Problem z Omnia "Aplikacja Aparat jest zamykana z powodu braku modułu aparatu"

• 23 Odpowiedzi
  • 7193 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam,

Mam następujący problem z moim sgh-i900, używam go od miesiąca i wszystko było OK, ostatnio chciałem zrobić parę zdjęć, i podczas próby uruchomienia Aparatu pojawił się następujący komunikat:

"Aplikacja Aparat jest zamykana z powodu braku modułu aparatu"
"Camera application terminates due to the absence of camera module"

jakiś tydzień temu Aparat działał jak należy więc trochę byłem zaskoczony.

Szukałem rozwiązania problemu na forach i google, zrobiłem Hard Reset, szukałem czy nie ma gdzieś ustawień aplikacji czy coś takiego i skończyły mi się pomysły...

Może ktoś zna rozwiązanie takiego problemu.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 23:48:22 wysłana przez kenny »

*

Offline Bio

• **
  • 142
Odp: Problem z Omnia "Aplikacja Aparat jest zamykana z powodu braku modułu aparatu"
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 29, 2008, 14:17:16 »
spróbuj na nowo roma zainstalować

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Problem z Omnia "Aplikacja Aparat jest zamykana z powodu braku modułu aparatu"
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 29, 2008, 17:04:18 »
fotki zapisywales na moja pamiec ? czy na pamiec telefonu ? moze masz a malo pamiecie aby odpalil  ipzrez to wywala taki blad... aczkolwiek powinno pisac ze za malo zasobow pamieci lub jakos tak.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 29, 2008, 20:48:11 »
jeśli chodzi o wgranie nowego softu, w poście dotyczącym tego tematu wymagany jest win XP, mam 3 komputery, na każdym Vista w różnych odmianach, po drugie, telefon kupiony jest niezależnie od operatorów sieci komórkowych, jednakże wgranie nowego softu powoduje utratę gwarancji, ponieważ jest to telefon firmowy nie bardzo mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie, jednak pozostawię to w arsenale jako wyjście ostateczne.

Co do braku pamięci, po resesecie cała pamięć została wyczyszczona, pamięć wewnętrzna na 115.98 Mb używanych jest 33.23 a pamięć podręczna na 97.27 Mb używane jest 46.80 Mb, w obydwu przypadkach nie jest to nawet połowa pamięci. karta pamięci ma zajęte 0,25 Mb z 7657.75 Mb.

Co jeszcze próbowałem zrobić:
- aktualizacja win mobile - zakończona powodzeniem, brak nowych aktualizacji
- Zerowanie pamięci masowej - tonący brzytwy się chwyta, bez rezultatu
jeszcze nad tym siedze i będę edytował tego posta ...

edit:
No udało mi się jedynie ustalić że problem jest raczej częsty, występuje po pierwszej synchronizacji z komputerem. Rozwiązania jednak nie znalazłem, przywracanie do fabrycznych (Hard Reset) nie daje rezultatu a najczęściej podawanym rozwiązaniem jest reinstal ROM. Wysmarowałem maila do Samsunga, jak dostanę odpowiedź zacytuję.

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2008, 23:47:16 wysłana przez kenny »

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 29, 2008, 20:52:33 »
jeśli to firmowy tel a nie dziala aparat i HR nic nie pomaga to idz niech CI naprawia...
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 29, 2008, 20:56:15 »
jeśli to firmowy tel a nie dziala aparat i HR nic nie pomaga to idz niech CI naprawia...
Problem polega na tym że brak telefonu przez kilka dni to dla mnie strata pieniędzy, a brak aparatu to drobne nieudogodnienie. Poza tym rozwiązanie które proponujesz bylo by ok, przy założeniu, że sytuacja się nigdy nie powtórzy. Lubię wiedzieć co noszę w spodniach i jak tego używać...  :wink:

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 29, 2008, 21:10:03 »
Problem polega na tym że brak telefonu przez kilka dni to dla mnie strata pieniędzy, a brak aparatu to drobne nieudogodnienie. Poza tym rozwiązanie które proponujesz bylo by ok, przy założeniu, że sytuacja się nigdy nie powtórzy. Lubię wiedzieć co noszę w spodniach i jak tego używać...  :wink:

to jest nas dwóch! Mam ten sam problem i nie wiem co zrobić!

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2008, 06:44:27 »
mam to samo i nie wiem co z tym zrobić ;/ wiem że wpływ na aparat mają niektóre zainstalowane programy. Mi np nie działała opcja kamery jak miałem zainstalowany prog do czytania rmvb. No ale to i tak nie zmienia faktu

*

Offline marcelid

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2 Leonek
... to jest nas już czterech z tym problemem ... przewaliłem cały necik ;) i nic nie znalazłem ów temat ... ale mam telefonik na gwarancji także ...NO ALE MOŻE KTOŚ ZNA SZYBKIE ROZWIĄZANIE ???????????
MArceliD

Napisałem maila do Samsunga, o to odpowiedź:
Dziękujemy za skorzystanie z Systemu Pomocy Samsung Electronics.
Prosimy zwrócić uwagę, że ten mail został wysłany z centralnego serwera
i bezpośrednia odpowiedź na niego nie dotrze do naszych konsultantów.
W przypadku dalszej korespondencji prosimy ponownie użyć formularza
znajdującego się na naszej witrynie stronie internetowej:
www.samsung.pl.

Szanowny Kliencie
XXXXXXXXXXXXX

W imieniu firmy Samsung Electronics Polska Sp. z o.o. serdecznie
dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Jeśli telefon został przywracany do ustawień fabrycznych i nadal pojawia
sie ten sam problem. Proszę o kontakt z autoryzowanym serwisem.
Wszystkie autoryzowane serwisy są dostępne na stronie internetowej:
http://www.ccsonline.pl/2006/ bądź
http://www.teleoffice.pl/

Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

Z poważaniem
------------------------------------------------------------------------------------------
W związku z powyższym uważam, że rozwiązanie problemu faktycznie polega na reinstalacji romu, ale ponieważ nie można tego zrobić nie tracąc przy tym gwarancji ... trzeba przejść się do serwisu, linki do serwisów powyżej.

Pozdrawiam

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000

Ja tu nie widze problemu.Masz nowy telefon,popsul sie,bierzesz go do serwisu i niech oni sie mecza.Jak jestes z duzego miasta to potrwa to gora kilka dni.A jak nie masz telefonu to w duzych punktach daja zastepcze,a jak nie dadza to na pewno masz kogos kto ma stary telefon i go nie uzywa  :-|Moim zdaniem to jakas wada fizyczna a nie wina softu.

*

Offline marcelid

• 14
  • Sprzęt: HTC HD2 Leonek
no ... mój aparat po 3 tygodniach wrócił z serwisu i ... aparat działa a Panowie serwisanci wpisali "wymiana złącza" ... ciekawe :) ...
MArceliD

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 06, 2008, 14:52:27 »
no to witam w gronie, kolejny aparat w Omnii od tak sobie przestał działać ...

wczoraj jeszcze robił zdjęcia a dziś tylko czarny ekran jak gdyby obiektyw był zasłonięty, nie działa.
podobnie jak u kolegów zarówno po soft resecie i hard resecie, uruchamia się ale jest tylko czarny ekran, czyli pozostaje serwis

ROM SAHJ3

(poprawka: po wyłączeniu autofocusa (przez menu ustawienia) pojawia się bardzo ziarnisty obraz mozna zrobić zdjęcie ale jest bardzo słabej jakości, obraz rozmazany i w dziwnych kolorach i widać bardzo duze fioletowe ziarno).

« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2008, 15:34:40 wysłana przez marshall »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 06, 2008, 16:42:21 »
czy potwierdzi ktos kto ma soft SAHJ3 ze mozna na nim krecic filmy z 30 fps w rozdzielczosci VGA ?

u mnie byl bardzo zly obraz w aparacie gdy telefon zostal delikatnie zalany deszczówką, po wyschnieciu wrocilo do normy, byc moze to jakies styki sie podbrudzily ?

*

forester

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 06, 2008, 17:02:32 »
Potwierdzam na tym sofcie SAHJ3 kręcę filmiki w rozdzielczości VGA(640x480) na max ustawieniach czyli tryb nagrywania " normal"(ikona dyskietki), jakość - wysoka. Nie stwierdziłem problemów z odtwarzaniem a jakość dobra. :smile:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 06, 2008, 17:44:48 »
ale czy jest 30 fps / klatek na sekunde czy tak jak zawsze bylo 15 ?

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 27, 2008, 01:32:01 »
znalazlem rozwiazanie problemu, ktory u mnie tez wystepowal. Po prostu odinstalowalem programik do ogladania plikow rmvb (nie pamietam dokladnej nazwy) i zadzialal aparat, pewnie to zbieg okolicznosci, ale widac ze trzeba kombinowac ;-))))

moze ktos wystawić plik camera.exe ? Moze w uszkodzeniu pliku lezy przyczyna, od dzis mam to samo bez zadnego powodu.

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
A kod *#2470# (aktualizacja aparatu) nie pomaga?

("niektóre źródła podają", że wymagany jest po tym HR)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2009, 10:54:21 wysłana przez ssn »

*

Offline spiderz16

• 1
  • Sprzęt: I900 8GB+8GB SDHC
Odp: Problem z Omnia "Aplikacja Aparat jest zamykana z powodu braku modułu apara
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 05, 2009, 11:58:40 »
znalazlem rozwiazanie problemu, ktory u mnie tez wystepowal. Po prostu odinstalowalem programik do ogladania plikow rmvb (nie pamietam dokladnej nazwy) i zadzialal aparat, pewnie to zbieg okolicznosci, ale widac ze trzeba kombinowac ;-))))

ja mialem cos innego z aparatem :P ale udalo sie rozwiazac niechcial nagrywac(zacinal sie obraz i tylko wylacz/wlacz dalo rade)i przypomnialo mi sie ze mam kodeki Q8 real i odinstalowalem i poszlo :D

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2009, 14:50:44 »
Mam to samo z aparatem,pisze ''ładowanie'' i to wszytsko a jak czasem sie załączy to jest czarny obraz a po wyłączeniu autofokusa obraz sie pojawia w bardzo kiepskiej jakości,i jest ziarnisty w kolorze fioletowym.
Najciekawsze jest to że telefon był teraz właśnie w serwisie bo była wymieniana warstwa dotykowa i chip pamięci,a przed serwisem z aparatem było wszytsko ok.Pop owrocie podziałał jeden dzień i to sie właśnie stało.Robiłem HR,wgrywałem rom i nic.Co za partacze tam siedzą..czeka mnie reklamacja naprawy gwarancyjnej...paranoja.A w dodatku nie wymienili mi lcd z tą jasna plamą na wyświetlaczu...pomimo tego że zgłosiłem to..nie było żadnej adnotacji nawet co do tego.NIC.To jest niedopuszczalne żeby w niektórych autoryzowanych serwisach wymieniali lcd z ta wada a w niektórych nie...każdy serwis pwinien byc taki sam a nie żądzą sie swoimi prawami kur...
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2009, 14:54:39 wysłana przez Patrynio84 »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 09, 2009, 10:53:52 »
a dlaczego mają ci wymienić skoro wyświetlacz jest sprawny?.

Normy określają badpixele a nie "zjaśnienia", po drugie nie rozumiem gdzie tu jest problem bo wyswietlacz tak samo oddaje kolory a ten "cien"  jest widzialny tylko na bialym tle.

@ topic
Nie wydaje mi się, by problemem było jakies odłączenie się aparatu. Kumplowi aparat padł po miesiącu ;-).
REGULAMIN !!

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 09, 2009, 18:20:23 »
Stało sie,wymienili mi jak oddałem 2 raz telefon lcd na nowy,i jeszcze raz digitizer:D ale na temat aparatu nie było wzmianki,prawdopodobnie uszkodzony digitizer powodował problemy z aparatem lub ten niesczęsny lcd.

a dlaczego mają ci wymienić skoro wyświetlacz jest sprawny?

bo innym użytkownikom omni w innych serwisach wymieniają na gwarancji po zgłoszeniu tej jasnej plamy wiec czemu mi mają nie wymienić ?? poprostu każdy serwis rządzi sie własnymi prawami a wszedzie powinno byc tak samo,zgodnie z europejskimi standardami jak i regulaminem samsunga.
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2009, 18:22:24 wysłana przez Patrynio84 »

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 11, 2009, 22:18:17 »
Witam. u mnie  aparat działał prawidłowo a moduł
GSM nie działał. Więc oddałem do serwisu 10 dni i wrócił. Wymienili dolna obudowę? jak zapytałem sie co to jest to pani w serwisie odpowiedziała że jest to ,to wszystko co widać   pod tylna klapką z wyjątkiem baterii.
Teraz wszystko gra.
A stało się to podczas wrócenia do WN6.1 ponieważ wgrałem WIN6.5 ale sie mulił .