Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci

• 201 Odpowiedzi
  • 34639 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
Odp: Pamięć - znikające 8/16GB, brak miejsca, zwalnianie pamięci
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwiec 06, 2009, 14:59:51 »
Ja mam ten sam problem...
Próbuję użyć tego programu, ale wyskakuje mi komunikat: "Unable to mount partition" "A device attached to the system is not functioning".
Jakieś sugestie?

EDIT:
Problem rozwiązany bardzo prosto.
Podłączyłem omnię do komputera w trybie pamięci masowej i komputer od razu zobaczył dysk zewnętrzny.
Sformatowałem z poziomu komputera i wszystko wróciło do normy.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 15:07:05 wysłana przez copymaker »
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline Yohei

• 12
  • Sprzęt: i900 -> HTC magic
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 03, 2009, 22:07:38 »
a macie może pomysl co zrobić w przypadku, gdy opcja format nie działa ? wykrywa mi dyska ale capacity: 0.00 , unallocated 0.00 sector size: 0.00 i co kolwiek nie próbuje zrobić to pojawia się komunikat "A device attached to the system is not functioning", natomiast nie moge wybrać opcji połączenia w trybie masowym gdyż odrzuca mi tą opcje argumentując to komunikatem że pamięć masowa jest niedostępna... oddałbym go do serwisu z tym że jest maly problem, moja omnia była zalana bo wpadła mi do wanny jak sie kąpałem i obawiam się iż w serwisie odrzucą mi gwarancje z tego właśnie powodu...
BŁAGAM HELP

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 03, 2009, 22:09:09 »
co kolwiek nie próbuje zrobić to pojawia się komunikat "A device attached to the system is not functioning"
czytaj pamięć jest naprawdę odłączona, tzn kontroler jej nie widzi.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Yohei

• 12
  • Sprzęt: i900 -> HTC magic
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 03, 2009, 22:11:20 »
więc co w tym wypadku proponujesz zrobić ? jest szansa na odzyskanie jej w "domowy" sposób ?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2009, 22:13:15 wysłana przez Yohei »

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 04, 2009, 12:54:56 »
mogła Ci sie uszkodzic fizycznie kosc flasha jesli telefon Ci plywal... z czasem zacznie Ci siadac reszta podzespołów.... woda zabija ;)
Pozdro Ryrzy

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 07, 2009, 11:20:20 »
a macie może pomysl co zrobić w przypadku, gdy opcja format nie działa ? wykrywa mi dyska ale capacity: 0.00 , unallocated 0.00 sector size: 0.00 i co kolwiek nie próbuje zrobić to pojawia się komunikat "A device attached to the system is not functioning", natomiast nie moge wybrać opcji połączenia w trybie masowym gdyż odrzuca mi tą opcje argumentując to komunikatem że pamięć masowa jest niedostępna... oddałbym go do serwisu z tym że jest maly problem, moja omnia była zalana bo wpadła mi do wanny jak sie kąpałem i obawiam się iż w serwisie odrzucą mi gwarancje z tego właśnie powodu...
BŁAGAM HELP

sprobuj jeszcze linuxem ruszyć. Ubuntu > gparted
Czasem karty pamięci które zdaniem windowsa są zdechłe pod linuxem dają się sformatować i jest ok. To samo się tyczy uszkodzonego sprzętu. Moja karta dzwiekowa z zwarciem w układzie (rozgrzewa się wręcz do czerwonosci) pod windowsem milczy, pod linuxem działa ;)
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 12, 2009, 11:05:42 »
u mnie tez wyskoczyło info, że pamięc "odinstalowana", ale wstarczył soft reset i wszystko wróciło do normy  :ok:

*

Offline kajtekjr

• 13
  • Sprzęt: Asus P750 | Toshiba G900 | Asus P535
« Odpowiedź #187 dnia: Sierpień 31, 2009, 13:05:06 »
Witam! Mam problem z Omnią. Mianowicie coś się z nią nie dobrego dzieje... Znikła wewnętrzna pamięć 8 GB, w trakcie startu pojawia sie tylko logo Samsunga, ekran robi się czarny, a następnie pojawia się ekran proszący o podanie pin. Zniknął po prostu ten zielony ekran z napisem Windows Mobile 6.1 :/
Kolejna dolegliwością jest to że gdy włącza się niektóre programy ekran robi się czarny :/ Pomaga tylko czerwona słuchawka i powrót do ekranu Today.

Wiecie o co w tym wszystkim chodzi ?

Pozdrawiam, kajtekjr.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #188 dnia: Wrzesień 02, 2009, 08:08:55 »
hard reset. Jak 8 gb nie wróci to serwis.
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #189 dnia: Wrzesień 21, 2009, 00:54:33 »
Witam, nie znalazłem nigdzie podobnego problemu, większość to przez programy albo soft, jeśli chodzi o Moją Pamięć.

Otóż po skopiowaniu ponad 1 giga muzyki i zdjęć, wszystko było dobrze, wolnego miejsca miałem ponad 6,5 giga.
Następnego dnia, gdy zaktualizowałem sobie odtwarzacz multimedialny standardowy. Pamięć znikła i jest napisane że mam 0mb wolnego z 8GB
Próbowałem znaleźć pliki, które zajmują mi tyle miejsca, ale nie mogłem. Wiem że chodzi o playliste z odtwarzacza, bo gdy usunąłem kilkanaście piosenek, miałem ponad 80mb miejsca. Po ponownej aktualizacji odtwarzacza, tzn aby mieć wszystkie piosenki, podział na albumy,rodzaj muzyki itp. znowu miałem 0 wolnego miejsca.
Wie ktoś jak naprawić ten problem bez usuwania danych i formatowania pamięci?
Pozdrawiam

Edit:
Odpaliłem Moją Pamięć, jako pamięć masową, poczym zrobiłem Scana, ScanDiskiem. Zero błedów.
Ale... zanalizowałem dysk przez defragmentator i oto raport:

Wolumin (H:)
    Rozmiar woluminu                           = 7,65 GB
    Rozmiar klastra                            = 4 KB
    Zajęte miejsce                             = 7,32 GB
    Wolne miejsce                              = 335 MB

Procent wolnego miejsca                    = 4 %

Fragmentacja woluminu
    Fragmentacja całkowita                     = 0 %
    Fragmentacja plików                        = 0 %
    Fragmentacja wolnego miejsca               = 0 %

Fragmentacja plików
    Całkowita liczba plików                    = 798
    Średni rozmiar pliku                       = 3 MB

Całkowita liczba pofragmentowanych plików  = 4
    Całkowita liczba nadmiarowych fragmentów plików= 10
    Średnia liczba fragmentów na plik          = 1,01

Fragmentacja pliku stronicowania
    Rozmiar pliku stronicowania                = 0 bajtów
    Całkowita liczba fragmentów                = 0

Fragmentacja folderów
    Całkowita liczba folderów                  = 27
    Pofragmentowane foldery                    = 5
    Liczba nadmiarowych fragmentów folderów    = 6

--------------------------------------------------------------------------------
Fragmenty       Rozmiar pliku   Najbardziej pofragmentowane pliki
2               1 MB            \DCIM\100SSCAM\SNC00028.jpg
4               1 MB            \DCIM\100SSCAM\SNC00032.jpg
3               5 MB            \DCIM\100SSCAM\Pijani Powietrzem - Zawieszeni w czasie i przestrzeni\PIJANI POWIETRZEM - Późnym popołudniem.mp3
5               5 MB            \DCIM\100SSCAM\Pijani Powietrzem - Zawieszeni w czasie i przestrzeni\PIJANI POWIETRZEM - Myślę i nic.mp3

Najciekawsze jest to że mam 798 plików x 3MB średnio daje coś koło 2400mb zajętego miejsca. Gdzie reszta:(?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 17:50:50 wysłana przez Ahrimanik »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #190 dnia: Wrzesień 21, 2009, 18:01:39 »
a to ciekawe bo jednak widzi ci te 8 GB ..

przydalo by sie sformatowac pamiec, ale ty nie chcesz tracic danych, a kopie np. jakims programem do odzyskiwania danych jak bys zrobil ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 18:09:39 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #191 dnia: Wrzesień 21, 2009, 18:55:43 »

przydalo by sie sformatowac pamiec, ale ty nie chcesz tracic danych, a kopie np. jakims programem do odzyskiwania danych jak bys zrobil ?
Kopiowanie przez ActiveSync kończy się zawieszką przy 40 zdjęciu albo 100, lub przy kilkunastej mp-trójce. Musiał bym kopiować po 2-3 pliki, a to trochę uciążliwe. Wieczorem spróbuje przez Pamięć Masową, a nie ActiveSync. Może tak skopiuje pliki szybciej. Jeśli nikt nie pomoże do 21.00, zrobię formata. Tylko boje się, że gdy znów zaktualizuje pliki multimedialne, znowu zje mi pamięć.
Wgrałem dzisiaj już nowy soft z SAHH6/BKHH6 na SAHJ3 bo także problemy z baterią miałem. Telefon ma kilka miesięcy, został zakupiony (używany) 3 dni temu. Zobaczymy jak się będzie sprawować na tym Romie. Tymczasem idę się zdrzemnąć a potem znowu pobawić tym nieznośnym, choć tylko bez odpowiedniej wiedzy, męczącym PDA.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2009, 19:00:23 wysłana przez Ahrimanik »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #192 dnia: Wrzesień 21, 2009, 19:11:08 »
heh, nie zalamuj sie omnia to specyfik  ktory łamie prawa fizyki i informatyki, a  i niejednego klubowicza złamała :D ja od roku ją mam i dziś na nowo odkrywam jej uroki z nowym romem, ciesze sie jak dziecko :D zabawka jakich mało :D

« Odpowiedź #193 dnia: Wrzesień 21, 2009, 19:29:27 »

Kopiowanie przez ActiveSync kończy się zawieszką przy 40 zdjęciu albo 100, lub przy kilkunastej mp-trójce. Musiał bym kopiować po 2-3 pliki, a to trochę uciążliwe. Wieczorem spróbuje przez Pamięć Masową, a nie ActiveSync. Może tak skopiuje pliki szybciej. Jeśli nikt nie pomoże do 21.00, zrobię formata. Tylko boje się, że gdy znów zaktualizuje pliki multimedialne, znowu zje mi pamięć.
Wgrałem dzisiaj już nowy soft z SAHH6/BKHH6 na SAHJ3 bo także problemy z baterią miałem. Telefon ma kilka miesięcy, został zakupiony (używany) 3 dni temu. Zobaczymy jak się będzie sprawować na tym Romie. Tymczasem idę się zdrzemnąć a potem znowu pobawić tym nieznośnym, choć tylko bez odpowiedniej wiedzy, męczącym PDA.
Niekoniecznie, ide o zaklad ze komputer zostawiony sobie,po jakims czasie by sie odwiesil-wiem z doswiadczenia ze przy takimm kopiowaniu komputer zamiera,dlatego ja np to robilem na noc- kopiowalem i dajmy na to uzywalem jakiegos programu zeby mi wylaczyl komputer po 3 czy 4 godzinach. Nie wiem czemu sie tak dzieje,ale komputer sie nie zawiesza,owszem,sprawia takie wrazenie,ale pliki sa nadal kopiowane. Sprobuj

« Odpowiedź #194 dnia: Wrzesień 21, 2009, 23:25:05 »
No to jestem po:
Skopiowałem wszystko do komputera, trwało to bagatela 2 godziny.
Zrobiłem Formata i skopiowałem dane z powrotem. Było ok do czasu aktualizacji Touch Playera. Biblioteka znalazła mi 230 plików po czym, znowu wolna pamięć wynosi 0MB....
O co w tym chodzi ? Ja osobiście tego nie rozumiem.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #195 dnia: Wrzesień 22, 2009, 14:13:33 »
rom bym zmienił, skad wziąłeś swoje sahj3 ? ja raz mialem tak ze touch player po swiezutkim wgraniou sahj3 wogole sie nie uruchamial, wgralem go 2 raz  i juz bylo tip top, ewentualnie zapodaj mu zerowanie pełne, pamiec tel i to 8GB

« Odpowiedź #196 dnia: Wrzesień 23, 2009, 19:27:28 »
Witam,
Otóż HardReset odpada, ponieważ reinstalowałem softa na SAHJ1 z SAHH6, później od razu zaktualizowałem na SAHJ3. Softy pobrane ze strony Samsunga tzn. drugi, pierwszy z forum. Przed wgrywaniem softu, zrobiłem formata Mojej Pamięci. Teraz wszystko jest ok, dopóki nie zaktualizuje biblioteki w TouchPlayerze, jeśli odtwarzam przez Windows Media Player 10, wszystko jest ok. Nawet gdy bibliotekę aktualizuje w WMP, pamięci mi nie zżera. Tylko Touch Player ma jakieś błedy:(

*

Offline suer2

• *
  • 62
  • Sprzęt: Regulamin - avatar !! Samsung Omnia i900 8gb
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 28, 2009, 16:49:57 »
WIEC TAK WITA WSZYSTKICH zaczne od tego ze znam juz troche moje urzadzonko ale to co sie stało to nie wiem co o tym myslec
....tradycjinie podłaczyłem pocketa do kompa zeby film przerzucic i patrze a tu juz nie ma folderu moja pamiec ani tam gdzie jest pokazana wolna pamiec tam rowniez nie ma....ktos wie o co chodzi??pozdrawiam
regulamin!

*

Offline KrzyCho.corp

• 7
  • Sprzęt: SGH i900 - ROM:SAID1
« Odpowiedź #198 dnia: Luty 12, 2010, 14:24:14 »
Witam.
Mam mały problem - w mojej Omni nie widać pamięci wewnętrznej 8GB - jak zajrzę do zarządzania pamięcią - system twierdzi, że pamięć jest odmontowana.
Robiłem restarty, wgrywałem nowy soft i dalej jest to samo.
Może ktoś wie jak ją zamontować?
W tej chwili mam wgrany ROM SAID1

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #199 dnia: Luty 12, 2010, 14:44:17 »
Jak podłączasz się do komputera przez AS, to jest widziana?
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

*

Offline KrzyCho.corp

• 7
  • Sprzęt: SGH i900 - ROM:SAID1
« Odpowiedź #200 dnia: Luty 12, 2010, 14:57:59 »
Jak podłączasz się do komputera przez AS, to jest widziana?
Nie - wcześniej była widziana - Kilka dni temu chciałem wgrać mp3 i nie pozwolił mi - brak dostępu do pamięci - po restarcie komórki już nie było widać pamięci "Moja pamięć"

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #201 dnia: Luty 12, 2010, 20:26:07 »
Formatowałeś moją pamięć spod komputera, albo w jakikolwiek inny sposób? Zainstaluj Pocket Mechanica i sprawdź, czy on widzi pamięć, jeżeli nic nie pomoże wgraj rom J3(najnowszy od szajsunga) i sprawdź czy on będzie widział pamięć. Jeżeli nic nie zadziała, to ja bym słał do serwisu(chociaż wydaje mi się, że problem czysto software`owy).
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia