GPS a pochmurny dzień jak dzisiejszy

• 48 Odpowiedzi
  • 8340 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

GPS a pochmurny dzień jak dzisiejszy
« dnia: Luty 04, 2009, 15:42:15 »
witam

ciekawy jestem, czy macie tak samo jak ja, to znaczy GPS dzisiaj mi wariuje, pokazuje, że jadę 220 km/h gdzieś po jakiś lasach w Polsce, a jeżdżę sobie spokojnie, jak to się spokojnie w korkach poznańskich jeździ

taką sytuacje również miałem też parę dni temu, kiedy pogoda była taka jak teraz, bardzo zachmurzone niebo, słaby sygnał gps, i szaleństwa na ekranie

mam rom i900DXIA2/DZIA2

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Odp: GPS a pochmurny dzień jak dzisiejszy
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 04, 2009, 16:07:16 »
Sprawdz z iloma satelitami jesteś połaczony.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 04, 2009, 16:09:59 »
2szt

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 04, 2009, 16:13:06 »
no i masz rozwiązanie Twojego problemu:) 2 szt to stanowczo za mało zeby okreslic dobra lokalizację...minimum to 3,a jak masz 5-6 to juz jest dobrze.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 04, 2009, 16:27:20 »
Na jakiej wysokosci jestes? Bo u mnie pokazuje, ze jestem 300mnpm i nie zauwazylem, zeby jakos bardzo kiepsko mi dzialal GPS - w dobra pogode laczy z 9cioma a czasem 10cioma, a dzisiaj mialem srednio 5,6 satelit z ktorych bral sygnal.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2009, 16:47:06 »
Jeźdżę po Poznaniu.

*

Offline BartiB

• 45
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2009, 17:23:44 »
A z jakich programów nawigacyjnych korzystacie (z doświadczenia wiem, że ma to znaczenie) ??

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2009, 17:29:45 »
mam Automape 5.3.0, wczoraj chodziła ślicznie, dzisiaj szok normalnie, zobaczę w nocy, jak będę wracał z pracy do domu

czy takie chmury + mgła jak dzisiaj w Poznaniu nie powodują tego, że gps gorzej znajduje satelity?

aha, nie mam włączonego Enhanced GPS [XTRA]

*

Offline BartiB

• 45
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 04, 2009, 17:32:54 »
Chmury na pewno pogarszają odbiór, a głównie czas w jakim telefon odczytuje swoją pozycję na początku (po włączeniu aplikacji).

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2009, 17:36:49 »
Takie objawy masz caly czas, czy tylko przez kilka pierwszych minut po zlapaniu fixa ? I czy aktualizujesz dane XTRA przez GPRS ?
Czasami BTSy przesylaja danie niezgodne z twoja lokalizacja i po znalezieniu satelit GPS glupieje na poczatku przy slabym sygnale.
Mialem kiedys takie sytuacje na Asusie P750, momentami wg GPSu zmienialem polozenie z predkoscia 1200 km/h  :O ,ale po kilku chwilach wszystko wracalo do normy.

edit: Aha mowisz ze nie aktualizujesz XTRA,tylko na pewno masz to wylaczone, czy jest na automacie a ty o tym nie wiesz ?
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2009, 17:42:19 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2009, 18:17:02 »

tak mam ustawione
i z netu nic mi nie pobiera, patrząc w bilingi

sygnał gps mi szukał jakieś dobre 7-10 min, i pokazywał "słaby sygnał gps", jak to tapnąłem pokazało, że 2 mi znalazł i to na żółto były bodajrze

jeździłem z tym dobre 10-15 min i wyłączyłem, bo mnie denerwowało

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 04, 2009, 21:57:14 »
sygnał gps mi szukał jakieś dobre 7-10 min, i pokazywał "słaby sygnał gps", jak to tapnąłem pokazało, że 2 mi znalazł i to na żółto były bodajrze

jeździłem z tym dobre 10-15 min i wyłączyłem, bo mnie denerwowało

Moze chwilowa zwiecha, a jak bedzie sie to powtarzac to oddaj na gwarancje - moze cos z odbiornikieiem GPS. Ja tez mam wylaczone wspomaganie GPS tak jak Ty i GPS dzisiaj chodzil bardzo dobrze - korzystalem z niego dzisiaj ponad dwie godziny i wszystko bylo OK. Fixa lapal cos kolo minuty. Program to IGO8.

*

Offline Grzegorz1969

• *
  • 91
  • Sprzęt: Omnia i900SAHH6/BKHH6 i900BVHH6
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 04, 2009, 22:02:25 »
Odnośnie sygnału GPS. Jemu bardziej przeszkadza gęsta wysoka zabudowa niż chmury. Sygnał radiowy nie przenika przez ściany. Radził bym wpierw stanąć na placu aby złapał 5 satelit i dobrze zapisał swoją pozycje. Potem czasami wystarczą 3 satelity aby prawidłowo korygował pozycje. W zasadzie nawigacja statyczna potrzebuje 3 satelit do prawidłowej alokacji (przestrzeń 3D) jednakże prawidłowo działa widząc co najmniej 4 .
Romy : i900 SAHH6/BKHH6 -> SAHJ5/RyM2D1

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 04, 2009, 22:25:33 »
A to, że byłem w ciągłym ruchu nie wpływa jakoś negatywnie na "łapanie" sygnału?

*

Offline Grzegorz1969

• *
  • 91
  • Sprzęt: Omnia i900SAHH6/BKHH6 i900BVHH6
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 04, 2009, 23:14:03 »
Oczywiście ma znaczenie, w poprzedniej odpowiedzi napisałem , że do nawigacji statycznej potrzebuje 3 satelit (czyli do określenia pozycji chwilowej. W ruchu część satelit "gubi zasięg" i część się "pojawia". Zanim urządzenie zacznie określać pozycje względem innych satelit zawsze mija trochę czasu.
Romy : i900 SAHH6/BKHH6 -> SAHJ5/RyM2D1

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 05, 2009, 00:07:37 »
No nic.

Wgralem sobie rom z manila, i jadac do domu z pracy szybciutko mi znalazl satelity, zlapal fixa i cala droge slicznie trzymal sygnal.

Zobaczymy jak bedzie jutro tzn dzis :]

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 05, 2009, 12:32:10 »
zaktualizujcie radio[bądź moduł phone jak kto woli..] w telefonie  :ok:

Ja mam DXIA czy jakos tak i lapie fixa bezbłędnie w max 20 sekund. [Automapa]
REGULAMIN !!

*

Offline foly

• *
  • 88
    • WinMo.eu
  • Sprzęt: E90, Omnia i900, HD2 omg!, Motorola Milestone
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 05, 2009, 14:46:55 »
A to, że byłem w ciągłym ruchu nie wpływa jakoś negatywnie na "łapanie" sygnału?

Ruch ma raczej tylko poprawic lapanie fixa.
Edit: Ale to czy jest z manilla czy nie ;) to juz bez znaczenia

ROM: Fast-Light-Rom (2.1-update1 - SHOLS_U2_02.38.0 - 800Mhz-56vsel-conservative)

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 05, 2009, 15:17:19 »
foly:

po zmianie romu, na tensam, ale qubusa, dzisiał szybko i pięknie wszystko połapało
może coś z tamtym romem było nie tak?

jutro jadę w trasę, 300 km, zobaczymy jak będzie się sprawować :)

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 06, 2009, 08:30:30 »
Witam Wszystkich .
Jestem nowym i mało doświadczonym użytkownikiem Omni i proszę o wybaczenie mojego; laictwa ;:sleepy:Chciał bym zainstalować Mapy Europy w Omni i wzwiązku z tym zapytałem w sklepie o taką możliwość . Sprzedawca powiedział że mogę kupić za 490zł. i że będzie ta mapa na karcie pamięci którą mam umieścić w slocie Omni.
Moje pytanie czy trzeba w takim przypadku wgrywać ; coś; do Omni , czy będzie to wszystko działało po włożeniu karty i ostatnie czy po zakupie tej Mapy będę musiał uiszczać jakieś opłaty dla operatora sieci komórkowej.
Przepraszam za zamieszanie i proszę o wyrozumiałość i odpowiedz.
ps. a może jakieś inne proste rozwiązanie ?

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 06, 2009, 09:33:28 »
Moje pytanie czy trzeba w takim przypadku wgrywać ; coś; do Omni , czy będzie to wszystko działało po włożeniu karty

Wszystko wymagane do instalacji masz na karcie. Trzeba tylko odpalic z poziomu omni instalator podobnie jak na PC zeby zainstalowal skroty do programu w odpowiednich miejsach.

i ostatnie czy po zakupie tej Mapy będę musiał uiszczać jakieś opłaty dla operatora sieci komórkowej.

Nie ma zadnych oplat.

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 06, 2009, 22:46:53 »
Serdeczne dzięki temp333.

*

Offline valdman

• *
  • 79
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 11, 2009, 23:35:08 »
parę dni temu jechałem z włączoną automapą i AM strasznie świrowała.
najczęściej pokazywała, że jestem jakieś pół ekranu obok drogi :(
czasami mnie automatycznie teleportowała w odległe rejony polski.

niebo było mocno zachmurzone, teren raczej płaski /droga Gorzów - Sulęcin/

jest jakaś opcja w AM która by niwelowała te niedogodności?

dodatkowe pytanie, czy u Was też po wyłączeniu modułu gsm przestaje wykrywać odbiornik gps?
g500 > wizard > iphone 2g > i780 > htc touch > htc diamond > omnia > iphone 3g > Hero > HD2

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 12, 2009, 00:44:33 »
niedokladnosc jest normalna przy malej ilosci satelit, tak po wylaczeniu modulu gsm gps takze jest nieaktywny...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

pawelko

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 23, 2009, 01:29:14 »
Odbiornik GPS jest powiązany z radiem GSM. Czy jest możliwość rozdzielenia tych dwóch funkcji, żeby można było korzystać z GPS bez włączonego telefonu?

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 23, 2009, 11:33:25 »
Odbiornik GPS jest powiązany z radiem GSM. Czy jest możliwość rozdzielenia tych dwóch funkcji, żeby można było korzystać z GPS bez włączonego telefonu?

Nie,jest to jedem modul radiowy i jak wylaczysz GSM to GPS rowniez "odpoczywa" :)
Pozdro

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 23, 2009, 12:55:56 »

dodatkowe pytanie, czy u Was też po wyłączeniu modułu gsm przestaje wykrywać odbiornik gps?

Witam.

Jezdzilem przez cala sobote po polsce z AM w Omni i powiem tak ze byly momenty gdzie pokazywała w innym miejscu ze jestem ale znalazlem na to patent zmienilem skale mapy na troche blizej i potem problem znikal sam trzymala sie strzaleczka drogi az milo :)

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 23, 2009, 19:29:32 »
Na jakosc dzialania programu nawigacyjnego /wszystkich/ ma ilosc "zlapanych" satelit, a ich liczba moze, nie musi ale moze byc uzalezniona od miejsca polozenia Omni w samochodzie. Jezeli navi glupieje proponuje dla proby zmienic jej miejsce o kilka kilkanascie centymetrow. Trzeba tez pamietac, ze w niektorych samochodach / z tych powszechnych to np. Ford/ oferowane sa przednie szyby podgrzewane i to tez moze zaklocac sygnal.
Obecnie nie mam w Omni zadnego programu nawigacyjnego, ale testowalem AM i TomToma /wersji nie pamietam, ale swieze/ i nie bylo problemu z lapaniem FIXa i prowadzeniem. Jezeli chodzi o szybkosc w km/h to znacznie odbiega od rzeczywistosci i raczej blad lezy po stronie nawigacji, a nie samochodu /cala dluga dyskusja na ten temat byla z dwa lata temu na Forum w dziale FS-n560.

*

Offline Sith

• 21
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 24, 2009, 00:36:30 »

Mialem ostatnio podobnie na trasie Wawa-Mazury-Wawa, ogolnie gps wariowal i pokazywal ze jade obok drogi, co ciekawe zauwazylem ze problem pojawia sie po ok. 4 - 4.5h jazdy(tyl telefonu zrobil sie bardzo cieply) z automapa(5.3.0), bardzo mozliwe ze na takie zachowanie gpsu wplynela pogoda bo sypalo :) ale dla porownania takie problemy ze wczesniejsza automapa nie wystepowaly. Jeszcze bede to sprawdzal.

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 24, 2009, 00:50:27 »
Mialem ostatnio podobnie na trasie Wawa-Mazury-Wawa, ogolnie gps wariowal i pokazywal ze jade obok drogi, co ciekawe zauwazylem ze problem pojawia sie po ok. 4 - 4.5h jazdy(tyl telefonu zrobil sie bardzo cieply) z automapa(5.3.0), bardzo mozliwe ze na takie zachowanie gpsu wplynela pogoda bo sypalo :) ale dla porownania takie problemy ze wczesniejsza automapa nie wystepowaly. Jeszcze bede to sprawdzal.

Podobnie. Po ok 4h jazdy wjechałem w dużą śnieżycę na odcinku z Radomia do Wawy i od tego momentu AM pokazywała, że jadę równolegle do drogi i wytyczonej trasy.
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^