nagrywanie filmów w i900

• 13 Odpowiedzi
  • 4092 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline andi4444

• **
  • 101
  • Sprzęt: iPhone 6 plus 64GB + Samsung S6 Edge Plus
nagrywanie filmów w i900
« dnia: Listopad 23, 2009, 19:54:29 »
Mam uprzejme pytanie, w ostatni piątek będąc na imprezie postanowiłem trochę ponagrywać filmów. I muszę przyznać, że jakość dzwięku w nagranych filmach jest fatalna, właściwie przez dźwięk nie idzie tego oglądać. Proszę o podpowiedź, w czym tkwi problem? czy jest to kwestia jakiś ustawień? może jakiś kod? z obrazem też nie jest najlepiej,ale w porównaniu z dźwiękiem jest do przyjęcia. Moja wersja: i900SAIC1/SAIC3
iAM 5.3 Polska 1604
AM'Traffic

*

Offline oktik

• *
  • 50
  • Sprzęt: i900 8GB
Odp: nagrywanie filmów w i900
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 24, 2009, 17:45:27 »
Może mało widziałem, ale nie spotkałem się jeszcze z żadnym urządzeniem opartym o WM, które by robiło chociaż względne zdjęcia a co dopiero filmiki. O dobrej jakości aparatu z Omnii I zapomnij  :S

*

Offline wikiri

• *
  • 52
  • Najlepszy tel-zabawka i8000
  • Sprzęt: Samsung i8000
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2009, 19:26:05 »
Panie Oktik, czyś ty widział kiedyś fotkę zrobioną Omnią i900?
Wydaje mi się, że starasz się kłamać albo omnia jest Ci znana jak prawdziwa zawartość polskich parówek.

Nie rozumiem powiązania systemu WM z jakością fotek. Czemu niby on jest winny? Może tym, że daje duże możliwości ich poprawy, docinania i zmian jak na zwykłym komputerze?

Omnia i900 posiada naprawdę przyzwoity aparat jak na telefony komórkowe, jego 5Mpix jest lepsze od 5M z OmniiII, co osobiście sprawdziłem. Może nasycenie kolorów jest za małe, ale korekcje tego są banalnie proste.
Podsumowując i900 robi wyśmienite zdjęcia, jak na aparaty w telefonach, drukując je na papierze foto wychodzą BDB.

Filmiki kręci jak każdy inny telefon. Na imprezie jak jest głośno to normalnym będzie fakt, że głos uchwycony utraci swoją czystość i jakość a normalnej muzyki nie da się z tego odegrać. Przy cichszej muzyce lub głosach ludzkich itp jest bardzo dobrze. Jakość wynika z tego, że sprzęt NIE JEST KAMERĄ a ma tylko dodatek kręcenia video. Widziałeś Ty tam optykę większą od główki szpilki?

Najlepiej by było, andi4444, jakbyś zarzucił przykładowo film, co Ci tak bardzo nie odpowiada i zaraz by było wiadomo, czy Twoje wymagania co do kiepskich jakościowo filmików z komórki są wyolbrzymione czy faktycznie masz problem z kamerką. Wg mnie to to pierwsze ;)
Phone: i780 -> i900 omnia 8GB -> i8910 HD -> OMNIA 2
SanDisk 4gb

*

Offline oktik

• *
  • 50
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2009, 22:56:03 »
Wcale nie zakładam, że słaba jakość fotek jest spowodowana obsługiwaniem aparatu przez WM. Jest to generalnie prawidłowość, którą zauważyłem testując MDA Vario I, II, Mda Compact III, IV no i obecnego samsung omnia. Każdy z tych telefonów robi tragiczne zdjęcia. Jakość jest nieporównywalnie gorsza od chociażby poczciwego SE K750i, D750i, K800i, Nokia N73. Wszystkie te telefony to już stare modele sprzed kilku lat.
Jakość zdjęć z tych różnych telefonów, które miałem okazję osobiście testować usprawiedliwia przeznaczenia konkretnego urządzenia. SE i Nokia N robi telefony, które z założenia mają być urządzeniami multimedialnymi do wszystkiego. Urządzenia PDA głównie mają służyć biznesowi w wymianie i przenoszeniu informacji. Oczywiście PDA dodatkowo ma możliwość różnorakiej rozbudowy o softwarowe elementy wspomagające multimedia ale główne założenie jest chyba inne.

Jednym słowem, do robienia zdjęć są aparaty fotograficzne a do kręcenia filmów używajmy kamer video.

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2009, 23:01:46 »
Jeśli te zdjęcia :

http://www.flickr.com/photos/39841420@N02/

są kiepskie (nie mówię o wartości fotograficznej, ale po prostu - jak na zdjęcia z telefonu) to ja już nie mam pytań.

*

Offline oktik

• *
  • 50
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2009, 23:38:43 »
Wyglądają pozytywnie, moja omnia takich nie robi  :mysli:

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2009, 21:22:44 »
Czołem,
Jak dla mnie jakość filmów jest OK - pamiętając o tym, co pisali przedmówcy (w końcu to jest telefon ;-).
Mam jednak inny filmowy problem.
Odtwarzając filmy przeglądarką, uruchamianą z poziomu aparatu, obserwuję dość mocne przesunięcie dźwięku względem obrazu, tzn. dźwięk odtwarzany jest o wiele szybciej. Im dłuższy film, tym większy rozjazd, szczególnie gdy film nagrany jest w najwyższej rozdzielczości.
Zauważyłem też, że przesunięcie jest odrobinę mniejsze gdy odtwarzam film przy pomocy Media Palyer'a.
Problem występował zarówno na WM 6.1 jak i obecnie na WM 6.5 (rom od Ryrzego).
Spotkaliście się z czymś takim? No i czy można to jakoś zwalczyć?

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2009, 22:16:21 »
Ja też uważam, że zdjęcia są fajne z omni. Robię też zdjęcia Canonem 350D więc wiem jak wygląda 8 mpixeli. Natomiast filmiki owszem nagrywa, ale 320x240 natomiast więcej już się tnie.
A czy macie jakiś patent na odtwarzanie filmów na PC skopiowanych z omni? Filmy się odtwarzają ale bez dźwięku. Czym to skonwertować do avi żeby był i dźwiek?
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 06, 2009, 14:04:07 »
nie trzeba  nic konwertować, brakuje ci jakiegos kodeka dzwięku.. poinstaluj sobie np. k-lite ewentualnie wrzuc media player classic'a lub GOM-Playera.. programy te maja kilka kodekow ze sobą nie wiem ktory z  nich pomaga, moze jeszcze wrzuc quick time playera i real playera, taki zestaw powinien wystarczyc :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 06, 2009, 18:26:15 »
Bardzo dziekuje za odpowiedz, zobacze co sie poprawi.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 08, 2009, 20:28:35 »
ja również zauwazylem, ze jakosc dzwieku jest zla, na SE W800i byla o niebo lepsza jakosc dzwieku w wideo, a gdy zobaczylem u mojej narzeczonej filmik nagrany nokia 6210 navigator to mi szczena opadla, glonsa muzyka w pokoju kilka osob krzyczy i wszystkich wyraznie slychac.
Nagrywalem moja luba po ciuchu z odleglosci metra i nic nie mozna bylo zrozumiec co ona mowi. To samo tyczy sie ilosci klatek na sekunde, strasznie malo nawet na nizszych rozdzielczosciach. Zdjecia natomiast wrecz przeciwnie, wychodza po prostu swietne :)

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 10, 2009, 01:01:30 »
to i ja dodam kilka słów od siebie - filmy 640x480 to cos nie tak - tna sie. Mam jednak kilka filmikow na youtube.com i powiem ze da sie ogladac mimo przycinek. wejdzcie na youtube.com i wpiszcie fraze wyszukiwania " anubis lublin " bez " ze spacja po anubis. fotki - no właśnie fotki - nie mam nic im do zarzucenia - sa spoko i jak dla mnie sa ok. nie wiem co trzeba by bylo zrobic aby 640x480 filmiki chodziły ladnie bez przycinania się. jakieś pomysły ? sugestie ? prosze o podpowiedz bede wdzięczny.
Samsung I900 Omnia 16 GB + 16 GB

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 10, 2009, 22:37:55 »
Na moim starym qtek s100 (htc magician) mozna instalowac oprogramowanie firm trzecich do obslugi aparatu (np. ateksoft coolcamera)... na Omni nie ma takiej mozliwosci?

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 14, 2009, 19:25:36 »
A tak wracjąc do mojego pytania z kilku postów powyżej - czy ktoś z Was spotkał się z przesunięciem dźwięku podczas odtwarzania filmów?
Czy jest na to jakiś sposób?