Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42471 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 12, 2008, 02:36:16 »
dziwne bo mi sie wlasnie rozladowal fonik po 4 dniach użytkowania.... oczywiscie bez sluchania mp3, ogladania filmow, GPSa itd. Tylko korzystalem jako telefon.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 12, 2008, 10:42:53 »
Kilka moich uwag:
- rozladowanie akumulatora do stanu 20-50% , powoduje zwiekszony pobor pradu ladowania i nagrzewanie sie ogniw bezposrednio lub posrednio przez elementy stabilizatorow /radiatorow.
- moj sprawdzony model ladowania to przez kilka godz podtrzymywanie 100 % naladowania poprzez polaczenie via USB i synchronizacje danych z laptopem.
- pozostaly okres to eksploatacja i ew. doladowanie gdy poziom baterii osiaga 50-60 %.
- ten model pracy stosowalem przez niemal 4 na HP2210 , uzywajac intensywnie karte Wifi na Compact flash, transnisje po BT - gprs.
- 3-4 razy w roku, raczej z koniecznosci doszlo do rozladowania 'niemal do zera', bo nie bylo kiedy i gdzie doladowac.

W efekcje jakosc akumulatora oceniam na 50-60 % i jeszczs dzis starcza on na ok 4 godz 'klepania' po wifi.
Podladowanie w HP sie wylaczalo po pewnym okresie naladowania i to nie pod wplywem temperatury.
Rozne opinie nt. szkodliwosci lub nie podladowywania, moga zalezec od zrodla tego ladowania czyli sposobu dzialania zasilacza.
To kieruje do przemyslenia dla przeciwnikow ladowania i dlugiego utrzymywania 100 naladowania.

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 12, 2008, 17:51:23 »
Ja nie wiem jak to jest z tymi bateriami, ale powiem wam że mi na SAHH6 wytrzymuje tylko 24 h i ani minuty dłużej. Przez ten czas około 30 minut rozmów, parę smsów, godzina muzyki przez słuchawki i koniec... W weekend wgram nowszy soft i zobaczymy. powinno być lepiej.
Wgrałem najnowszy soft SAHJ1 i po godzinie rozmowy, dwóch godzinach słuchania radia przez głośnik, kilku smsach i paru fotkach bateria wskazuje 80%  :O totalny szok, nie wiedziałem, że tak można skopać starszy soft, odbierając całkowicie przyjemność z korzystania z naszej Omni. To wszystko od rana z maksymalnym podświetleniem ekranu i włączonymi wibracjami przy dotyku.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 18:13:06 wysłana przez andrewdajdo »
<<== Android 2.1==>>

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 16, 2008, 11:41:37 »
Z poziomu rejestru jest dostępnych jeszcze 6 czy 7 parametrów/"funkcji" oszczędzania baterii. Są one ustawione na disabled, słowem nie są włączone. Nie ma do nich dostępu z poziomu oprogramowania telefonu. Pozwoliłem sobie je powłączać i o dziwo.. telefon który trzymał mi baterie 1.5 dnia zmienił się w coś co zjadło jedynie 20% baterii przez ostatnie  36h. Włączając te funkcje akumulator wskazywał 70%, teraz jest 50%. Poczekam aż się bateria rozładuje ... naładuję ją do pełna i zobaczymy ile telefon wytrzyma. Jeśli eksperyment się uda, wstawię co i jak pozmieniać

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 16, 2008, 15:31:08 »
Dobra, ale możesz podać gdzie są te klucze.

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 16, 2008, 16:46:10 »
Dobra, ale możesz podać gdzie są te klucze.

W Advanced Configuration Tool jest chyba kilka opcji związanych z zarządzeniem energii ale osobiście nie sprawdzałem.

« Odpowiedź #36 dnia: Październik 16, 2008, 17:22:42 »
tak jak wyżej, najprościej za pomocą tego narzędzia (które moim zdaniem po prostu edytuje rejestr w sposób zrozumiały dla normalnego użytkownika) masz dostępne w kilkunastu miejscach parametry w jakiś sposób związane z oszczędzaniem energii. Jest też cały dział "Power Management". W nim takie rzeczy:
PPTP  power management,
L2TP  power management,
Asynnc  power management,
MMC Memory  power management,
SD  power management,

ale są też inne czynniki jak:
WiFi scan interval - im niższy tym wieksze zużycie bateri - w mojej omni to była 1 sekunda
Bluetoth OBEX,

Idąc dalej ... bo mnóstwo takich pytań jest ..... można w tym narzędziu włączyć np raportowanie wysłania i dostarczenia smsa (czego nie znalazłem w standordowym oprogramowaniu), można wyłączyć pokazywanie kontaktów z karty SIM, zmienić ekran startowy,.......

itd itp

« Odpowiedź #37 dnia: Październik 22, 2008, 00:32:57 »
Witam
Omnie mam od niedawna ale z tego co sie zorientowalem to bateria slabo mi trzyma z powodu softu. Nie zmienialem go jeszcze ale sie przymierzam! Aktualnie mam angielski soft, telefon kupilem w vodafonie, mieszkam w UK. Moze mi ktos pomoc w wyborze softu ja sie na tym kompletnie nie znam.
PDA: XXHHD/ACHH3
TEL: BUHH2
Bardzo prosze o linki z instalacja softu oraz samego softu. Jestem nowy a materialu na forum jest bardzo duzo.
Z gory dzieki

Misiek

« Odpowiedź #38 dnia: Październik 22, 2008, 00:53:38 »
...ja sie na tym kompletnie nie znam.
PDA: XXHHD/ACHH3
TEL: BUHH2
Bardzo prosze o linki z instalacja softu oraz samego softu. Jestem nowy a materialu na forum jest bardzo duzo.
Więc tak: jeśli Ci nie przeszkadza język polski softu to jest najnowsze wydanie: i900SAHJ1 .
Jest także na tym forum świetna instrukcja jak to zrobić... moja mała uwaga:
komputer z którego to robisz powinien
  • mieć WinXP
  • radzę na czas upgreadu powyłączać wszelkie wodotryski windowsa (żeby nie nastąpiła jakakolwiek przerwa w działania programu ładującego - bo wtedy z Omni może pozostać cegła - przerwa może doprowadzić do uszkodzenia płyty głównej)
  • wyłączyć kompa z sieci (wypiąć kabelek). Poza tym Omnia musi być w peeełni naładowana - ja ładowałem przy wyłączonym urządzeniu i nawet jeszcze ok.2 godz po zapaleniu się zielonego światełka
  • oczywiście dobrze byłoby wyjąć wszelkie karty SIM i microSD
  • warto też przy upgreadowaniu zaznaczyć opcję formatowania pamięci wewnętrznej urządzenia - każde śmieci mogą niekorzystnie wpłynąć na cały proces
  • jeszcze jedno WAŻNE: Omnia powinna być połączona z komputerem przez złącze o standardzie USB 2.0 nie 1.1 !!!

Tu jest link do świetnego podręcznika i linków do softu - kopalnia wiedzy!
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=111991.0

Pozdrawiam i wielkie dzięki dla tion'a....

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 22, 2008, 07:12:29 »
jeszcze jedno WAŻNE: Omnia powinna być połączona z komputerem przez złącze o standardzie USB 2.0 nie 1.1 !!!

A to dlaczego? Przecież między 2.0 a 1.1 jest tylko różnica transferu

*

Offline andrewdajdo

• *
  • 54
  • Sprzęt: SAMSUNG i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 22, 2008, 09:36:27 »
Mam pytanie związane z ładowaniem baterii... Mianowicie co oznacza niebieski kolor przycisku power? Nie wiem czy wcześniej po podłączeniu OMNI do ładowarki też miałem taki kolor, ale wydaje mi się, że nie było takiego. Był tylko czerwony podczas ładowania i zielony po naładowaniu baterii. Ktoś z was wie o co biega?  B)
<<== Android 2.1==>>

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 22, 2008, 10:04:24 »
    • warto też przy upgreadowaniu zaznaczyć opcję formatowania pamięci wewnętrznej urządzenia - każde śmieci mogą niekorzystnie wpłynąć na cały proces
    • jeszcze jedno WAŻNE: Omnia powinna być połączona z komputerem przez złącze o standardzie USB 2.0 nie 1.1 !!!

i jedno i drugie jest g...uzik prawda :)
    formatujac pamiec wewnetrzna usuniesz sobie tylko wszystko z pamieci, a ja tam np trzymam wszystkie wersje instalacyjne programow ze nie wspomne o muzyce, zdjeciach i filmach..

zmienialem ROM-a i na USB 2.0 i 1.1 i nawet nie bylo specjalnej roznicy w szybkosci :) no moze odrobine :)
    i8000 - WM 6.1
    i9100 - Exynos 3.4 na KG2

« Odpowiedź #42 dnia: Październik 22, 2008, 23:27:02 »
    Witam użytkowników i900.
    Odnośnie baterii to mam mieszane uczucia. Na sofcie SAHH5 wytrzymywała mi 2 dni i po zmianie na SAHJ1 tez tyle wytrzymuje ( a odnoszę wrażenie,że może i troszkę mniej) przy podobnym użytkowaniu. Podobno zmiana softu miała wydłużyć jej działanie. W moim przypadku tak się nie stało.

*

Offline szycha7000

• **
    • 155
    • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
    « Odpowiedź #43 dnia: Październik 22, 2008, 23:34:52 »
    A wyłączasz wszystkie programy w task menadżerze a nie krzyżykiem?

« Odpowiedź #44 dnia: Październik 22, 2008, 23:48:50 »
    wyłączam w menadżerze, HSDPA też wyłączony, oszczędzanie baterii załączone.
    I użytkuje tak: kilka krótkich rozmów tel w ciągu dnia, może z15-20 min na wi-fi.
    chyba będę zmieniał na soft angielski.
    Jak któregoś dnia dłużej się pobawiłem Omnią...to i do końca dnia nie wytrzymała bateryjka.
    Przy takim użytkowaniu to wyglada na to,że mogłem smiało brać HTC Diamonda..tyle samo by wytrzymywał.

« Odpowiedź #45 dnia: Październik 23, 2008, 00:51:17 »
    Witam użytkowników i900.
    Odnośnie baterii to mam mieszane uczucia. Na sofcie SAHH5 wytrzymywała mi 2 dni i po zmianie na SAHJ1 tez tyle wytrzymuje ( a odnoszę wrażenie,że może i troszkę mniej) przy podobnym użytkowaniu. Podobno zmiana softu miała wydłużyć jej działanie. W moim przypadku tak się nie stało.

Witam,

Ja używam już od dłuższego czasu softu DXHI2 i się przy nim zatrzymałem. Jedynie czasem jest problem przy wyłączonym oszczędzaniu energii przez wifi.
    Dziś odłączyłem pda od ładowarki o 8 rano. Od 9 do 16 cały czas odtwarzała mp3 (słuchawki, coreplayer przy wygaszonym ekranie), kilka smsów, chwilę działało radio.
    PhoneAlarm pokazywał, że zostało około 2-3 godzin używania pda (jeżeli ekran byłby włączony). Wysłałem kilka smsów, chwilę korzystałem z wifi.
    O godzinie 22 podłączyłem pod ładowarkę, ponieważ wyskoczył komunikat o baterii.

Oszczędzanie energii mam wyłączone, włączone tylko dla wifi. Dodatkowe podświetlenie ekranu chyba mam wyłączone.
    Na todayu mam phoneAlarm, kalendarz i ilaunchera. Myśle, że to też ma duże znaczenie.

Pda ładuje codziennie przez noc niezależnie od stanu baterii.

--->
    Wcześniej też miałem SAHH5 i omnia potrafiła się rozładować zostawiona bez ładowarki na noc. Teraz jesk OK.
    « Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 00:55:29 wysłana przez sleeplessbeastie »

*

Offline scarab

• **
    • 137
    « Odpowiedź #46 dnia: Październik 23, 2008, 00:54:59 »
    wyłączam w menadżerze, HSDPA też wyłączony, oszczędzanie baterii załączone.
    I użytkuje tak: kilka krótkich rozmów tel w ciągu dnia, może z15-20 min na wi-fi.
    chyba będę zmieniał na soft angielski.
    Jak któregoś dnia dłużej się pobawiłem Omnią...to i do końca dnia nie wytrzymała bateryjka.
    Przy takim użytkowaniu to wyglada na to,że mogłem smiało brać HTC Diamonda..tyle samo by wytrzymywał.
    Ja mam identyczne doświadczenia z baterią i zmiana ROMu na SAHJ1 też nie wpłynęła na czas pracy na baterii. Cały czas nie moge zrozumieć dlaczego tyle osób pisze, że bateria trzyma im kilka dni.
    W wolnej chwili spróbuję zrobić test ile wytrzyma bateria bezpośrednio po Hard Reset, bez instalowania dodatkowego oprogramowania.
    « Ostatnia zmiana: Październik 23, 2008, 00:59:09 wysłana przez scarab »

*

Offline bartosz108

• 11
    • Sprzęt: OMNIA
    « Odpowiedź #47 dnia: Październik 24, 2008, 02:43:07 »
    Pojawiły się na allegro baterie litowo-polimerowe
    http://www.allegro.pl/item460400261_akumulator_do_samsung_sgh_i900_omnia_li_polymer.html

Czy są lepsze od oryginalnych?
    Jeśli tak to dlaczego?

Pozdrawiam
    Bartosz

*

Offline temp333

• 812
    • Tekst osobisty
    « Odpowiedź #48 dnia: Październik 24, 2008, 06:11:22 »
    Generalnie tanie baterie z allegro to syf, jesli nie pochodza od producenta to nie ma sobie co nimi glowy zaprzątać. Wnioski wyciagniete na podstawie baterii do Nokii i uzytkownikow super pojemnych baterii, ktore po pewnym czasie trzymaja krocej niz oryginal. Przejrzyj opinie np. na [PIRACTWO]. Zauwaz tez, ze nie podali nawet pojemnosci. Bateria 1400mAh od HTC kosztuje 150 PLN, a ta 25...

*

Offline sp4xkp

• 356
    • Sprzęt: GT-i8000
    « Odpowiedź #49 dnia: Październik 24, 2008, 08:31:31 »
    Pojawiły się na allegro baterie litowo-polimerowe
    http://www.allegro.pl/item460400261_akumulator_do_samsung_sgh_i900_omnia_li_polymer.html

Czy są lepsze od oryginalnych?
    Jeśli tak to dlaczego?

Pozdrawiam
    Bartosz

Cytat z aukcji:
    Nowa kompatybilna bateria do i900 Omnia z ogniwem Li-Poly

1. Wysoka jakosc
    2. Certyfikat CE
    3. DIN ISO 9001
    4. Elektroniczna blokada przed przeladowniem
    5. Niska cena dzieki bezposredniej wspolpracy z producentem

Pomyśl sobie tak:
    1. w porównaniu z czym...
    2. koszt druku naklejki jest znikomy...
    3. j/w...
    4. jak ją rozbierzesz, to sprawdzisz...
    5. sratu-tatu, a kto jest tym producentem, sąsiad w piwnicy?

Dobrze, że jeszcze nie napisał: pojemność 3000mAh, jak niektórzy.
    Gdyby możliwe było w takiej samej obudowie wcisnąć dwa razy tyle pojemności, to producent napewno by to zrobił. Ale nie da się do litrowej butelki wlać dwóch litrów płynu.

Dlatego odpowiedź na Twoje pytanie, czy są lepsze od oryginalnych, brzmi - NIE!!!
    I nie zawracaj sobie nimi głowy. Jeżeli stać Cię było na taki telefon, to powinno również stać na oryginalną baterię.

Pozdrawiam.
    " Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline tomaszkap

• 8932
    • Mój avatar to Sawyer
    • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
    « Odpowiedź #50 dnia: Październik 24, 2008, 09:37:48 »
    Popieram sp4xkp w 100% a żeby nie być gołosłownym to przeczytaj/popatrz na komentarze negatywne, neutralne (ich ilość jest ogromna).
    Pozytywne komentarze często wynikają z niewiedzy lub allegrowicze wystawiają dla świętego spokoju bo po co się narażać na nega za 30 zł.
    Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Olik

• **
    • 142
    « Odpowiedź #51 dnia: Październik 24, 2008, 10:26:08 »
    To jest nieoryginalan bateria ktora moze i przez tydzien, dwa tygodnie bedzie mocna a pozniej bedzie ci trzymac kilka godzin... Nie polecam takich zakupow... Nawet nie ma jakic zblizonych specyfikacji...

*

Offline bartosz108

• 11
    • Sprzęt: OMNIA
    « Odpowiedź #52 dnia: Październik 24, 2008, 13:34:32 »
    Jasne
    Zgadzam się z waszymi opiniami.
    Ta konkretna aukcja nie wygląda zbyt uczciwie ;)
    Ja jednak do aparatu zawsze kupuję tanie zamienniki i jeszcze się nie zawiodłem.

Moje pytanie brzmi czy ogniwa polimerowe są lepsze czy nie i dlaczego?

Myślę że wkrótce pojawią się przyzwoite zamienniki takich firm jak forewer itp i będzie można coś wybrać.
    Tylko czy warto zainwestować w baterię polimerową te 100 - 150 PLN?

*

Offline Silver8

• *
    • 85
    • PDA: i900SAHJ3/SAHJ3 TELEFON: i900XXHJ1
    • Sprzęt: SGH-i900 OMNIA 8GB+8GB SDHC Sandisk
    « Odpowiedź #53 dnia: Listopad 13, 2008, 15:58:36 »
    Witam
    Zamienniki, to zamienniki, ale czy istnieje ORYGINALNA bateria Samsung do Omnia INNA niż standard ?
    Tzn.: nie ważne czy, litowo-jonowa czy litowo-polimerowa, byle oryginał Samsung O WIĘKSZEJ POJEMNOŚCI
    American Staffordshire Terrier -  AL BASCO Yakamoz

« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 29, 2008, 19:42:05 »
    Zastanawiającą sprawą w Omnii jest bateria, która na jednym ROMie trzyma 4 dni a na innym 1 dzien (normalnej pracy)

Po naładowaniu baterii do 100% i pobawieniu się do ok 50% pierwszej nocy uciekło mi 30% od tak sobie.

Po tygodniu używania na ROMIE od Orange czas pracy na baterii można określić jedynie jako tragedia. 1 dzień to trochę kiepsko
    (wyłączone 3G, włączone opcje oszczędzania, podświetlenie na min, wszystkie procesy zamykam zeby nie zjadały baterii mimo to jest 1 dzien.

PDA: i900SAHH6/BKHH6
    TELEFON: i900BVHH6

Szukam aktualnie programu działającego na Omnii który mierzy pobór prądu, (PowerGuard uruchamia się ale nie robi pomiarów).

*

Offline sp4xkp

• 356
    « Odpowiedź #55 dnia: Listopad 29, 2008, 21:25:23 »
    No dobrze, a nie prościej byłoby poprostu zmienić ROM na nowszy? Przecież wiadomo jest, że każdy kto zmienił ROM, od razu odczuł różnicę w czasie działania Omni na jednym naładowaniu akumulatora. Wiem, że istnieje jakieś ryzyko, ale większości użytkownikom cała operacja się udała i sobie chwalą. Więc może nie zostaje Ci nic innego jak zaryzykować.

Pozdrawiam.

*

Offline scarab

• **
    • 137
    « Odpowiedź #56 dnia: Listopad 29, 2008, 22:30:34 »
    Przecież wiadomo jest, że każdy kto zmienił ROM, od razu odczuł różnicę w czasie działania Omni na jednym naładowaniu akumulatora.
    Ja nie odczulem.

*

Offline sp4xkp

• 356
    « Odpowiedź #57 dnia: Listopad 29, 2008, 22:37:57 »
    W takim razie nie każdy  :( Ja w kazdym razie, zamiast ładować dwa lub trzy razy w tygodniu na HH6, ładuję raz. Z tym, że mam powyłączane różne samsungowe popierdułki, włączone oszczędzanie baterii i zainstalowane tylko cztery dodatkowe aplikacje. Oczywiście wyłączone HSDPA i 3G.
    I bez kitu, ładuję raz w tygodniu.

« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 29, 2008, 22:43:30 »
    Z tego co widać na forum to jednak nie każdy odczuł poprawę czasu działania po zmianie, jednak będę musiał podziałać w tym temacie.

Przydałoby się porównać ile ciągnie bateria w czasie czuwania na różnych Romach bo pewnie tu jest pies jest pogrzebany.

*

forester

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 29, 2008, 23:14:49 »
    Moje spostrzeżenia dotyczące czasu działania baterii.
    Przed zmianą Romu  było tak:
    -3 godziny radia internetowego non stop po EDGE(mam iPLusa z 4GB limitem)
    -2 godziny nawigacji GPS
    -max 24 godz czuwania
    Po zmianie Romu na SAHJ1 byłó już tak:
    -8 godzin radia internetowego non stp po EDGE
    - 4 godziny nawigacji GPS
    -max 60-70 godzin czuwania
    Różnica była powalająca.Polecam wgranie samodzielne dla odważnych lub serwis.