Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42629 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tjank

• *
  • 82
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #90 dnia: Grudzień 06, 2008, 09:53:40 »
Nigdy nie rozładowuj baterii Li-jon do zera -

Akumulatory litowo−jonowe, współpracuja z nowoczesnymi telefonami komórkowymi, aparatami foto, itp.
Akumulatory na razie sa, dosc drogie. Maja wyjatkowo korzystne własciwosci. Ich napiecie jest proporcjonalne
do zgromadzonego ładunku, co pozwala łatwo i precyzyjnie okreslic aktualny stan akumulatora, a take okreslic
poczatek i koniec cyklu ładowania. Wysokie, w porównaniu z innymi akumulatorami, napiecie: około 3.6V;
najwieksza z dostepnych w handlu gestosc energii; małe samowyładowanie; nadmierne naładowanie,
ogrzewanie, lub zwarcie może byc niebezpieczne; zbyt głebokie rozładowanie powoduje zniszczenie
akumulatora - nie daje sie on wiecej naładowac;
• najbardziej wrażliwe sa akumulatory Li-Ion - przy rozładowaniu poniżej 2,4V utlenia sie jedna z elektrod,
i jest to proces nieodwracalny; producent (Toshiba) zaleca odciac dalszy pobór pradu z akumulatora,
gdy napiecie (pod obciażeniem) spadnie poniżej 3V;
• akumulatory Li-ion maja duża skłonnosc do tworzenia "dendrytów", wyrastajacych z elektrody ujemnej i
zwierajacych elektrody, co powodowało trudnosci z ich skonstruowaniem;
• ładowarka do akumulatorów Li-ion - musi konczyc ładowanie przy okreslonym napieciu na
akumulatorze, i dużej precyzji pomiaru tego napiecia; sa to specjalne ładowarki, inne niż do Ni-Cd i Ni-
MH - dla Li-ion stosuje sie metode CC/CV (CV – stałe napiecie, CC – stały prad).
Czyli w aku Li-Ion należy unikac głebokiego rozładowania, czesto ładowac - zwieksza to trwałosc; jesli bateria
nagrzeje sie przy ładowaniu nie używac jej;

Uwaga: gdy TFN zbyt wczesnie lub w przypadkowych momentach sie wyłacza, chociaż akumulator został
naładowany, powodem moga byc zanieczyszczone lub utlenione jego styki. Należy spryskac styki np. „Kontakt
60”, pozostawic kilka minut na stykach, po czym wyczyscic sucha szmatka.

Nie przechowujemy ogniw Li-Ion w stanie całkowitego rozładowania. Mimo że maja one wbudowany układ
zabezpieczajacy przed pełnym wyładowaniem, nie chroni on ogniwa (baterii) przed samoistnym dalszym
rozładowaniem, które prowadzi do uszkodzenia ogniwa. Ponieważ całkowite rozładowanie skraca ich trwałosc
(spadek pojemnosci ze 100% do 80%), należy je w miare możliwosci czesto ładowac. Doładowywanie
czesciowo rozładowanych ogniw nie ma negatywnych skutków. Trwałosc (cykle 400 – 500) akumulatorów Li-Ion
jest mniejsza od Ni-MH o połowe, czas życia wynosi ok. 2 do 3 lat.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2008, 12:06:00 wysłana przez tjank »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 06, 2008, 12:33:23 »
tak tylko teraz nie rozladuszesz bateri  calkowicie do zera gdyz poprostu jest odpowiednie zabezpieczenie napieciowe i gdy poziom bateri spadnie ponizej niego pda gasnie i  nawet jak chcesz wlaczyc nic z tego, ma to zapobiec wlasnie takiemu rozladowaniu. tak samo z ladowaniem nie ma sensu trzymac jej 12h na ladowarce bo po naladowaniu sie do pewnego poziomu zasilanie jest odlaczane... wiec sugeruje ladowac gdy jest tak ok 10%  i ladowac az sie zapali zielona dioda, dluzej nie ma co meczyc.. oczywiscie nie szkodzi  jesli tak podepniesz :) np. w nocy nikt nie bedzie czuwal czy juz sie pali zielona :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Hidan

• 20
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 06, 2008, 22:24:26 »
Wlasnie o to chodzilo! Dzieki wielkie za wazne info o bateriach! Czyli nie potrzebnie 12h laduje! :) :ok:

Mysle, ze nie tylko ja zostalem oswiecony :)

*

Offline x-niva

• 48
  • Sprzęt: FS N560 SGH-I900-SAHJ1
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 07, 2008, 01:12:23 »
No i stalo sie dzisiaj po tym jak padl mi tel po okolo 24H zdecydowalem sie na nowy ROM SAHJ1. Instalacja poszla bez problemu instaluje teraz oprogramowanie laduje i testuje mam nadzieje ze bedzie lepiej.

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 07, 2008, 09:06:51 »
No i stalo sie dzisiaj po tym jak padl mi tel po okolo 24H zdecydowalem sie na nowy ROM SAHJ1. Instalacja poszla bez problemu instaluje teraz oprogramowanie laduje i testuje mam nadzieje ze bedzie lepiej.
na pewno będzie lepiej u mnie się poprawiło po zmianie na J1 ale rewelacji nie ma 2 dni trzyma
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline grzesiek22rat

• 32
  • Sprzęt: GT-I8000 I8000NXXJI1
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 07, 2008, 16:05:26 »
ja wgralem SAHJ3 zaraz po kupieniu telefonu, przez pare dni bylo w miare ok, czyli bateria trzymala nawet 1,5 dnia, ale od tygodnia od pelnego naladowania mija 12 godzin bez uzywania telefonu , 0 rozmow, 0 smsow i po 12 godz telefon rozladowuje sie do konca. Hard reset tez nie pomaga caly czas tak samo (minimalne podswietlenie, wylaczony czujnik ruchu, zainstalowana tylko automapa i nic wiecej)
Sam juz nie wiem co z tym zrobic bo bez ladowarki ruszyc sie z domu nie moge

*

Offline ketaj

• **
  • 146
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 07, 2008, 16:53:30 »
Mam pytanie czym różni się ( jeżeli chodzi o wgrane aplikacje ) ROM SAHJ1 od ROM-u z Plusa ?

*

Offline Hidan

• 20
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 08, 2008, 03:28:44 »
Ze strony producenta:
"Czas rozmowy
Max 8,1 h
Czas czuwania
Max 630 h"

:mad:

Zaplacilem 1,5tys za bubel, ktory nawet doby nie trzyma :/ heh...

« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 08, 2008, 07:29:46 »
Ze strony producenta:
"Czas rozmowy
Max 8,1 h
Czas czuwania
Max 630 h"

Masz pare opcji do wyboru:
- zmien rom
- sprzedaj telefon
- oddaj do serwisu w ramach gwarancji

poza tym....pokaz mi jakies inne Pda co wytrzyma srednio 3 dni....

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 08, 2008, 08:09:28 »
Ze strony producenta:
"Czas rozmowy
Max 8,1 h
Czas czuwania
Max 630 h"

Myślę, że wszystko zależy od sposobu w jaki używasz - ładujesz / rozładowujesz baterię. Tu nie jest winien sprzęt tylko człowiek skoro na tym samym ROMie jednemu działa tydzień, a drugiemu 12 godz nie używana.

*

Offline centerek

• 24
  • Sprzęt: samsung omnia , omnia 2
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 08, 2008, 10:20:33 »
ponawiam moje pytanie a co jesli sie pokusze o zakup wiekszej baterii, mam daleko do serwisu a nie mam odwagi nawet z lopatologicznym opisem wgrywac romu , moj rom to szajs z plusa sahh6/cxhh6.dodam ze ładuje omnie codziennie -juz mi to zbrzydło ALE  jak nie naładuje to padnie w  środku dnia , maximum trzymania to 1, 5 dnia ...POZDRAWIAM

« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 08, 2008, 11:06:22 »
Ja miałem podobną sytuację jak centerek. Zdecydowałem się na zmianę ROM na M2D04. Dodatkowo wyłączyłem 3G i teraz bateria mi trzyma około 2,5 dnia. Także nie wiem jak to robią inni, że pracują nawet 5 dni i to z GPSem. Może nie wspomnieli, że często podłączają tel do kompa przez kabel...

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 08, 2008, 12:33:15 »
ja mam SAHJ3 i bateria trzyma mi min 2 dni ja juz korzystam na maksa z tela a tak srednio 4 dni pociagnie spokojnie :)

*

Offline ravek71

• 21
  • Sprzęt: Samsung i900DXHK1/M2D04
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 08, 2008, 14:25:34 »
M2D04: 3 dni. (codziennie: godzina rozmow, moze jakis sms max 2 ;p, zdaza sie zdjecie zrobic lub filmik ;p, z 3-4 godz. wifi (skype,gg,opera Youtube filmiki itp.), gps max godzina, 5-10 piosenek na sluchawkach.

« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 08, 2008, 15:01:22 »
Mi trzyma bateria 4 dni
w tym z pol godziny rozmowy było napewno i automapa też pol godziny oprocz tego trochę gierkowalem i wifi sprawdzałem  to wszystko na shj3 na shh7 z plusa tryz malo 24 godziny góra, więc polecam zmianę romu.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 08, 2008, 16:43:47 »
Ze strony producenta:
"Czas rozmowy
Max 8,1 h
Czas czuwania
Max 630 h"

Myślę, że wszystko zależy od sposobu w jaki używasz - ładujesz / rozładowujesz baterię. Tu nie jest winien sprzęt tylko człowiek skoro na tym samym ROMie jednemu działa tydzień, a drugiemu 12 godz nie używana.
Zgadzam sie w pelni, ze tu winny jest CZLOWIEK... Mozna przyjac, ze jedna na 100 Omni ma walnieta baterie, lub zwarcie wenetrzne, ale nie jest mozliwe by tyle bylo narzekania na akumulatory. Oczywiscie, ze podawane przez producenta 450 czy 600? godzin to przesada, ale tak jest w kazdym telefonie, ze instrukcja podaje 250, a realnie to np.80 godzin, ale wracajac do tematu to sadze, ze macie cos w ustawieniach nie tak. Moja Omnie ladowalem w czwartek wieczorem - teraz mam 60%, jest faktem, ze przez sobote i niedziele rozmow bylo pewnie tylko z kilka minut, ale czuwala caly czas, a piatek i poniedzialek to juz normalna praca. Uzywam Romu J1 czyli nie najnowszego.
Rozmawialem z znajomym z GB, ktory uzywa Omni od 3 miesiecy, ale on jest lewy w obsludze i nie potrafil mi powiedziec jaki ma ROM, ale jemu wytrzymuje 2-3 dni, a duzo sie przemieszcza. Jak mi powiedzial sprawdzal jakies brytyjskie forum i tam narzekania sa na dzialanie GPS-u. Mysle, ze Omnie w GB i PL sa z tej samej fabryki.

*

Offline x-niva

• 48
  • Sprzęt: FS N560 SGH-I900-SAHJ1
« Odpowiedź #106 dnia: Grudzień 08, 2008, 17:15:12 »
Moim zdaniem winy jest soft brandowany nie wiem co oni tam pakuja ale u mnie dziwne rzeczy sie dzialy mianowicie rano odpinam od ladowarki i do wieczora normalnego uzytkowania stan bateri spadal okolo 20-30% w nocy przy wylaczonym module tel bateria spadala o okolo 40% procent co jest dziwne bo nie powinna wiecej niz w dzien. Zmienilem rom na SAHJ1 i od wczoraj rana do dzisiaj czyli 36h wskaznik baterii ma 100% a na starym romie SAHH7 juz bym musial ladowac. Dodam ze mam wylaczone 3G, czujnik ruchu, podswietlanie na minimum (recznie ustawione), telefon ustawiony w tryb oszczedzania dodatkowo jak nie uzywam zawsze staram sie wylaczac tel przyciskiem (wygaszac) power. Acha i jedna wazna rzecz zainstalowalem SPB Pocket Plus ze wzgledu zamykania programow czyli jak walne "X" to program sie zamyka i nie wisi w tle co napewno tez zmniejsza zuzycie energi. Co do reszty oprogramowania to SPB Mobile i kilka innych malych programow oraz dialer Iconsoft PhoneEx. Motyw jakis ciemny bluray z SPB Mobile Skins bo biale to wiecej pradu potrzebuja bo ekran musi swiecic a na czarnym juz nie tak bardzo.

Ale mimo wszystko zalecam wymiane ROM'u.

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #107 dnia: Grudzień 08, 2008, 17:24:55 »
ja dzis o 7-ej odlaczylam od ladowania. przez te 10h rozmawialam ok.1h, kilkanascie sms-ow, wifi non stop, napisalam kilka maili, pobladzilam w necie, zagralam kilka razy w tetrisa i mam 80% :)
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

*

Offline ketaj

• **
  • 146
« Odpowiedź #108 dnia: Grudzień 08, 2008, 17:33:42 »
Ponawiam pytanie Mam pytanie czym różni się ( jeżeli chodzi o wgrane aplikacje ) ROM SAHJ1 od ROM-u z Plusa ?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #109 dnia: Grudzień 08, 2008, 17:44:54 »
w SAHJ1 jest dodane kilka programow na liscie programow... takich jak  " aplikacje google" jest tam g-mail i mapy google. dodano shozu.. program wysylajacy zdjecia na jakis serwer z darmowym hostingiem. tyle.. praktycznie to samo co plusowski tylko bez brandu...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #110 dnia: Grudzień 08, 2008, 21:33:11 »
wbrew pozorom co sadzi pare osob jesli tlo i ogolnie programy maja skórke w ciemnych kolorach lub czarny, to pradu zuzywa wiecej niz jak jest tlo jasne. Spowodowane jest to dzialaniem wyswietlacza LCD, ktory wlasnie zuzywa prad blokujac swiatlo ktore nie moze przedostac sie przez krysztal w LCD, a jesli tlo jest jasne krysztaly nie maja dostarczanego napiecia przez co przepuszczaja pelnie swiatla wiec jesli chcecie zaoszczedzic na baterii to poleca sie tlo jasne.
Oczywiscie przy tak malych rozmiarach ekranu nie ma to wiekszego znaczenia (np w telewizorach lcd roznica w rachunkach jest juz zauwazalna)

*

Offline Hidan

• 20
« Odpowiedź #111 dnia: Grudzień 08, 2008, 22:53:31 »
Drodzy koledzy z forum...
Nie uwazam, ze to wina "czlowieka" tutez mnie... Omnie kupilem tydzien temu i jeszcze na niej nic nie instalowalem. Wylaczylem wifi, 3g wibracje, dzwieki klawiatury itp. Mam wlaczony czujnik pozycji ekranu oraz automatyczny kontrast. Tryb oszczedzania baterii wlaczony. Pozatym nie kozystam z internetu wysylam moze 5-10 smsow zadko dzwonie... Telefon caly czas lezy u mnie na biurku wygaszony. Naladowalem go dzisiaj, o 16 odlaczylem od zasilania. Dojechalem do pracy (22:30), po drodze napisalem 5 smsow. Wskaznik baterii wskazuje... 80% :/

Sproboje zmienic tapete na jasna oraz schemat WM6.1 tez na jasniejszy byc moze pomoze...

Co do zmiany ROMu to nie sadze zebym sobie poradzil... Wersja mojego romu: SAHH5 nie wiem czy to nowa stara wersja (pewnie bardzo stara). Telefon kupowalem w sklepie RTV. Jezeli mialbym juz pokusic sie o zmiane ROMu to jaka wersja jest najstabilniejsza i zarazem najnowsza? (w temacie o ROMach jest ich tak wiele ze nie moge sie zdecydowac...).

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #112 dnia: Grudzień 08, 2008, 23:21:06 »
Moim zdaniem winy jest soft brandowany nie wiem co oni tam pakuja ale u mnie dziwne rzeczy sie dzialy mianowicie rano odpinam od ladowarki i do wieczora normalnego uzytkowania stan bateri spadal okolo 20-30% w nocy przy wylaczonym module tel bateria spadala o okolo 40% procent co jest dziwne bo nie powinna wiecej niz w dzien. Zmienilem rom na SAHJ1 i od wczoraj rana do dzisiaj czyli 36h wskaznik baterii ma 100% a na starym romie SAHH7 juz bym musial ladowac. Dodam ze mam wylaczone 3G, czujnik ruchu, podswietlanie na minimum (recznie ustawione), telefon ustawiony w tryb oszczedzania dodatkowo jak nie uzywam zawsze staram sie wylaczac tel przyciskiem (wygaszac) power. Acha i jedna wazna rzecz zainstalowalem SPB Pocket Plus ze wzgledu zamykania programow czyli jak walne "X" to program sie zamyka i nie wisi w tle co napewno tez zmniejsza zuzycie energi. Co do reszty oprogramowania to SPB Mobile i kilka innych malych programow oraz dialer Iconsoft PhoneEx. Motyw jakis ciemny bluray z SPB Mobile Skins bo biale to wiecej pradu potrzebuja bo ekran musi swiecic a na czarnym juz nie tak bardzo.

Ale mimo wszystko zalecam wymiane ROM'u.
I ja tez dzialam na J1 i pewnie wyniki bedziemy mieli podobne, z tym, ze ja SpbPlusa po zmianie ROM-u juz nie wgralem, ale jak tu poczytalem, ktorys kolegow narzeka na baterie a ma ROM J1 lub J3 i to wlasnie mnie dziwi.
Napisane: Grudzień 08, 2008, 23:11:35
Drodzy koledzy z forum...
Nie uwazam, ze to wina "czlowieka" tutez mnie... Omnie kupilem tydzien temu i jeszcze na niej nic nie instalowalem. Wylaczylem wifi, 3g wibracje, dzwieki klawiatury itp. Mam wlaczony czujnik pozycji ekranu oraz automatyczny kontrast. Tryb oszczedzania baterii wlaczony. Pozatym nie kozystam z internetu wysylam moze 5-10 smsow zadko dzwonie... Telefon caly czas lezy u mnie na biurku wygaszony. Naladowalem go dzisiaj, o 16 odlaczylem od zasilania. Dojechalem do pracy (22:30), po drodze napisalem 5 smsow. Wskaznik baterii wskazuje... 80% :/

Sproboje zmienic tapete na jasna oraz schemat WM6.1 tez na jasniejszy byc moze pomoze...

Co do zmiany ROMu to nie sadze zebym sobie poradzil... Wersja mojego romu: SAHH5 nie wiem czy to nowa stara wersja (pewnie bardzo stara). Telefon kupowalem w sklepie RTV. Jezeli mialbym juz pokusic sie o zmiane ROMu to jaka wersja jest najstabilniejsza i zarazem najnowsza? (w temacie o ROMach jest ich tak wiele ze nie moge sie zdecydowac...).
PROPONUJE:
1. zmienic ROM, poradzisz sobie na 100%, dokladny - lopatologiczny opis jest w przyklejonym watku. Na co zmienic...nie wiem, ja mam J1, wielu kolegow ma juz J3, moj jest stabilny, istotnym bledem jest brak polskich znakow w wychodzacych sms-ach...przychodza jako<?>, ale nie korzystam z T9, wiec problem sie rozwiazal.
2. wylacz czujnik polozenia, podswietlenie na reczne /ja mam 2-gi poziom od dolu/
3. tapeta raczej ciemna /ja mam z pobranych skinow z Shella/

*

Offline lavo

• 26
« Odpowiedź #113 dnia: Grudzień 09, 2008, 08:35:25 »
Ciemna - jasna tapeta nie ma tu znaczenia. Podświetlenie  na minimum to tak. Sterowanie kryształem to pomijalna sprawa. Zwróćcie uwagę na np. zegarki z ekranem ciekłokrystalicznym, chodzą dwa lata a ja mam casio co już cztery lata bryka. Myślę,  że duże znaczenie mają też programy działające w tle, a my nie zwracamy na to uwagi po zabawie z fonem.

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #114 dnia: Grudzień 09, 2008, 12:44:37 »
tylko co zrobic jak tel jest po hard resecie, zero wgranych programow, naladowany do pelna i po nocy lezenia i nie uzywania bateria wskazuje 30 % na romie J3? chyba mam pecha do tego telefonu

« Odpowiedź #115 dnia: Grudzień 09, 2008, 21:58:58 »
przydałby się w tym momencie program do sprawdzenia poboru prądu / czestotliwości procesora i wtedy byłaby jasna sprawa dlaczego bateria znika w takim czy innym tempie

w poprzednim PDA (Wizard) własnie w ten sposób dzięki Battery Status z opcją zarządzania częstotliwością procesora Wizard działał mi nawet 4 dni, bo schodził w czasie czuwania do 147 Mhz a w razie potrzeby kręcił się na 247Mhz.

tak czy inaczej ROM jednak powinien rozwiązać sprawę, na większą baterię bym nie liczył szczególnie z allegro :)

*

Offline ravek71

• 21
  • Sprzęt: Samsung i900DXHK1/M2D04
« Odpowiedź #116 dnia: Grudzień 10, 2008, 01:17:33 »
tylko co zrobic jak tel jest po hard resecie, zero wgranych programow, naladowany do pelna i po nocy lezenia i nie uzywania bateria wskazuje 30 % na romie J3? chyba mam pecha do tego telefonu
A moze podczas ladowania masz goraca strasznie baterie, lub podczas uzywania nagrzewa Ci sie strasznie telefon? Jesli tak to prawdopodobnie mozesz miec walnieta baterie.

*

Offline tormen

• 16
  • Sprzęt: HTC Leo
« Odpowiedź #117 dnia: Grudzień 10, 2008, 09:50:06 »
Witam, ja miałem tak samo tzn. po pełnym naładowaniu baterii, telefon trzymał może z 8 godz. Był także dosyć ciepły w okolicach slotu na kartę sim. Oddałem go na serwis (Niemiecki bo tu mieszkam), nawet nie chcieli dowodu zakupu czy gwarancji, bo stwierdzili że telefon jest od 4 miesięcy na rynku to musi mieć ważną gwarancję. Telefon był na serwisie 5 tygodni, miał jakieś zwarcie na płycie i dlatego się grzał i pobierał duże ilości prądu. Wymienili wadliwe części i wgrali nowszy soft i wszystko jest O.K. Bateria trzyma ok. 4 dni przy średnim korzystaniu z telefonu. Na początku tj. około 5 tygodni telefon działał normalnie dopiero później się zepsuł.
Pozdrawiam

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #118 dnia: Grudzień 10, 2008, 10:16:07 »
A to nie jest dobra nowina - bo skoro awaria była po pewnym czasie i do tego jak widać powtarza się w innych egzemplarzach, to świadczyć może o niedopracowaniu. Gdzieś zostawili za wąską rurę  :E

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #119 dnia: Grudzień 10, 2008, 13:32:35 »
no jesli jest tak jak mowicie bo telefon rzeczywiscie sie grzeje to jesli walnieta jest plyta glowna to problem bedzie wielki bo telefon przywieziony z anglii, mam gwarancje ale nie mam dowodu zakupu wiec pewnie w serwisie nie naprawią