GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA

• 39 Odpowiedzi
  • 13981 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA
« dnia: Październik 16, 2008, 13:13:40 »
Na modaco znalazłem ciekawy temat
http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-i900-modaco-com/274303/quick-gps-fix-without-xtra-enabled/
Jeśli to działa, a z komentarzy na forum wynika, że tak, to warto spróbować. Sam się zajmę tą zmiana jak wrócę do domu :ok:
<<== Android 2.1==>>

*

Offline intesp

• *
  • 87
  • Sprzęt: Galaxy S4
Odp: GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 17, 2008, 10:57:09 »
Witam

Ponieważ mój Samsung Omnia z Automapą 5.0.5 (553) łapał fixa z GPS po 10 do 15 minut skorzystałem z porady z tematu "GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA":

http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-i900-modaco-com/274303/quick-gps-fix-without-xtra-enabled/

zrobiłem wszystko wg poniższych wskazówek:

My experience shows that the following steps seem to improve the time to get a GPS fix, without need to download XTRA data:
1. Go to Settings > System > Enhanced GPS and set both settings to "Disable"
2. Go to your device's registry, and see the key HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver
3. Change the following string values to nothing (don't delete them, just edit them and clear the value):
CurrentLogFile (originally \GPSID_log.txt)
OldLogFile (originally \GPSID_log.bak)
4. Soft-reset your device
5. With File Explorer, go to My Device, and delete the two GPSID_log files you see, and the file named xtra. If you don't soft-reset, you will not be able to delete some of them.
6. Check again the registry setting. Sometimes in rare cases it may revert the settings back - but that's a general WM problem.

i niestety nie zadziałało, wręcz przeciwnie wcześniej używając BeeLineGps łapał fixa po 1 minucie po zmianach opisanych w poradzie nie łapał wcale.
Problem tkwi w tym że po przywróceniu plików GPSID_log.txt i GPSID_log.bak do My device i przywróceniu wartości w rejestrach połączenie z GPS także nadal nie działa i BeeLineGPS również w ogóle nie łapie fixa.

Czy pomoże przywrócenie ustawień fabrycznych czy może jest inna metoda aby przywrócić poprzedni stan??

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 17, 2008, 12:36:33 »
Ponieważ mój Samsung Omnia z Automapą 5.0.5 (553) łapał fixa z GPS po 10 do 15 minut skorzystałem z porady z tematu "GPS poprawa wydajności bez użycia XTRA"

10/15 minut? :| Moze masz cos nie tak z odbiornikiem lub wgrany jakis stary soft, bo ten czas jest zdecydowanie za dlugi.

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 17, 2008, 14:50:15 »
Raz jest tak że łączy się po minucie ale często jest tak że zdążę przejechać pół miasta zanim złapie fixa na Automapie...BeeLineGPS łapie sygnał praktycznie od razu max minuta. Sądząc po wypowiedziach użytkowników na forum powodem może być sama Automapa w wersji 5.0.5 (553), choć po przeczytaniu porady z forum "modaco" wynika że chodzi o ustawienia samego WM 6.1 preferującego używanie wspomagania GPS XTRA. Dziś spróbuję TOM TOM 6 ale na razie jeszcze nie sprawdziłem czy po przywróceniu ustawień fabrycznych GPS w ogóle będzie działał po przeprowadzonych operacjach z porady MoDaCo.

Po przywróceniu ustawień fabrycznych uruchomiłem BeeLineGPS bez XTRA złapał fixa po 3 minutach z włączonym XTRA od razu - po sprawdzeniu HEYAH nie naliczyło mi żadnej opłaty a EDGE wyłączył się praktycznie po 10 sekundach.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 15:04:58 wysłana przez intesp »

*

Offline turzol

• **
  • 149
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 17, 2008, 15:07:09 »
W temacie XTRA, ściąganie danych na romie SAHJ1 znacząco się skróciło do minimum. Przy pierwszym połączeniu trwało to może 1minute, przy czym na SAHH6 dane ściągały się prawie 15minut.

Co do łapania fix-a u mnie AM 5.1.1 - ok 1,5min od uruchomienia aplikacji, natomiast IGO8 ok 2 minut.
i900DXIA2 by Taril

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 17, 2008, 15:21:44 »
W temacie XTRA, ściąganie danych na romie SAHJ1 znacząco się skróciło do minimum. Przy pierwszym połączeniu trwało to może 1minute, przy czym na SAHH6 dane ściągały się prawie 15minut.

Co do łapania fix-a u mnie AM 5.1.1 - ok 1,5min od uruchomienia aplikacji, natomiast IGO8 ok 2 minut.

faktycznie mam ROM SAHH6/CHH6 - Można podobno zmienić ROM jeśli tel. jest na gwarancji (gdzieś czytałem, że nie ma z tym problemu i serwis robi flasha nowym softem) Ale jeśli chciałoby się samemu flashować Omnię to wiem, że można nieźle uwalić sprzęta. To nie jest HTC Wizard gdzie zmieniałem sobie ROMy jak rękawiczki i nic się z telefonem nie działo.

Niestety po nieudanej modyfikacji z MoDaCo i po tej operacji przywróceniu ustawień fabrycznych GPS łączy się masakrycznie długo :/ Ale wniosek jest jeden Panowie z Samsunga się nie popisali ładując od samego początku do telefonu tej klasy niedobre oprogramowanie.
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2008, 17:17:20 wysłana przez intesp »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 17, 2008, 17:38:08 »
No niestety - kazdy rom usuwa jakies bledy dodajac zupelnie nowe :) Wazne, ze pojawiaja sie nowe ROMY i to daje nadzieje, ze w koncu pojawi sie soft ktory bedzie dzialal bardzo dobrze w kazdym aspekcie.

*

Offline MaŁy_RaDeK

• *
  • 98
    • Forum Avensis
  • Sprzęt: SGS2 ICS
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 17, 2008, 17:54:15 »
U mnie dane XTRA ściągają się jakieś 2-3 minuty (SAHJ1).
Na SAHI1 było podobnie.
Fix w Automapie 5.1.1 łapie mi w kilkadziesiąt sekund.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2008, 10:21:25 »
co to jest to XTRA ??

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2008, 11:32:43 »
U mnie dane XTRA ściągają się jakieś 2-3 minuty (SAHJ1).
Na SAHI1 było podobnie.
Fix w Automapie 5.1.1 łapie mi w kilkadziesiąt sekund.

no niestety..pozazdrościłem Ci takich osiągów, postawiłem ROMa (SAHJ1) z działu o ROMach na PDAclub i telefon działa bez zarzutów, natomiast z GPSem jest totalna porażka! Poprzednio łączył się po 10 minutach ale się łączył a teraz nie łączy wcale ani z XTRA ani bez. Na mapce BeeLineGPS satelity latają jak oszalałe pojawiają się 3, 11, 8, 4, 7, 11, 2, 3 tak co 1-2 sekundy zmienia się ilość widocznych satelitów. Czy to normalne?? Poprzednio jak widział 11 satelitów to były widoczne przez długi czas i wartości nie zmieniały się tak szybko :/ teraz już nie wiem co zrobić czy nie zmienić z powrotem ROMa na tego co był z Plusa bo GPS na pewno działa i telefon nie jest zepsuty.
W/w spostrzeżenia napisałem po sprawdzaniu połączenia GPS w bezruchu na balkonie .....po wejściu do samochodu okazało się że łapie fixa po 2 minutach bez XTRA...ciekawe dlaczego?

Napisane: Październik 18, 2008, 11:27:33
co to jest to XTRA ??

XTRA - System wspomagania namierzania sygnału GPS - OMNIA - Ustawienia --->  System ---> ikonka Ustawienia Rozszerzonego systemu GPS
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 14:43:44 wysłana przez intesp »

*

Offline marsden

• *
  • 95
  • Sprzęt: [SPV M3000, Samsung i900 Omnia] Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2008, 18:23:00 »
W/w spostrzeżenia napisałem po sprawdzaniu połączenia GPS w bezruchu na balkonie .....po wejściu do samochodu okazało się że łapie fixa po 2 minutach bez XTRA...ciekawe dlaczego?
A może ciekawe na jakiej zasadzie działa GPS?
Nie, to przecież nie może mieć nic wspólnego z sygnałem z satelit GPS :D 
Tyle osób wszakże łapie fixa siedząc wygodnie na kibelku na parterze wewnątrz 16-piętrowego bloku, a ja na balkonie nie mogę? Ba są już nawet ponoć tacy co przy pomocy GPSu Omnii nawigują w czasie szychty w kopalniach węgla kamiennego! :D
Na pewno Omnia ma w rejestrze uaktywnioną automatyczną funkcję wykrywania balkonu i nie uruchamia GPS na daremno jeśli nie jest możliwa nawigacja po drodze publicznej.  Trzeba wykasować odpowiedni klucz, skasować parę niepotrzebnych plików systemowych i już :P
Na wszelki wypadek, dla tych z mniejszym poczuciem humoru - potraktujcie to co napisałem z przymrużeniem oka. Wiemy jaka nasza Omnia jest na prawdę...

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 18, 2008, 22:16:05 »
A może ciekawe na jakiej zasadzie działa GPS?
Nie, to przecież nie może mieć nic wspólnego z sygnałem z satelit GPS :D 
Tyle osób wszakże łapie fixa siedząc wygodnie na kibelku na parterze wewnątrz 16-piętrowego bloku, a ja na balkonie nie mogę? Ba są już nawet ponoć tacy co przy pomocy GPSu Omnii nawigują w czasie szychty w kopalniach węgla kamiennego! :D
Na pewno Omnia ma w rejestrze uaktywnioną automatyczną funkcję wykrywania balkonu i nie uruchamia GPS na daremno jeśli nie jest możliwa nawigacja po drodze publicznej.  Trzeba wykasować odpowiedni klucz, skasować parę niepotrzebnych plików systemowych i już :P
Na wszelki wypadek, dla tych z mniejszym poczuciem humoru - potraktujcie to co napisałem z przymrużeniem oka. Wiemy jaka nasza Omnia jest na prawdę...

Nie wiem w każdym razie na zmienionym ROMie (SAHJ1) lepiej łapie sygnał niż na (SAHH6)...choć zaraz po instalacji (SAHJ1) nie łapał wcale fixa i byłem rozczarowany. Nie wiem czy pomogło zrestartowanie kilkukrotne czy coś się poprzestawiało, ale teraz działa. Po drugie przecież wiadomo, że GPS nie łapie sygnału w pomieszczeniach, na wcześniejszym ROMie (SAHH6) łapał fixa na balkonie po 10 minutach...więc nie wiem po co te złośliwości MARDSEN?? też miałem 3 lata MDA VARIO z zewnętrzną anteną GPS i nie było żadnego problemu ze złapaniem fixa łapał po 30 sekundach do 1 minuty max...więc człowiek się dziwi co się dzieje z GPSem w sprzęcie za 1800 zł  :worried:
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 22:18:07 wysłana przez intesp »

*

Offline forpi

• 40
  • Sprzęt: Samsung i900
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 18, 2008, 23:44:03 »
marsden i intesp obydwoje macie racje..
ale jest jedno "ale" co do "więc człowiek się dziwi co się dzieje z GPSem w sprzęcie za 1800 zł"
intesp ten sprzęt nie jest tylko nawigacja gps, jest to także telefon, pda, aparat fotograficzny, radio, odtwarzacz mp3, itd
i teraz jeśli chciałbyś kupić każde z tych urządzeń dobrej jakości i markowe to na pewno wydałbyś więcej niż 1800 pln
..mam nadzieje ze rozumiesz co chciałem przez to powiedzieć.. :)
Pzdr

*

Offline etna

• *
  • 74
  • Sprzęt: Holux GPSmile 60, Samsung Omnia 16Gb
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 19, 2008, 14:38:22 »
Czy włączenie opcji XTRA oznacza że telefon będzie się łączył z netem?

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 19, 2008, 22:26:11 »
marsden i intesp obydwoje macie racje..
ale jest jedno "ale" co do "więc człowiek się dziwi co się dzieje z GPSem w sprzęcie za 1800 zł"
intesp ten sprzęt nie jest tylko nawigacja gps, jest to także telefon, pda, aparat fotograficzny, radio, odtwarzacz mp3, itd
i teraz jeśli chciałbyś kupić każde z tych urządzeń dobrej jakości i markowe to na pewno wydałbyś więcej niż 1800 pln
..mam nadzieje ze rozumiesz co chciałem przez to powiedzieć.. :)
Pzdr

jasne że rozumiem  :smile: Po zmianie ROMu działa bez zarzutów więc luz...a to że to jest MULTI sprzęt to nie musi oznaczać żeby coś nie działało. Myślę, że pomimo wszystkich minusów OMNII i tak jest to dobry sprzęt i konkurencyjny na rynku...LG wchodzi ze swoją 8 Megapikselówką KC910 ale nie będzie miała połowy funkcji OMNII.

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 19, 2008, 22:41:45 »
Myślę, że pomimo wszystkich minusów OMNII i tak jest to dobry sprzęt i konkurencyjny na rynku...LG wchodzi ze swoją 8 Megapikselówką KC910 ale nie będzie miała połowy funkcji OMNII.

Ten LG to telefon więc na bank nie będzie miał funkcji jak Omnia(PPC).

Koniec offtopa.  :wink:

*

Offline intesp

• *
  • 87
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 19, 2008, 23:15:51 »
Czy włączenie opcji XTRA oznacza że telefon będzie się łączył z netem?

tak będzie się łączył z netem przez GPRS/EDGE i będą pobierane opłaty...jeśli opłaty będą za granicą to korzystając z roamingu będzie to droga usługa...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 03, 2008, 10:39:42 »
Wczoraj dokolnałem opisanych zmian. Dzisiaj rano zimny start zajął 45s i to przy pochmurnym niebie. :) Teraz nie trzeba włączać kosztownej opcji XTRA :)

*

Offline pil74

• 28
  • Sprzęt: Omnia i900 SAIC1/RyM2D4 8GB+8GB
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 24, 2009, 18:05:25 »
Odświeżę wątek.
Mam inny problem.
Omnia na romie plusa ...HH7 na zimno łapie fixa w ok 1min. bez dopalaczy. Ale chciałem spróbować co jest z tym xtra.
No i problem dotyczy pobierania przez niego danych. Próbowałem zarówno przez gprs jak również przez activa. Po wciśnięciu pobierz dane pojawiło się kolorowe kółko które pokręciło się ok 2-3 min i tyle. Nie było potwierdzenia czy coś wogóle pobrał itp.  Net śmiga dobrze zarówno przy podłączeniu do kompa jak i przez gprs.
W czym może być zatem problem?

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 24, 2009, 20:40:15 »
Odświeżę wątek.
Mam inny problem.
Omnia na romie plusa ...HH7 na zimno łapie fixa w ok 1min. bez dopalaczy. Ale chciałem spróbować co jest z tym xtra.
No i problem dotyczy pobierania przez niego danych. Próbowałem zarówno przez gprs jak również przez activa. Po wciśnięciu pobierz dane pojawiło się kolorowe kółko które pokręciło się ok 2-3 min i tyle. Nie było potwierdzenia czy coś wogóle pobrał itp.  Net śmiga dobrze zarówno przy podłączeniu do kompa jak i przez gprs.

nie wiem czy nie musisz wyslac jakiegos sms'a.
Ja kiedyś korzystałem z pewnej mapki ktora korzystała z modułu gprs podając położenie (tel  nie musiał posiadac gps) i pamietam wtedy ze mi to na poczatku nie dzialalo. Zadzwonilem do DOK'u i kazali mi wysłac jakiegoś tam sms który włanczał usługe lokalizacyjną. Po tym zabiegu zadziałało. Nr niestety nie pamietam.

Oczywiście mowa o +)
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 25, 2009, 14:17:51 »
A najlepszym sposobem na poprawienie jakości GPS jest złapanie fixa stojąc samochodem w miejscu, w miarę "odsłoniętym" terenie. Jak łapiecie sygnał jadąc samochodem to nie dziwne że po 30 minut łapie  :P

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 25, 2009, 14:38:30 »
A najlepszym sposobem na poprawienie jakości GPS jest złapanie fixa stojąc samochodem w miejscu, w miarę "odsłoniętym" terenie. Jak łapiecie sygnał jadąc samochodem to nie dziwne że po 30 minut łapie  :P

to wg mnie absolutna nieprawda, zawsze odpalam automape, ustawiam adres i w droge, widze jak kolejno odnajduje satelity, chwila i jest fix, jazda samochodem nie ma nic wspolnego z lapaniem fixa przez 30 min

*

Offline cRet

• *
  • 81
  • Omnia 8GB HTC HD2
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 25, 2009, 23:18:52 »
Odświeżę wątek.
Mam inny problem.

U mnie też sie kółeczko pojawia, ale nie czekam tylko po pojawieniu wciskam OK w górnym rogu i przełączam na AM .
Kiedyś  przez przypadek kliknołem na AM i żeby mi Hołowczyc nie gadał za głośno, to schowałem Omnie do kieszeni, aby poczekac aż się uruchomi i potem wyłączyć. Przeszedłem kilka kroków i usłyszałem że fixa złapał   B) w kieszeni
PZDR

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 26, 2009, 12:13:42 »
to wg mnie absolutna nieprawda, zawsze odpalam automape, ustawiam adres i w droge, widze jak kolejno odnajduje satelity, chwila i jest fix, jazda samochodem nie ma nic wspolnego z lapaniem fixa przez 30 min

No to Ci powiem że w błędzie jesteś.

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 27, 2009, 09:02:37 »

No to Ci powiem że w błędzie jesteś.

taaa, jasne
szczegolnie w bledzie jest moja omnia ktora perfidnie i bez problemow lapie szybko fix podczas jazdy  :lol: :lol:

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 27, 2009, 16:13:54 »
A ja zauwazylem jedno. Jesli trzymam Omnie w ręku to fixa lapie 3-4 minuty.
Po wsadzeniu jej do uchwytu na przedniej szybie auta i po podpieciu pd zasilacz - lapie w ciagu 1-2 minut. A u mnie w aucie jest o tyle trudniej ze mam ogrzewana przednia szybe i znam kilka plamofonow ktore sobie z tym nie radzily.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 15, 2009, 22:12:31 »

My experience shows that the following steps seem to improve the time to get a GPS fix, without need to download XTRA data:
1. Go to Settings > System > Enhanced GPS and set both settings to "Disable"
2. Go to your device's registry, and see the key HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\GPS Intermediate Driver
3. Change the following string values to nothing (don't delete them, just edit them and clear the value):
CurrentLogFile (originally \GPSID_log.txt)
OldLogFile (originally \GPSID_log.bak)
4. Soft-reset your device
5. With File Explorer, go to My Device, and delete the two GPSID_log files you see, and the file named xtra. If you don't soft-reset, you will not be able to delete some of them.
6. Check again the registry setting. Sometimes in rare cases it may revert the settings back - but that's a general WM problem.

Czy ktoś może przełożyć to z drugiego postu na polski język???????????/

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 16, 2009, 14:32:29 »
A ja napiszę może nie najbardziej odkrywczą rzecz...
Myslę, że nie ma co się spierać o to kiedy łapie fixa i czy jest to po 1 czy po 5 minutach. U mnie to działa za każdym razem jak chce (raz dłużej raz krócej) i niespecjalnie mi to przeszkadza.
Proponuję, żebyście zastanowili się nad inną sprawą. Odbiornik GPS w Omni chyba nie był wkładany z myślą o nawigacji :-)
Wiem, że teraz się wielu z Was narażam ale wydaje mi się (i tak to wynikało z pięknej prezentacji Omni umieszczonej w sieci) że GPS ma przede wszystkim za zadanie współpracować z aparatem. Juz samo to, że każdy ma inne czasy na różnych programach nawigujących pokazuje, że coś jest nie tak :-)
Proponuję, aby każdy kto ma jakieś zastrzeżenia co do czasów, spróbował zmierzyć czas łapania fixa wtedy gdy chce zrobic zdjęcie :D
I co Wy na to?
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 16, 2009, 21:07:49 »
No dobra... To sobie pogadaliśmy na temat fiksów...

Wątek strasznie się rozrósł. forpi napisał nawet, że jak się płaci 1800 trzeba się pogodzić z tym, że ma się badziewie. Ja się zupełnie z tym nie zgadzam. Nawet gdyby Omnia kosztowała 10 groszy, wymagam od niej tego, co opowiada o niej producent. Krótko mówiąc ma działać każdy element Omni niezależnie od tego ile akurat on kosztował.

W moim przypadku działa wszystko poza TomTomem i właśnie o tym chcę coś napisać. Używałem softu BKHH6 (brand Orange), obecnie mam wgrany SAHJ3 (nie brandowany). Na Omni mam zainstalowaną Automapę 5.3 (karta pamięci) oraz TomToma_7.915.916 (pamięć wewnętrzna, wersje map są tutaj zupełnie nieistotne). Nie używam żadnego dodatkowego softu typu GPSgate i mam standardowe ustawienia (rozszerzony system GPS - obie pozycje wyłączone, zewnętrzny GPS (programy: com7, sprzęt: com9 i 4800, dostęp zaptaszona opcja "automatycznie"), zmieniłem rejestr kasując wpisy i skasowałem plik GPSID_log.txt.

Automapa startuje za każdym razem błyskawicznie lokalizując aktualną pozycję. Po kilku uruchomieniach robi się tym problem ale softreset go rozwiązuje i lokalizacja określana jest w ciągu kilkunastu sekund. Nie ma znaczenia czy jestem w zaparkowanym samochodzie czy w trasie, nie ma też znaczenia położenie PDA (poziomo lub pionowo) i podłączenie zasilania. Problemem jest jednak czasem uruchomienie radia z wbudowanym zestawem głośnomówiącym na bluetooth i połączenie z nim Omni gdy wcześniej uruchomię nawigację.

Zdecydowanie mniej fajnie wygląda życie z TomTomem. Jak chyba wszyscy wiemy nie ma do dzisiaj oficjalnego wydania TT.7 na PDA. Swoją wersję mam z HTC Touch, na którym działa bezproblemowo. Czasem lokalizacja następuje bardzo szybko, w ciągu kilkudziesięciu sekund, czasem trzeba wykonać softreset a kilka razy TT ruszył po odpaleniu na chwilę Automapy i wyłączeniu jej po określeniu pozycji. Niestety kilka razy musiałem użyć zewnętrznego GPS uruchomionego na bluetooth - rusza za każdym razem momentalnie. O ile dobrze kojarzę fakty zawsze miało to miejsce gdy było straszliwe zachmurzenie ale za prawdziwość tej tezy nie dam się pokroić.

Moim zdaniem problemem nie jest więc jakość chipsetu GPS użytego w Omni, problemem jest natomiast soft pośredniczący w przekazywaniu informacji pomiędzy chipsetem a aplikacją do nawigacji, w tym wypadku częścią oprogramowania TomTom. Jest jakiś powód braku oficjalnej edycji TomToma, jestem prawie pewien, że problem z dekodowaniem sygnału w różnych chipsetach jest jednym z nich a dodatkowo może o tym świadczyć problem z wyświetlaną godziną, w AM zawsze jest poprawna w TT prawie zawsze zła..

Podsumowując, czarów nie ma, na mojej Omni Automapa działa bdb, TomTom trochę gorzej i z kombinacjami ale nie jest źle... Przy nastepnej aktualizacji softu oba programy zainstaluję na karcie pamięci, to również może mieć znaczenie, jak w przypadku Skype'a.

W zasadzie dopóki nie wyjdzie finalna wersja TT na PDA, albo nie ukaże się poprawka sterowników do chipsetu GPS dla TT temat chyba się wyczerpał...
______
PZDR
enlever

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 18, 2009, 00:07:38 »
radoskur true  :ok: masz w 100% racje fixa o wiele szybciej się złapie stojąc w miejscu niż poruszając się ( bo to chyba nawet logiczne jest)