Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42470 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 30, 2008, 16:15:29 »
Przecież wiadomo jest, że każdy kto zmienił ROM, od razu odczuł różnicę w czasie działania Omni na jednym naładowaniu akumulatora.
Ja nie odczulem.
Iście wyczerpująca wypowiedź.. No chłopie napisałbyś z czego na co zmieniłeś to wtedy możemy pokonwersować a tak to wiesz..

Jak miałem SAHH6 bateria trzymała max 1 dzień. Załamany byłem i zmieniłem na SAHJ1. Tu było już lepiej bo bateria trzymała ponad 3 dni. Po zmianie na M2D03fix bateria trzyma ponad 4 dni. Śmiem twierdzić, że na ROMie LTE02 (chyba najbardziej wylajtowany ROM z możliwych i to bez Manilli) utrzyma spokojnie 5 dni jak nie więcej :)

« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 30, 2008, 16:34:32 »
U mnie Omnia SAHH7 z Plusa trzyma spokojnie 3 dni jak nie używam GPS-u i UMTS.
Rozmawiam średnio pół godziny dziennie.

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 30, 2008, 17:28:06 »
Przecież wiadomo jest, że każdy kto zmienił ROM, od razu odczuł różnicę w czasie działania Omni na jednym naładowaniu akumulatora.
Ja nie odczulem.
Iście wyczerpująca wypowiedź.. No chłopie napisałbyś z czego na co zmieniłeś to wtedy możemy pokonwersować a tak to wiesz..
Dziecko, "chłopie" to możesz się odzywać do tatusia; na forum Omni jestem od samego początku i kilkakrotnie wypowiadałem się krytycznie o baterii, dlatego nie mam zamiaru w każdym poście pisać szczegółów. Zresztą dla bardziej inteligentnych jest opcja na forum do filtrowania postow danego użytkownika.

A ROM zmieniałem z SAHG5 na SAHJ1.

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 30, 2008, 21:30:51 »
A czy ja gdzieś napisałem dziecko? Widać jakieś kompleksy masz.. Mi na SAHJ1 trzymała bateria ~3dni więc mocno katujesz komórę, że 1 dzień wytrzymuje

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 30, 2008, 21:56:11 »
Ja nie odczulem.

To była chyba bardziej aluzja do mnie. OK chłopie. Na początku zmieniłem z HH6 na HJ1 i zaczęła mi bteria wytrzymywać tydzień (tylko dzwonienie). Potem zmieniłem na HJ3 i już różnicy nie odczułem. Jedynie co mi przeszkadza to nieczatowe SMSy.

Pozdrawiam.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline x-niva

• 48
  • Sprzęt: FS N560 SGH-I900-SAHJ1
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 30, 2008, 22:03:14 »
Moja Omnia standardowa z Plusa nie wiem ile trzyma bo za czesto laduej ale zadziwiajace jest to ze od wczoraj w nocy do dzisiaj rana czyli od 01:00 do 09:00 ze 100% zostalo okolo 40. Po wylaczeniu 3G ustawieniu podswietlania na minimum wylaczeniu wibry na wciskanie ekranu od godziny 12:00 do tej pory czyli 22:02 nadal mam 100%. Czyli juz jest lepiej a wykonalem w tym czasie kilka krotkich rozmow. Mam nadzieje ze do jutra sie utrzyma :))).

« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 30, 2008, 23:03:02 »
U mnie na obecnym romie (full ładowanie do rana) ze 100% od ok 12:00 do teraz czyli 23:00 zostało mi 40% baterii.

Na tygodniu postaram się zmienić rom i zobaczymy.

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 01, 2008, 00:13:33 »
Zastanawiającą sprawą w Omnii jest bateria, która na jednym ROMie trzyma 4 dni a na innym 1 dzien (normalnej pracy)

Po naładowaniu baterii do 100% i pobawieniu się do ok 50% pierwszej nocy uciekło mi 30% od tak sobie.

Po tygodniu używania na ROMIE od Orange czas pracy na baterii można określić jedynie jako tragedia. 1 dzień to trochę kiepsko
(wyłączone 3G, włączone opcje oszczędzania, podświetlenie na min, wszystkie procesy zamykam zeby nie zjadały baterii mimo to jest 1 dzien.

PDA: i900SAHH6/BKHH6
TELEFON: i900BVHH6

Szukam aktualnie programu działającego na Omnii który mierzy pobór prądu, (PowerGuard uruchamia się ale nie robi pomiarów).
Proponuje nie szukac programu do pomiaru, tylko zmienic ROM, bo masz dosc stary. Ja uzywam J1 i na Forum pisalem o jego jednej zauwazonej wadzie, natomiast po zmianie z I1 na wlasnie J1 bateria dziala AKCEPTOWALNIE, a moze nawet lepiej... ROM wgralem sam poslugujac sie instrukcja z Forum, a pliki  /modem i ROM/ pobralem z rapida - linki tez na Forum. Jak to zrobisz i wylaczysz 3G, czujnik ruchu itd, to 3 pelne doby gwarantowane, a moze i wiecej.
Pozdro.

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:59:20 »
Jak narazie od niedzieli od 12:00 do teraz pozostalo 40% lacznie rozmawialem okolo godziny i ciut zabawy. Narazie nie jest zle da sie przezyc. Gdyby nie strata gwarancji to juz by nowy ROM byl a tak to strach bo jak czytam forum to widze ze jest troche problemow z awaryjnoscia omnii.

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 01, 2008, 17:05:48 »
Jak narazie od niedzieli od 12:00 do teraz pozostalo 40% lacznie rozmawialem okolo godziny i ciut zabawy. Narazie nie jest zle da sie przezyc. Gdyby nie strata gwarancji to juz by nowy ROM byl a tak to strach bo jak czytam forum to widze ze jest troche problemow z awaryjnoscia omnii.

Gdzies na forum czytalem ze zmiana na orginalny rom nie jest powodem utraty gwarancji!!
To byl cytat s samsunga
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:34:42 »
Odwagi ! zmien ROM i bedzie wyrazna poprawa! Zmienilem dokladnie wg instrukcji  z przyklejonego watku i z plikami pobranymi z sasiedniego przyklejonego watku. Zmienialem I1 na J1. Ladowalem do zielonego swiatelka w piatek wieczorem, teraz mam 80%  !!! Jest faktem, ze przez te 3 dni wielu rozmow nie bylo, ale z 30 min by sie uzbieralo, z 15sms-ow, raz aktualizacja pogody, dwa razy sprawdzalem maila. telefon caly czas wlaczony, 3xbudzik.

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:15:03 »
Odwaga latwo mowic. Sam sie nie podejme flashowania. Podjade na tygodniu do serwisu i zapytam czy podmienia ROM odplatnie i jak bedzie z gwarancja jak powiedza ze da rade to flashuje.
Napisane: Grudzień 01, 2008, 20:12:05
Acha zauwazylem cos dziwnego we wskazaniach baterii i sie zastanawiam czy wskaznik pokazuje aktualny poziom naladowania czy przewidywany. Wyglada to tak stan baterii 40% wchodze w ustawienia wylaczam czujnik ruchu i nagle mam 50%. Albo SPB Mobile tak zle pokazuje albo sam juz nie wiem resco info pokazuje tak samo jak SPB a innych programow nie posiadam.

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #72 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:49:04 »
Odwaga latwo mowic. Sam sie nie podejme flashowania. Podjade na tygodniu do serwisu i zapytam czy podmienia ROM odplatnie i jak bedzie z gwarancja jak powiedza ze da rade to flashuje.
Napisane: Grudzień 01, 2008, 20:12:05
Acha zauwazylem cos dziwnego we wskazaniach baterii i sie zastanawiam czy wskaznik pokazuje aktualny poziom naladowania czy przewidywany. Wyglada to tak stan baterii 40% wchodze w ustawienia wylaczam czujnik ruchu i nagle mam 50%. Albo SPB Mobile tak zle pokazuje albo sam juz nie wiem resco info pokazuje tak samo jak SPB a innych programow nie posiadam.
Mysle, ze masz blad programu Spb i tylko ponowna instalacja moglaby cos poprawic. A co do zmiany ROM-u to jak myslisz czy w serwisie robia zmiane romu na jakiejs super maszynie?... no nie dokladnie tak samo, tylko ROM-y maja z innego zrodla, ale ten J1 na przyklejonym watku z rapidu jest juz przez wielu sprawdzony.

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #73 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:52:20 »
No spb przeinstaluje ale jak mi cos padnie.

A niech robia na czym chca jak sprtola to musza naprawic. Jesli mi wgraja nowy ROM za niewielkie pieniadze i to pomoze z bateria i wydajnoscia samego PDA to wole zaplacic.

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
« Odpowiedź #74 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:29:04 »
podzielę się swoimi spostrzeżeniami rom H5 z PLUSA. Przez około 3 tygodnie używania bateria średnio trzymała 3 dni, co było do przyjęcia ( ok. 45 min rozmów, ok 2,5 h używania gps, ok 1 h wifi poczta www, 5-10 sms) nagle po tym czasie w czasie używania nawigacji straciłem katalog moja pamięć a założył się katalog moja pamięć2.
I tu zaczeły się problemy jako że w żaden sposób nie mogłem przywrócić poprzedniej nazwy, zrobiłem HR.
Zainstalowałem te same programy i bateria trzyma tylko 24h, cały czas mam wyłączone zbędne procesy.
Dlaczego przed HR trzymała bateria a teraz nie. Wydaje się że to jednak nie problem ROMU tylko może jakiegoś ukrytego procesu
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #75 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:00:53 »
gdzieś już o tym czytałem...

problem 'moja pamięć 2' pojawia się wtedy, gdy zainstalowane oprogramowanie automatycznie odwołuje się do katalogu 'moja pamięć' zaraz po soft resecie zanim zostanie zainicjowany sterownik dostępu do zewnętrznej karty pamięci...
może być tak również, gdy w autostarcie katalogu windows jest link do programu znajdującego się na karcie pamięci...
wtedy na chwilę tworzony jest folder 'moja pamięć' i w momencie inicjowania zewnętrznej karty przypisywany jest do niej folder 'moja pamięć 2' z racji zajętości pierwotnej nazwy.

« Odpowiedź #76 dnia: Grudzień 01, 2008, 23:36:01 »
zmieniłem ROM na SAHJ3, zobaczymy jak teraz zachowa się bateria

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #77 dnia: Grudzień 01, 2008, 23:56:57 »
zmieniłem ROM na SAHJ3, zobaczymy jak teraz zachowa się bateria
Podziel sie swoimi obserwacjami, a takze napisz skad miales J3. Zwroc uwage jak dochodza sms-y tzn. czy sa polskie znaki typu ą,ę,ł bo w J1 w dochodzacych sms-ach odbiorca niezaleznie od tego co napiszesz ma <?>

*

Offline centerek

• 24
  • Sprzęt: samsung omnia , omnia 2
« Odpowiedź #78 dnia: Grudzień 02, 2008, 10:38:14 »
a co jeśli ktoś ma daleko de serwisu samsunga i nie chce tracic 3 tyg na  wymiane softu przez wysyłke kurierska ,   moze prosciej wymienic na wieksza baterię (sam nie mam odwagi na wymianę romu),mam stary soft jeden z pierwszych i pomimo wyłaczania ekranu przyciskiem wsz ustawienia na oszczedzanie musze ładowac codziennie (rozmawiam ok 1, 5 godz dziennie, pare sms  itd...)ja jestem zwolennikiem wymiany bateri jesli taka istnieje ,czy std bateria  to 1400mAh?a może 1000mAh , bo gdzieś widziałem taką która ma 1400 mAh.to nie kosztuje majątku a moze poprawi komfort -bo niestety codzienne ładowanie jest strasznie uciazliwe...pozdrawiam
http://allegro.pl/item496390172_i900_samsung_omnia_bateria_nowa_1440mah_li_ion.html
[url]]
http://allegro.pl/item496390172_i900_samsung_omnia_bateria_nowa_1440mah_li_ion.html
http://http://allegro.pl/item482909172_akumulator_do_samsung_sgh_i900_omnia_li_polymer.html

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #79 dnia: Grudzień 02, 2008, 16:03:32 »
a co jeśli ktoś ma daleko de serwisu samsunga i nie chce tracic 3 tyg na  wymiane softu przez wysyłke kurierska ,   moze prosciej wymienic na wieksza baterię (sam nie mam odwagi na wymianę romu),mam stary soft jeden z pierwszych i pomimo wyłaczania ekranu przyciskiem wsz ustawienia na oszczedzanie musze ładowac codziennie (rozmawiam ok 1, 5 godz dziennie, pare sms  itd...)ja jestem zwolennikiem wymiany bateri jesli taka istnieje ,czy std bateria  to 1400mAh?a może 1000mAh , bo gdzieś widziałem taką która ma 1400 mAh.to nie kosztuje majątku a moze poprawi komfort -bo niestety codzienne ładowanie jest strasznie uciazliwe...pozdrawiam
[url=http://]]]
http://http://allegro.pl/item482909172_akumulator_do_samsung_sgh_i900_omnia_li_polymer.html
Z mojego doswiadczenia z bateriami to telefonow komorkowych, wynika, ze te zamienniki zwykle sa gorsze niz bateria fabryczna..na pudelku mozna napisac nawet i 3000mAh, ale zycie pokazuje  co innego. Poza tym, nawet jak zamienisz 1000 na 1400mAh to i rzeczywiscie tak by bylo to zyskujesz +- 30% to w zasadzie i tak bedziesz ladowal codziennie. I ja ladowalem w piatek wieczorem, a teraz mam 40%, faktem, ze przez weekend sie nie ruszalem i rozmow bylo malo, ale wczoraj i dzisiaj byla juz normalna eksploatacja, czyli bateria wytrzymala 4 pelne doby!!!

« Odpowiedź #80 dnia: Grudzień 02, 2008, 17:10:26 »
Po zmianie z orangowego BKHH6 z baterią jest niewątpliwie lepiej. Od 8 rano do 17:00 ubyło mi 20% baterii, przy czym do 13:00 trzymało 100% juz myslalem ze nie działa wskaźnik :)

Rom ściągnąłem ze wspominanego na forum źródła http://rapidshare.com/files/161295359/i900SAHJ3_i900.boo.pl.rar  <--- zmiana wczesniej był zły link
Sterowniki do modemu samnsung http://rapidshare.com/files/153566440/SamsungModem_XP.rar

Wyłączyłem antywirusa i zaporę, wszystko zgodnie z instrukcją zamieszczoną na forum
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111991.0

Całość trwała z 10 min, nie ukrywam była odrobina stresu.

W smsach dochodzących nie ma polskich znakow, wycina je z smsa (np zamiast "wiadomość" będzie "wiadomo" itp.)
Może trochę chodzi szybciej i wydaje się że rzeczywiście ekran lepiej reaguje na dotyk.

Pojawiły się aplikacje Google Maps i Google Mail, ShoZu i chyba wczesniej nie bylo Streaming Player.

« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2008, 20:36:52 wysłana przez marshall »

*

Offline antonib

• 423
« Odpowiedź #81 dnia: Grudzień 02, 2008, 19:50:26 »
Po zmianie z orangowego BKHH6 z baterią jest niewątpliwie lepiej. Od 8 rano do 17:00 ubyło mi 20% baterii, przy czym do 13:00 trzymało 100% juz myslalem ze nie działa wskaźnik :)

Rom ściągnąłem ze wspominanego na forum źródła http://rapidshare.com/files/160682172/i900BKHH6.rar
Sterowniki do modemu samnsung http://rapidshare.com/files/153566440/SamsungModem_XP.rar

Wyłączyłem antywirusa i zaporę, wszystko zgodnie z instrukcją zamieszczoną na forum
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111991.0

Całość trwała z 10 min, nie ukrywam była odrobina stresu.

W smsach dochodzących nie ma polskich znakow, wycina je z smsa (np zamiast "wiadomość" będzie "wiadomo" itp.)
Może trochę chodzi szybciej i wydaje się że rzeczywiście ekran lepiej reaguje na dotyk.

Pojawiły się aplikacje Google Maps i Google Mail, ShoZu i chyba wczesniej nie bylo Streaming Player.

Napisz jaki masz ROM... bo link na ktory cytujesz jest do ROM-u H6, a wyzej piszesz o J3. Te Romy sporo sie roznia i z tego co wiem w J3 nie ma juz problemow z sms-ami, bateria dziala lepiej...itd...

« Odpowiedź #82 dnia: Grudzień 02, 2008, 20:35:59 »
racja pomyłka miało być SAHJ3 na taki zmieniłem z BKHH6

link http://rapidshare.com/files/161295359/i900SAHJ3_i900.boo.pl.rar 
plik w podglądzie visty ma 97,3 MB (bajtów: 102 113 445)

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
« Odpowiedź #83 dnia: Grudzień 04, 2008, 19:01:11 »
odważyłem się na wymianę romu na J1 narazie bateria trzyma 2 dni i dalej ma ok 60 procent jedyny minus to brak polskich znaków w sms tak jak powiedzieli moi przedmówcy 
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #84 dnia: Grudzień 04, 2008, 21:37:31 »
Od kilku dni jestem w ciągłym szoku. No więc... mamy 4 grudnia, ostatnio ładowałem Omnię.............. wieczorem 28 listopada!!. Moduł telefonu oczywiście cały czas włączony, tak samo jak dźwięki, wibracje czy obracanie ekranu. Codziennie połączenia po ok. 5-10 minut, wysłanych/odebranych po kilkanaście (czasem kilkadziesiąt) SMSów dziennie, ok. 30 min GPSu i 3 dni spędzone w górach, gdzie ciągle był problem ze złapaniem zasięgu GSM. Na chwilę obecną wskaźnik pokazuje 25% baterii B) ROM taki jak w podpisie poniżej. Po raz pierwszy moja Omnia tyle wytrzymała  :shock:
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline tjank

• *
  • 82
« Odpowiedź #85 dnia: Grudzień 04, 2008, 22:45:41 »
Nie jesteś osamotniony w przeżywaniu tej rozkoszy kolego  :grin:   Ja po zmianie ROMu na SAHJ3 ostatni ładowałem moją Omnię w sobotę - dziś mamy czwartek  :D Podobne stopień obciążenia Traffickiem

« Odpowiedź #86 dnia: Grudzień 04, 2008, 23:06:59 »
Witam serdecznie,
od dwóch tygodni mam wgrany ROM SAHJ3, po wgraniu romu dwa dni na zdjęcie locka poprzedni weekend bawiły się dzieciaki i po niedzielnym ładowaniu do dziś bez podpinania się do sieci ani komputerka telefonik śmiga jak złoto i na dzień dzisiejszy pokazuje jeszcze 2 krechy  :O czyli jakieś 35-40%. Bosko.
A używany jest w zbliżony sposób jak Szanownych poprzedników.
Aż miło. 

« Odpowiedź #87 dnia: Grudzień 05, 2008, 23:34:45 »
no i tak powinna bateria trzymać OD RAZU na romie od operatorów (nie wiem jak do konca jest z plusem, ale ten z orange to jest katastrofa!!!)

W ofercie na swojej stronie piszą o czasie czuwania do 450h, a tak naprawdę jest jednym słowem D*U*P*A*! i Omnie z Orange trzeba ładować po 1 dniu.

Bardzo niefajnie

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #88 dnia: Grudzień 05, 2008, 23:40:17 »
Ciekaw jestem co by zrobili operatorzy jakby kazdy z nas chodzil i reklamowal Omnie jako towar wadliwy niezgodny z umowa tj. z reklama ze trzyma tyle i tyle a wysiada juz po 24h.

*

Offline Hidan

• 20
« Odpowiedź #89 dnia: Grudzień 06, 2008, 08:58:28 »
Jak formatujecie baterie?

Skoro jest taka rozbieznosc, ze jednemu dziala dluzej drugiemu krocej na podobnych ROMach to moze niektorzy zle sformatowali baterie?

Ja laduje 12 godzin potem rozladowuje do kompletnego padniecia i potem znowu 12h... (byc moze tez zle robie).