GPS a tryb Samolotu

• 14 Odpowiedzi
  • 2994 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS a tryb Samolotu
« dnia: Grudzień 01, 2008, 19:19:47 »
Witam
Czy istnieje możliwość dokonania zmian w rejestrze (albo inny sposób), aby GPS był aktywny mimo wyłączonego radia GSM?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: GPS a tryb Samolotu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:41:51 »
W SPB Phone Suite można wyłączyć sam telefon i GPS działa tylko, że wtedy nie jest to już de facto tryb "samolot". Nie wolno mieć oficjalnie włączonego GPS ale kilku klubowiczów pisało, że mieli włączony.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:06:57 »
Jesteś pewien że można tak ustawić telefon w  SPB Phone Suite?
Przejrzałem instrukcję i nic tam niestandarowego nie ma (zwykłe wł/wył. modułu GSM).

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:27:17 »
Jestem pewien, wyłączyłem telefon a GPS działał, złapał sygnał, sprawdzałem  :ok:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:34:04 »
Jestem pewien, wyłączyłem telefon a GPS działał, złapał sygnał, sprawdzałem  :ok:

Widzisz Omnia ma nowatorskie rozwiązanie  :E, jeśli wyłączy się moduł GSM nie ma możliwości włączenia GPS. Sprawdzałem przed chwilą i nawet BeeLineGPS nie postrafi wykryć GPS. Przy włączonym GSM ten sam program bez problemu wynajduje ustawienia portu GPS.

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:36:30 »
Tomku ale ja wyłączyłem funkcję telefonu (nie GSM- to chyba szersze pojęcie?) za pomocą programu SPB Phone Suite.

EDIT

Tak jak pisałem wcześniej SPB potrafi wyłączyć sam telefon (np. gdy tylko używamy nawigacji) ale nie jest to tryb samolot. Taki tryb to całkowite wył. GSM czyli m.in. GPS-a też.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2008, 20:42:56 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2008, 09:23:01 »
tomaszkap,
Nie mam zainstalowanego Spb Phone Suite i nie mogę sprawdzić na czym polega wyłączenie telefonu, tak jak napisałeś, i czym różni się od wyłączenia GSM dlatego  powiedz, jeśli wyłączysz telefon to co się dzieje jeśli ktoś do Ciebie dzwoni?
Dodatkowo wczoraj wieczorem przeszukałem wszystkie opcje w Omnii, przynajmniej tak mi się wydaje, i nie znalazłem nic poza zwykłym wyłączaniem modułu GSM i włączaniem trybu Samolot.
Troszkę poza tematem... to mówisz, że z brakiem GPS przy wyłączonym module GSM to nie tylko Omnia tak ma??

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 02, 2008, 11:17:16 »
Jak wyłączam telefon to nikt do mnie zadzwoni. GSM w każdym pda odpowiada za
telefon, GPS i chyba WiFi. Omni nie mam.

*

Offline Yoda1313

• 22
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 02, 2008, 23:07:12 »
>Jak wyłączam telefon to nikt do mnie zadzwoni. GSM w każdym pda odpowiada za
>telefon, GPS i chyba WiFi. Omni nie mam.

W dziadku MIO A701 przy wyłączonym GSM, GPS działa... Co do OMNI to sprawdzę rano w domu... jak żona da... :)))

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2008, 23:38:44 »
trzymamy kciuki oby dala :D:P

imo tryb samolotu to wylaczenie uslug wykorzystujacych jaka kolwiek forme komunikacji  radiowej.

zauwazylem ze jak wlacze tryb samolotu to po wlaczeniue bluetooth tryb ten zostaje wylaczony, BT zostaje wlaczone ale telefon zostaje nadal wylaczony.  wiec moze przy wylaczeniu samego telefonu i nie wchodzeniu w tryb samolotu GPS bedzie normalnie dzialal i byc moze wtyczka spb wlasnie dziala w taki sposob.. 
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Yoda1313

• 22
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2008, 23:53:44 »
>Nie wolno mieć oficjalnie włączonego GPS ale kilku klubowiczów pisało, że mieli włączony.

Wiem że linie lotnicze mają swoje przepisy/przypisy/wymysły ale GPS a GSM to całkiem inne bajki... GPS - tylko odbiera; GSM - nadaje i odbiera... i problem jest właśnie tego nadawania... wystarczy mieć GSM koło radia/telewizora/kamery i mamy zakłócenia... oczywiście w czasie aktywnego działania (komunikacja z bazą/rozmowa)... a GPS cichutki... nie wadzi nikomu :)

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 03, 2008, 08:58:53 »
Niestety wygląda na to, iż w Omni nie ma prostego sposobu na korzystania z GPS przy wyłączonym telefonie. Próbowałem wszystkich kombinacji zarówno posługując się SPB jak i w ustawieniach samej Omni.
Chyba jedyną nadzieją jest bezpośrednia interwencja w rejestrze.

*

julia81

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2008, 09:12:54 »
Jeśli tak faktycznie jest u Omni, to kiepska sprawa.
Nie posługuję się GPSem na Omni, bo mam też HP iPAQ 614c z zainstalowana AutoMapą. Co ciekawe, w iPAQu nie mam włożonej karty SIM, a AutoMapa chodzi jak burza. Używam ją bardzo często.
Może jednak jest jakieś wyjście w Omni, bo trudno mi uwierzyć, aby tego nie rozwiązano.
Pozdrawiam
Julia

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 03, 2008, 09:33:39 »
julia81, nie chodzi o to czy jest karta sim czy tez nie, bo nawet przy braku można wykonać połączenie na numer alarmowy 112. W Omnii GPS nie działa jak wyłączy się moduł GSM no i oczywiście jak włączy się tryb Samolot, który wyłącza moduł GSM, również nie działa  :-|.
Dziwna sprawa, może warto zgłosić to do Samsunga, może jakieś ich tęgie głowy mają na to rozwiązanie?

*

Offline Yoda1313

• 22
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2008, 17:26:03 »
No żonka dała :)) znaczy się OMNIE do sprawdzenia... :( Fakt wyłączenie GSM powoduje brak dostępu do GPS :(( to już druga sprawa, która mnie irytuje w OMNI... Pierwsza to wyłączanie GSM przy niskim stanie baterii - zgroza na MIO nie do pomyślenia...