Z ciekawości przeczytałem cały ten temat i troche dziwią mnie problemy niektórych co do łapania fixa.Z moich doswiadczeń z GPSami wynika, że zawsze pierwsze (to znaczy pierwsze po zainstalowaniu programu do nawigacji) złapanie fixa trochę trwa,od kilku minut do kilkunastu w zależności od stanu naładowania baterii,miejsca w którym tego fixa się szuka (musi to być na zewnątrz budynku,najlepiej w szczerym polu bez zabudowań i drzew) no i dobrze jest gdy w trakcie szukania fixa poruszamy się np.idąc a nie stojąc w jednym miejscu.Gdy nabyłem używaną Omnię miała już zainstalowana Automapę ale fixa łapała w wymienionych wyżej warunkach w czasie ok.5 minut.Soft jaki był wgrany to jakiś SAID2/23563 i radio BVHH6 a na dodatek cała pamięć pełna była różnych śmieci.Wywaliłem więc to wszystko,wgrałem fabryczny soft SAHJ3 i radio XBIC1,wgrałem Automapę i spróbowałem złapać fixa na domyślnych ustawieniach.Złapałem fixa za ok 5 sekund! i tak jest do tej pory pomimo, że dograłem już do Omnii kilka innych,potrzebnych mi programów.Wniosek,czasami warto wyczyścić swoja Omnię i jej pamięć z różnych smieci,dać trochę luzu procesorowi i nie powinno być żadnych problemów ze złapaniem fixa.I jeszcze jedno,szybkość portu ustawiona na wartość większą niż 4800 tylko pogarsza sprawę gdyż zmusza procesor do "przetrawienia" większej ilości danych a to powoduje szybsze rozładowanie baterii a nawet lekkie grzanie sie Omnii i zupełnie nie jest potrzebne do działania nawigacji a nawet może zakłucać cały proces przeliczeń jakim jest obarczony procesor naszej Omnii.