Slaba jakosc polaczen

• 11 Odpowiedzi
  • 1423 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Slaba jakosc polaczen
« dnia: Październik 24, 2008, 19:21:50 »

Nie wiem, czy to tylko kwestia budynku w ktorym pracowalem przez ostatni tydzien (nota bene 1 km od glownej siedziby Plusa) ... czy kwestia romu... czy czego tam jeszcze, ale jakosc polaczen telefonicznych mialem ostatnio po prostu *tragiczna*.  Non stop rwalo mi dzwiek i musialem prosic rozmowce o powtorzenie, bo nic nie slyszalem. Ktos jeszcze ma problemy z jakoscia polaczen, czy to tylko mi sie tak przytrafia?

Odp: Slaba jakosc polaczen
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 24, 2008, 19:40:44 »
To może być związane z wersją ROMu. Mam Omnię z Plus - standardowy ROM nie tylko "pożerał" baterię w przeciągu kilkunastu godzin ale też (jak się okazało) był przyczyną słabej jakości połączeń (objawy jak w opisie).
Po wymianie (szczęśliwej - ufff...) bateria wytrzymuje 3 dni, a jakość połączeń bez zastrzeżeń.

Przy okazji - wkurzający brak sygnału zajętości. Podobno to feler Windows Mobile - może ktoś ma na to sposób?

pozdrowienia

*

Offline herrradek

• *
  • 53
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 24, 2008, 22:24:07 »
To może być związane z wersją ROMu. Mam Omnię z Plus - standardowy ROM nie tylko "pożerał" baterię w przeciągu kilkunastu godzin ale też (jak się okazało) był przyczyną słabej jakości połączeń (objawy jak w opisie).
Po wymianie (szczęśliwej - ufff...) bateria wytrzymuje 3 dni, a jakość połączeń bez zastrzeżeń.

Jaka miales wersje softu z PLUSa?
Ja odebrlem tydzien temu i mam SAHH7
--
HerrRadek
Alcatel OT Easy >> Alcatel OT View >> Ericsson T10 >> Nokia 3210 >> Nokia 3100 >> Nokia 6310i >> Nokia 6610 >> Nokia 6021 >> Nokia 6230i >> Nokia E50 >> Samsung i900 Omnia

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2008, 01:13:11 »
Soft w kupionym aparacie - SAHH5 - teraz SAHJ1. Odbierałem 13 września. Jeżeli masz problemy z krótko "trzymającą" baterią to warto zrobić upgrade - właściwie to trzeba zrobić. Tylko ostrożnie - opisy można znaleźć na forum.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2008, 16:48:38 »
ja mam ten sam problem czyli dosc czesto "rwie" mi dzwiek. Czesto mam tez tak ze rozmawiam i nagle przestaje slyszec rozmowce na dluzszy czas. Wtedy pomaga rozlaczenie rozmowy i ponowne polaczenie. swoja omnie mam w orange wersja SAHI1. czy inni tez maja taki problem przy tym romie..? Zastanawiam sie czy to wina karty czy omni... .

*

Offline yaro97

• 19
  • Sprzęt: Samsung Omnia DXHL1
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2008, 21:49:40 »
ja mam ten sam problem czyli dosc czesto "rwie" mi dzwiek. Czesto mam tez tak ze rozmawiam i nagle przestaje slyszec rozmowce na dluzszy czas. Wtedy pomaga rozlaczenie rozmowy i ponowne polaczenie. swoja omnie mam w orange wersja SAHI1. czy inni tez maja taki problem przy tym romie..? Zastanawiam sie czy to wina karty czy omni... .

obawiam się, że na innych softach sytuacja się powtórzy. zmianę romu polecam ja instaluję wszystkie najnowsze i każdy jest lepszy tzn. w każdym coś poprawiają i o czymś  zapominają, ale już jest znacznie lepiej. na początku (we wrześniu) jak kupiłem Omnie byłem niezadowolony, ale teraz z kazdym romem  jest  coraz lepiej. bateria trzyma długo- u mnie 4 dni. Obecnie mam angielski rom i  uwazam że jest o niebo lepszy, jest szybszy i lepiej dopracowany. Tym którym nie przeszkadza j.ang POLECAM

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 23, 2008, 21:59:20 »
a jaki jest najnowszy z tych polskich? szukalem na forum ale troche nie moge sie juz polapac ktory jest najnowszy

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 23, 2008, 22:17:16 »
kordi sprawdz to:

Wpisujesz na klawiaturze telefony kod:

*#0002*28346#

Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość MPBST(22) na +24 dB

ja tez miałem słabą zbieralność mikrofonu ale po zmianie jak wyzej wszystko ok:)

ps:MPBST znaczy MicroPhone BooST

moze byc problem z kartą sim..u Ciebie lub u odbiorcy,moze byc problem z  zasięgiem..niski poziom zasiegu równiez zniekształca głos..i wiele innych powodów których nie jestesmy w stanie sprawdzic.

zapomniłem dodac ze przed wyjsciem z opcji trzeba dac ''apply'' jak juz zmienisz parametry to wybierasz MENU i apply:)

a mam jeszcze jedno ustawienie któr poprawia jakosc,Wybierasz MENU-->TALKING-->HANDSET i zmieniasz wartość RX(16) na 6 dB..powinno pomóc

a jaki jest najnowszy z tych polskich? szukalem na forum ale troche nie moge sie juz polapac ktory jest najnowszy

Najnowszy polski niebrandowany to SAHJ3

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 24, 2008, 09:05:11 »
moze byc problem z kartą sim..u Ciebie lub u odbiorcy,moze byc problem z  zasięgiem..niski poziom zasiegu równiez zniekształca głos..i wiele innych powodów których nie jestesmy w stanie sprawdzic.

a mam do Ciebie pytanie z ciekawosci, moze wiesz  :P - jedynym sposobem na sprawdzenie kart SIM jest wzięcie ich do salonu głównego i przetestowanie przez operatora?

ja u siebie mam tak dziwnie, że gdy się poruszam, jestem w mieście to wszystko jest OK,
ale gdy jest cisza, np noc to po kilku minutach tak jakby mikrofon wycinał większość odgłosów ode mnie.
zmieniłem dzisiaj ustawienia mikrofonu, bo po HR mi przywróciło domyślne ustawienie, ale mimo wszystko jestem ciekaw tego testu kart SIM

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 24, 2008, 22:25:20 »
" Najnowszy polski niebrandowany to SAHJ3"   a jaki jest brandowy??

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 24, 2008, 23:10:45 »
Brandowy to znaczy ze jest wgrany soft jakiegos z polskich operatorów (era,plus,orange) a Ty w jakiej sieci masz..to Ci powiem jaki jest  najnowszy u danego operatora? a co do sprawdzania karty sim to musisz miec tester kart sim zeby to zrobic..chyba z emasz na własnosc:P lub gdzies w komisie ale bedzie to płatne.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 26, 2008, 14:31:38 »
ja mam w orange.