Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42500 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #300 dnia: Wrzesień 24, 2009, 20:38:09 »
No dobrze kto nie kombinuje nic nie zyskuje, rom BARR V5 osobiscie polecam.
Ale powaznie wczesniej 2 dni byly nie lada wyczynem.....
obecnie mam w changebatttable ustawienia
full 3640
off 2750

« Odpowiedź #301 dnia: Wrzesień 25, 2009, 14:12:11 »
Gdy wezme GET w tym menu, pojawia mi sie tabelka, rozumiem, ze odpowiada ona tez za ustawienia procentowe jakie sa wyswietlane, gdy chodzi o pokazywanie naladowania? Dobrze rozumiem?
Bo jesli tak, to moja bolaczka jest przejscie na 10% i wylacznie modulu telefonu i mozna by to ustawic mal roznice aby 10% bylo najkrocej.
Druga sprawa to mozna by prosic o defoltowe nastawy w razie czego... zapomnialem spisac :)

« Odpowiedź #302 dnia: Wrzesień 26, 2009, 09:25:23 »
Może ktoś podać jakie wartości należy ustawić po wklepaniu kodu *#9911# w tej tabeli tak aby nie rozwalić baterii?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #303 dnia: Wrzesień 26, 2009, 10:12:37 »
moim zdaniem te wartosci sa inne ( niewiele rozniace sie ale inne) u kazdego, mysle ze dzieki temu mozna by wykalibrowac baterie tak aby przy pelnym naladowaniu pokazywala naprawde 100% a nie jak u mnie 107 % wtedy moze prog przy ktorym by sie wylaczala omnia bylby nizszy.. ? jak myslicie ? jak sie znajdzie ktos kto zemna zechce przeprowadzic porownanie tych wartosci dla stanu pelnego naladowania  omni po pobraniu danych (po wcisnieciu get adc  value) to moze uda sie okreslic gorne  i dolne wartosci oraz procenowo  uda sie wykalibrowac ?
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #304 dnia: Wrzesień 26, 2009, 11:35:38 »
no ja mialem na 3300 > off ;]

za duzo wiec sciąlem do 2750. Zobaczymy.

Nie narzekam na baterie w Omnii bo jak na telefon z WM i tak wypada rewelacyjnie [poprzednie htc ktore mialem przy WiFi nawet dnia nie trzymały.] :)
REGULAMIN !!

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #305 dnia: Wrzesień 26, 2009, 14:14:07 »
Na pewno można wydłużyć wykorzystanie baterii przez Omnię. Ostatnio, gdy już pokazywała że 30 % zostało, podpiąłem miernik - zgadnijcie, co ? 3.7 V.
Czyli napięcie nominalne. Oczywiście pod obciążeniem.
Doczytałem, że baterie tego typu należy odłączać od obciążenia po spadku napięcia do ok. 3 V. Wygląda na to że Omnia robi to już przy niecałym 3.7V. Za wcześnie !
Kod *#0228# przy pełnym naładowaniu baterii pokazuje napięcie ok. 4,18 - 4,2 V - czyli prawidłowe dla w pełni naładowanej baterii.
W BatteryMonitorze odpowiada to wartości ADC Value ok. 3750. Przyjąłem różnicę 0,4 między tymi wartościami.
Jako max. wpisałem tam 3750, jako min. 2580 (dodając do każdej z nich 0,4 otrzymamy mniej - więcej sensowne wartości).
Póki co, drugi dzień korzystania i bateria spadła do 90%.
Zobaczymy jak długo wytrzyma.

Najbardziej zależy mi teraz chyba na wychwyceniu zależności między jednym wskazaniem a drugim.
Aha, wartości pośrednie wyliczyłem też mniej - więcej proporcjonalnie do wskazań jakie powinny dać, ale jeszcze nie wiem czy to się będzie zgadzało. Wciąż trwają testy.

Najgorsze, że im dłużej trzyma bateria, tym dłużej trzeba czekać do następnego testu ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 14:16:49 wysłana przez emcom »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #306 dnia: Wrzesień 26, 2009, 15:21:29 »
ja dalem tak i czekamy na rezultaty
full 3700
III>II 3500
II>I 3200
I>! 2800
off 2600

a nie wydaje wam sie ze te wartosci moze odpowiadaja napieciu mierzonemu na bateri ? hmm ? jak by dac full 4200 a min te 3200 jako 3.2 volta ? co by bateri nie zabic ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 15:25:17 wysłana przez javman »

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #307 dnia: Wrzesień 26, 2009, 18:30:34 »
Problem w tym, że nie.
Teoretycznie powinno, ale jest jakieś przesunięcie między tymi wartościami.
Tak jak pisałem powyżej, przy napięciu zmierzonym MIERNIKIEM na pracującej baterii było napięcie normalnie jeszcze do użytku - ponad 3,7 V
A Omnia pokazywała zaledwie 30% stanu. Mało tego, wpisałem tam 4200 (tak jak piszesz) i spowodowało to jedynie szybsze "zjechanie" baterii w okolice 20%.
W tym wszystkim jest jakiś błąd, albo ta zależność nie jest liniowa.
Od wczoraj, przez 36 godzin miałem 100% naładowania. Dziś w ciągu 3 godzin spadło do 60%. Gdzie tu logika ?
Przy czym, faktyczne napięcie na zaciskach baterii jest w granicach 3,8 V. Czyli powinno być wciąż 100%.
W jakis sposób te początkowe 4,19 V (zaraz po naładowaniu) przyjęło się za 100% a 3,8 V za 60%. (wartości mierzone miernikiem, nie podawane przez Omnię, ale się pokrywają)
Nijak te wartości mają się do tych w Battery Monitorze.

Mamy rebus ;)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 18:33:45 wysłana przez emcom »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #308 dnia: Wrzesień 26, 2009, 18:56:54 »
to ze napiecie spada nie liniowo to normalne, ale gdyby przyjac  wlasnie te 4200 jako 100%  a za minimum np. przyjac 3200 to latwo by bylo ustalic ze wartosc napiecia okolo 3.7 V (3700) to jest wlasnie  polowa miedzy granicznymi wartosciami stad te 50%, moze to tak dziala ?

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #309 dnia: Wrzesień 26, 2009, 21:09:05 »
to ze napiecie spada nie liniowo to normalne, ale gdyby przyjac  wlasnie te 4200 jako 100%  a za minimum np. przyjac 3200 to latwo by bylo ustalic ze wartosc napiecia okolo 3.7 V (3700) to jest wlasnie  polowa miedzy granicznymi wartosciami stad te 50%, moze to tak dziala ?

Racja, że "spada nielinowo to normalne". Chodziło mi raczej o to że zależnośc miedzy wartościami z BatteryMonitora a faktycznymi jest w jakiś sposób inaczej powiązana.

Co ciekawe, jak zmieniłem w kluczu :
HKEY_LOCAL_MACHINE\Drivers\BuiltIn\Battery

wartośc Compensation z domyślnego 2 na 0, to chwile później zauważyłem że w BatteryMonitorze wartość Rare Percent zaczęła piąć się w górę - skokami co 0.25% i co sekundę dojechała z 55% do 75.25%, pozostałe wartości stały w miejscu. Jednak po SoftResecie Compensation znów jest na 2, i teraz zmiana na 0 nie dała żadnych skutków.
Ten efekt mnie zaciekawił, bo na szybko przeliczyłem że zakładając jakieś 4.1 - 4.2 V jako wartość maksymalną i 3V jako minimalną, to dla moich 3.8 V w chwili tej zmiany ustawiło się mniej - więcej zgodnie z rzeczywistością. No ale co z tego, jak teraz znów jest bzdura.

Uważam że wskaźnik baterii ma prawo pokazać coś poniżej 100% dopiero gdy napięcie baterii spadnie poniżej 3.7 V.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 21:10:58 wysłana przez emcom »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #310 dnia: Wrzesień 26, 2009, 21:58:32 »
Chodziło mi raczej o to że zależnośc miedzy wartościami z BatteryMonitora a faktycznymi jest w jakiś sposób inaczej powiązana.

aha, no to teraz badz tu madry.

« Odpowiedź #311 dnia: Wrzesień 26, 2009, 22:11:23 »
 :proud:
no wiec co panowie, da sie ?
 :proud:
Pytanie czy w innych fonach tak sie da modyfikowac ustawienia sprzetu .... Moze zaczniemy szukac?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 22:41:01 wysłana przez zekezyptt »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #312 dnia: Wrzesień 26, 2009, 22:34:08 »
no to spróbuj sie dowiedziec czyten kod ruszy na innych tel z wm, ale  znajac zycie w innych dzialach zaraz cie zjada ze zly dzial :D albo pytaj nie wspominajac nic o omni :D

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #313 dnia: Wrzesień 26, 2009, 22:41:45 »
W fonach na pewno nie. W palmtopach również, no chyba że w któryś od szajsunga.

Te ficzery to dodatki OEM.

« Odpowiedź #314 dnia: Wrzesień 26, 2009, 22:46:53 »
ten kod napewno nie,czy ja tak mowiłem?  ale widac sa mozliwosci edycji naprawde konkretnych ustawien, wiec kazdy producent zapewnie tak robi .
moze da sie kodami dojsc do innych rownie ciekawych ustawien?

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #315 dnia: Wrzesień 26, 2009, 22:50:16 »
Nie. Zrozum że te kody pierwszy i ostatni raz widziałem w Omni, a nie widziałem raptem paru PDA, w większości Samsungów. Zrozum że ty masz palmtopa, nie fona i to samsung stara się zamienić go w "fona" na wszystkie możliwe sposoby. Takich funkcji nie ma w innych urządzeniach, a nawet jeśli są to są zrealizowane w inny sposób.

Tłumacząc to inaczej:
W Simpadzie zmieniałem dowolnie rozdzielczość w systemie poprzez edycję paru kluczy rejestru. Czy to oznacza że mogę zrobić tak w innych urządzeniach? NIE, inne urządzenia mają to na sztywno wpisane w sterowniku, to Simpad był dziwny że takie rzeczy umożliwiał. I vice versa.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 26, 2009, 22:52:13 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #316 dnia: Wrzesień 26, 2009, 23:00:19 »
bo poprostu omnia ma wszystko.. nawet bateryjke mozemy sobie podkrecic/zepsuć czego inne pda niestety nie oferuja swoim  uzytkownikom :)

a tak na powaznie mysle ze inne modele pda tez maja gdziesz zaszyte takie opcje.. przydalo by sie dobzre rozpracowac poziomy napiec i odpowiadajace im wartosci w monitorze omni..  ale kto bedzie lazil z omnia  i miernikiem w kieszeni i co 10 %  zczytywal wskazania miernika ? :D  chyba tylko emcom   jest w stanie to zrobic :)

*

• 6211
« Odpowiedź #317 dnia: Wrzesień 26, 2009, 23:04:10 »
a tak na powaznie mysle ze inne modele pda tez maja gdziesz zaszyte takie opcje

Owszem, jak to wspomniałem na przykładzie rozdzielczości w simpadzie, są zaszyte na stałe w sterowniku. Tylko nieliczne urządzenia pozwalają na takie modyfikacje i nie ma reguły czego będą dotyczyć.

bo poprostu omnia ma wszystko

Nie ma SVGA, i2700g, WinCE6, d-pada i miejsca na rysik  :P

« Odpowiedź #318 dnia: Wrzesień 26, 2009, 23:05:39 »
Dzieki za az tak zdecydowana  :P odpowiedz , zrozumialem za pierwszym razem, w p535 takich opcji nie bylo, omnia je ma ,teraz szukam dla M900...
i pewnie znajde bo jesli mozna gotowac fajne romy to mozna edytowac i pliki niskiego poziomu....
ps: imei a tez nie dalo sie zmieniac ... :)

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #319 dnia: Wrzesień 27, 2009, 00:36:58 »
Obawiam się jednego : że pewne opcje, a raczej ich wartości mogą być na stałe zaszyte w oprogramowaniu.
Tak jak np. aparat startuje zawsze z pewnym standardowym zestawem ustawień, zapewne w samym *.exe zaszytych.
Ponieważ kod *#9911# tak naprawdę nie robi niczego innego tylko odpala interaktywną wersję programu BatteryMonitor.exe (stanowi skrót do jego uruchomienia) więc może być tak że nasze dociekania i tak do niczego nie prowadzą, bo te ustawienia mogą być zupełnie gdzie indziej.
Grzebałem po rejestrze i tam jest siedem wartości referencyjnych napięcia, a w BatteryMonitorze można ustawić 5 wartości. Więc juz tutaj mamy rozbieżność.
Sporo dałoby gdyby można było jakoś rozgrzebać plik zylonite_battdrvr.dll bo to on jest odpowiedzialny za jakąś część tego bajzlu.
Ale póki co nie wiem jak rozgrzebać dll-kę. Spróbuję z czymś jutro pomieszać, bo temat nie daje mi spokoju ;)

Dziś np. zauważyłem że wartość Compensation zmienia się przy podłączeniu ładowarki - czy to sieciowej, czy USB - na 6146, po odłączeniu z powrotem jest tam 2.
Co ciekawe, jeden z pomiarów jakie zapisałem :
3.858V (z monitora spod *#0228#) i 62.5% (spod *#9911#) po przeliczeniu na wartość 100% daje nam mniej - więcej 6172, czyli wartość zbliżona do tej spod Compensation.
Nie wiem czy jest to coś czego można się uczepić czy prawidłowa wartość.
Póki co, mierzę, notuję liczę i myślę ;)

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #320 dnia: Wrzesień 27, 2009, 20:45:07 »
Mam wielką prośbę do naszych kucharzy - czy któryś z Kolegów byłby w stanie wydobyć mi z ROMU powiedzmy, SAID3 lub 2 plik zylonite_battdrvr.dll ?
Chodzi mi o jego czystą postać, prosto z romu, niemodyfikowaną, żadne 1% itd...

Próbuję walczyć z tą nieszczęsną kalibracją baterii, i ciekaw jestem co w tym pliku siedzi (bo wersję 1% ściągnąłem z Forum)

Nie wiem czy cokolwiek z tego wszystkiego wyjdzie, ale będę ogromnie wdzięczny.
Jakby można było go przesłać na mp74(malpa)poczta.fm ...

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #321 dnia: Wrzesień 27, 2009, 21:44:14 »
w watku how to gotowanie romu jest napisane jak rozebrac sekcje pda na poszczegolne pliczki i sterowniczki, dzis nie wiem czy mi sie zachce bo musze poinstalowac tamte programy, ale jak cos to ci to wyciagne na jutro :)

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #322 dnia: Wrzesień 27, 2009, 22:39:57 »
Ok, wyprułem - dzięki za podpowiedź :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #323 dnia: Wrzesień 27, 2009, 22:42:56 »
no to lux, bo mi rozpakowal ale nie pokazuje plikow kurde.. nie wiem ocb...

*

Offline emcom

• 31
« Odpowiedź #324 dnia: Wrzesień 29, 2009, 10:48:19 »
Gigantyczne odkrycie :D

Można sobie wpisywać dowolne wartości w sekcji "Change Batt Table". Nie widzę żeby miały na cokolwiek wpływ. Mało tego, one po prostu z czasem spadają, niezależnie od tego co wskazuje wskaźnik procentowy. Co ciekawe, dziś przy 20% stanu baterii miałem jeden z "procentaży" na 27.85%, dwa poniżej na 19.99%. Po resecie się wyrównały na 28.3%.
Wartości w Batt Table natomiast nie zmieniły się "w górę".

Przypuszczam że w opcji "Change Batt Table" możemy zapisać jakieś tam dane, ale nic z nich nie korzysta w praktyce. Istotniejszy jest wskaźnik procentowy, bo to on wprowadza całe zamieszanie. Nie mogę póki co rozmontowac tej dllki od baterii, a to by najwięcej powiedziało.
Jestem prawie pewien że gdzieś w tym musi być błąd, może w którymś parametrze przy obliczeniach stanu baterii. Nawet w tekstach do wyświetlenia w tym pliku jest kilka literówek, więc może i gdzieś się w cyferkach "kropnęli" (w sumie 0 jest zaraz obok 9 ;) )

« Odpowiedź #325 dnia: Wrzesień 29, 2009, 23:45:25 »
Ciesze sie ze ktos w tak obiektywny sposob zabral sie za temat, literowki sa moze i cala ta aplikacja jest zwalona ale no coz jest to takie samo odkrycie jak parametry poprawiajace czulosc ekranu...
Dalej uwazam ze warto kopac, nigdy nie wiadomo co wyjdzie....

« Odpowiedź #326 dnia: Październik 02, 2009, 12:07:59 »
A ja mam taki problem. Żeby w ogóle zaczął mi się telefon ładować to muszę wyciągać kartę sim. Nie wiem,czy tak ma być, czy tel jest zrypany.

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #327 dnia: Październik 02, 2009, 12:30:04 »
koart, jak baterię doprowadzimy do stanu "pustej", to można ją wyrzucić. Telefon nigdy nie rozładuje jej do zera. Wyłącza się przy stanie ok. 0,9 - 1,0V/ogniwo. Chyba, że ma jakieś wewnętrzne zwarcie. Ale to już inna bajka.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #328 dnia: Październik 02, 2009, 13:02:53 »
wawrzyniec   to nie jest normalne aby wyjmowac karte sim aby naladowac telefon, idz do serwisu z tym fantem..

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #329 dnia: Październik 02, 2009, 19:14:47 »
koart, jak baterię doprowadzimy do stanu "pustej", to można ją wyrzucić. Telefon nigdy nie rozładuje jej do zera. Wyłącza się przy stanie ok. 0,9 - 1,0V/ogniwo. Chyba, że ma jakieś wewnętrzne zwarcie. Ale to już inna bajka.

mowiac pustej mialem na mysli wlasnie wylaczenie sie fona czyli maksymalne w normalnym uzytkowaniu rozladowanie...wydalo mi sie to oczywiste :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2