Bluetooth - katalog docelowy, połączenie z PC itp.

• 84 Odpowiedzi
  • 17867 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
Odp: Bluetooth - katalog docelowy, połączenie z PC itp.
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 03, 2008, 19:03:10 »
Udalo?

Ja tak synchronizuje Omnie codziennie. Jeszcze nigdy nie uzylem kabla. Tak samo robilem na i600. Na N560 tez, ale tam czasem byly problemy.

I robie to dokladnie tak jak napisalem. Nie laczcie Omni z kompem. Nawet wylaczcie BT. Potem uruchomic Activesync na Omni i na kompie. Na Omni otwiera sie menu o wybiera opcje polacz przez BT. Za pierwszym razem kaze wybrac sparowane urzadzenie lub dodac nowe. Zadnej filozofi ani techniki rakietowej ;)
Pozdrawiam,
                              Montrala

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 04, 2008, 10:46:30 »
Montrala, a jakiego systemu używasz? podejrzewam, ze XP? Ja niestety (?) VISTA i chyba z tego cały problem. po pierwsze, nie mam na kompie ActiveSyc`a bo zastąpił go inny program (Windows Mobile Device Center ) i nawet nie da się go uruchomić jeśli nie jest połączony z telefonem.
A w momencie próby połączenie kozystając z opcji w tel. "połącz przez bluetooth" to wskakuje komunikat "..nie może uzyskać połączenia z komputerem który obsługuje ActiveSync" (to notabene oczywiste bo go tam nie ma...)
Podejrzewam, ze problem może leżeć po stronie sterowników bluetooth, które mam na komputerze. Obsługuje to "Toshiba Bluetooth stack". Na jakim angielskim forum znalazłem posta z podobnym problemem co mój i tam użytkownik zamienił sterownik Toshiby na jak twierdzi "oryginalny Microsoft" tylko jak takiego nie potrafię znaleźć i nawet po tym jak odinstalowałem ten Toshiby to sam Windows skierował mnie na stronę Toshiby, żeby go ściągnąć....

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 04, 2008, 10:50:56 »
Szczerze polecam ten artykuł.
Ja miałem problemy z połączeniem przez BT ale po takim wytłumaczeniu wszystko ruszyło z kopyta:
http://www.promanski.info/?page_id=280

Pozdrawiam

Witajcie,
Czy orientuje sie ktoś czy da sie połączyć Omnie z kompem (activesync) po bluetoothie?
Przy wyszukiwaniu urzadzen z poziomu kompa, omnia pokazuje tylko port komunikacji sieciowej a nie pokazuje żadnego dostępnego portu COM.

Przydalaby sie mozliwosc polaczenia w ten sposób. Chociażby w miejscach gdzie nie ma WiFi .. no i nie trzebaby było zawsze nosić kabelka.
Pozdrowienia, Radek

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 04, 2008, 10:53:28 »
Witam,
Panowie posiadam XP PRO i mam zainstalowane ActiveSyc (ktore po kablu dziala normalnie), bluetooth tez mi dziala moge sie polaczyc za pomoca jego na komorke i wysylac pliki. Ale ActiveSyc sie nie synchronizuje (czy powinna sie pojawic zielone kolko?)

CHodzi mi o to ze chcialbym pliki exe odpalajac na kompa zeby instalowaly sie na fonie (tak jak to ma miejsce przy kablu USB)
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 04, 2008, 11:48:32 »
Witam,
Panowie posiadam XP PRO i mam zainstalowane ActiveSyc (ktore po kablu dziala normalnie), bluetooth tez mi dziala moge sie polaczyc za pomoca jego na komorke i wysylac pliki. Ale ActiveSyc sie nie synchronizuje (czy powinna sie pojawic zielone kolko?)

CHodzi mi o to ze chcialbym pliki exe odpalajac na kompa zeby instalowaly sie na fonie (tak jak to ma miejsce przy kablu USB)
Sprawdziłeś tą instrukcje nad Twoim postem?

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 04, 2008, 18:33:32 »
Witam,

Sprawdziłeś tą instrukcje nad Twoim postem?

jak dotre do domku to sprawdze ale chyba wiem gdzie zrobilem blad:)

thx
Napisane: Listopad 04, 2008, 12:00:58
Juz wiem w czym mam problem:( Raczej ciezko bedzie mi go rozwiazac.

DLa BT na kompie moge przydzielac porty 5,7 i w gore

W Omni w zakładce porty moge przydzielić 2 i 6
Więc się mijają:(

Ma ktoś jakiś pomysł?
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 05, 2008, 18:23:28 »
chce przerzucic pare plikow worda i pare zdjec na omnie przez bluetootha  ale chce zeby zostaly zapisane na karcie pamieci, jak to zrobic? licze na szybka pomoc. dzieki.. .

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 05, 2008, 20:44:47 »
chce przerzucic pare plikow worda i pare zdjec na omnie przez bluetootha  ale chce zeby zostaly zapisane na karcie pamieci, jak to zrobic? licze na szybka pomoc. dzieki.. .
Masz domyslnie ustawione na BT FTP - ten folder znajdziesz w eksploatorze, a pozniej mozesz to przeniesc gdzie Ci bedzie pasowalo.

*

Offline HAHA

• *
  • 77
  • Sprzęt: Nokia 3310 -  Nokia 6610i - Nokia 5500 Sport - Samsung i900 OMNIA
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 16, 2008, 20:03:30 »
Hej to jak to jest w końcu z tym przesłaniem plików audio czy jpg z jednego telefonu na drugi by były zapisane nie w urządzniu ale na Mojej Pamięci lub tez na Karcie ???
Co musze zrobić ??? Sprawa sie wyjaśniła

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 17, 2008, 23:12:59 »
juz powoli mnie zaczyna ta omnia wkurzać!!! telefon za 1600 jest bardziej pokrecony niz sony-ericson k510 , wgralem 10mp3 i pamieć pełna a gdzie to 8gb????? jak wejść w profil i go ustawic po swojemu ???? czemu bateria trzyma 18h ??? nie mozna w nim robic podstawowych rzeczy jakie robiłem np.w N73!!!  masakra juz żałuje wydanej kasy bo ten tel to nieporozumienie

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 17, 2008, 23:24:16 »
Po co dublujesz wątki? Omnia to PPC z funkcją telefonu, a w takich urządzeniach słabo trzymająca to norma. Ponoć pomaga zmiana ROMu. A pliki ładuj na "moją pamięć" a nie "urządzenie". Jak kopiujesz przez explorer ActiveSynca to wybierasz ikonkę telefony i tam znajdziesz folder o nazwie "moja pamięć"(tam jest te 8/16Gb).

*

Offline ..k..l..m..n..

• 2602
  • Sprzęt: LG Swift 3D, HTC Leo, Eten M700
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 17, 2008, 23:25:56 »
juz powoli mnie zaczyna ta omnia wkurzać!!! telefon za 1600 jest bardziej pokrecony niz sony-ericson k510 , wgralem 10mp3 i pamieć pełna a gdzie to 8gb????? jak wejść w profil i go ustawic po swojemu ???? czemu bateria trzyma 18h ??? nie mozna w nim robic podstawowych rzeczy jakie robiłem np.w N73!!!  masakra juz żałuje wydanej kasy bo ten tel to nieporozumienie
jwara99, przecież żaliłeś się już na to samo w swoim wątku, powtarzasz się: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=115925.msg819853#msg819853

witam
z instrukcji nic znów nie wynika więc pytam kolegów
1. skoro omnia ma 8gb pamieci to czemu po wgraniu 10mp3 jest komunikat pamięc pelna , co mam gdzie przerzucić ????
2. laduje baterie całą noc i po naprawde niewielkim uzytkowaniu na 2 dzień o 16 bateria rozładowana , dwa razy go ladowalem od nowości i to samo 18h i rozładowana

Napisane: Listopad 17, 2008, 23:24:36
PS. Sorki szycha7000, wysłaliśmy posta w tym samym momencie  :ok:
LG Swift 3D: Froyo
HTC Leo: EnergyROM 28244 Sense 2.5 Cookie 2.0
Eten M700: _TB_TB_ WM6.1

« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 19, 2008, 16:28:28 »
Witam,

czy jest zatem ktoś, kto pomoże rozwiazać problem? jeśli trzeba zmienić wpisy w rejestrze pls o info gdzie :-)
dzięki

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 21, 2008, 22:19:12 »
panowie tak przeczytalem ten watek na spokojnie i wnioskuje z niego ze:

aby nam sie zapisywalo cokolwiek  w innej lokalizacji musi to byc folder na karcie pamieci, czyli niestety nie da sie przekierowac tego aby zapisywal na "moja pamiec" bo to poniekad nie jest karta pamieci. niestety jeden z kolegow zmienil lokalizacje zapisu plikow ale byla to lokalizacja na karcie pamieci ktora mial wlozona w slot, i aby uniknac zapychania pamieci urzadzenie chyba musimy kupic za 20 zl 2gb karte ( albo wieksza) i wtedy pliki z bt pojda na karte i problem poniekad zniknie, jak by nie bylo w zwyklych telefonach mozna zapisywac w pamieci urzadzenia badz na karcie i tu jest tak samo czyli jesli nie mamy karty pamieci to nie zapiszemy nigdzie indziej... 
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline jankes91

• 16
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 23, 2008, 15:29:20 »
Witam!
Jestem od niedawna użytkownikiem OMNII zatem moje wypowiedzi mogą być nie spójne i niesbyt dokładne za co z góry przepraszam ale do rzeczy. Jeśli idzie o przesyłanie plików przez bluetooth i zapisywanie go poza pamięcią urządzenia to w moim przypadku odbyło się tak:
 1. założyłem nowy katalog o nazwie "My dokuments" - "Bluetooth" w "moja pamięć"
 2. wszedłem w zakładkę Ustawienia-Połaczenie-Bluetooth- FTP
 3. Zaznaczyłem "ptaszka" przy "Można zapisywać"
 4. Poniżej  w okienku wybrałem - "moja pamięć" oraz wcześniej założony katalog o nazwie "Bluetooth"
 5. Rozpocząłem przesyłanie plików z kompa oraz innych telefonów na OMNIĘ
i co?... Otóż wszystko zapisało się właśnie tam gdzie chciałem.
Aby sprawdzić czy zadziała to na karcie pamięci ponownie zrobiłem to samo przy użyciu włożonej w slot karty pamięci. (oczywiście wcześniej usunąłem utworzony katalog w "Moja pamięć")
i również zapisywało tam gdzie wskazałem miejsce
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 15:31:09 wysłana przez jankes91 »

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 23, 2008, 16:23:44 »
czemu u mnie to nie zadziałalo zawsze zapisuje w urządzeniu  My Documents
Zrobiłem jak kolega powyżej i nic .
Mam usunąć katalog My Documents w urzadzeniu i pozostawić go na mojej pamięci
A jaki kolega ma Rom bo ja mam j1
Moze to wina ???

*

Offline jankes91

• 16
  • Sprzęt: Samsung i900 OMNIA
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 23, 2008, 21:13:35 »
A jaki kolega ma Rom bo ja mam j1

Mam dokładnie ten sam ROM (niedawno flashowany)
A może niech kolega spróbuje bez katalogu "My documents" tylko sam np. "Bluetooth". Próbowałem również i tego sposobu i również działa bez zarzutu

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 23, 2008, 21:54:30 »
Nie wiem jaka jest wina ale ciągle zapisuje mi na Urządzeniu - My Documents ???
- POMOCY PROSZE
Tak jak by nie akceptowało Folderu domyślnego - Ciekawe czemu
Może coś źle robie - wysyłam tylko pomiędzy komórkami

« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 23, 2008, 22:04:03 »
jestem tu nowy i nie posiadalem wczesniej urzadzenia z WM wiec moje pytanie odnosnie tego watku moze byc wyjatkowo glupie no ale zadam? Skoro nie odpowiada koledze lokalizacja plikow sciagnietych z innego telefonu poprzez bluetooth to jest w ogole mozliwosc przeniesienia pozniej tych plikow juz przeslanych do obojetnie jakiego folderu sie chce? Cos jak wytnij/wklej?:)

« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 23, 2008, 22:06:47 »
U mnie równiez to nie zadziałało  :/ szkoda...   ale warto  było sprobować..  dzieki ziom :)

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 23, 2008, 22:26:33 »
jestem tu nowy i nie posiadalem wczesniej urzadzenia z WM wiec moje pytanie odnosnie tego watku moze byc wyjatkowo glupie no ale zadam? Skoro nie odpowiada koledze lokalizacja plikow sciagnietych z innego telefonu poprzez bluetooth to jest w ogole mozliwosc przeniesienia pozniej tych plikow juz przeslanych do obojetnie jakiego folderu sie chce? Cos jak wytnij/wklej?:)

OK zgadzam sie z toba ale - jak prześlesz np film ??? na urzadzeniu mamy tylko 100mb  i z czego mamy do dyspozycji 30 mb co nie

*

Offline ziel

• 23
  • Sprzęt: Omnia 16GB
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 24, 2008, 14:14:59 »
http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-omnia-modaco-com/275049/my-documents-finally-solved/
Opisany jest sposób zmiany, aby My documents było na pamięci 8/16GB i w ten sposób pliki przesłane przez BT trafią na "Moją pamięć".

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 24, 2008, 18:23:16 »
http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-omnia-modaco-com/275049/my-documents-finally-solved/
Opisany jest sposób zmiany, aby My documents było na pamięci 8/16GB i w ten sposób pliki przesłane przez BT trafią na "Moją pamięć".
Mógłby ktoś to fajnie wyjaśnić bo u mnie słabo z angielskim

« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 24, 2008, 18:57:37 »

OK zgadzam sie z toba ale - jak prześlesz np film ??? na urzadzeniu mamy tylko 100mb  i z czego mamy do dyspozycji 30 mb co nie

aha rozumiem to sorrki, nie dysponuje tym urzadzeniem dopiero zamierzam go kupic dlatego tez sledze watki i pytam co i jak, swoja droga nie wiedzialem, ze to jest tak podzielona, ze tutaj 100mb tam 8/16 jakkolwiek sie to nazywa :)

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 24, 2008, 21:26:16 »
Witam
Czytał już ktoś ten wątek ???
Co należy zrobić aby bylo dobrze
Dzięki

*

Offline ziel

• 23
  • Sprzęt: Omnia 16GB
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 26, 2008, 11:11:04 »
Tutaj znalazłem łatwiejsze rozwiązanie: http://www.hdblog.it/mobile/samsung/?p=2074

Trzeba pobrać plik: http://www.mediafire.com/download.php?gclym5eyntn
Potem zainstalować i będzie w Ustawienia - Połączenia

Screen:

*

Offline HAHA

• *
  • 77
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 26, 2008, 14:32:20 »
Tutaj znalazłem łatwiejsze rozwiązanie: http://www.hdblog.it/mobile/samsung/?p=2074

Trzeba pobrać plik: http://www.mediafire.com/download.php?gclym5eyntn
Potem zainstalować i będzie w Ustawienia - Połączenia

Screen:

Sprawdzał już ktoś - DZIAŁA i jest kontatybilne z OMNIA
Dzieki

*

Offline KrystianD

• 28
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 26, 2008, 15:25:51 »
Fajnie fajnie :) a wie ktoś może, jak aktywować opcję Cancel? :) i żeby się pytał czy plik zaakceptować byłoby wtedy elegancko :)
Sagem RC715 -> Alcatel OT 311 -> Siemens SL45i -> Nokia 6260 -> Mio A701 -> Omnia -> HTC HD2

GGWatcher - śledź swoich znajomych na GG!

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 26, 2008, 15:31:51 »
u mnie nie działa  :|

*

Offline KrystianD

• 28
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 26, 2008, 15:38:19 »
Soft Reset koniecznie.
Sagem RC715 -> Alcatel OT 311 -> Siemens SL45i -> Nokia 6260 -> Mio A701 -> Omnia -> HTC HD2

GGWatcher - śledź swoich znajomych na GG!