Ekran nie gasnie po podłączeniu do USB

• 16 Odpowiedzi
  • 6831 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
Ekran nie gasnie po podłączeniu do USB
« dnia: Grudzień 18, 2008, 20:23:00 »
Jak w temacie.
Zastanawia mnie fakt, że pomimo włączonych funkcji oszczedzania energii oraz ustawionych czasach podswietlania i wyłączania, moja Omnia ciągle swieci po podłączeniu przez USB.
W poprzednim PDA telefon jesli był synchronizowany po ustalonym czasie wygaszał ekran (ale sie nie wyłączał). Jesli nie był synchronizowany to zarówno się wygaszal i wyłączał i był po prostu ładowany z USB.
Moja zona ma jakiegos tam samsunga... jej tel zawsze podłączony do ładowaki świeci pełnym blaskiem (w zasadzie robi za lampkę nocną).
Uważam to za problem, poniewaz zauwazyłem, że nie nadążam z ładowaniem telefonu... Wyglada to tak, jakby prąd potrzebny na naladowanie od razu był zuzywany na podświetlenie... Co prawda miałem włączone GSM 3G (dopiero teraz to wyłączylem) ale mimo wszystko wolałbym, żeby Omnia mi się jednak wygaszała kiedy jest podpieta do USB tak jak to robi gdy ja podłacze do zwykłej sieciowej ładowarki...
Czy wasze omnie też tak działają? Czy to znowu jakis bajecznie prosty trik, na który nie potrafię wpaść :/
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Ekran nie gasnie po podłączeniu do USB
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:25:33 »
Instrukcję masz ? A w ustawieniach zasilania (start->ustawienia->system->podświetlenie) ustaw sobie po jakim czasie ma się wyłączyć podświetlenie przy zasilaniu zewnętrznym. A w opcjach zasilania (zaawansowane) po jakim czasie się w ogóle ma wyłączyć.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 20:28:17 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 18, 2008, 20:51:14 »
Tak własnie mam ustawione...
Piszę przecież, że jak tel jest podłaczony do ladowarki sieciowej, to gasnie i się wyłącza... Natomiast jak podłączę do USB to swieci caly czas - pomimo ustawienia odpowiednich czasów wygaszania i wyłączania w przypadku zasilania zewnetrznego...
Podkreslam jeszcze raz: dzieje sie tak tylko w przypadku USB - dlatego mnie to trochę niepokoi.
Jak z rana wykonam kilkadziesiat rozmów, to ok 12:00 musze już ładowac... jak siedze w biurze, to wyciagam kabelek USB i niby sprawa powinna być załatwiona... ale o 16:00 jest stan naładowania ok 20%. Moim zdaniem to nie jest normalne.

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2008, 21:00:51 »
Zauważyłem, że omnia nie ładuje się poprawnie, jeżeli używamy pasywnych hubów usb lub przedłużaczy usb... Zresztą może to być często też przyczyna nie prawidłowych upgradów romów... Używając takich urządzeń/kabli często zrywa kopiowanie dużych plików! A rom nie jest małym plikiem.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 21:04:28 wysłana przez ssn »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 18, 2008, 21:39:56 »
gdy podlaczysz telefon w trybie activ sync to bedzie swiecil caly czas.. jest wtedy w stanie synchronizacji i nie ma opcji zostac wygaszony... bo jak nacisniesz power to sam sie polaczy czy chcesz czy nie.. w trybie pamieci masowej za to mozesz nacisnac power i telefon sie wygasi i nie bedzie sie wlaczal.

tomaszkap   opis ktory podales i ktory tomsiw  z reszta wykorzystal,  dotyczy wylacznie zasilania z ladowarki. wtedy nie ma  komunikacji z komputerem  i telefon sie nie wzbudza, oczywiscie jest tez niewidoczny dla systemu ale laduje sie bo dioda pali sie.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 21:46:59 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:01:28 »
javman nawet jak mam włączony na Viście WMDC i ustawię opcję wyłączania przy zasilaniu zewn. to się wyłącza sam. Dziwne, że tak nie ma w Omni  :O
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2008, 22:23:44 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:03:59 »
Ja w trybie AS i pamieci masowej, moge wylaczyc podswietlenie Powerem i polaczenia nie zerwie.

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 18, 2008, 22:12:26 »
ja oczywiście też moge powerem wyłączyć ale połączenie mi zrywa...
poza tym, wystarczy, że ktoś zadzwoni i znowu trzeba wyłączać...
trochę to nielogiczne :/... w końcu po to ustawiamy automatyczne funkcje żeby działały...
Niech PDA jest włączony... ale ekran niech się wygasi... W chwili obecnej od 2 godzin pasek postepu ładowania nie drgnął nawet o milimetr

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:13:59 »
gamer jakie masz urzadzenie ?
tomaszkap uroki omni :)

*

Offline lavo

• 26
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 18, 2008, 23:14:32 »
A ja mam tak: telefon w funkcji pamięci masowej zablokowany ze zgaszonym ekranem podłączam do kompa. Ekran się zapala, po chwili wyjmuję wtyczkę i mam na today 2 ikonę automapy, której wcześniej nie było( muszę ją ręcznie w menu odchaczyć i w koło). Natomiast przy wygaszonym ekranie plików nie widze.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 19, 2008, 07:07:05 »
Usuń katalog lub zmień nazwę 2577, znana przypadłość AM  :ok:

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 19, 2008, 13:15:51 »
Witam,

Witam wszystkich forumowiczów. Po miesiącach czytania forum pozwolę sobie przejść do fazy nadawania. :-|

Miałem zapytać jak wam się zachowuje omnia po podłączeniu do kompa w trybie ActiveSync ale widzę, że ktoś rozpoczął już ten temat więc się podłączę. W mojej omni zachowaniem telefonu po podłączeniu do USB rządzi jakaś "maszyna losująca" bo za każdym razem jest inaczej (nie zmieniam żadnych ustawień w telefonie) to znaczy:

- raz ekran się wygasza po wpisanym w ustawieniach czasie a raz nie, jak się wygasi to połączenie z komputerem jest nadal aktywne, można np. grzebać w plikach poprzez explore z AS. Nawet jeśli używam MyMobilera to ekran telefonu się nie włącza przy zabawie z telefonem.

- jeśli chcę wygasić ekran poprzez naciśnięcie przycisku power to czasem połączenie AS trwa nadal a czasem jest zrywane

- i na koniec zaobserwowałem, że czasami po podłączeniu telefonu (w trybie AS) komputer próbuje zainstalować driver do jakiegoś nowego  urządzenia zamiast uruchomić połączenie AS, wtedy pomaga tylko SR omni, efekt zaobserwowany już kilka razy - to mnie martwi najbardziej.

Czy ktoś jeszcze zaobserwował takie dziwy?
Czy ktoś wie jak skutecznie i deterministycznie ustawić zachowanie się omni podłączonej do komputera?
Czy zgłaszanie się omni jako nowego urządzenie jest oznaką nadchodzących problemów, czy też ten typ tak ma?

Dla ustalenia uwagi, komputer zawsze jest ten sam i kabel USB też (oryginalny).

A może wie ktoś jak zmniejszyć jasność lub wyłączyć całkiem podświetlenie ekranu w czasie pomiędzy "wyłącz podświetlenie" a "wyłącz urządzenie"?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 19, 2008, 13:35:54 »
hmm byc moze pod xp (activ sync) jest nieco inaczej i ekranik sie wygasza, pod vistą ( windows mobile device center) jeszcze mi sie ani raz nie wygasil , ale nie przeszkadza mi to jakos. zawsze jak podpinam w trybie activ sync to bez problemu odnajduje urzadzenie, aha zauwazylem ze pod xp mozna ogladac katalogi na urzadzeniu lacznie z windows temp i inne, na viscie sa ukryte :/

*

Offline lavo

• 26
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 19, 2008, 16:57:59 »
Usuń katalog lub zmień nazwę 2577, znana przypadłość AM  :ok:
Dzięki pomogło.

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 19, 2008, 20:04:56 »
zaobserwowałem, że czasami po podłączeniu telefonu (w trybie AS) komputer próbuje zainstalować driver do jakiegoś nowego  urządzenia zamiast uruchomić połączenie AS, wtedy pomaga tylko SR omni, efekt zaobserwowany już kilka razy - to mnie martwi najbardziej.

Być może występuje to wtedy gdy podłączasz do innego portu USB? U mnie tak jest, że raz zainstalowane urzadzenie podłączone do innego portu instaluje się ponownie ale tylko raz na każdym porcie.

Poza tym, moja Omnia również za każdym razem inaczej reaguje na podłączenie do USB... Czasem ma połączenie z netem czasem nie ma, czasem wydaje z siebie dziwaczne komunikaty dźwiękowe (no jaja jednym słowem). Ale nie to mnie martwi.
Wychodzę z założenia, że jesli przy włączonym WMDC Omnia synchronizuje się, ma połaczenie z netem i mam nad nią kontrolę to już jest wielki sukces!
Żeby jeszcze ten ekran sie wygaszał, to byłoby już pieknie! To że on jest zapalony w niczym mi nie przeszkadza... Ale widzę, że akumulator w takim stanie nie jest w stanie się naładować.

I jeszcze tak na marginesie... Kiedy Qteka podłączałem do tego samego kompa, automatycznie włączał mi się WMDC... Kiedy podłaczam Omnię nie dzieje się nic... WMDC musze włączyć ręcznie - to normalne?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 19, 2008, 20:14:22 »
nie, bo u mnie po podpieciu omni wyskakuje zielone okienko z wmdc i pyta czy chce polaczyc bez synchrona czy z.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 21, 2008, 11:49:23 »
Być może występuje to wtedy gdy podłączasz do innego portu USB? U mnie tak jest, że raz zainstalowane urządzenie podłączone do innego portu instaluje się ponownie ale tylko raz na każdym porcie.
Port USB za każdym razem jest ten sam. Zresztą gdy chciał instalować driver anulowałem instalację, zrobiłem SR i już było ok bez zmiany portu, kabel był odpięty tylko od omni na czas SR - w USB siedział cały czas.

Żeby jeszcze ten ekran sie wygaszał, to byłoby już pięknie! To że on jest zapalony w niczym mi nie przeszkadza... Ale widzę, że akumulator w takim stanie nie jest w stanie się naładować.
U mnie jeszcze nigdy akumulator nie naładował się do końca z USB. Po 8miu godzinach podłączenia do kompa jest 90% naładowania i nie da się więcej. To czy ekran się wyłącza czy nie jest bez znaczenia u mnie. Ale o tym już było na forum. Co do paska pokazującego stopień naładowania baterii to jakiś mocno nieliniowy on jest. Bateria trzyma mi ok 2 dni przy bardzo delikatnym użytkowaniu. (śmieszne w porównaniu z deklarowanymi ponad 400 godzinami czuwania - ale może zapomnieli napisać, że to z wyłączonym telefonem :]) Po pierwszym dniu ze 100 % naładowanie spada do 80% a podczas drugiego dnia znika reszta.