Porady dotyczące wgrywania romów do Omni.

• 11 Odpowiedzi
  • 1393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Porady dotyczące wgrywania romów do Omni.
« dnia: Listopad 08, 2008, 20:07:15 »
Witam,ze względu że widze sporą część użytkowników która ze swojej Omni zrobiła cegiełkę,proponuję zapoznac sie i przestrzegac tych zasad przy wgrywaniu Romu,nie wiem czy to cos daje ale lepiej sie zabezpieczyc niz ryzykowac uwalenie sprzętu.

Oto zasady jakie stosuję:

1 Ładuję baterie na maxa.
2 Zeruję pamięć i hard reset.
3 Wyjmuję karte sim.
4 Jesli mam zainstalowany activesync i sterowniki samsung modem to odinstalowuje je i instalujeje na świeżo przed wgrywaniem romu.

Roma wgrywałem 2 razy i jak narazie jest ok.
Niew iem może to zapobiega a może robie to na darmo ale wole się zabezpieczyć :)

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
Odp: Porady dotyczące wgrywania romów do Omni.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2008, 23:00:10 »
Dodatkowo proponuje wylaczenie firewalla i programu antywirusowego oraz zbednego softu.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2008, 00:13:43 »
Nie wiem jaki sens mają te Twoje zabiegi, ale jeśli lepiej Ci sie po nich śpi z nowym ROMem,
to można tak robić. Ja nigdy nie ładowałem baterii ekstra przed flash'owaniem, nigdy nie zrobiłem
HR przed tym, nie wyjmowałem karty, nie robiłem nic, poza podłączeniem omni pod kompa,
odczekaniem, az AS się z nią połączy, wyłączyłem, odpaliłem soft ROMu, włączałem omnię,
aktywował się klawisz "START" i heja. Jeśli to, że zrobiłem to przynajmniej 15 razy od czasu
zakupu miesiąc temu i za każdym razem najmniejszego problemu, oma działa, ROMów już
nie pamiętam nawet jakie miała w sobie i w którą stronę, włącznie z wersjami lajt, manilla ...
wystarczy by nie robić szopek, to wydaję mi się, że to nie czary.

Jedno tylko zostaje bez odpowiedzi - OCOKAMAN?? że są sztuki, co padają bez powodu ...
Jeśli jedni kombinują jak Ty wyżej i  mają śliczną cegłę na biurku, inni mają zlew na wszystko
jak ja i sprawny, z kilka razy dziennie innym ROMem, nie znam odpowiedzi, a szkoda ;)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2008, 00:44:52 »
napisałem przeciez ze nie wiem czy to cos daje..ale warto sie zabezpieczyc,przeciez nic mi nie szkodzi,naleze do osób które lubią byc przygotoane,pewne,nie lubie chaosu,lubie porzadek..moze to dlatego  :mrgreen:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2008, 09:28:38 »
nie sadze ze to cos daje, tak jak gadka o tym ze tzreba miec usb 2.0 (mam 1.1) i takie tam , ale kurde no ja nie moge przebolec ze moja omnia padla dopiero teraz a byla to juz chyba 4 albo 5 proba wgrania romu i za kazdym razem szlo jak po maselku... i tak samo nie bawilem sie w zadne czary tylko odpalalem kompa wlaczalem fleszera podpinalem omnie i jazda zawsze start wyskakiwal i szlo ladnie nawet jak sie zepsula to pisalo ze wszystko tip top :D żal :D
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2008, 10:22:02 »
napisałem przeciez ze nie wiem czy to cos daje..
Nie napisałem tego, żeby Cię urazić, zapomniałem wrzucić na końcu " ;) ", czasem zawsze lepiej zrobić więcej
niż mniej, żeby potem nie żałować, że się dało ciała i cegiełka nadaje się tylko na podstawek :)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2008, 10:40:16 »
Dziś zaktualizowałem ROM do SAHJ3, wcześniej miałem SAHJ1. To moja druga aktualizacja w Omni, wcześniej dziesiątki w Mio A701. Nic z tych rzeczy opisanych w pkt.1 nie stosowałem. Jedynie na co zwracam szczególną uwagę, to to, czy ściągnie mi się cały plik. Tzn. porównuję dokładnie pojemność pliku skąd ściągam z tym co ściągnąłem. Zdarzyło mi się, że jak ściągałem SAHJ1, to za pierwszym razem, nie ściągnęło mi się wszystko. Na szczęście nie zabrałem się za aktualizację. Za drugim razem poszło wszystko i żadnych "niespodzianek" nie było. Nie wyłączam w komputerze nic, ani antywirusów, ani firewaali, ani internetu. Nie robię HR. Nie wyjmuję SIM i nie formatuje pamięci.
Jedyne co robię, to po upewnieniu się, że ściągnąłem cały i kompletny plik z romem, podłączam omnie do kompa, odpalam aktualizację, włączam omnię i wciskam START.

Dziękuję za uwagę.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline Rynkov

• **
  • 159
  • Sprzęt: i8000
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2008, 15:49:33 »
Wlasnie najbardziej denerwujace jest to,ze czlowiek robi wszystko zgodnie z instrukcja.Krok po kroku a ROM i tak sie nie wgrywa!!Czemu?Potrafi mi to ktos odpowiedziec?Ja sprobowalem raz ,zrobilem WSZYSTKO wg.instrukcji i padla:|

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 09, 2008, 15:56:43 »
I jak kolego sprawuje Ci sie ten nowy rom SAHJ3? Jakies roznice z SAHJ1??

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 09, 2008, 17:17:55 »
I jak kolego sprawuje Ci sie ten nowy rom SAHJ3? Jakies roznice z SAHJ1??

Rozumiem, że pytanie było do mnie. Rom sprawuje się dobrze. Wydaje się, że jest trochę szybszy. W nowościach nie doszukuję się jakichś bajerów. Poprostu uważam, że każda następna wersja coś tam poprawia. Bo byłoby bez sensu, żeby wychodziła aktualizacja, która nie poprawia błędów z poprzednich wersji.

*

Offline Jerzyna

• *
  • 61
  • Sprzęt: Samsung i8000
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 09, 2008, 17:57:32 »
Do: sp4xkp

A z której lokalizacji sciągnełeś tego rom-a? Prosiłbym o linka   B)

Z góry dzięki!
Historia:AlcatelPocket>EricssonT18s>Moto.T191>N6510>N3510i>N6100>N7650>Moto.E365>N3310>
SET610>N6310i>N3650>NecE616v>N6650>N6020>SEk700i>N6670>Moto.V3>N6230i>Moto.E1>
Samsu.D600E>SEk600i>Nn70>N6233>SEk750i>N6300>ASUSP535>SEk510i>Ne50>S-i900>S-i8000

*

Offline sp4xkp

• 356