Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42837 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #270 dnia: Czerwiec 29, 2009, 11:16:06 »
Przytoczę Wam mój dzisiejszy przypadek podnoszący ciśnienie do granic mozliwości. Siedzę sobie w pracy, nagle z kabury z telefonem usłyszałem "pik" wyjmuję telefon, a on jest wyłączony
1. Próbuję włączyć zero reakcji,
2. pomyslałem może HR - próbuję nic się nie dzieje,
3. podłączam przez usb do zasilania (ładowarkę sieciową mam w domu) - nic się nie dzieje,
4. na podłączonym przez usb próbuję włączyć normalnie - włączył się  pokazał ekran powitalny, po czym odrazu ekran porzegnalny i zdechł ,
5. próbuję HR na podłączonym przez usb - nic zero, null ,
6. próbuję znowu włączyć normalnie - zero reakcji nawet nie podświetla się przycisk power na czerwono - po prostu kamień, a nie telefon,
7. odłączyłem od kompa, wyjąłem baterię na 10 minut, włożyłem z powrotem próbuję włączyć - zero reakcji,
8. próbuję HR - zero reakcji,
9. podłączam usb, próbuję włączyć - zero reakcji,
10. próbuję HR - zero reakcji
11. koniec pomysłów - zero reakcji.

Dodam, że ostatnio nic nie instalowałem, HR ostatnio robiłem ze 3-4 dni temu i było ok. Dzisiaj jeszcze o 6.00 rano mnie obudziła budzikiem i zaktualizowała pogodę oraz GPS.

Ale..... podłączyłem pod USB i czekam jakieś 20 minut i próbuję włączyć ... i co wstała :O~, uruchomiła się i działa  nie wiem o co chodzi, ale w takiej sytuacji to jeden przycisk do papieru mniej. Zauważyłem natomiast ciekawostkę, nie dawała głosu, że chce "jeść", bateria dzisiaj rano była w 70%, a teraz widzę, że ładuje baterię, a jej stan zaczął się od 10%, a teraz po jakiś 2 godz. ładowania USB ma 50% Niezłe jaja kosztowały mnie prawie zawał.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #271 dnia: Czerwiec 29, 2009, 11:52:34 »
Przytoczę Wam mój dzisiejszy przypadek podnoszący ciśnienie do granic mozliwości. Siedzę sobie w pracy, nagle z kabury z telefonem usłyszałem "pik" wyjmuję telefon, a on jest wyłączony
1. Próbuję włączyć zero reakcji,
2. pomyslałem może HR - próbuję nic się nie dzieje,
3. podłączam przez usb do zasilania (ładowarkę sieciową mam w domu) - nic się nie dzieje,
4. na podłączonym przez usb próbuję włączyć normalnie - włączył się  pokazał ekran powitalny, po czym odrazu ekran porzegnalny i zdechł ,
5. próbuję HR na podłączonym przez usb - nic zero, null ,
6. próbuję znowu włączyć normalnie - zero reakcji nawet nie podświetla się przycisk power na czerwono - po prostu kamień, a nie telefon,
7. odłączyłem od kompa, wyjąłem baterię na 10 minut, włożyłem z powrotem próbuję włączyć - zero reakcji,
8. próbuję HR - zero reakcji,
9. podłączam usb, próbuję włączyć - zero reakcji,
10. próbuję HR - zero reakcji
11. koniec pomysłów - zero reakcji.

Dodam, że ostatnio nic nie instalowałem, HR ostatnio robiłem ze 3-4 dni temu i było ok. Dzisiaj jeszcze o 6.00 rano mnie obudziła budzikiem i zaktualizowała pogodę oraz GPS.

Ale..... podłączyłem pod USB i czekam jakieś 20 minut i próbuję włączyć ... i co wstała :O~, uruchomiła się i działa  nie wiem o co chodzi, ale w takiej sytuacji to jeden przycisk do papieru mniej. Zauważyłem natomiast ciekawostkę, nie dawała głosu, że chce "jeść", bateria dzisiaj rano była w 70%, a teraz widzę, że ładuje baterię, a jej stan zaczął się od 10%, a teraz po jakiś 2 godz. ładowania USB ma 50% Niezłe jaja kosztowały mnie prawie zawał.

z tego wynika ze Ci bateria padla wiec jakiej oczekiwales reakcji :)
dobrze ze Ci w ogole zalapalo ladowanie pod USB, bo z tego co slyszalem pod usb laduje tylko wtedy jak jest wlaczony tel, a z tego co mowiles to tel. byl wylaczony
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline Budniu

• Ekspert HTC HD2
  • 1702
  • Sprzęt: HTC Titan
« Odpowiedź #272 dnia: Czerwiec 29, 2009, 12:06:11 »
Słuchaj to że bateria padła to ja zauważyłem :mysli:, ale z jaką klasą po prostu myślałem, że zejdę na zawał. A co do ładowania przez USB to też się zdziwiłem i gdyby nie pomogło planowałem jeszcze próbować w domu z sieciową. Ale cóż niech zostanie dla potomnych gdyby komuś się tak zdarzyło to nie nalezy się poddawać.

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #273 dnia: Czerwiec 29, 2009, 17:41:34 »
to ja się podłączę do tematu...

chciałbym się z Wami skonsultować czy moja bateria to jakaś lewizna czy może ja zbyt dużo wymagam...

Ładuję moją omnię co noc. standardowo przed snem (a czasem jeśli trzeba wcześniej) podłączam do ładowarki i odłączam rano około 7:00. to może po kolei:

1. odłączam od ładowarki około 6:30-7:00
2. potem jadę do pracy (60km) - około 1,5h muzyki przez słuchawki bluetooth (Samsung)
3. w międzyczasie przeglądam net w opera mini - nie więcej niż 1h (dziś np. było sporo mniej)
4. w pracy kilka smsów, kilka telefonów + kilka minut pasjansa w wychodku ;)
5. droga powrotna podobna - 1,5h (60km) z muzyką przez bluetooth (zazwyczaj już bez netu)
6. po wejściu do domu - przed 19 w zasadzie już powinienem podłączyć tel do ładowania. a dziś to już w ogóle jakoś rekordowo szybko komunikat o niskim poziomie naładowania wyskoczył mi o 17:20 (nie podłączam tylko spróbuję dowieźć do domu - oczywiście przy muzyce przez BT)

HSDPA wyłączone, 3G włączone bo używam, BT w ciągu dnia wyłączony (zresztą przy standardowych słuchawkach zużycie prądu jest podobne), ROM Ryrzego (ten z M2D4), wcześniej SAHJ1 (o ile się nie mylę) i nie widzę różnicy (co prawda wcześniej miałem SAHHcoś tam i wtedy bateria nie wytrzymywała do 14:00 :) )

powiedźcie mi czy to normalne? jak mogę poprawić wydajność mojej baterii? czy może zbyt dużo wymagam jak na taką eksploatację. jak słyszę (czytam), że komuś bateria trzyma 4 dni albo 5h nonstop przy automapie i bateria zjeżdza do 50% to mnie strzela. ja jak wsiadam do samochodu i chcę włączyć automapę to w zasadzie od razu podłączam ładowarkę.

co Wy na to?

pozdrawiam i z góry dziękuję za cenne komentarze :)
SAHH5 -> SAHJ1 -> SAIC1/RyM2D4 -> SAID2/R6.5v4 -> SAHJ5/PMHJ4 -> SAID2/R6.5v5

*

tomwil

« Odpowiedź #274 dnia: Czerwiec 29, 2009, 18:21:54 »
w zasadzie (moje obserwacje) to kwestia romu. Przetestowałem chyba wszystkie dostępne (niebrandowane) i najlepiej mi trzyma na romie Ryrzego (mam z Manilą). Co do AM. Potwierdzam-6 godzin i 50% choć na WM6.5 (nie pamiętam jakim po 5 godzinach musiałem doładowywać). Ustawienia zawsze takie same-czyli oszczędność na maxa z wyjatkiem podświetlania (mam ustawione na automat). Poza tym po nastu miesiacach ładowania co noc nie spodziewaj się, ze bateria bedzie Ci trzymać dłużej. Zazwyczaj po roku (ładowanie co noc) można zacząć zauważać zużycie sie ogniwa za co za tym idzie krótszy czas działania baterii. I co by nie gadać o  typach i metodach, sąsiedzi ze wschodu zrobili jakieś testy (jakieś duże form, kilka tysięcy użytkowników pda) i średnio wyszło, ze po roku bateria PDA traci 20% i tak co rok.
Mi zazwyczaj na koniec dnia wyświetla 70% stanu.

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #275 dnia: Czerwiec 29, 2009, 19:41:59 »
lukwol:
Myślę, że przy tej intensywności, to i tak nieźle Ci ta bateria trzyma!
Pamietaj o tym co pisal ryrzy: jak na tym nowym romie (czyli tym ktory Ty tez masz) bateria ma 20% i woła o podłączenie, to mozna jeszcze pracowac 1-2 dni. Oczywiście przy swojej intensywnosci tyle nie pociagniesz ale warto przetestowac ile tej "rezerwy" tak naprawdę jest.
Ja zbyt wielu romów nie miałem... Obecnie uzywam tego samego co Ty (w wersji lite) ale najbardziej pod wzgledem baterii podobał mi sie SAHJ3. Nie wierz w opowieści o 4 dniach i 50%.

tomwil:
6 godzin na AM i 50%! Wynik godny pozazdroszczenia! Osobiście nie wierzę :)
Co do "siadania" baterii to sie zgodzę. Żywotność każdego akumulatora liczy się w ilosci cykli ładowania/rozładowania.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

tomwil

« Odpowiedź #276 dnia: Czerwiec 29, 2009, 22:05:53 »
niecałe 6, trasa Gorzów-Szczecin-Gorzów :) podaj sposób jak to udowodnić a to zrobie choć nie mam po co-Twój problem ,ze nie wierzysz. W te 4 dni też nie wierze ale 3 - przy średnim używaniu tak. Fakt faktem tylko na rome Ryrzego z manilą tyle mi bateria trzyma. Na którymś WM6.5 PL (nie Ryrzego) o 15 miałem juz tylko 40%, juz myslałem, ze coś się pokopało z omnią  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 22:08:26 wysłana przez tomwil »

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #277 dnia: Czerwiec 30, 2009, 09:50:36 »
Poza tym po nastu miesiacach ładowania co noc nie spodziewaj się, ze bateria bedzie Ci trzymać dłużej. Zazwyczaj po roku (ładowanie co noc) można zacząć zauważać zużycie sie ogniwa za co za tym idzie krótszy czas działania baterii.

tak, tylko, że moja omnia ma raptem kilka miesięcy (kupiona w październiku zeszłego roku). a tak BTW czy są jakieś zamienniki o większej pojemności godne polecenia?

jak na tym nowym romie (czyli tym ktory Ty tez masz) bateria ma 20% i woła o podłączenie, to mozna jeszcze pracowac 1-2 dni. Oczywiście przy swojej intensywnosci tyle nie pociagniesz ale warto przetestowac ile tej "rezerwy" tak naprawdę jest.

telefon wyłączył się około 19:00 czyli przy 20% bateria wytrzymała jeszcze około 1h słuchania muzyki (bez netu)

Ale już chyba wiem co jest przyczyną drastycznego zjadania baterii. Przy słuchaniu muzyki (player chodzi w tle) i po zablokowaniu telefonu ekran się nie wyłącza. cały czas jest to ciemniejsze podświetlenie. Dzieje się tak przy różnych playerach (CorePlayer, TCPMP, TouchPlayer). Przy innych aplikacjach ekran się wyłącza bez problemu. Co prawda głowy za to nie daję ale wydaje mi się, że przy SAHJ1 tego nie było. Wiecie może jak sprawić żeby ekran się wyłączał?

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #278 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:11:32 »
telefon wyłączył się około 19:00 czyli przy 20% bateria wytrzymała jeszcze około 1h słuchania muzyki (bez netu)

Ale już chyba wiem co jest przyczyną drastycznego zjadania baterii. Przy słuchaniu muzyki (player chodzi w tle) i po zablokowaniu telefonu ekran się nie wyłącza. cały czas jest to ciemniejsze podświetlenie. Dzieje się tak przy różnych playerach (CorePlayer, TCPMP, TouchPlayer). Przy innych aplikacjach ekran się wyłącza bez problemu. Co prawda głowy za to nie daję ale wydaje mi się, że przy SAHJ1 tego nie było. Wiecie może jak sprawić żeby ekran się wyłączał?

Jakie masz ustawienia baterii -> zasilanie bateryjne ?, masz "zaptaszkowane" wylacz gdy urzadzenie nie bedzie uzywane przez ?.

*

Offline JanusPL

• 1
« Odpowiedź #279 dnia: Czerwiec 30, 2009, 12:29:24 »
lukwol:
Nie wierz w opowieści o 4 dniach i 50%.

Mam SAHJ3 i jeśli używam telefonu tylko do rozmów (15 min dziennie) + wi-fi & blutooth (10 min dziennie - sprawdzenie poczty + aktualizacja pogody) to wskaźnik zużycia spada mi 10% na dobę.
Inna sprawa gdy się zaczynam bawić.
pozdr.
BKHH6 -> SAHJ3

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #280 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:16:22 »

Jakie masz ustawienia baterii -> zasilanie bateryjne ?, masz "zaptaszkowane" wylacz gdy urzadzenie nie bedzie uzywane przez ?.

tak, mam - po 30 sekundach i normalnie działa - o ile nie jest odważana muzyka :(

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #281 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:22:31 »
logiczne ze telfon nie moze przejsc w stan czuwania jak leci muzyka w tle... inaczej by ja wylaczylo... a przynajmniej tak mi sie wydaje :D zawsze pamietaj o zamknieciu aplikacji przez task menagera jesli jej nie uzywasz...
Pozdro Ryrzy

*

Offline lukwol

• 27
« Odpowiedź #282 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:27:50 »
logiczne ze telfon nie moze przejsc w stan czuwania jak leci muzyka w tle... inaczej by ja wylaczylo... a przynajmniej tak mi sie wydaje :D zawsze pamietaj o zamknieciu aplikacji przez task menagera jesli jej nie uzywasz...

ale chodzi o to, że używam :) dodatkowo przy poprzednim romie tego problemu nie miałem (na 99%) bo bateria starczała na dlużej. poza tym jak ręcznie wyłączę ekran to player nadal odtwarza.

a tak BTW Ryrzy? ten Ryrzy kucharz? :) wielkie pozdrowienia i podziękowania za rom. mam kilka spostrzeżeń (błędów), które może pomogą w rozwoju romu ale to może w innym wątku zbiorę w jednym miejscu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 30, 2009, 15:30:25 wysłana przez lukwol »

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #283 dnia: Czerwiec 30, 2009, 15:37:33 »
tak to ja... ten sam... zapraszam do wątku o moich romach... nie bedziemy tu robic ot
Pozdro Ryrzy

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #284 dnia: Czerwiec 30, 2009, 18:36:45 »
A mi na tym romie TouchPlayer wyłącza urządzenie nie wstrzymując odtwarzania muzyki.
Na poprzednim romie borykałem się z tym samym problemem. Doradzono mi wtedy S2P... no i od tego czasu z niego korzystam!
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #285 dnia: Lipiec 01, 2009, 08:16:12 »
Ja na ostatnim romie Ryrzego, tez nie mam problemu z Touch Player-em, wylacza ekram nie wstrzymujac muzyki. Polecam nie mniej jednak nowego darmowego Nitrogen-a.

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #286 dnia: Lipiec 04, 2009, 13:30:38 »
Witam.

Mam rom SAHJ3 i mam takie pytanie czy to normalne w tym romie ze odznaczaja sie wszystkie profile energo oszczedne w ustawieniach bateri zdarzylo mi sie to juz ktorys raz w roznych odstepach czasowych wie ktos czy to normalne czy poprostu czas zmienic romik na cos nowego z nowym radiem :)

Pozdrawiam :)

*

Offline konradooo

• 6
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #287 dnia: Lipiec 15, 2009, 18:49:51 »
witam,
mam pytanie. jak wyl. ładowanie baterii przy podl. Omni do portu USB ? szukałem w menu i nie ma takiej opcji  :S

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #288 dnia: Lipiec 16, 2009, 17:12:34 »
w omni nie da sie wylaczyc ladowania po podpieciu do usb
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #289 dnia: Lipiec 16, 2009, 17:21:12 »
Nie da się? No kurde, dałbym sobie rękę uciąć, że widziałem taką możliwość  :mysli: Teraz jak tego szukam, to faktycznie, nie ma tego nigdzie, hmm... może to było w moim starym Mio P360, ale tam był WM6.1, to i w Omni byłaby taka możliwość. No nie wiem, może mi się coś gdzieś przewidziało/przyśniło :)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #290 dnia: Lipiec 16, 2009, 17:24:20 »
tak w innych pda np. htc w wm 6.1 byla taka opcja ale w omni jej poprostu nie ma :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #291 dnia: Lipiec 17, 2009, 00:00:36 »
dlatego, kto moze, to polecam synchro przez bluetooth, napewno mniej wymeczy baterie

*

Offline sebwnu

• 8
  • Sprzęt: Aktualnie Samsung Omnia 8GB. Był SPV M3000+GB735 GPS BT+Kingston 2GB
« Odpowiedź #292 dnia: Wrzesień 17, 2009, 15:44:24 »
Mógłby mi ktoś poradzić jak uzyskać największą żywotność na baterii w omnii. Na jakim sofcie najdłużej trzyma?, Co wyłączyć lub przestawić w ustawieniach itp. Z góry dzięki za pomoc.

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
« Odpowiedź #293 dnia: Wrzesień 17, 2009, 15:53:06 »
Wyłącz całego PDA :E, a tak na poważnie zmniejsz podświetlenie do minimum, zużycie procesora na minimum wyłącz GPS, WI-FI, GSM
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

*

Offline Nunek

• 35
  • XBOX 360 HARDCORE PLAYER !!!
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 8GB , Nokia E66 , Clarion Map560
« Odpowiedź #294 dnia: Wrzesień 21, 2009, 22:58:07 »
Witam.

Jak dlugo mnie wiecej omnia laduje sie na full ? Mam oryginalna ladowarke samsunga 5v 0,7A czy jakos tak.
A ile to jest trochę ? Więcej od ciut , a mniej od garści ?

« Odpowiedź #295 dnia: Wrzesień 21, 2009, 22:59:55 »
Aż lampka na górze telefonu zaświeci się na zielono. Jeśli chodzi o dokładny czas wydaje mi się że coś koło 90 min, ale mogę się mylić.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #296 dnia: Wrzesień 21, 2009, 23:04:00 »
Aż lampka na górze telefonu zaświeci się na zielono. Jeśli chodzi o dokładny czas wydaje mi się że coś koło 90 min, ale mogę się mylić.

mylisz sie.. od pustej do pelnej 3-4 godziny
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #297 dnia: Wrzesień 24, 2009, 15:14:29 »
Proponuje dla tych którzy mają problem z baterią która jak zawsze za mało trzyma taki sposób:
*#9911# a potem ręczne ustawienie w tabelach baterii najniższej napięcia wartości na 2890
W efekcie moja była omnia trzyma kolo 6 dni gdzie dziennie miałem około 10 minut rozmów.
Niższe wartości myśle uszkodzą baterie...
A jakie są wasze sposoby?

*

Offline sebwnu

• 8
  • Sprzęt: Aktualnie Samsung Omnia 8GB. Był SPV M3000+GB735 GPS BT+Kingston 2GB
« Odpowiedź #298 dnia: Wrzesień 24, 2009, 19:56:15 »
Proponuje dla tych którzy mają problem z baterią która jak zawsze za mało trzyma taki sposób:
*#9911# a potem ręczne ustawienie w tabelach baterii najniższej napięcia wartości na 2890
W efekcie moja była omnia trzyma kolo 6 dni gdzie dziennie miałem około 10 minut rozmów.

A jakiego softu używasz?

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #299 dnia: Wrzesień 24, 2009, 20:24:53 »

Najbezpieczniejszy to chyba zmiana ROMU na taki, ktory ma dobre zarządzanie energią :) Sam napisałeś że nieodpowiednia wartość może być niebezpieczna, dlatego chyba jednak lepiej zmienić ROMik zamiast kombinować ręcznie