z takiej wersji AutoMapy nie dziw się, że ci nie działa...
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #322 dnia: Sierpień 03, 2009, 19:05:09 »
Ja również się przyłączę.
Własnie wróciłem z trasy. Po ok 5 godzinach nawigacji, pojawił się komunikat o słabym sygnale GPS i moja pozycja wzgledem mapy zaczęła wariować. Wszedlem w informacje GPS, i zobaczyłem aktywne 3 kanały i info o sygnale 2D... czasem jeden ginał i były tylko 2 (wtedy to juz masakra na ekranie!). próby ponownego odpalenia Automapy nie dawały nic. Po SR od razu 8 kanałów aktywnych i stabilna praca. Kiedyś na jakiejs starej AutoMapie pirackiej już coś takiego miałem ale wtedy zrzuciłem winę na pirata i sie tym nie przejmowałem. Teraz mam legalną wersję 5.5.2 zainstalowaną na świeży rom. W tej konfiguracji to drugi tego typu przypadek (poprzednio jakis miesiąc temu po ok 7 godz nawigacji identyczna sytuacja). Koledzy w pracy też juz to u siebie zaobserwowali. Z tego wnioskuję, że coś z tym GPSem jest nie tak. Dzisiaj bardzo dbalem o to, żeby klima delikatnie chłodziła Omnię więc nie ma mowy o jakimkolwiek przegrzaniu, soft legalny, stabilny, bezproblemowy... Więc o co chodzi? Pół biedy z taką akcją w trasie - zabawa bedzie w godzinach szczytu w centrum dużego miasta :)
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

« Odpowiedź #323 dnia: Sierpień 04, 2009, 01:49:27 »
a moze to wina romu skoro soft reset pomogl ?

*

Offline Figlonator

• 4
  • Sprzęt: Omnia i900
« Odpowiedź #324 dnia: Sierpień 20, 2009, 11:23:30 »
Witam!
Mam dość spory problem z GPS w mojej Omni i900  :(
Boje sie ze sprawa skonczy sie w serwisie, jest to dla mnie klopot gdyz telefon jest z Krakowa, a aj jestem spod Warszawy...

Miałem wgraną Auto Mape 5, iGO 8 i wszystko śmigało i to bystro, do momentu az mnie kidiabeł podkusil i połaszczyłem sie na tom tom pod omnia. Zainstalowalem GPSGate 2.6. GPSGate był po angielsku zas instrukcja zawierała opis do programu w jezyku polskim.

Jednym słowem strasznie namieszałem w tym programie, po czym go usunąłem gdyz Auto Mapa 5 nie widziala zadnej satelity, iGO8 tak samo.

Kiedy odinstalowałem owy GPSGate nastapil restart i przy uruchomieniu komunikat iformujacy ze nie mozna uruchomic GPSGate gdyz ''GPSGateCC'' został usuniety. Podłączylem PPC przez ActiveSync i (bezmyślnie) pousuwałem szczątki programu GPSGate recznie i byc moze pliki ktore odpowiadaja za dzialanie i porty com potrzebne do pracy modułu GPS. I tu sie zaczely schody i to strome...  :-?

Auto Mapa 5 krzyczala ze nie widzi odbiornika GPS, zas iGO8 nie mogl go automatycznie odnalezc i pokazywal przekreslona na czerwono satelite. Wtedy w desperacji ponownioe zainstalowalem GPSGate (ten sam) i probowalem odwrocic zmiany ale bez skutku...  :( :( :( :( :( :(  GPSGate widzi juz tylko dla hardware com 5 (a z tego co wyczytalem na forach odbiornik potrzebuje portu com 9)....  :-?

Dodam jeszcze ze w ustawieniach systemowych ''Zewnetrzny GPS'' w programy ustawiany jest nadal port programu GPS com7,  w sprzecie com9 i predkosc 115200, i w dostepie zaznaczona opcja automatycznego zarzadzania GPS.

Co mam robić????? Czy moze istnieja jakies sterowniki gps ktore moglbym dograc zeby odzyskac wczesniej usuniete pliki systemowe??? Czy jestem skazany na serwis???

HELP!!!!!  :( :( :( :(
nie rozmawiamy na forum o pirackim oprogramowaniu
nie nadużywaj emotek - regulamin
(marcinl)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2009, 09:02:40 wysłana przez Figlonator »

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #325 dnia: Sierpień 20, 2009, 14:36:41 »
CUT

Co mam robić????? Czy moze istnieja jakies sterowniki gps ktore moglbym dograc zeby odzyskac wczesniej usuniete pliki systemowe??? Czy jestem skazany na serwis???

HELP!!!!!  :( :( :( :(

HR

nie cytujemy jeśli piszemy bezpośrenio pod postem, cytaty tniemy (tomaszkap)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2009, 08:07:20 wysłana przez tomaszkap »
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #326 dnia: Sierpień 20, 2009, 18:30:28 »
tak to jest jak się bawi pirackim softem...

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #327 dnia: Sierpień 20, 2009, 18:51:15 »
mam pytanie dodałem do AM PL (5.5.3) nowe pkt POI bo jade w trase i nawet zwiekszylem maksymalnie pamiec dla i dla mapy mam jeszcze ponad 2GB pamieci na Omni pamieci wewnetrznej i tnie mi sie az nie milosiernie dla informacji wylaczylem wyswietlanie i ostrzeganie punktow ktore mnie nie interesuja i tnie sie tak ze szok sama mapa bo po wejsciu do menu chodzi wszystko pieknie tylko mapa sie tnie czy mial ktos taki problem i jakie moze byc tego rozwiazanie? Pozdrawiam :)

*

Offline Szymcio

• **
  • 204
« Odpowiedź #328 dnia: Sierpień 21, 2009, 21:00:30 »
Nie działa Wam poprawnie GPS to polecam:
1.soft reset
2.odpalenie visualgpes
3.położenie omni na parę minut i sprawdzenie czy złapie fix

Przy włączaniu np. AM gdy jadę szybko, też mam tak że nie chce mi złapać fix, ale to normalne ponieważ powinno się go łapać stojąc w miejscu.

Poza tym, jeżeli dalej będą problemy to HR i poprawne skonfigurowanie portów. Też swego czasu miałem problemu, ale wszystko ustawiłem jak należy i od tego czasu pięknie śmiga (do 2 minut łapie fix). Niekiedy jak nie łapie po kilku minutach SR i już wszystko ok.

*

Offline Figlonator

• 4
  • Sprzęt: Omnia i900
« Odpowiedź #329 dnia: Sierpień 22, 2009, 23:14:48 »
Juz zrobilem hard reset i wgralem swoja auto mape i wszystko smiga jak dawniej.
Dziekuje za wskazowki!  :ok: