GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA

• 39 Odpowiedzi
  • 14286 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 28, 2009, 11:21:43 »
Mam pytanie odnośnie odbiornika GPS w Omnii. Wielu posiadaczy tego sprzętu narzeka na słabą czułość. U mnie w porównaniu z MIO P560 (taki używam do nawigacji) Omnia wypada kiepściutko. Czytałem że pomaga uakualnienie ROM. Jak dla mnie jest to czynność zbyt ryzykowna :-) Czy w takim razie są jeszcze inne sposoby zwiększenia czułość ( o trybie rozszerzonym nie wspominam). Może dostęp do ustawień poprzez kody??
Pozdrawiam

~javman~poczytaj na 1 stronie wątku
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2009, 13:18:21 wysłana przez javman »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 28, 2009, 12:16:58 »
Mam pytanie odnośnie odbiornika GPS w Omnii. Wielu posiadaczy tego sprzętu narzeka na słabą czułość. U mnie w porównaniu z MIO P560 (taki używam do nawigacji) Omnia wypada kiepściutko. Czytałem że pomaga uakualnienie ROM. Jak dla mnie jest to czynność zbyt ryzykowna :-) Czy w takim razie są jeszcze inne sposoby zwiększenia czułość ( o trybie rozszerzonym nie wspominam). Może dostęp do ustawień poprzez kody??
Pozdrawiam

kodami nic nie zrobisz. Musisz albo zmienić ROM albo dodać antenę (o ile dobrze pamiętam Omnia nie posiada złącza antenowego więc pomysł nietrafiony :P)
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 28, 2009, 14:29:07 »
No faktycznie z tą anteną to trochę Cię poniosło :-). Ale przecież aktualizacja ROM to nic innego jak wgranie nowego softu, więc być może jakiś zewnętrzny program zmusiłby zainstalowany chipset do bardziej wydajnej pracy, bo z powyższego wynika że sprzęt jest OK!.
Pozdro

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 28, 2009, 18:36:38 »
każdy normalny producent daje wejście antenowe, samsung jednak nie...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 30, 2009, 16:37:00 »
nie wiem o co idzie sprawa żeby nie używać opcji XTRA, bo dziś pierwszy raz użyłem AM po aktualizacji XTRA (via AS). Karpia strzeliłem, bo złapałem fixa w kilkanaście sekund!!! i to będąc już w ruchu... ok 80 km/h
wcześniej zajmowało mi to co najmniej kilkadziesiąt sekund...

radio najnowsze na pewno :)

I jeśli to nie był przypadek, a raczej nie był, bo używam AM od przynajmniej 5 lat i mam jaki taki obraz to będę aktualizował XTRA... nie wiem, może kiedyś przyjdzie się wycofać z tych słów... ale jestem pod bardzo dużym wrażeniem!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2009, 10:34:32 wysłana przez jachraniak »

*

Offline axis

• **
  • 200
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 30, 2009, 22:08:18 »
witam
ja sygnał na omnia z automapa 5.5.2 łapie w 20 sekund
kolega pomógł mi kiedyś tak go ustawic ze nawet w budynku
lapie sygnał i to bardzo szybko, oczywiście  mogę pomóc
pozdrawiam wszystkich

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 01, 2009, 00:59:54 »
axis, jeśli masz jakiś sposób na GPS'a który tutaj nie został podany to udostępnij go na forum. Na pewno komuś się przyda :)

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 01, 2009, 23:21:02 »
XTRA i przy połączeniu z PC via AS raz na tydzień i fix w AM po kilkunastu sekundach od odpalenia programu!!!

*

Offline JGUI

• 27
OMNIA GPS FIX
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 06, 2009, 22:16:42 »
to prosty plik zmieniajacy ustawienia rejestru w Omni, ktore ulatwiaja i przyspieszaja lapanie GPS fix.

oczywiscie Extra-GPS powinno byc Wlaczone (ale nie na automatyczne pobieranie),
a takze poprawnie skonfigurowane i dzialajace polaczenie GPRS
(Extra-GPS uzywa TYLKO tego rodzaju polaczenia w momencie rozpoczecia odczytywania GPS)

zalaczony plik robi:

- wylacza debugowania odczytow NMEA > domyslnie jest to wlaczone w ROMie i niepotrzebne,
powoduje, w przypadku uruchomienia odczytu GPS w miejscu gdzie nie widac satelitow zablokowanie poprawnego fix na dlugie minuty

- zmiania wewnetrzny port podajacy dane GPS na COM3, z tego portu inne programy powinny odczytywac dane GPS > domyslnie jest wlaczony COM7, natomiast na COM5 jest natywnym odbiornikiem GPS, programy ktore szukaja danych GPS przez skanowanie portow od 0 do 9 blednie wlaczaja sie na COM5 (bo na taki trafiaja najpierw) z ktorego nie mozna odczytac danych poniewaz jest on blokowany przez driver GPS

instalacja: skopiowac plik .cab i ruchomic, wykonac soft-reset
nie ponosze odpowiedzialnosci za wprowadzane zmiany

po tych zmianach Omnia lapie GPS fix ponizej 30 sekund (pierwszego troche dluzej)

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 08, 2009, 18:38:13 »
JGIU:
po instalacji mam efekt odwrotny, teraz nie lapie mi w ogole gps-a. Jak powrocic do tego co bylo przed instalacja caba ?