GPS a pochmurny dzień jak dzisiejszy

• 48 Odpowiedzi
  • 8787 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Odp: GPS a pochmurny dzień jak dzisiejszy
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 24, 2009, 10:06:59 »
Grono ludzi nie ma też cierpliowści i zamiast poczekać w MIEJSCU na zafixowanie sygnału GPS po prostu rusza samochodem z nadzieją, że zlapie za chwile podczas jazdy - i potem zaczynają się taki kwiatki jak tutaj piszecie. Moja rada - fixujcie sygnał stojąc w miejscu samochodem. Jak zafixuje na 3-4 satelity to dopiero ruszamy i powinno byc OK  :mrgreen:

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 24, 2009, 11:16:28 »
Niestety/stety radoskur ma absolutną rację.
Błędy gps polegające na pokazywaniu "podróży lotniczej nad Alaską" pojawiają się często właśnie z powodu łapania fixa w czasie jazdy. To oczywisty bug, ale jest proste obejście: łapać fixa "na stojaka"  :grin:

*

Offline ArchieX

• 37
  • Sprzęt: Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 24, 2009, 14:27:34 »
Czasem jest jednak tak, że złapie sygnał po jakimś czasie jazdy i dalej trzyma już OK. Miałem tak w piątek, przy megazachmurzonym niebie. Ruszyłem spod domu, fixa złapał po przejechaniu jakichś 10 km i przez dalsze 100 km nie było już problemów. Włączone i aktualizowane 2x w tygodniu XTRA, AM w wersji 5.2.0.

*

pawelko

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 24, 2009, 20:56:11 »
We wcześniejszych wersjach AM - 4.x.x. była taka opcja "lock on road", czyli utrzymywanie fixa na drodze. W wersji AM 5.3.0 nie mogę znaleźć dokładnie tego samego, ale jest za to w Menu-> Ustawienia->GPS->teraz druga zakładka i jest tam opcja IGNORUJ ODCHYLENIA GPS. Można je zmienić na DUŻE, lub BARDZO DUŻE i wtedy spróbować, czy nadal fix będzie poza drogą. Pozdr.

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 24, 2009, 21:09:01 »
We wcześniejszych wersjach AM - 4.x.x. była taka opcja "lock on road", czyli utrzymywanie fixa na drodze.
Ta opcja nazywała się "przyciąganie do siatki dróg" lub podobnie. AM korygowała odchylenia, umieszczając znacznik na drodze
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2009, 21:11:08 wysłana przez Piotr1 »

*

pawelko

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 24, 2009, 22:07:13 »
Masz rację kolego Piotrze, tylko nie pamiętałem tej nazwy :-)

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 25, 2009, 11:55:30 »
No i klops - wczoraj wieczorem przez godzinę jazdy po Warszawie Omnia w ogóle nie złapała fixa... AŻ TAK pochmurno było?  :S

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 25, 2009, 14:14:36 »
No i klops - wczoraj wieczorem przez godzinę jazdy po Warszawie Omnia w ogóle nie złapała fixa... AŻ TAK pochmurno było?  :S

Zlituj się - Błagam Cię

1. Stań samochodem w MIEJSCU
2. Zresetuj urządzenie.
3. Odpal Program do nawigacji i czekaj nadal w MIEJSCU do 5 min
4. Jak złapie sygnał to w droge!

Nigdy nie łap sygnału będąc w ruchu bo wtedy to nawet najlepsze nawigacje mają problem ze złapaniem.

*

Offline Piotr1

• *
  • 75
  • Sprzęt: PDA i-mate, i900 Omnia
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 26, 2009, 06:29:43 »
Kiedy ja miałem problemy z fixem, co prawda na pda a nie Omni, kupiłem zewnętrzny odbiornik GPS. Leży na podszybiu więc ma dobrą widoczność a problemy z fixem mam tylko w ekstremalnie trudnych warunkach (w garażu podziemnym itp.). Tańszą alternatywą jest antena GPS na zewnątrz samochodu, niestety Omnia nie ma gniazda do jej podłączenia

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 26, 2009, 09:24:36 »
1. Stań samochodem w MIEJSCU
2. Zresetuj urządzenie.
3. Odpal Program do nawigacji i czekaj nadal w MIEJSCU do 5 min
4. Jak złapie sygnał to w droge!

Lituję się, ale powyższa litania - zaaplikowana na wstępie - nie pomogła :)
Po 10 minutach czekania na parkingu ruszyłem i dojechałem na miejsce na papierowej mapie :/
Dlatego pytam o to zachmurzenie :)

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 26, 2009, 12:15:29 »
Może masz prędkość portu GPSu źle ustawioną.

*

pawelko

« Odpowiedź #41 dnia: Luty 26, 2009, 21:26:02 »
Cytat z wikipedii: "Sygnał dociera do użytkownika na dwóch częstotliwościach nośnych f1 = 1575,42 MHz i f2 = 1227,6 MHz. Porównanie różnicy faz obu sygnałów pozwala na dokładne wyznaczenie czasu propagacji, który ulega nieznacznym wahaniom w wyniku zmiennego wpływu jonosfery". Podkreśliłem słowo JONOSFERY, a nie troposfery, gdzie zachodzą zmiany związane z pogodą - to nie ma wpływy na działanie GPS. Może aktywność Słońca, tzw. rozbłyski mogą mieć jakiś negatywny wpływ. Ja myślę, że to jednak wina naszych sprzętów ma znaczenie - ich ustawienia itd.

Może warto użyć fabrycznych ustawień Omni:
( fon dla wszystkich sieci i bez simlocka oraz w sieci Plus )
-port programu GPS COM7
-port sprzętu do którego jest podłączony GPS - com9 rate 4800
-dostęp - automatycznie zarządzany.
U mnie działa na takich ustawieniach bez problemu każdy program korzystający z GPS - AM, NaviTel, iGo, BeeLineGPS.
P.S. Myślę, że tytuł tego wątku jest nietrafiony - pogoda nie ma wpływu na GPS.
« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2009, 20:07:25 wysłana przez pawelko »

« Odpowiedź #42 dnia: Luty 27, 2009, 09:15:23 »
kiedys mialem problem z gps w omnia, meczylem sie bardzo dlugo, przeczytalem tony stron www a okazalo sie ze mialem skopana plyte glowna w tel (co laskawie serwis zauwazyl za 3!!! razem)
kombinowalem jak szanowni koledzy radza, w miejscu, pod golym niebem, nieruchomo, wystawialem nawet na godzine na dwor i nic!!

teraz (po wymianie plyty) czekam na fix'a max 1 minute, ruszam od razu i lapie mi fixa w trasie, bez kombinowania, zaklinania czy innych dobrych rad w stylu 'badz cierpliwy i sie nie ruszaj przez 15 minut'

polecam program BeeLineGPS, automatyczna konfiguracja gps i pokazuje na biezaco ile satelit sie pokazuje i o jakiej sile, jesli ten program nie pokaze satelit to wina sprzetu a nie pogody

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 27, 2009, 21:30:20 »
Dokladnie. Jak juz trzeba czekac 15 minut nafixa to cos jest nie tak. U mnie na zimno lapie w nawet 40sekund do poltorej minuty w trudniejszych warunkach pogodowych.

*

pawelko

« Odpowiedź #44 dnia: Luty 27, 2009, 22:32:15 »
Ale się wszyscy uparli na te warunki pogodowe.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 28, 2009, 21:33:49 »
Ja zauwazylem jedno,jesli nie odpalam GPSu w domu gdzie Omnia ma problem ze zlapaniem fixa,
 to w czasie jazdy nie ma zadnych problemow i nie staje na drodze i nie czekam na fix, jak to sugerowali niektorzy.  :O

Byloby to chore zeby stac i czekac na fix,szybciej Omnia wyfrunela by przez okno samochodu.  :E
Druga sprawa to aktualizacja do najnowszego romu bo na SAHH6 mialem spore problemy z GPSem.
A nastepna rzecz to aktualizuje XTRA. I zadnych schodow nie mam.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2009, 14:24:11 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 04, 2009, 23:45:41 »
Ja sugerowalem zeby stać w miejscu. I uwierz mi ze miałem racje. Zalezy jak często korzystasz z nawigacji jeżeli korzystasz codziennie i w miare w małych odstępach czasu to efemyrydy się nie zbytnio nie zmienią i fixa złapie Ci błyskawicznie - nawet w ruchu. Gorzej natomiast jak fizycznie wyłaczysz urządzenie lub nie bedziesz używał nawigacji parę dni. Wtedy efemyrydy muszą zostac "złapane" na nowo - a wtedy łapanie w ruchu lub miejscu ma BARDZO DUŻE znaczenie :-) Dlatego np. taki tomtom co parę dni daje aktualizacje QuickGPSfix która ma dane efemyrydów na kilka dni do przodu :-)

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 05, 2009, 06:41:52 »
Zgadzam sie z toba @radoskur,wiec jesli bedziemy co kilka dni aktualizowac dane XTRA nie powinno byc problemow z lapaniem fixa.
A jesli musialbym stawac na drodze po to zeby Omnia zlapala sobie fixa,to szybciej nauczylbym ja latac.
Poza tym ostatnia AM 5.3 znaczaco poprawila szybkosc fixa.Na Omni mam go po ok 10 sek,jednak moj byly Asus P750 lapal go po ok 5 sek.  :O~
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2009, 15:45:34 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 08, 2009, 09:07:57 »
Jeśli są problemy ze złapaniem sygnału trzeba zrobić uaktualnienie XTRA i problem znika Koszt takiego uaktualnienia to przynajmniej w plusie 1 grosz.