Witam wszystkich. Też skusiłem się na Omnie i źle nie jest choć jest kilka rzeczy wkurzających. Ale może to kwestia przyzwyczajenia. Ok teraz mój problem z gps-em. Moduł gps jest wykryty i ustawiony dobrze (hardware port 9 software port 3) ściągnąłem demo automapy 5.0.7, z zainstalowaniem nie było żadnych problemów, port w automapie ustawiony na com3 a sygnału nie może złapać, szuka i szuka i ma jakiś problem... Po przeczytania także tego wątka ściągnąłem i zainstalowałem programy BeeLineGps i VisualGps. W BeeLine biorę Autodetect GPS i ładnie go znajduje, port ustawiony na com3 ale żadnych satelit mi nie znajduje, ciągle jest Fix not available, ta dioda co jet w prawym dolnym rogu w tym programie mruga czerwonym kolorem, to samo jest w VisualGps, pisze Fix not available i dioda też mruga na czerwono. Czy te Fix not available to znaczy że nie wyszukuje satelit czy też że nie może się z nimi połączyć ? (o ile to nie to samo

Teraz po włączeniu VisualGps pokazuje że widzi od 5 do 10 satelit, zmienia się to ciągle ale nie może się z żadną połączyć. Dodam że w pokoju mi te satelity pokazuje, po wyjściu na balkon tak samo pokazuje między 5 a 10 satelit. Na balkonie telefon leżał około 30 minut z włączoną automapą i ciągle szukał ale żadnej satelity nie znajdował. W czym może być problem ?
Drugie pytanie dotyczy funkcji Xtra, ktoś pisałe że to pomaga w łapaniu tego fixa, włączyłem tą funkcję i pobieranie danych Xtra, połączył mi się przez EDGE i nie wiem czy coś ściągnął czy nie bo ikonka była tylko te kółko co się kręci, czas też leciał także chyba coś ściągał ale po 3 minutach przerwałem transmisję. Pytanie moje brzmi : czy ktoś ściągał te dane, ile to trwa czasu i może ktoś wie jaki jest koszt tego bo wolałbym nie oglądać potem na rachunku jakiejś sumy z kosmosu

I jeszcze jedno niezwiązane z gps-em. Poustawiałem wszystkie parametry na oszczędzanie energii w tym na wyłączenie podświetlenia po 10 sekundach i wygaszać się wygasza tyle że po 10 czy 15 sekundach podświetlenie ponownie się włącza. I tam mruga wkurzająco. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Pozdrawiam.