Na pewno można wydłużyć wykorzystanie baterii przez Omnię. Ostatnio, gdy już pokazywała że 30 % zostało, podpiąłem miernik - zgadnijcie, co ? 3.7 V.
Czyli napięcie nominalne. Oczywiście pod obciążeniem.
Doczytałem, że baterie tego typu należy odłączać od obciążenia po spadku napięcia do ok. 3 V. Wygląda na to że Omnia robi to już przy niecałym 3.7V. Za wcześnie !
Kod *#0228# przy pełnym naładowaniu baterii pokazuje napięcie ok. 4,18 - 4,2 V - czyli prawidłowe dla w pełni naładowanej baterii.
W BatteryMonitorze odpowiada to wartości ADC Value ok. 3750. Przyjąłem różnicę 0,4 między tymi wartościami.
Jako max. wpisałem tam 3750, jako min. 2580 (dodając do każdej z nich 0,4 otrzymamy mniej - więcej sensowne wartości).
Póki co, drugi dzień korzystania i bateria spadła do 90%.
Zobaczymy jak długo wytrzyma.
Najbardziej zależy mi teraz chyba na wychwyceniu zależności między jednym wskazaniem a drugim.
Aha, wartości pośrednie wyliczyłem też mniej - więcej proporcjonalnie do wskazań jakie powinny dać, ale jeszcze nie wiem czy to się będzie zgadzało. Wciąż trwają testy.
Najgorsze, że im dłużej trzyma bateria, tym dłużej trzeba czekać do następnego testu