Dyskusja na temat ROM'ów

• 2610 Odpowiedzi
  • 503322 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Dyskusja na temat ROM'ów
« Odpowiedź #1890 dnia: Maj 10, 2009, 12:11:04 »
witajcie!
jestem tu poraz pierwszy
mam problem kupiłem uzywaną omnie-coś mnie niepokoi:
mianowicie ilośc pamieci:
dot 8GB
-Przechowywanie danych: Razem:   93.59 MB
                                          Uzyw.:    70.48 MB
                                          Wolne:    23.11 MB
-Program:                           Razem:   97.16 MB
coś mi nie pasuje z tym przechowywaniem danych-widziałem gdzieś w opisach że mają 165.23 MB , 148.77 MB
czy mam coś uwalone ???
pomocy-plis
Napisane: Maj 10, 2009, 12:02:12
to znowu ja
zapomniałem dodać że mam wgrany  SAIC3
Napisane: Maj 10, 2009, 12:03:34
czy mam zwrócić ten telefon??
czekam na jakiąś fachowa porade
moje GG 5459458
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 12:14:44 wysłana przez vectraopel »

« Odpowiedź #1891 dnia: Maj 10, 2009, 12:30:00 »
vectraopel - wszystko ok - zobacz na stronę 53 tego wątku (ROM od samsunga tyle zajmuje). 

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #1892 dnia: Maj 10, 2009, 12:36:45 »
//Edit: nie ważne
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

« Odpowiedź #1893 dnia: Maj 10, 2009, 14:01:17 »
dobrze ale dlaczego u mnie jest tylko:
Przechowywanie danych: Razem:   93.59 MB
-Program:                           Razem:   97.16 MB

dla porównania znalazłem- jakiś RUM robiony na bazie SAIC3:
Przechowywanie danych: Razem:   148.77 MB
                                          Uzyw.:    13.83 MB
                                          Wolne:    134.94 MB-
Program:                           Razem:   97.16 MB
                                          Uzyw.:    39.65 MB
                                          Wolne:    57.51 MB

ALBO- AR MQZOT  PXA312:

Przechowywanie danych: Razem:   165.23 MB
                                          Uzyw.:    10.69 MB
                                          Wolne:    154.54 MB-
Program:                           Razem:   97.16 MB
                                          Uzyw.:    30.92 MB
                                          Wolne:    66.24 MB

dlaczego u mnie jest tak malo:  Razem:   93.59 MB

pozdrawiam
Napisane: Maj 10, 2009, 12:50:02
czy KTOŚ umie odpowiedziec na to pytanie dlaczego np. inni mają 165.23 MB czy 148.77 MB
a u mnie jest  93.59 MB- dla przechowywania danych???
zrozumiałbym gdyby WSZYSCY mieli tyle samo na początku-a zależałoby to tylko od zainstalowanej wersji ROM, czy programów
dlaczego??

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #1894 dnia: Maj 10, 2009, 14:02:07 »
bo to są różne romy?
chcesz mieć więcej pamięci to zainstaluj coś innego...
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #1895 dnia: Maj 11, 2009, 19:38:51 »
wszystko jest ok... jesli chcesz miec tyle miejsca co tam znalazles to sobie wgraj poprostu tamten rom i  juz ...

jest on odchudzony czyli pozbawiony aplikacji ktorych malo sie uzywa.. dlatego po wgraniu  takiego obrazu windowsa (gdzie nic nie ma) do pamieci rom pozostaje 150 mb a nie 97...
Napisane: Maj 10, 2009, 14:16:29
panowie a bawil sie ktos w wrzucanie romu z wm6.5 przez gp ale pod vista ? bo nie mam zaufania do starego pc a nie chce mi sie bawic z tym workstation...  laduje baterie  i odpalam chyba grandprixa i wrzucam rom   DXIA5_SHKv4L
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #1896 dnia: Maj 11, 2009, 22:01:18 »
Ja 6.5 tylko przez .exe wrzucałem.
A wie ktoś może jaki Zipcode w pogodzie będzie dla Wrocławia ? Warszawe wpisuje bez problemu "Warsaw" i znajduje wszystko ale jak wpisuje "wroclaw" to niestety nie znajduje nic.
A poza tym,jaki teraz najnowszy Rom polecacie ? M3 czy coś innego ?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #1897 dnia: Maj 11, 2009, 22:48:38 »
no to wgralem pod vista przez gp i poszlo ok... ale teraz jak odpala sie windows to po chwili wyskakuje okienko preconfiguration i pisze w nim ze konieczny jest reset urzadzenia  i nawet  3 minut tel nie chodzi i sie sam resetuje :/ ocb ?

1> Download all parts of the ROM. Extract part 1 only, it will extract the other parts.
When it has extracted the ROM, install as usual, if unsure read how to update Omnia HERE, first post.
2> When you get the ROBOT/WM6.5 screen wait for it to reboot. When it reboots it will default to Windows default home today screen. (after only setting the time)
3> Now HARD RESET DEVICE.....
4> Repeat step 2 then move to step 5.
5> If it doesnt automatically pick your settings up (tap NO); To get your MMS & Internet settings; goto Settings, Connections, Operator; select different operator to yours (any). Wait 25 secs, then goto connection settings, operator settings and select your proper operator. Your net, MMS, SMS settings will now be active. PLEASE READ: THIS IS IMPORTANT!!!!
6> To get the honeycomb menu as in the pics, disable the Large menu in Settings\system\large display
7> Calibrate Screen....To ensure good calibration
tu ten opis jest ale jakos nie moge skumac 2 punktu.. kiedy ten hr robic bo juz z 10 razy go robilem i to samo co chwile sie resetuje...
« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 23:24:40 wysłana przez javman »

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #1898 dnia: Maj 12, 2009, 06:35:17 »
zaznaczales formatowanie pamieci podczas flasha?
REGULAMIN !!

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #1899 dnia: Maj 12, 2009, 06:53:52 »
tak.. upss puchaty powiedz ze to nie przez to !!!
Napisane: Maj 12, 2009, 06:44:49
a jednak to przez to dzieki puchaty

« Odpowiedź #1900 dnia: Maj 13, 2009, 14:13:38 »
Witam,
od kilku dni bawie sie romem od QBUS & Sector & Khuanchai wersja M3
czy posiadacze tego romu mają problemy związane z wyłączającym się modułem telefonu? :/

denerwujacy błąd to ten z odblokowywaniem telefonu ale po lekturze wcześniejszych stron dałem sobie z tym rade , chociaż odblokowywanie już nie jest takie ładne ;)
kolejna wada to taka że w moim romie pomimo ustawienia klawiatury samsungowskiej ciągle wyświetla sie zwykła klawiatura! doprowadza mnie to do szału! można cos na to zaradzić?

może powtórze to co jest napisane wcześniej ale nie radze wgrywania romów z windowsem 6.5, musi jeszcze troche minąc czasu zanim wyjdzie coś bez poważnych wad :)

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #1901 dnia: Maj 13, 2009, 15:15:28 »
fala, od pewnego czasu korzystam wyłącznie z WM6.5 i jeszcze ani razu nie miałem problemów z modułem telefonu. Z klawiatury samsungowej ani ze zwykłej też nie korzystam, bo zawsze instaluję Inesoft Phone i ta klawiatura bardzo mi się podoba. Co do Twojej rady, ja niestety z niej nie skorzystam, bo u mnie lepiej chodzi WM6.5 od 6.1, na którego nie chcę już patrzeć i który także posiada wiele wad.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 15:29:50 wysłana przez sp4xkp »
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

« Odpowiedź #1902 dnia: Maj 13, 2009, 15:47:58 »
Zgadzam się z Tobą w 100% co do np. szybszego działania telefonu pozatym 6.5 wygląda dużo ciekawiej , omnia chodzi jak szalona ale to pewnie też zasługa odchudzonego softu ;)
nie wiem co z tym modułem zrobić, gdzies kiedyś czytałem że w jakims romie z windowsem 6.1 był taki problem ale nie moge znaleźć tego wątku :/

Pozdrawim i nie zaśmiecam już tego tematu :P

« Odpowiedź #1903 dnia: Maj 13, 2009, 21:16:50 »
ryrzy i jak,planujesz wydanie nowego ROMu na bazie SAID1 ?
Poprawili może coś z baterią w tym ROMie ? Czy dalej tak szybko spada do 20% ?

Wgrałem ten Rom SAID1 zmienili troszkę ale najbardziej to to że nie mogę znależ lub nie ma regulacji głośności samego urządzenia jak i telefonu. W starym SAHJ3 takie cos było.
Jak jest u Was ?

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #1904 dnia: Maj 14, 2009, 22:20:34 »
Wyprzedziłeś mnie z postem o 2 minuty Jakby ktoś był zainteresowany to wrzuciłem i testuję rom z 28 kwietnia 2009 SAID1 działa
A regulacja jest u mnie po kliknięciu głośniczka na TaskBarze wyswietla się kółko na cały ekran jak w starych telefonach

Powiem, że ma zaimplementowanych parę gier i programów, których w poprzedniej wersji nie widziałem m. in. SIMS 2, Tetris, a w ustawieniach coś o nazwie ustawienia główne, ale jest pamięciożerny: Przechowywanie danych: Razem 93.59; Używ. 49.52; Wolne 44.06; Program Razem: 97.16, Używ:41.77, Wolne 55.39

*

Offline Witek5

• 34
  • Freedie K.
  • Sprzęt: TyTnII
« Odpowiedź #1905 dnia: Maj 15, 2009, 20:13:30 »
A jak wyłączyć 3G w SAID1?Może mi ktoś podpowiedzieć?
Witek5

« Odpowiedź #1906 dnia: Maj 15, 2009, 21:44:59 »
wchodzisz w telefon nastepnie w menu opcje i pozniej ostatnia zakladka i tam masz wybor pasma

*

Offline Witek5

• 34
  • Freedie K.
  • Sprzęt: TyTnII
« Odpowiedź #1907 dnia: Maj 15, 2009, 21:47:48 »
podziekowal,podziekowal :ok:
Witek5

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #1908 dnia: Maj 16, 2009, 08:07:48 »
No, i jest N1 build 21231 Sectora:

http://www.modaco.com/content/i900-general-omnia-rom-discussion/285140/qbus-sector-khuanchai-windows-mobile-6-5-research-thread/

Właśnie zasysam  :O~.

pepelodz, chyba wyeliminowany błąd blokady, co powinno Ciebie ucieszyć:
- Fixed Lockscreen issue from 21222.

Pozdrawiam.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #1909 dnia: Maj 16, 2009, 08:27:54 »
No, i jest N1 build 21231 Sectora:

http://www.modaco.com/content/i900-general-omnia-rom-discussion/285140/qbus-sector-khuanchai-windows-mobile-6-5-research-thread/

Właśnie zasysam  :O~.

pepelodz, chyba wyeliminowany błąd blokady, co powinno Ciebie ucieszyć:
- Fixed Lockscreen issue from 21222.

Pozdrawiam.

opisz wrazenia
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #1910 dnia: Maj 16, 2009, 09:02:47 »
Mam wrażenie, że to kawał świetnej roboty! Dotyk rewelacyjny, internet sam się ustawił zgodnie z posiadaną kartą SIM podczas pierwszego uruchomienia. Szybkości działania, może pozazdrościć niejeden WM6.1, niezależnie, czy modyfikowany, czy oryginał. Przy zablokowanej klawie, zieloną słuchawką można już odbierać połączenia nadchodzące. Mam też wrażenie, że takich zdjęć nie mogłem zrobić na żadnym innym romie. Reszta w praniu.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 09:10:43 wysłana przez sp4xkp »

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #1911 dnia: Maj 16, 2009, 11:51:56 »
WM 6.5 został oficjalnie ukończony, teraz tylko czekać na wyciek do sieci i będzie git  :O~
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #1912 dnia: Maj 16, 2009, 12:22:28 »
No właśnie 6.5 został ukończony a te N1 warto wgrywać ? Mam M3 a po N1 pewnie wyjdzie N3 potem O1 itd ;)
chce przystopować z Romami,a kiedy mozna sie spodziewać 6.5 w języku PL jeśli w ogóle będzie jakaś nakładka ?

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #1913 dnia: Maj 16, 2009, 12:40:55 »
Informacje zaczerpnięte z innej stronki:

http://pl.engadget.com/2009/03/01/10-powodow-dla-ktorych-windows-mobile-6-5-rozczarowuje/

''10 powodów, dla których Windows Mobile 6.5 rozczarowuje:

1. Wersja 6.5 to tak naprawdę to samo co 6, a może nawet 5
Nowy WinMo ma te same wnętrzności co Windows CE 5. Oczywiście jest parę kosmetycznych usprawnień i kilka nowych opcji, ale dotyczą one głównie wyglądu, a w środku mamy dobrze znane, przedpotopowe rozwiązania. To tak jakby dodać efekty Aero do Millennium i reklamować go jako Windows 7.

2. Nowy interfejs jest ciągle daleki od doskonałości
Z daleka wszystko wygląda pięknie i nowatorsko, ale przyjrzyjcie się bliżej i od razu zmienicie zdanie. Gesty odpowiedzialne za przewijanie i przełączanie są niezbyt wygodne (co możecie zobaczyć na filmie poniżej), wręcz można by powiedzieć, że działają całkowicie odwrotnie niż podpowiadałby nam to intuicja. Menu w kształcie "plastra miodu" robi wrażenie, ale gubi całą wygodę klasycznego układu nie dając praktycznie nic w zamian.

3. Inne firmy już dawno wypracowały bardziej efektywne nakładki na interfejs
Dlaczego Microsoft po prostu nie kupił rozwiązań SPB? Najnowsza wersja SPB Mobile Shell nie dość, że oferuje naprawdę innowacyjne i interesujące opcje to jeszcze można ją uruchomić nawet na starszym sprzęcie (na filmie Shell3 na Touch Diamond)
Podczas gdy czynności typu przewijanie w WinMo 6.5 sprawiają problemy nawet w telefonach najnowszej generacji, Mobile Shell pracuje płynnie na o wiele słabszych urządzeniach.
Poza tym firmy takie jak HTC czy LG włożyły dużo pracy i pieniędzy w swoje wersje interfejsów, więc mogą nie być tak bardzo skore do wymiany ich na produkt Microsoftu. Nie zdziwcie się gdy WinMo 6.5 będzie dostępny tylko w niektórych modelach z najwyższej półki.

4. Nie obsługuje pojemnościowych ekranów dotykowych
6.5 wspiera tylko rezystancyjne panele (przynajmniej oficjalnie), które są mniej dokładne i bardziej frustrujące w użytkowaniu od pojemnościowych (pojemnościowe ekrany mają zarówno iPhone jak i G1). Jakoś trudno nam zrozumieć dlaczego Microsoft nie chce wspierać lepszej technologii. Nie ważne jak super w końcu dopracują swój interfejs skoro budowa wyświetlacza i tak będzie nas zmuszać do używania rysika.

5. Nie wiadomo kiedy się ukaże
Microsoft w Barcelonie mówił, że WinMo 6.5 powinien pojawić się w tym roku, ale wygląda na to, że będzie to raczej jego koniec niż połowa. Nowe telefony z tym systemem pojawia się w sprzedaży pewnie dopiero w 2010 r, a to już szmat czasu i nie wiadomo czy jeszcze kogoś będą wtedy obchodziły pomysły firmy z Redmond.

6. Prawdopodobnie nie będzie się dało aktualizować starszych firmware
Jeśli zapragniecie mieć nowego Windowsa w swoim telefonie.... to niestety musicie sobie kupić nową komórkę. Według Microsoftu, żaden starszy sprzęt nie będzie zdolny do aktualizacji. Ani Touch Pro, ani Diamond, Xperia X1 czy Shadow.

7. Nie ma integracji z Zune czy nawet nowej wersji Windows Media Playera
Ciekawe jak Microsoft chce konkurować w sferze multimediów np. z Apple skoro nie potrafi swojego systemu zintegrować w jakiś sposób z serwisem Zune. Nie chciało im się nawet przygotowac nowej skórki dla odtwarzacza muzyki.

8. Klawiatura na której nie da się pisać
Większość telefonów przedstawionych na tegorocznym MWC nie miała fizycznej klawiatury. Zobaczcie na zdjęciu jak wygląda jej wirtualna wersja made in Microsoft i wyobraźcie sobie że musicie za jej pomocą napisać maila. Więcej dodawać chyba nie trzeba.

9. Ciągle kulawa przeglądarka www
Chłopaki z Redmond bardzo się starali żeby usprawnić mobilnego IE ale efektów jak na razie nie widać. Przewijanie czy powiększanie dalekie jest od wygody znanej z konkurencyjnych systemów. Nic dziwnego, że firmy takie jak HTC wola promować Operę Mobile. Z tak niewygodnym Explorerem trudno zdobyć serca użytkowników.

10. Brak jakiejkolwiek innowacyjności
Tak naprawdę najbardziej przeszkadza nam nie niedostatek opcji czy wygląd interfejsu, a kompletny brak nowatorskich rozwiązań. Zamiast pójść krok naprzód, próbuje nam się sprzedać ten sam, staromodny system, ubrany w nowe szaty. Podczas gdy wszyscy stają na głowie, żeby wymyślić coś co zmieni świat telefonii komórkowej, Microsoft idzie po linii najmniejszego oporu i ma do zaoferowania jedynie nowe kolory i ikonki.''

« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 12:42:57 wysłana przez Patrynio84 »

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #1914 dnia: Maj 16, 2009, 12:44:58 »
Czytałem to już wcześniej i jakoś te wywody do mnie nie trafiają. Choćby pkt.6. To jakim cudem używam go i w dodatku działa świetnie.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 12:46:57 wysłana przez sp4xkp »

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #1915 dnia: Maj 16, 2009, 17:30:43 »
Nie zrozumiałes kolego,pkt. 6 dotyczy AKTUALIZACJI w inny sposób..a wgrywanie od nowa całego oprogramowania...w dodatku nielegalnie zmodyfikowanego..bo tym właśnie sa WSZYSTKIE MODYFIKACJE romów,jest zupełnie czym innym.Tu chodzi o oryginalny produkt..bo oryginalnie nie będzie sie to dało.A to co wgrywasz jest tak zmodyfikowane żeby właśnie działało na omni.I nie jest to w żadnym momencie legalna aktualizacja microsoftu :P
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 17:32:32 wysłana przez Patrynio84 »

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #1916 dnia: Maj 16, 2009, 17:33:56 »
systemy operacyjne nielegalnie zmodyfikowane
to nie jest piractwo, włącz wyszukiwarkę...

z dołączonym nielegalnym oprogramowaniem to już powrzechnie można... heh
to już jest piractwo i to perfidne.

btw, pracuję nad ucywilizowaniem zasad publikacji romów(ze względu na szerzące się cwaniactwo), może wkrótcę powiem coś więcej na ten temat

paypal

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #1917 dnia: Maj 16, 2009, 18:24:57 »
Modyfikowanie romów..czyli windowsa mobile jest NIELEGALNE..tak jak modyfikowanie windowsa xp,vista itd.

Poczytaj o prawach microsoftu może lepiej,... i o Międzynarodowych Prawach Autorskich...

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #1918 dnia: Maj 16, 2009, 20:37:57 »
Dokladnie. Kazda ingerencja/przerobka softu to zlamanie licencji wiec piractwo...

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #1919 dnia: Maj 16, 2009, 20:56:45 »
Modyfikowanie romów..czyli windowsa mobile jest NIELEGALNE..tak jak modyfikowanie windowsa xp,vista itd.
zaraz zaraz, czy ja coś przerabiam? Ja zmieniam tylko zawartość filesystemu, obrazu rom, nie zmieniam kodu systemu. Trochę jakby modyfikować zawartość backup'u

Głębiej się nie będę na te tematy wypowiadał, może komuś będzie się chciało z wami kłócić.

paypal