GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady

• 389 Odpowiedzi
  • 134148 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ery

• 8
Odp: GPS - problemy z łapaniem sygnału (fix'a), programy, porady
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 09, 2008, 10:57:40 »
Witam wszystkich. Też skusiłem się na Omnie i źle nie jest choć jest kilka rzeczy wkurzających. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Ok teraz mój problem z gps-em. Moduł gps jest wykryty i ustawiony dobrze (hardware port 9 software port 3) ściągnąłem demo automapy 5.0.7, z zainstalowaniem nie było żadnych problemów, port w automapie ustawiony na com3 a sygnału nie może złapać, szuka i szuka i ma jakiś problem... Po przeczytania także tego wątka ściągnąłem i zainstalowałem programy BeeLineGps i VisualGps. W BeeLine biorę Autodetect GPS i ładnie go znajduje, port ustawiony na com3 ale żadnych satelit mi nie znajduje, ciągle jest Fix not available, ta dioda co jet w prawym dolnym rogu w tym programie mruga czerwonym kolorem, to samo jest w VisualGps, pisze Fix not available i dioda też mruga na czerwono. Czy te Fix not available to znaczy że nie wyszukuje satelit czy też że nie może się z nimi połączyć ? (o ile to nie to samo :)) Teraz po włączeniu VisualGps pokazuje że widzi od 5 do 10 satelit, zmienia się to ciągle ale nie może się z żadną połączyć. Dodam że w pokoju mi te satelity pokazuje, po wyjściu na balkon tak samo pokazuje między 5 a 10 satelit. Na balkonie telefon leżał około 30 minut z włączoną automapą i ciągle szukał ale żadnej satelity nie znajdował. W czym może być problem ?
Drugie pytanie dotyczy funkcji Xtra, ktoś pisałe że to pomaga w łapaniu tego fixa, włączyłem tą funkcję i pobieranie danych Xtra, połączył mi się przez EDGE i nie wiem czy coś ściągnął czy nie bo ikonka była tylko te kółko co się kręci, czas też leciał także chyba coś ściągał ale po 3 minutach przerwałem transmisję. Pytanie moje brzmi : czy ktoś ściągał te dane, ile to trwa czasu i może ktoś wie jaki jest koszt tego bo wolałbym nie oglądać potem na rachunku jakiejś sumy z kosmosu :)
I jeszcze jedno niezwiązane z gps-em. Poustawiałem wszystkie parametry na oszczędzanie energii w tym na wyłączenie podświetlenia po 10 sekundach i wygaszać się wygasza tyle że po 10 czy 15 sekundach podświetlenie ponownie się włącza. I tam mruga wkurzająco. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Pozdrawiam.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 09, 2008, 11:53:58 »
wez sobie garmina zainstaluj :)

podswietlenie podczas nawigacji to nie tylko ustawienia w omnii ale rowniez ustawienia podswietlenia w programie do nawigacji.. ja sobie ustawilem w garminie zeby mi podswietlal tylko w momencie komunikatow glosowych,a kiedy ich nie ma podswietlenie sie wylacza, ale mimo wszystko ekran sie nie wygasza calkowicie i tego juz wylaczyc nie potrafie.. kiedy nawiguje to ekran jest wlaczony a kiedy wylacze nawigowanie to dziala normalnie czyli po minucie wylacza sie calkowicie mimo ze samego programu nie wylaczam i jak go obudze :) to pokzauje mi moje biezace polozenie

pakiety xtra sa malutkie a wlaczony znaczek E nie oznacza ze wciaz pobiera dane tylko ze wciaz Cie nie rozlaczyl z siecia i bardzo dobrze bo zamknieta sesja to zaokraglanie paczki danych w gore, a tak paczke zaokragli Ci tylko raz na dobe :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 09, 2008, 12:53:30 »
Błagam - poczytajcie trochę w sieci o podstawach nawigacji GPS, pełno tego...
http://www.wspinanie.edu.pl/content/view/44
http://www.navi.pl/?mright=gps_artykuly_&mitem=podstawy
Jak w BeeLineGPS pokazuje Tobie satelity to znaczy, że odbiornik GPS w Omnii działa prawidłowo i że prawidłowe dane są przesyłane poprzez port do softu. Pierwsze złapanie fixa (czyli ustalenie pozycji) zwykle trochę trwa - u mnie to było jakieś 5 minut przy wyłączonym aGPS (czyli tym co nazywasz 'xtra'). Później już zwykle łapie w ciągu sekund.
Odbiornik GPS NIE ŁĄCZY się z żadnymi satelitami - on jedynie odbiera sygnał przez nie wysyłany. Maksymalnie jest w stanie 'zobaczyć' 12 satelit na baaardzo otwartym terenie, im bardziej niesprzyjające warunki (zasłonięte niebo) tym mniej satelit 'widzi' odbiornik i tym trudniej mu ustalić pozycję (dłużej to trwa). Sygnał satelitarny jest bardzo słaby, antena w Omnii jest schowana w obudowie, więc warto do testów wybrać się na spacer, znależć sobie ławeczkę pod gołym niebem i się bawić. Minimum do ustalenia fixa to 4 satelity widziane w sposób ciągły, a tak naprawdę do ciągłego nawigowania potrzebne jest przynajmniej 5 - czyli jak jeden zostanie załonięty to zawsze jest jeszcze jeden 'zapasowy' pozwalający na kontynuowanie nawigacji!
Ot i tyle.

*

Offline gilbertQ

• 4
  • Sprzęt: Hermes,HTC Diamond
« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:33:29 »
witam, zainstalowalem AM i dziala ale chcialem miec garmina i mam problem, poniewaz nie moge go zainstalowac, wyskakuje mi blad o nieprawidlowym certyfikacie czy jakos tak, nie moge rowniez ustawic AM na todey bo ten sam komunikat mi wyskakuje. czy jest mozliwosc wylaczenia sprawdzania certyfikatow?

*

Offline ery

• 8
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:53:20 »
dzięki mardsen za odpowiedź, tylko jeszcze mam takie pytanie. Wczoraj naprzykład w domu pokazywał mi 12 satelit nawet widocznych, najmniej było 5 więc rozumiem że przy widoczności tylu satelit powinien sygnał od nich złapać tak ?? Bo nawet jak szedłem do pracy to miałem automapę włączoną i przez 15 minut drogi nie złapał mi pozycji... Jeśli pokazuje mi że widzi satelity to mówisz że wystarczy poczekać żeby złapał fixa tak ?? Ja nie muszę już nic ustawiać rozumiem bo wszystko jest prawidłowo ustawione, wystarczy poczekać aż złapie sygnał ??

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:58:04 »
Dokładnie tak. Czasami łapanie fix'a trwa dłuższą chwilę. Zależy to od kilku czynników: czy mamy do czynienia z zimnym startem GPS czy z gorącym, czy zmieniło się ostatnie położenie odbiornika GPS, gęstość zabudowy, etc.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline ery

• 8
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 10, 2008, 14:02:44 »
Ok, dzięki za odpowiedź, mam nadzieje że w końcu załapie fixa i będzie w porządku. Pozdrawiam.

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 10, 2008, 14:09:40 »
Tak jak wcześniej pisałem: pierwsze łapania fix bywa długotrwałe. Kiedy po raz pierwszy odpalałem GOS w swoim LOOX trwało to 3 minuty na otwartej przestrzeni.
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 13, 2008, 11:05:49 »
Witam.
Wszystko ładnie pięknie. automapa zainstalowana.
BeeLineGps krzyczy ze "GPS found, tested and ready to use"  ale "fix not available"
jest port ustawiony:
Programy - COM3
Sprzęt - COM9, 9600

w automapie w ustawieniach
-ogólnych zaznaczone "ptaszkiem" Uruchom GPS po starcie programu, port  - COM3, 9600
-zaawansowanych, ptaszek przy - Synchronizuj czas z GPS i Otwieraj port tylko gdy używany,
opóznienie sygnału 1,5 s, i ignoruj odchylenia GPS - Średnie

no i włączam AutoMape pieknie działa ale sygnału gps szuka i szuka...i nie znajduje:/ wkurzony

Dodam ze to nowy telefon z Plusa i chyba nie zdążyłem nic zepsuć:)

dziekuję z góry za pomoc, lub jakąś wskazówkę

« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 13, 2008, 13:55:49 »
Witam,

Powiem tak iż wgrałem Automapę w dniu dzisiejszym i ustawienia pozostawiłem w takiej formie jaka była w fabrycznych ustawieniach. Powiem tak że co do twoich ustawień to pozostawiłem na 4800 i myślę byś tak dalej pozostawił.

Jeżeli szukasz sygnału w środku w domu to możesz mieć problemy, mi sygnał także szukał sporo czasu ale gdy podszedłem do okna to potrwało to może 20-30 sek. i załapał, po pierwszych wrażeniach jestem zadowolony.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 13, 2008, 21:24:42 »
niestety na 4800 tez próbowałem na samym początku:/
telefon leżał na balkonie przez 20 minut i nic...
może kiepską automape ściągnąłem... chyba przetestuje na trialu jakimś.

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 13, 2008, 21:28:34 »

ja ustawiłem na maxa 57600 zamiast 4800 i działa błyskawicznie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 21:36:43 wysłana przez kemp »

« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 13, 2008, 21:29:36 »

Podaj adres skad sciagnales ta automape to przetestuje u siebie czy to nie wada, tej wersji.

« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 13, 2008, 22:51:31 »
i ja swój grosz w tym temacie dorzucę. Przeszedłem próby wszelkie aż wreszcie utrafiłem na ten 3 com i poszła AM - mam wersję EU. Po instalacji skrót w programach był nie aktywny - nie dal się uruchomic. Dopiero udało mi się z pzoiomu PC utworzyć skrót - wgrałem go na tamten i poszło.
Jeden mały felerek to ... mruga strzałka myszy. Co jakiś czas mruga taka serią i potem spokój. Schowałem kursor w kąt ale i tak widze jak fragment mruga. Jest na to sposób?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 13, 2008, 23:57:31 »

Podaj adres skad sciagnales ta automape to przetestuje u siebie czy to nie wada, tej wersji.

mam te wersje zainstalowana.

http://torrxxx

a skąd wy macie AM? poprosze o jakąś sprawdzoną:D
 piractwo. bikekowal
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 11:15:32 wysłana przez bikekowal »

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #45 dnia: Wrzesień 14, 2008, 01:54:09 »

http://torrexxx

Ze sklepu? Jak moderator tu luknie, to nie będzie przyjemnie  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 11:16:02 wysłana przez bikekowal »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline corek

• 34
« Odpowiedź #46 dnia: Wrzesień 14, 2008, 04:58:30 »
Witam
Z tego co zauważyłem jest problem z romem : u mnie hh5 i hh3 radio
external gps  soft- com3 , hard-9
port splitter in com3  out com8
w programie nawigacyjnym ustawiłem com 9 (dziwne .ale działa) zimny fix trwa dość długo.
polecam wyłączać splitera jeżeli nie jest potrzebny (battery drain)

http://www.gpsmeter.com/index.php?page=downloads

inne:Axim x50v wm6.1lennysh r09
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 11:11:47 wysłana przez corek »

*

Offline goopy

• 34
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 14, 2008, 06:13:46 »
Port splitter?
Gdzie jest to ustawienie w polskim sofcie??

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:16:48 »

http://torrexxx

Ze sklepu? Jak moderator tu luknie, to nie będzie przyjemnie  :mrgreen:

juz looknał...

Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:46:45 »
Witam . proste pytanie gdzie w omnii włączyć funkcję xtra lub jak kto woli aGPS piszecie że pomaga włączenie tego w odnalezieniu satelit ale nie wiem gdzie to włączać . pozdrawiam

« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 14, 2008, 11:56:36 »
takto jest jak sie nie czyta regulaminu.
Przepraszam z góry legalnych użytkowników:)

ale nadal nie działa u mnie. sprawdzę sobie jeszcze I Go.

pozdrawiam

« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 14, 2008, 12:12:33 »
Witam . proste pytanie gdzie w omnii włączyć funkcję xtra lub jak kto woli aGPS piszecie że pomaga włączenie tego w odnalezieniu satelit ale nie wiem gdzie to włączać . pozdrawiam

Witam,

Jak włączysz Menu główne -> Ustawienia -> Zakładka System -> tam jest opcja Rozszerzony system GPS.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 14, 2008, 12:37:01 »
Ok dzięki , nie widziałem tego . pozdro

« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 16, 2008, 13:36:54 »
a ja mam problem z odinstalowaniem, zostają mi śmieci po AM, a mianowicie, ikonka na pulpicie, ktora mozna wylaczyc w elementach, ale ja nie chce wogole mie cnic z AM po odinstalowaniu, a jeszcz emam ją na spisie Programow...jest jakis program do wyrzucania smieci poinstalacyjnych? bop AM instalowalem i odinstalowywalem i caly czas mi krzyczy ze nie może wszystkiego odinstalowac...a wczesniej mogl. Mial ktos podobny problem?

pozdro

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 16, 2008, 14:59:58 »
czy ktos probowal uruchomoc TT 7 na i900? ciagle pokazuje mi slby sygnal gps i nie lapie fixa. AutoMapa dziala bez problemu. Wyczytalem ze i900 ma ogolny problem z TT i ktos zaleca GPSGate, czy mozna gdzies dorwa ten program? Bylbym wdzieczny za krotki opis co w nim zrobic aby TT zobaczyl satelity ;) (nie chcialbym namieszac w gpsie dlatego wole zpaytac fachowcow)

*

Offline Kredka

• 4
  • Sprzęt: omnia
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 16, 2008, 18:57:36 »
Witam, jestem takze posiadaczem omni, do tej pory wystarczylo poczytac troche forum i problemy na jakie napotykalem byly rozwiazywane... z wyjatkiem GPS
Zainstalowalem beeLineGps odnalazl na com9 to co mial znalezc, wlaczylem aGps i czekam az zniknie mi z ekranu no fix avaliable - czekam tak z godzine i nic. Co moge jeszcze zrobic aby w koncu sie doczekac?

ps. wszystkie zaklecia juz wypowiedzialem - nie dziala  :mrgreen:

*

Offline budyn78

• *
  • 90
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 16, 2008, 19:09:17 »
Ja w automapie przestawiłem buforowanie GPS na maxymalna wartośc i chwyta nawet w oknie mieszkania :mrgreen:

*

Offline kemp

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG OMNIA
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 16, 2008, 20:01:42 »
Ja w automapie przestawiłem buforowanie GPS na maxymalna wartośc i chwyta nawet w oknie mieszkania :mrgreen:
dokładnie tak jak ja zamist 4800 na maxa ponad 50tysięcy

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 17, 2008, 14:50:07 »
dokładnie tak jak ja zamist 4800 na maxa ponad 50tysięcy

a co ma buforowanie do czulosci gpsa?
ja mam garmina i automape i w zadnym nie mialem zadnych problemow, ustawien nie zmienialem zostawilem domyslne.. pierwszy raz fixa lapal ponad minute a teraz w przeciagu kilku-kilkunastu sekund od wlaczenia, nie instalowalem zadnych dodatkowych programow do obslugi gpsa.
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 18, 2008, 08:50:56 »
Bawię się Omnia od wtorku. Pierwsze co to zacząłem testować GPS, na początku też żaden z programów nie mógł złapać jakiegokolwiek sygnały a tym bardziej fixa. Nawet zostawiłem telefon na parapecie okna na kilka minut - jednak bez skutku  :mad:. Już szukałem adresu serwisu Samsunga. Przez noc telefon leżał i się ładował, z rana spróbowałem ponownie sprawdzić GPS a tu wielkie zdziwienie  :shock: zaraz po uruchomieniu VisualGPSce pojawił się sygnał z satelity, poprawkę złapał w kilkanaście sekund. Tak samo we wszystkich programach  :banan:.
W moim przypadku problem się rozwiązał, jednak zastanawia mnie dlaczego dzień wcześniej w tych samych warunkach GPS nie działał  ???.

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.