GPS na ciepłej (gorącej) Omni

• 23 Odpowiedzi
  • 2472 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS na ciepłej (gorącej) Omni
« dnia: Maj 08, 2009, 13:43:25 »
Ostatnio sporo jeżdżę z nawigacją i zauważyłem niepokojące objawy.
Omnia zamontowana w uchwycie w aucie dosyć mocno nagrzewa się od słońca. Po dłuższym czasie zaczyna mieć problemy z GPS (błędna pozycja, nawet brak sygnału). Po SR i ochłodzeniu wszystko działa OK.

Czy ktoś z Was też coś takiego zauważył?

Soft: SAHJ1

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
Odp: GPS na ciepłej (gorącej) Omni
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 08, 2009, 14:39:47 »
Ja też miałem takie atrakcje, ba, nawet lepsze :)

Czujnik temperatury baterii odciął mi ostatnio ładowanie podczas jazdy. Na początku myślałem, że ładowarka zdechła... Dopiero po chwili wziąłem Omnie do ręki i cóż - musiałem odłożyć, bo parzyła w łapę :P Po ostygnięciu i softresecie ładowanie wróciło. Niestety, to auto było bez klimatyzacji, a w przednią szybę tego dnia waliła straszna lampa.

Kiepsko to wróży przed wakacjami na południu :/ Chyba będę musiał się przeprosić z moim bluetooth'owym odbiornikiem...

Wcześniej kilkukrotnie zdarzało mi się już "jechać" równolegle do drogi nawet w chłodniejsze dni - czyżby od samego ekranu GPS się też gotował? :/
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2009, 14:41:37 wysłana przez LuzZz »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 08, 2009, 21:38:54 »
Omnia zamontowana w uchwycie w aucie dosyć mocno nagrzewa się od słońca. Po dłuższym czasie zaczyna mieć problemy z GPS (błędna pozycja, nawet brak sygnału). Po SR i ochłodzeniu wszystko działa OK.

normalne,  elektronika działa tylko do pewnych temperatur...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline DawiX

• 1528
  • yyyyy DawiX jestem XD
  • Sprzęt: Dell Streak 5 16gb
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 08, 2009, 22:39:07 »

-15 - 40stopni z tego co pamietam ;)
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Są dwie kategorie ludzi - pracujący i ci, którzy korzystają z kredytu; lepiej należeć do tej pierwszej, jest w niej mniejsza konkurencja.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 08, 2009, 23:15:59 »

-15 - 40stopni z tego co pamietam ;)

nie wydaje mi sie aby przy 40 stopniach elektronika siadała... normalnie pracuje pewnie w temp. 60 st.C   a procek to juz wogole w stresie bedzie zbieral jakies 80 st.C ... to co my odczuwamy na obudowie to juz temperatura po wychlodeniu procka.. obudowa powinna dzialac jak radiator i oddawac do otoczenia jak najwiecej ciepla...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 09, 2009, 09:24:54 »
Potwiedzam,
U mnie te same objawy. Przy czym warto wspomniec ze na zadnym innym PDA nie mialem takich cudów.
Rozwiazania sa w sumie 3:
1. GPS na blucie
2. Przyczepic omnie gdzies w cieniu
3. Klima na max na przednia szybe :-)))

A tak powaznie: czy sa gdzies temperatury podane w ktorych Omnia powinna pracowac?
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 09, 2009, 11:02:37 »
Właśnie o to mi chodzi. Z innymi nawigacjami takiego zachowania zauważyłem...

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 09, 2009, 11:31:31 »
Rozwiazania sa w sumie 3:
1. GPS na blucie
2. Przyczepic omnie gdzies w cieniu
3. Klima na max na przednia szybe :-)))

mozna tez zrobic taki daszek z bialego kartonu; ew. pokrytego folia aluminiowa zakladana w razie potrzeb od gory na uchwyt z Omnia. moze to polsrodek - ale mysle, ze powinien pomoc. co myslcie?

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 10, 2009, 01:29:28 »
Niestety takie problemy miałem nawet zimą ale jeszcze nie kojarzyłem faktów. Przez 11 godzin jazdy do Austrii na snowboard Omnia przestawała się ładować kilka razy. Wyłączałem ją na kilkanaście minut i myślałem, że to problem z ładowarką albo gniazdem. Szok przeżyłem w ostatni weekend, ładowanie wyłączało sie po 2 minutach od resetu. Wnerwiony wyciągnąłem Omnię z uchwytu i już wiedziałem co się dzieje, była potwornie gorąca. Na szczęście miałem w samochodzie mocowanie montowane do nawiewu powietrzaw. Zdjąłem tylną część obudowy i zamocowałem bezpośrednio do kratki. Probemy zniknęły ale byłem skazany wyłącznie na komunikaty głosowe o radarach, bo ustawienie uchwytu tak żeby cokolwiek było widać okazało się niewykonalne...

Rozwiązałem więc problem definitywnie kupując Larka i zainstalowałem na nim swojego TT7. Omnia wylądowała w schowku połączona przez bt z radiem, dzwonić nadal mogę, odbierać połączenia też, ale nie będę jej ładował w samochodzie, za mocno się grzeje a to oznacza, że oryginalna ładowarka samochodowa Samsunga podaje zbyt wysoki prąd ładowania albo skopana jest Omnia, słońce tylko pogarsza sprawę.

Moim zdaniem, pierwsza poważna lipa związana z Omnią, którą nadal uważam za rewelacyjny PDA.
______
PZDR
enlever

*

Offline pil74

• 28
  • Sprzęt: Omnia i900 SAIC1/RyM2D4 8GB+8GB
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2009, 14:02:35 »
Póki co nie miałem bólu z takim zachowaniem. Najdłużej omnie męczyłem jakieś 6 godzin. Była nagrzana ale nic się nie działo. Ale w lato kto wie jak to będzie.
Natomiast jak sprawa wygląda podczas przerwania ładowania? Omnia pobiera napięcie z baterii czy z ładowarki? W swoim starym ipaqu 114 jak pokazał komunikat, że temp baterii jest zbyt wysoka i przestaje ładować to mimo wszystko napięcie było pobierane z ładowarki a nie z baterii.  A w omni jak jest?

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2009, 16:30:31 »
Co do nagrzewania się omni - ja zauważyłem jeszcze inną przypadłość...

Podczas udostępniania internetu z omni, potrafi się tak nagrzać że po zdjęciu obudowy parzy się w łapę aż nie da się jej wziąść:)
tak mniej więcej po 3-4 godzinach HSDPA... a gdy leży ekranem do dołu to robi za podgrzewacz do herbaty przynajmniej... :grin:

a tak na poważnie, czy wam też się nagrzewa mocno podczas połączenia z internetem?
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2009, 19:52:46 »
Omnia grzeje sie przy wiekszosci czynnosci na niej wykonywanych. Przy necie WiFi, przy dlyzszych rozmowach, przy korzystaniu z GPS itd.
Mam wrazenie ze upakowanie tylu roznych urzadzen i chipsetow w jednej - malej i cienkiej obudowie nie wyszlo Samsungowi na zdrowie. Zreszta - pozyjemy, zobaczymy.
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 11, 2009, 20:12:30 »
Co do nagrzewania się omni - ja zauważyłem jeszcze inną przypadłość...

Podczas udostępniania internetu z omni, potrafi się tak nagrzać że po zdjęciu obudowy parzy się w łapę aż nie da się jej wziąść:)
tak mniej więcej po 3-4 godzinach HSDPA... a gdy leży ekranem do dołu to robi za podgrzewacz do herbaty przynajmniej... :grin:

a tak na poważnie, czy wam też się nagrzewa mocno podczas połączenia z internetem?

dokładnie mam tak samo, dlatego Omnia ustąpiła miejsca swoim bardziej dopracowanym odpowiednikom. Niestety, jest bardzo mało zastosowań do których ten sprzęt się nadaje (chyba jedyny to odtwarzanie muzyki)

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 11, 2009, 20:53:58 »
u mnie się grzeje ale nie przesadnie, żeby parzyć w łapy. Mam na dodatek w gumowym kondomie (^^) telefona i nic się nie dzieje :).
REGULAMIN !!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 11, 2009, 21:15:45 »
może ten kondom izoluje troche paluchy od ciepła nagrzanego Samsunga?

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 12, 2009, 06:36:46 »
wydaje mi się, że odwrotnie. Nigdy nie mialem syndromów parzącej omni. ;).
REGULAMIN !!

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 12, 2009, 09:14:43 »
no mi tez sie jeszcze nie zdarzylo ... czesto jade na gps i ladowarce samochodowej po 5-6 godzin nawigacja non stop i caly czas pod ładowarką. Omnia wprawdzie nagrzewa się ale nigdy mi nie przestała ładować ani nagrzać się że aż parzy! Moją Omnia kupiłem jak tylko pojawiła sie na zagranicznym rynku ... więc może to ma związek że np. jakiś minimalnie inny sprzęt jest w środku ? co tym sądzicie?

« Odpowiedź #17 dnia: Maj 12, 2009, 16:11:21 »
Nie wiem czy to ma znaczenie gdzie kupiona jest Omnia, ja zakupiłem w Plusie i mnie nie przestaje ładować choć grzeje się niesamowicie w aucie podczas nawigowania :) ale oprócz temperatury nie mam żadnych innych objawów, GPS nie szwankuje... Więc może to zależy od ROMu lub co gorsze od serii (może jest jakaś wadliwa seria Omni). Ja mam ROM SAIC3 ale wcześniej miałem CXHH7 z Plus i problemów z ładowaniem czy GPS nie było również).

P.S.: Najmniej grzeje się na Automapie najmocniej na iGo8 - dziwne, że grzanie zależy od programu :)

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 12, 2009, 16:28:59 »
P.S.: Najmniej grzeje się na Automapie najmocniej na iGo8 - dziwne, że grzanie zależy od programu :)

zalezy nie od programu a od użycia procesora... co ciekawe, zauważyłem że przy rozmowie a nawigacji z różnych elementów bije ciepło, tzn mało wydajnych układów jest dużo w tej słuchawce.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 12, 2009, 17:30:42 »
Niedawno właśnie nawigowałem w upalny dzień i to samo - nie bylo objawów złego działania GPS, a nagrzana była tak że jak wziąłem Omnie do ręki to mnie uparzyła(poważnie). Nie wiem - moze przy dluzszej jezdzie by cos sie zaczelo dziac, bo to byla krotka przejazdzka - 15 minut.

*

Offline bak

• 46
  • Sprzęt: Tosia G900             Samsung Omnia               Nokia E50                       Palm Centro
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 15, 2009, 19:50:31 »
Moja Omnia też lubi mi płatać takie figle :)
Ostatnio po przejechaniu ~400 kilometrów zaczęła gubić satelity, zmieniać moją pozycję, itd. Gdy wyjąłem ją z uchwytu, była strasznie gorąca.
A na przykład z Artemisem Przejechałem około 1000 km ciągle i żadnych tego typu objawów nie było widać :)

« Odpowiedź #21 dnia: Maj 15, 2009, 22:19:31 »
Witam,
Omni nie używam do nawigacji więc nie wiem czy grzeje się. Używam jednak LOOX N560 który, kiedy słońce mocno grzeje na szybę, rozgrzewa się i pokazuje komunikat o zbyt wysokiej temperaturze. Nie stwierdziłem jednak blędnego działania ale też starałem się go zaraz schłodzić. Obecnie rozwiązałem problem w ten sposób, że skierowałem powietrze z klimatyzacji częściowo w kierunku LOOXa i to pomaga.
Pozdrawiam.

*

Offline piozus

• **
  • 174
  • Sprzęt: BB Z10
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 16, 2009, 11:14:35 »
Na pocieszenie to chyba przypadłość większości współczesnych PDA/phonów.

Co prawda nie wiem czy tak się dzieje w mojej Omni bo nie używam jej do nawigacji a tylko jako telefonu/komputerka podręcznego, ale na pewno w HTC Diamondzie też potrafi się wyłączyć ładowanie (nie mówiąc o tym, że potrafi się nagrzać od samego rozmawiania) ;(
-------------------------------------------------------------------------------------------
Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 26, 2009, 17:00:52 »
Dzisiaj próbowałem jeździć z nawigacją. W Omni podłączyłem Navbie GPS na BT  /żeby nie używać GPS zamontowanego w Omnii/
i niestety po godzinie nawigacji ładowarka przestaje ładować baterie, nastąpił spadek stopnia naładowania o20%.
Omnia cała gorąca. Używam oryginalnej ładowarki i Romu SAHJ3/RYIC1 /to samo się dzieje na nowszych Romach/  
Przekopałem inne fora i tez nie znalazłem odpowiedzi co się dzieje.
Może istnieje kod serwisowy aby podnieść minimalną temperaturę przy której wyłączane jest ładowanie ?
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 18:37:51 wysłana przez zibizam »