No dobra... To sobie pogadaliśmy na temat fiksów...
Wątek strasznie się rozrósł. forpi napisał nawet, że jak się płaci 1800 trzeba się pogodzić z tym, że ma się badziewie. Ja się zupełnie z tym nie zgadzam. Nawet gdyby Omnia kosztowała 10 groszy, wymagam od niej tego, co opowiada o niej producent. Krótko mówiąc ma działać każdy element Omni niezależnie od tego ile akurat on kosztował.
W moim przypadku działa wszystko poza TomTomem i właśnie o tym chcę coś napisać. Używałem softu BKHH6 (brand Orange), obecnie mam wgrany SAHJ3 (nie brandowany). Na Omni mam zainstalowaną Automapę 5.3 (karta pamięci) oraz TomToma_7.915.916 (pamięć wewnętrzna, wersje map są tutaj zupełnie nieistotne). Nie używam żadnego dodatkowego softu typu GPSgate i mam standardowe ustawienia (rozszerzony system GPS - obie pozycje wyłączone, zewnętrzny GPS (programy: com7, sprzęt: com9 i 4800, dostęp zaptaszona opcja "automatycznie"), zmieniłem rejestr kasując wpisy i skasowałem plik GPSID_log.txt.
Automapa startuje za każdym razem błyskawicznie lokalizując aktualną pozycję. Po kilku uruchomieniach robi się tym problem ale softreset go rozwiązuje i lokalizacja określana jest w ciągu kilkunastu sekund. Nie ma znaczenia czy jestem w zaparkowanym samochodzie czy w trasie, nie ma też znaczenia położenie PDA (poziomo lub pionowo) i podłączenie zasilania. Problemem jest jednak czasem uruchomienie radia z wbudowanym zestawem głośnomówiącym na bluetooth i połączenie z nim Omni gdy wcześniej uruchomię nawigację.
Zdecydowanie mniej fajnie wygląda życie z TomTomem. Jak chyba wszyscy wiemy nie ma do dzisiaj oficjalnego wydania TT.7 na PDA. Swoją wersję mam z HTC Touch, na którym działa bezproblemowo. Czasem lokalizacja następuje bardzo szybko, w ciągu kilkudziesięciu sekund, czasem trzeba wykonać softreset a kilka razy TT ruszył po odpaleniu na chwilę Automapy i wyłączeniu jej po określeniu pozycji. Niestety kilka razy musiałem użyć zewnętrznego GPS uruchomionego na bluetooth - rusza za każdym razem momentalnie. O ile dobrze kojarzę fakty zawsze miało to miejsce gdy było straszliwe zachmurzenie ale za prawdziwość tej tezy nie dam się pokroić.
Moim zdaniem problemem nie jest więc jakość chipsetu GPS użytego w Omni, problemem jest natomiast soft pośredniczący w przekazywaniu informacji pomiędzy chipsetem a aplikacją do nawigacji, w tym wypadku częścią oprogramowania TomTom. Jest jakiś powód braku oficjalnej edycji TomToma, jestem prawie pewien, że problem z dekodowaniem sygnału w różnych chipsetach jest jednym z nich a dodatkowo może o tym świadczyć problem z wyświetlaną godziną, w AM zawsze jest poprawna w TT prawie zawsze zła..
Podsumowując, czarów nie ma, na mojej Omni Automapa działa bdb, TomTom trochę gorzej i z kombinacjami ale nie jest źle... Przy nastepnej aktualizacji softu oba programy zainstaluję na karcie pamięci, to również może mieć znaczenie, jak w przypadku Skype'a.
W zasadzie dopóki nie wyjdzie finalna wersja TT na PDA, albo nie ukaże się poprawka sterowników do chipsetu GPS dla TT temat chyba się wyczerpał...