Ciekawostka - ekran a925 vs Omnia

• 12 Odpowiedzi
  • 1628 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciekawostka - ekran a925 vs Omnia
« dnia: Listopad 03, 2008, 17:48:23 »
Wczoraj postanowilem wystawic moja stara motorole a925 na aukcje. Zanim to zrobilem musialem ja odpalic i sprawdzic jak dziala oraz oczywiscie pousuwac wszystkie zbedne smsy itd. Po dwoch latach z windows mobile ciezko mi bylo sobie przypomniec obsluge symbiana UIQ ;), ale jakos sobie poradzilem.

Natomiast jedna rzecz mnie bardzo "uderzyla" nie wiem czy zdajecie sobie sprawe z tego, ze ekran w zabytkowej a925 jest kilka razy bardziej czuly niz w omni?!! Obsluga palcem i to zarowno paznokciem jak i opuszkami (w stylu iphone) nie sprawia zadnego problemu. Ekran reaguje na kazde najmniejsze dotkniecie.

W omni natomiast czulosc ekranu pozostawia wiele do zyczenia. O obsludze obuszkami palcow wogole mozna zapomniec, bo telefon ma tendencje nie reagowania nacisk wieksza powierzchnia .... 

Innymi slowy ... ehhh.... to byl telefon jak na swoje czasy :D:D. Pamietam jakie wrazenie zawsze ten kawalek cegly robil gdy wyciagalem go w miejscach publicznych ... ;) Zaden tam iphone, czy omnia nie wzbudza polowy takiego zachwytu jak tamten pilot do telewizora ;D.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
Odp: Ciekawostka - ekran a925 vs Omnia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2008, 18:23:45 »
Gdyby mieli wtedy takich specow jak w Apple to pewnie nikt by nie slyszal o Iphone, a na czele najlepiej sprzedajacych sie urzadzen bylaby seria A motoroli. Bardzo fajna maszynka, ale chyba jednak wieksze wrazenie robilo sie Nokia N93. Nikt nie wiedzial czy to kamera video czy komorka.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2008, 18:30:50 »
kordi666 - w piatek kolega pozyczyl mi Omnie. mialem ja pierwszy raz w zyciu chociaz oczywiscie WM znam. po dokladnym skalibrowaniu ekranu, dwoch dniach zabawy w zasadzie nie mam zadnych problemow z obsluga palcem tego urzadzenia. juz wiem jak trafiac w obszar, jak sprawnie pisac na klawiatrurze samsunga, jak przwijac pionowe suwaczki, etc... i naprawde - bardzo sprawnie mi to idzie.

a jesli do tego wlaczyc wibracje podczas naciskania waznych klawiszy w Omnii to naprawde nie ma z tym problemu.

to takie moje subiektywne zdanie. wydaje mi sie, ze obnizona czulosc ekranu - jak dla mnie - nie pozwala przez przypadek wcisniecie czegos na ekranie.

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2008, 19:03:58 »
mi tez zadnych problemow omnia nie sprawia:) powiem wiecej palcem pisze smsy po klawiaturze qwerty
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2008, 19:28:19 »
Jeśli chodzi o pisanie to akurat nie jest aż tak źle. Brak odpowiedniej czułości najbardziej daje sie we znaki podczas przewijania mapy palcem :) Najlepiej wtedy obrocic palec i przejechac paznokciem. Reszta do zniesienia.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2008, 19:35:44 »
Alez czego wy sie tak rzucacie ... piszecie, ze "moze byc" i "da sie przyzwyczaic" a ja wam powiem, ze w porownaniu z innymi wyswietlaczami na rynku, to omnia ma za...te problemy z czuloscia. W chwili obecnej w domu mam w sumie 5 telefonow z ekranem dotykowym:
- Htc prophet
- Htc charmer
- Toshiba G900
- Motorola a925
- Samsung Omnia

i pod wzgledem czulosci Omnia jest na szarym burym koncu. To ze pozyczyles od kolegi, dwadni uzywales i sie przyzwyczailes ... to fajnie. Ja jestem przyzwyczajony do czegos innego i sie musze "odzwyczajac". Tak jak ktos tu napisal, da sie z tym zyc, ale nie oznacza, ze musze zyc z zalozonymi rozowymi okularami. I tak telefonu poki co nie mam na co zamienic, bo nie mam na rynku poki co alternatywy w rozsadnej cenie.

P.S.
Paradoksalnie z calej piątki wlasnie babcia a925 jest najczulsza :D. Naprawde bylem zaskoczony, bo juz zapomnialem jak sie nia obslugiwalo ;).
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2008, 19:38:06 wysłana przez kordi666 »

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2008, 20:21:47 »
Mam najtansza nawigacje Akira i tez jest 2-3 razy bardziej czula niz Omnia. :) Moze da sie to zmienic - w koncu pierwsze protoptypy Omni mialy jeszcze gorsza czulosc, a potem zostalo to zmienione z kolejnymi wersjami ROMu. W Diamondzie wpis w rejestrze od tego jest.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2008, 20:35:44 »
Mnie sie wydaje, ze to jest kwestia powloki ktora samsung zastosowal na wyswietlaczu, zeby osiagnac odpowiedni efekt wizualny ...Wyswietlacz omni jest w dotyku inny (cieplejszy) niz wyswietlacze w moich HTC czy w Toshibie. To by sugerowalo, ze wierzchnia wartwa jest jeszcze czyms pokryta ....

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2008, 21:50:50 »
Porównajcie sobie teraz Panowie grubość warstw dotykowych, ja też uważam że mój Eryk w950 jest bardziej czuły, ale co z tego jak jest porysowany jak cholera, w omnii mi to nie grozi (mam nadzieje)bo mam dodatkowo Brando naklejone, coś za coś.

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:07:03 »
Tak a925 miała całkiem fajny ekran tylo był osadzony tak głęboko ze trzeba było niezłej ekwilibrystyki żeby można było uzyc palca czy nawet paznokcia przy brzegach, to tak z garstki wspomnień.

*

Offline gamer

• **
  • 109
  • Samsung łOmnia
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 30, 2008, 11:37:12 »
Ja sie rpzesiadlem na omnie z SE p1i. Czulosc w Omni jest duzo mniejsza, ale.. W p1i (z ktorym obchodzilem sie jak z jajkiem) mam na wyswietlaczu ryski od uzywania samego rysika! W Omni ani jednej mimo, ze juz ze 2 miesiace uzywam jej bez zadnych folii i tym podbnych. W Omni warstwa dotykowa jest twardsza poprostu, to wynika z zastosowanego materialu.

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 08, 2009, 21:49:48 »
Ech a925 to bylo cos :ok:, czasami zaluje ze sie pozbylem ale 15 cm to jednak za duzo :(, ale na tamte czasy to byl wypas, obrotowa kamera, wideorozmowy,dotykowy wyswietlacz, gps, pierwsze ebooki, ,,,,,
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline BartiB

• 45
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 11, 2009, 16:44:03 »
Ja Omnię obsługuję palcem i nie mam żadnych problemów z czułością ekranu.