GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 134824 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #360 dnia: Marzec 29, 2010, 18:13:14 »
Rozszerzony GPS=Xtra. Omyłkowo używane są 2 nazwy w samym programie, stąd może wynikać pomyłka.
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #361 dnia: Marzec 29, 2010, 18:37:02 »
... W "rozszerzonym gps" mam wyłączoną funkcje xtra, ...

Czy dobrze czytam??
No chyba tak... Ikona "rozszerzony gps" i masz opcje xtra.

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #362 dnia: Marzec 30, 2010, 12:42:20 »

Czy dobrze czytam??

Ale mi chodziło o "mam WYŁĄCZONĄ funkcję xtra" = czyli z niej nie korzystasz??
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #363 dnia: Marzec 30, 2010, 15:28:42 »

Czy dobrze czytam??

Ale mi chodziło o "mam WYŁĄCZONĄ funkcję xtra" = czyli z niej nie korzystasz??
Wiesz co... Szczerze, to raz mam tak, raz tak i nie widze roznicy.

*

Offline sp4jkk

• 322
« Odpowiedź #364 dnia: Marzec 30, 2010, 21:33:46 »
No i właśnie o to chodzi. Ten Xtra to chyba jedna wielka ściema. Ja też sprawdzałem kilkakrotnie z i bez i tak samo omnia łapie długo sygnał. Jak już złapie to trzyma, ale czasami złapanie fixa trwa 5-10 min na różnych ustawieniach.

Sprawdziłem wszystkie tu podane na forum rady i nic nie dało, nie przyśpieszyło.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline gab305

• 20
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Xperia x8,
« Odpowiedź #365 dnia: Marzec 31, 2010, 14:47:41 »
Najlepiej w advance config włączyć AGPS pobiera nam w tedy położenie z internetu i łapanie fix`a trwa jakieś 5s
po złapaniu fixa wystarczy rozłączyć połączenie z internetem i mamy nawigacje za darmo

*

Offline sp4jkk

• 322
« Odpowiedź #366 dnia: Marzec 31, 2010, 15:27:19 »
Najlepiej w advance config włączyć AGPS pobiera nam w tedy położenie z internetu i łapanie fix`a trwa jakieś 5s
po złapaniu fixa wystarczy rozłączyć połączenie z internetem i mamy nawigacje za darmo

Napisz gdzie to znaleźć ten AGPS, bo przeleciałem cały adv config i nie znalazłem  :-|

*

Offline b7rabbitdj

• 846
« Odpowiedź #367 dnia: Marzec 31, 2010, 16:33:48 »
Napisz gdzie to znaleźć ten AGPS, bo przeleciałem cały adv config i nie znalazłem  :-|
Rozrzony gps i pod funkcja xtra masz automatyczne pobieranie, a jeszcze nizej "Pobieranie danych XTRA", myślę, że o to chodzi. Też wg. mnie sciema, co do łapania fixa, to na ciepłym czasem trwa to 2-3 minuty, a czasem 30 sekund i już ma, na zimnym roznie bywa, od 3 minut do bog wie ile... Ostatnio mam tak, że jak złapie to co chwile sie gubi i w automapie komunikat: slaby sygnal gps... Pewnie to wina romu, ale po 2 tygodniach uzytkownia org., najnowszego romu od samsunga?  :mysli: (jak nic nie da to sprzedajemy :D, bo meczy mnie ten gps szczerze mowiac...).

« Odpowiedź #368 dnia: Marzec 31, 2010, 19:00:00 »
Ja mam zainstalowany rozszeżone XTRA.cab stąd pobrałem może gdzieś na forum jest ale nie znalazłem  http://eomnia.net/showthread.php?tid=5369&pid=32214#pid32214  ustawiłem żeby pobierał z netu po podłączeniu do usb i działa dobrze.

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
  • Sprzęt: SPV M3100 Hermes
« Odpowiedź #369 dnia: Maj 03, 2010, 16:21:04 »
Przeczytałem cały wątek i nie potrafię zmusić GPSu do działania
Kupiłem Omnie na Allegro telefon jeszcze na gwarancji.

PDA:i900SAHL2/CXHL2
Telefon: i900XXHJ2

USTAWIENIA - > SYSTEM -> Zewnętrzny GPS
Zakładka PROGRAMY -> COM 3
Zakładka SPRZĘT -> COM9 -> Szybkość transmisji 4800
Zakładka DOSTĘP -> Automatycznie zarządzaj systemem GPS -> Zaznaczone

Kiedy uruchamiam aparat fotograficzny wchodzę w ustawienia zmieniam GPS z WYŁ na WŁ dostaje komunikat żeby uruchomić ponownie aparat foto żeby działał także GPS. Uruchamiam aparat foto pojawia się napis Ładowanie a pod spodem komunikat:

"Naciśnij przycisk, aby anulować GPS"
I tak sobie to trwa godzinę i dłużej i nic się nie dzieje

Kiedy uruchamiam MAPAMAP PocketPC 6 wchodzę w ustawienia GPSu i mam zieloną kontrolkę i komunikat że GPS działa. Kiedy wchodzę w ustawienia GPSu dostaję informację
PORT GPS: COM 3 (czyli taki jak tu

USTAWIENIA - > SYSTEM -> Zewnętrzny GPS
Zakładka PROGRAMY -> COM 3)
Prędkość GPSu 4800

Ustawiam trasę pojawia się mapa i komunikat wyszukiwanie satelitów i tak sobie trwa godzinę dwie i nic się nie dzieje

Zainstalowałem BeeLine GPS Robię autodetect GPS i dostaję komunikat że GPS jest na COM3 prędkość 4800. W zakładce GPS widzę czasami 4 czasami 8 a czasami 12 satelitów. Jak sobie kliknę na któregoś z nich to mam takie parametry:
Latitude
Longitude
Altitude

Wszystko ma 0

HDOP
VDOP
PDOP
Satellites Tracked

Wszystko 0

Tylko Satellites In View zmienia się w zależności od tego ile widzie satelitów. W prawym  dolnym rogu miga czerwony pasek

Robiłem Soft Restarty, jak telefon do mnie przyszedł to zrobiłem ZEROWANIE PEŁNE

Czyli co: GPS działa telefon widzi określoną liczbę satelitów ale nie potrafi odczytać danych.?
Co z tym dalej zrobić.?
Ewentualnie gdzie popełniam błąd
Pozdrawiam, Dawid Szczęch
W poszukiwaniu Doskonałego Telefonu- Mój TYP TREO 650

« Odpowiedź #370 dnia: Maj 03, 2010, 17:39:19 »
Ja mam tak ustawione i chodzi auto mapa.
USTAWIENIA / SYSTEM / Zewnętrzny GPS
Zakładka PROGRAMY / COM 7
Zakładka SPRZĘT / COM9 / Szybkość transmisji 4800
Zakładka DOSTĘP / Automatycznie zarządzaj systemem GPS / Zaznaczone
Oczywiście w programie auto mapa lub mapamap też należy ustawić porty gps.
GPS podłączony do portu com7
Prędkość odczytu z portu 4800 bps.
I rób to na dworze w domu nie załapie fixa zasysam przez rozszerzony gps przez kabel do pc i net wtedy nie płace za ściąganie operatorowi.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2010, 17:49:14 wysłana przez Dziadek13 »

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
« Odpowiedź #371 dnia: Maj 18, 2010, 21:41:13 »
Nie działa z żadnymi ustawieniami. Wgrałem nowy ROM od Ryzego z nowym radiem
i900SAIC/RyM2D4
i900XXIB2
Wgrałem na goły system BeeLine GPS i nic w mieszkaniu czy na dworze pokazuje na "kółku" od 4 do 12 satelitów niestety wszystkie słupki są puste. W AM też jest ciągle komunikat "Szuakam sygnału GPS"
Nie wiem co jest dobrze że jest na gwarancji i chyba oddam ją do serwisu. Teraz tak czy muszę mieć z powrotem wgrany oryginalny Plusowy ROM czy mogę go wysłać z tym od Ryzego czy też  wgrać ten ze strony Samsunga
http://www.samsungmobile.com/support/omnia/pl/subSa_xp.jsp#
Chyba że Ktoś z Was wie jak uruchomić w moim telefonie GPSa.?

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #372 dnia: Maj 18, 2010, 23:56:35 »
... Chyba że Ktoś z Was wie jak uruchomić w moim telefonie GPSa.?
Próbowałeś wspomóc się GPSxtra?
U mnie na romie Ryrzego GPS udostępnia dane na porcie COM3. Ale w AM ustaw na "Auto".
1. Za pomocą GPSXtra pobierz aktualne dane o położeniu satelit.
2. Na spacerze włącz AM i łap sygnał.
Oczywiście wiesz jak tłumią sygnał chmury, drzewa, budynki  :wink:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
« Odpowiedź #373 dnia: Maj 19, 2010, 16:09:30 »
oczywiście że używam GPSXtra

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #374 dnia: Maj 19, 2010, 20:10:55 »
Spróbuj tego:
http://www.modaco.com/content/i9x0-omnia-http-omnia-modaco-com/274303/quick-gps-fix-without-xtra-enabled/

Dodatkowo włącz Xtra i ściągnij efemerydy przez GSM. Odpal VisualGPSCE i sprawdź, czy widzi satelity w przeciągu 30 sek. Jeżeli nie widzi, a HR nie pomaga pozostaje serwis.
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #375 dnia: Maj 19, 2010, 21:26:13 »
... Jeżeli nie widzi, a HR nie pomaga pozostaje serwis.
Albo spróbować wgrać inny radiorom.
A jak nic z tego to faktycznie powrót do brandowego ROMu i serwis.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
« Odpowiedź #376 dnia: Maj 20, 2010, 16:00:17 »
nie łapie fixa.
Czyli serwis.
Musze wgrać z powrotem ROM Lusa taki jaki był faktycznie czy też mogę wgrać ten ze strony Samsunga
http://www.samsungmobile.com/support/omnia/pl/subSa_xp.jsp#

« Odpowiedź #377 dnia: Sierpień 18, 2010, 14:50:15 »
zainstalowalem ten program do wyszukiwania gps ale wogole go nie znajduje w moje  omni...usatwienia mam tak jak mowicie i nic ...mam iGO8

« Odpowiedź #378 dnia: Wrzesień 01, 2010, 19:58:31 »
Mam problem z złapaniem fixa.
Najlepiej obrazuje to program Nogarder GPS.
Program pokazuje mi ze mam
Number of satellites in useed:  0
Number of satellites in view: 4 do 15 i ciagle sie zmienia
Do wszystkich satelit jest 0db. Stad moje pytanie czy trzeba porostu czekac czy na fixa długo czy coś jest nie tak z antena. tak samo jest w BeeLineGPS satelity widzi a zasiegu nie.

Dodam ponadto ze obok leżała nokia e52 i na niej fix zalaplo po kilkunastu s.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 20:11:33 wysłana przez venat0r »

*

NikoPL

« Odpowiedź #379 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:27:57 »
Najprostsza rada to włączyć XTRA oraz zainstalować VisualGPSce i przed każdym włączeniem AM/Sygica/Garmina łapać fixa przez VisualGPSce. U mnie tak łapie fixa w max 30s.

« Odpowiedź #380 dnia: Wrzesień 01, 2010, 20:47:30 »
ok zainstalowałem visualgpsce i włączyłem XTRA  ale dalej zmieniają mi się tylko satelity "in view"  i te paski zasięgu przy nich są na 0. Stąd moje pytanie czy tak powinno być ze te paski są puste czy dopiero gdy się złapie fix'a bedzie jakas "in use" i staja sie zielone?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2010, 20:52:48 wysłana przez venat0r »

*

NikoPL

« Odpowiedź #381 dnia: Wrzesień 01, 2010, 22:02:00 »
Fixa musisz łapać na otwartej przestrzeni, w budynku nie złapie.
Na początku powinny "migać" te szare paski przy satelitach, następnie czerwony przycisk który miga zmieni się na zielony. Łapanie fixa przy złej pogodzie może trwać nawet kilka minut. Czasem potrzeba trochę cierpliwości  :ok:

« Odpowiedź #382 dnia: Wrzesień 02, 2010, 10:18:22 »
no wlasnie u mnie szare plamik sa puste (jasno szare) zawsze nie ma tych bardziej szarych jak na screenach od tego progsa widzialem i tak testowalem na zewnatrz.

*

NikoPL

« Odpowiedź #383 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:26:27 »
Jaki masz ROM ? Dobrze ustawiłeś port i prędkość ?

« Odpowiedź #384 dnia: Wrzesień 02, 2010, 14:39:53 »
rom i900SAHL2/CXHL2 prędkość 4800 port dobrze ostawiłem tez.

« Odpowiedź #385 dnia: Wrzesień 02, 2010, 16:22:32 »
To tak bywa jak sie chce poleprzyć odinstaluj ty te wszystkie programy tz wspomagacze i normalnie złap fixa nie będzie problemów.

*

Offline wibi

• *
  • 51
« Odpowiedź #386 dnia: Wrzesień 02, 2010, 22:08:10 »
Z ciekawości przeczytałem cały ten temat i troche dziwią mnie problemy niektórych co do łapania fixa.Z moich doswiadczeń z GPSami wynika, że zawsze pierwsze (to znaczy pierwsze po zainstalowaniu programu do nawigacji) złapanie fixa  trochę trwa,od kilku minut do kilkunastu w zależności od stanu naładowania baterii,miejsca w którym tego fixa się szuka (musi to być na zewnątrz budynku,najlepiej w szczerym polu bez zabudowań i drzew) no i dobrze jest gdy w trakcie szukania fixa poruszamy się np.idąc a nie stojąc w jednym miejscu.Gdy nabyłem używaną Omnię miała już zainstalowana Automapę ale fixa łapała w wymienionych wyżej warunkach w czasie ok.5 minut.Soft jaki był wgrany to jakiś SAID2/23563 i radio BVHH6 a na dodatek cała pamięć pełna była różnych śmieci.Wywaliłem więc to wszystko,wgrałem fabryczny soft SAHJ3 i radio XBIC1,wgrałem Automapę i spróbowałem złapać fixa na domyślnych ustawieniach.Złapałem fixa za ok 5 sekund! i tak jest do tej pory pomimo, że dograłem już do Omnii kilka innych,potrzebnych mi programów.Wniosek,czasami warto wyczyścić swoja Omnię i jej pamięć z różnych smieci,dać trochę luzu procesorowi i nie powinno być żadnych problemów ze złapaniem fixa.I jeszcze jedno,szybkość portu ustawiona na wartość większą niż 4800 tylko pogarsza sprawę gdyż zmusza procesor do "przetrawienia" większej ilości danych a to powoduje  szybsze rozładowanie baterii a nawet lekkie grzanie sie Omnii i zupełnie nie jest potrzebne do działania nawigacji a nawet może zakłucać cały proces przeliczeń jakim jest obarczony procesor naszej Omnii.

*

Offline sp4jkk

• 322
« Odpowiedź #387 dnia: Wrzesień 03, 2010, 09:57:38 »
Wszystko pięknie ładnie. Ale... ale każda Omnia jest inna (niestety). To, że Tobie udało się w 5 sek, nie oznacza, że każdemu tak się uda. Mi nie udawało się nigdy. Pomimo czystego romu i nowej instalacji Automapy. Ale trafiłem tu na forum na jednego użytkownika co to mi podpowiedział o takim programiku GPS Gate. Po zainstalowaniu tego problem łapania fixa zniknął. Raz na zawsze. Przynajmniej w moim przypadku. Dosłownie w czasie jazdy samochodem włączam Automapę (po nieużywaniu przez 2 tygodnie) i fixa mam w 5 sekund i nawiguje. Po prostu dla mnie rewelacja.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #388 dnia: Wrzesień 10, 2010, 04:13:48 »
Właśnie to obserwuję, że Omnia jest cholernie kapryśna i jednemu działa a drugiemu nie.
Jednemu pomaga taki patent a drugiemu nie.
Trochę też statystykę "błedów" napędzają romy nieoryginalne.
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #389 dnia: Kwiecień 15, 2012, 22:34:10 »
Napiszę coś o ustawianiu GPS w Omni - rozgryzienie tego zajęło mi całe popołudnie, może się komuś przyda i zaoszczędzi czasu.

1. GPS wbudowany
wchodzisz do Settings->System->External GPS

wbudowany GPS jest na porcie COM 9, więc na zakładce Hardware musisz wybrać port COM9 (tak jest ustawione fabrycznie), baud rate najlepiej 4800 (pójdzie z automapą i tomtomem, sama automapa powinna działać też na 9600); szybciej nie ma sensu, a może powodować problemy; czyli 'aktywowaliśmy' wbudowany GPS

teraz na zakładce Programs wybieramy port, który prześle dane do softu, wybierasz dowolny wolny port, który obsługuje także Twój program do nawigacji (czyli taki, który możesz sobie wybrać w ustawiniach GPSu Automapy, TomToma, itp.), ja do Automapy mam wybrany COM3 i taki port jest też oczywiście ustawiony w Automapie

na końcu w zakładce Access zaznaczasz ptaka na tak (tak jest fabrycznie), teoretycznie przy jednym uruchomionym sofcie pobierającym dane z GPS nie powinno być problemu nawet przy odhaczonym, ale że to windows to nigdy nie wiadomo
I powinno działać.

Ja sprawdzałem konfigurację i prędkość portów i siłę sygnału i fixa programem BeeLineGPS - jest tam opcja Tools->GPS->Atodetect GPS... która skanuje porty i wyświetli na którym 'nadaje' GPS i potem graficznie pokazuje jak dobrze odbiera satelity

I jeszcze jedna ważna uwaga: moduł GPS jest aktywny tylko wtedy gdy włączone jest radio GSM (włączona jest 'komórka') - upewnij się, że nie masz włączonego trybu samolot, albo coś takiego.

2. Zewnętrzny GPS przez BT
tu prosta sprawa, włączasz GPSa, w Omni w wchodzisz w Settings->Connections->Bluetooth
Mode - włączasz BT
Devices -> Add new device -  powinno wykryć urządzenie, może żądać kodu autoryzacji, którym zwykle jest 0000
COM ports->New outgoing port - wybierasz wolny port (ja mam COM2 i na takim dzialała mi Automapa)
Smart pairing - zaptaszkowane

Mój stary dobry no-name-podobno-SirfStarIII łączył się jak burza.

O GPSie Omni dużo jest sprzecznych opinii. Z mojego doświadczenia wynika (w tym momencie około 500 km przejechane), że łapie fixa w akceptowalnym czasie - dziś przy mocno zachmurzonym niebie+deszcz na otwartym dużym parkingu w ciągu mniej niż 2 minut, przy wyłączonym Enhanced GPS (bez aGPS). W porównaniu z tym starym niby-SirfStarIII jest co najmniej tak samo dokładny, ja mam wrażenie, że nawet mniej gubi się na rozjazdach i skrzyżowaniach, zmianach pasów itd. Choć tu trudno porównywać, bo siłą rzeczy w trasie używam teraz w Omni tylko wbudowanego, a tego zewnętrznego jedynie do krótkich testów - więc może te niedokładności SirfStarIII to nie GPS a mułowaty Wizard był...

Ogólnie z GPS w i900 jestem bardzo zadowolony i czeka mnie jeszcze teraz tylko instalacja TomToma, bo Automapa w 5 wersji to jest porażka niestety, albo ja jakiś dziwny jestem...

Może się komuś w/w przyda, albo nawet mnie osobiście po hard resecie :)
Najskuteczniejszy opis, jaki spotkałem... wystarczyło, że podszedłem do okna i śmiga aż miło popatrzeć :)