Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42503 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Adramel

• 895
  • Sprzęt: HD2/Sensation/GalaxyNote
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 05, 2009, 21:43:34 »
Witam

Kupiłem Omnie z lipną bateria. Bedę chciał kupić nową. Na allegro oryginalnę są od 55zł, ale też są za 100zł. Tej samej pojemności. 1440mA. Czy te po 100zł to tylko chciwośc sprzedawców, czy może są czymś faktycznie lepsze od tych po 55zł?
Czy może warto poskąpić i kupić za 30zł baterie 1650mAh ? Czy te 1650mA baterii firmy Bateria jest dużo gorsze od 1440mA Samsunga?

« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 06, 2009, 02:52:24 »
Panowie dam Wam teraz trzy proste rady i ręczę, że Ci z Was którzy się do nich dostosują będą szczytować ze swym fonikiem: :D

1 Zmiana romu jest nieodzowna na początek SAHJ3 można go założyć na każdy telefon z plusa czy z minusa z ery czy epoki z Orange czy z blue z jakiej nawet kosmicznej sieci by nie był to jest to możliwe - jak to zrobić to znajdziecie już w innych miejscach forum PDAclub.pl:
Co jest ważne: 
- nie tracimy gwarancji na telefon jak coś nam pójdzie nie tak, gdyby jednak to dostarczamy telefon do SERWISU Anie do jakichś sieciowych misiów bo oni i tak g,,,o nam pomogą.
Tu przypomnę że gwarancję mamy na telefon czyli sprzęt i sieci nic do tego przypominam że mamy prawo żądać faktury na zakupiony sprzęt. Sprzęt wysyłamy czy zanosimy z informacją „działał i nie działa nie wiem dlaczego”.
- nie jest też żadna przeszkodą zdjęcie simlocka, bo jak mamy gwarancję i rachunek to jak powyżej sieć nam może dmuchnąć.
Gwoli przypomnienia na sprzęt obowiązuje nas umowa kupna-sprzedaży czyli faktura ,natomiast na użytkowanie telefonu z simlockiem mamy umowę z siecią (mamy lub nie mamy trzeba czytać) i jak go zdejmiemy a oni o tym się dowiedzą to nas mogą ukarać. Tyle że jak my im nie powiemy to oni się nie dowiedzą. Dlatego lejemy na nich przy jakiejkolwiek awarii i sprzęt niesiemy do serwisu , którego nasza przynależność sieciowa nie obchodzi.

2 Należy przejść poniższą stronę i przerobić wszystkie porady zastosować je z umiarem i każdą z osobna przemyśleć

http://www.samsung-omnia.org/how-to/howwhatwherewhichwhywhen/?PHPSESSID=eea17908aa759689019d36360cfa59cc

No sporo tego ale można ustawić wszystko. Ja wykorzystałem tylko te które pozwalają zaoszczędzić baterię i pamięć telefonu jak mnie ktoś zapyta jakie to na to pytanie nie odpowiem po prostu siedziałem i czytałem analizowałem i wykonywałem,

3 Wyrabiamy sobie nawyk krótkiego przyciskania po każdym użyciu  górnego przycisku Power

Efekt tych działań to u mnie średni czas baterii  przy małym wykorzystaniu telefonu 6-7 dni a przy dużym wykorzystaniu 3 dni. Oczywiście co to jest dużo to pojęcie względne. Szanowni koledzy telefon to nie laptop i nie ma takiej baterii jak on  a i laptop jak przypomnę to na baterii co najwyżej jeden film nam pokaże. A jaka będziemy molestować naszego fona cały dzień to może się zdarzyć, że na koniec dnia powie nam dowidzenia. Słowo o pamięci po powyższych poprawkach  - na dane 36,16 i ta ważniejsza na programy 69,72.

Pozdrawiam Piotr

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 06, 2009, 07:07:16 »
- nie jest też żadna przeszkodą zdjęcie simlocka, bo jak mamy gwarancję i rachunek to jak powyżej sieć nam może dmuchnąć.
Gwoli przypomnienia na sprzęt obowiązuje nas umowa kupna-sprzedaży czyli faktura ,natomiast na użytkowanie telefonu z simlockiem mamy umowę z siecią (mamy lub nie mamy trzeba czytać) i jak go zdejmiemy a oni o tym się dowiedzą to nas mogą ukarać. Tyle że jak my im nie powiemy to oni się nie dowiedzą.
Tak przez ciekawość... Jaki zapis umowy z operatorem obliguje użytkownika do posiadania w swoim telefonie simlocka?

« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 06, 2009, 12:38:00 »
SIMLOCK

Przyznam, że przeczytałem umowy i regulamin z sieci Orange i nie mam takiego zapisu.  Nie jest to jednak jednoznaczne dla wszystkich sieci, stąd moja taka a nie inna wypowiedź. Sadzę, że lepiej na zimne dmuchać niż się oparzyć . Jeżeli przeczytamy na ten temat lub po konsultacji ze swoim sieciowym konsultantem dojdziemy do wniosku, że niema takiego zagrożenia to w porządku. Ja sam zadzwoniłem do Orange i tu usłyszałem, że wadliwe zdjęcie simlocka i w wyniku tego działania reklamacja w sieci telefonu może nie być skuteczna. To ja na to- a jak ktoś zdejmie go prawidłowo - to oni na to, że robię to na własną odpowiedzialność. To ja - oznacza to że ja mogę kupić u Was telefon i prosto z salonu iść do jakiegokolwiek punktu i zdjąć sobie simlocka a następnie kupić kartę innego operatora i użytkować. To oni - ale na własną odpowiedzialność. To ja - ale co się może stać gdy do telefonu sprzedawanego w wszystkich sieciach w Polsce (np.:Omnia) włożę kartę innego operatora. To oni - tak ale ma własna odpowiedzialność, Wobec powtarzających się odpowiedzi zakończyłem jałową dyskusję.

Ciekawa wiadomość to taka z pewnego źródła, że jest już w serwisach Samsunga nowy ROM SAIC3, który polepsza działanie baterii.

Kolego Adramel to co powyżej napisałem dotyczy sieci Orange, ale kurcze nie jestem przekonany co do innych sieci. Z uwagi na pełnione obowiązki miałem do czynienia wieloma umowami wielu operatorów i coś mi jakby majaczy że gdzieś taki zapis widziałem. Jak nie mam pewności to wolę o tym powiedzieć.

Pozdrawiam Piotr
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 12:46:49 wysłana przez Piotr1303 »

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 06, 2009, 15:49:49 »
Operator(żaden)nie może cię zmusić byś używał telefonu który kupiłeś razem z aktywacją numeru. Telefon i usługa to dwa osobne towary które kupiłes. Zobowiązujesz się tylko do trzymania numeru aktywnym przez czas karencji umowy.
Co się dzieje z telefonem który kupiłes w promocji to już twoja sprawa. Telefon ma gwarancje producenta, i ten w gwarancji może zaznaczyć że zdjecie simlocka (po za autoryzowanym serwisem) pozbawia cię praw gwarancyjnych, i u sprzedawcy Niezgodność Towaru z Umową. Tutaj zdjecie simlocka może byc potraktowane jak niewłaściwe użytkowanie, ale to skomplikowana sprawa i trzeba by już jakiegoś prawnika zapytać.
Generalnie, jeżeli w karcie gwarancyjnej producent niezaznaczy że ma coś przeciwko zdjeciu simlocka (na własną rękę) nie mają prawa odmówić przyjęcia reklamacji. Choć oczywiście mogą próbować ściemniać że przyczyna awarii było zdjęcie blokady(nawet gdy to stało się kilka miesięcy wczesnij niż fon się zespuł).

Własnie znalazłem na allegro oryginalną baterie (Model: BST4048BE  S/N:AA3A124XS/1-) za 37zł + 6zł za przesyłke. Chyba sobie kupie. Nie może być gorsza od tej co mam teraz. Ładuje się 40 minut, i trzyma kilka godzin. A nawet GPSem się jeszcze nie bawiłem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2009, 15:51:57 wysłana przez Adramel »

« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 07, 2009, 15:01:32 »
koledze przed pierwsze pol roku tel sie wyladowywal po 2 dniach a od 2 tygodni cos sie zepsuło i ostatnio po 7 dniach mial jeszcze 20% :) telefonu uzywa tak samo jak wczesniej :)

*

Offline Adramel

• 895
« Odpowiedź #246 dnia: Kwiecień 08, 2009, 09:43:06 »
Pewnie wcześnie używał Omni jak PDA, a teraz sie mu znudziło i tylko używam GSMa. Moja i900 jak naładuje baterie to przez 8h nocy ze 100%, rano cały czas ma 100%. Ale jak już w drodze do pracy posłucham muzyki to zostaje tylko 50%.
Wczoraj poszedłem na rower, włączyłem GPS Tuner by zapisał gdzie się szlajam, i po 30 minutach jazdy z włączonym playerem, omnia siadał. Nie mogę doczekać sie nowej baterii. Pewnie nie przyjdzie przed świętami; (

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #247 dnia: Maj 21, 2009, 09:20:27 »
To ja tez dodam swoje 5 groszy, Omnie posiadam od tygodnia, zakupiona w orange, wersja 8GB, wgrany firmware nie brandowany:
PDA: i900SAIC1/RyLit4
Telefon: i900XXIB2
Today-a uzywam SPB MS 3.0 ostatnia beta.
Maksymalnie telefon wytrzymuje mi do 2 dni na chwile obecna, zauwazylem ze bardzo szybko bateria schodzi z 100% do 80% praktycznie 4h przy znikomym uzyciu, wykorzystanie telefonu - 20 min dzienie rozmow, 4-5 sms dziennie + organizer. Od samego poczatku zalaczylem wszystkie rzeczy zwiazane z oszczednoscia baterii, z tego forum i zagranicznych. Wylaczylem G-sensor oraz ubilem process odpowiedzialny za obsluge g-sensora, podswietlanie na min., jak na razie efekt chyba mizerny jezeli chodzi o zywotnosc baterii z tego co wyczytalem w tym watku. Czy ten typ tak ma na poczatku czy zmienia sie to in plus podczas nastepnych ladowan baterii ?, z gory dzieki za wasze uwagi i doswiadczenia..
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2009, 09:31:57 wysłana przez Obiwan666 »

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #248 dnia: Maj 21, 2009, 10:43:34 »
To ja tez dodam swoje 5 groszy, Omnie posiadam od tygodnia, zakupiona w orange, wersja 8GB, wgrany firmware nie brandowany:
PDA: i900SAIC1/RyLit4
Telefon: i900XXIB2
Today-a uzywam SPB MS 3.0 ostatnia beta.
Maksymalnie telefon wytrzymuje mi do 2 dni na chwile obecna, zauwazylem ze bardzo szybko bateria schodzi z 100% do 80% praktycznie 4h przy znikomym uzyciu, wykorzystanie telefonu - 20 min dzienie rozmow, 4-5 sms dziennie + organizer. Od samego poczatku zalaczylem wszystkie rzeczy zwiazane z oszczednoscia baterii, z tego forum i zagranicznych. Wylaczylem G-sensor oraz ubilem process odpowiedzialny za obsluge g-sensora, podswietlanie na min., jak na razie efekt chyba mizerny jezeli chodzi o zywotnosc baterii z tego co wyczytalem w tym watku. Czy ten typ tak ma na poczatku czy zmienia sie to in plus podczas nastepnych ladowan baterii ?, z gory dzieki za wasze uwagi i doswiadczenia..
nie laduj baterii gdy wyskoczy ze bateria slaba (przy 20%) potrzyma jeszcze z dzien na moim romie.... SAIC1 ma cos skopane w kalibracji baterii
Pozdro Ryrzy

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #249 dnia: Maj 21, 2009, 11:45:01 »
Ok tak zrobie.

Ryrzy a testowales moze jak to dziala z nowym ROM-em bodajze SAID jest lepiej jezeli chodzi o zachowania czujnika baterii ??

*

Offline Mysio

• 11
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #250 dnia: Maj 21, 2009, 12:11:49 »
Jeśli wam mało trzyma bateria w Omni to wyłączcie ten głupi automatyczny czujnik obrotu ekranu!
Mi na romie ryrzego trzymała bateria 3 dni, a po wyłączeniu czujnika ruchu (tzn zmieniłem obrót ekranu pod klawisz aparatu) bateria trzyma teraz 4 dni! Cały dzień więcej, pomijając taki mały bajer - a funkcja dalej jest aktywna ;)
Wpadłem na to przez przypadek, bo ciężko było oglądać filmy w coreplayerze i pisać smsy na leżąco, bo ciągle się obracał ekran

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #251 dnia: Maj 21, 2009, 16:43:36 »
Ok tak zrobie.

Ryrzy a testowales moze jak to dziala z nowym ROM-em bodajze SAID jest lepiej jezeli chodzi o zachowania czujnika baterii ??

jest to samo...
Pozdro Ryrzy

*

Offline antonib

• 423
  • Sprzęt: N560 N95 OMNIA... to juz historia Teraz IPHONE 3GS 16
« Odpowiedź #252 dnia: Maj 22, 2009, 21:35:04 »
Ok tak zrobie.

Pamietaj jeszcze, zeby wylaczyc 3G ... u mnie jeden dzien wiecej bez ladowania.

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #253 dnia: Maj 23, 2009, 19:26:04 »
Ok tak zrobie.

Pamietaj jeszcze, zeby wylaczyc 3G ... u mnie jeden dzien wiecej bez ladowania.

Tak juz na samym poczatku wylaczylem, aktualnie bateria trzyma mi 2,5 dnia.

*

Offline VG

• **
  • 184
« Odpowiedź #254 dnia: Czerwiec 16, 2009, 08:18:38 »
A jak wyłączyć 3G ? to jest to samo co HSDPA ?

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #255 dnia: Czerwiec 16, 2009, 09:01:37 »

HSDPA to roszerzenie 3G więc jeżeli chcesz wydłużyć pracę na baterii to wyłącz to również, żeby wyłączyć 3G - Ustawienia > Osobiste > Telefon > Wiecej > Wybor pasma i zmien na 900/1800.

*

Offline koval44

• 31
  • Sprzęt: Samsung I900 Omnia
« Odpowiedź #256 dnia: Czerwiec 16, 2009, 10:50:27 »

HSDPA to roszerzenie 3G więc jeżeli chcesz wydłużyć pracę na baterii to wyłącz to również, żeby wyłączyć 3G - Ustawienia > Osobiste > Telefon > Wiecej > Wybor pasma i zmien na 900/1800.

Jeśli mam wyłączone 3G, to wiadomym jest, że HSDPA nie będzie działać. I teraz moje pytanie, czy wyłączenie dodatkowo HSDPA (mimo już wyłączonego 3G) wpłynie pozytywnie na pracę baterii? Oczywiście przetestuję, to sam i zdam relację, ale zapytać nie zaszkodzi.
Z góry dzięki za odp.

Pozdrawiam
Przemek

*

tomwil

« Odpowiedź #257 dnia: Czerwiec 17, 2009, 22:16:16 »
Panowie-tak czy siak, co by nie gadać wskaźnik jest do bani. Ładuje do 100%, flashuje (6.1 ryrzego), ustawiam (z 45 minut zabawy) i kończe na 90%. Włączam WiFi ściagam pocztę, pogodę a wskaźnik myk na 100% i tak trzyma aż WiFi nie wyłącze  :E a później znowu 90%

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #258 dnia: Czerwiec 18, 2009, 08:35:36 »
Panowie-tak czy siak, co by nie gadać wskaźnik jest do bani. Ładuje do 100%, flashuje (6.1 ryrzego), ustawiam (z 45 minut zabawy) i kończe na 90%. Włączam WiFi ściagam pocztę, pogodę a wskaźnik myk na 100% i tak trzyma aż WiFi nie wyłącze  :E a później znowu 90%

Tak z czujnikiem poziomu baterii jest faktycznie cos skopane, jestem ciekawy czy w ogole samsung to poprawi  :worried:..Z perspektywy nowego usera Omnii, aktualnie mam ja przeszlo miesiac to powiem szczerze ze czytajac ten watek jestem pelen podziwu dla niektorych uzytkownikow ktorym bateria trzyma po 4 - 5 dni, to chyba w ogole nie uzywacie phona :), albo ja trafilem wadliwa sztuke. Myslalem ze w miare doladowan bedzie tylko lepiej a aktualnie bateria trzyma mi z 1,5 d 2 dni maksymalnie ( do max 50min rozmow/dzien, od 5 do 15 sms dziennie i troche wifi). Tak jak pisalem wczesniej wszystkie tricki odnosnie oszczdnosci energii wlaczone, soft Ryrzego 6.1 ostatni, radio IB2. Macie jakies pomysly co jeszcze sprawdzic czy moze reklamowac baterie, phona ?.

*

Offline Mysio

• 11
  • Sprzęt: Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #259 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:27:32 »

Tak z czujnikiem poziomu baterii jest faktycznie cos skopane, jestem ciekawy czy w ogole samsung to poprawi  :worried:..Z perspektywy nowego usera Omnii, aktualnie mam ja przeszlo miesiac to powiem szczerze ze czytajac ten watek jestem pelen podziwu dla niektorych uzytkownikow ktorym bateria trzyma po 4 - 5 dni, to chyba w ogole nie uzywacie phona :), albo ja trafilem wadliwa sztuke. Myslalem ze w miare doladowan bedzie tylko lepiej a aktualnie bateria trzyma mi z 1,5 d 2 dni maksymalnie ( do max 50min rozmow/dzien, od 5 do 15 sms dziennie i troche wifi). Tak jak pisalem wczesniej wszystkie tricki odnosnie oszczdnosci energii wlaczone, soft Ryrzego 6.1 ostatni, radio IB2. Macie jakies pomysly co jeszcze sprawdzic czy moze reklamowac baterie, phona ?.

Nie wiem czy to może mieć aż tak duże znaczenie, ale mam oryginalne radio z orange BVHH6 i trzyma mi okolo 3-4 dni (max mi wytrzymało 5 ale wtedy telefon był naprawdę mało używany). Używam tela podobnie jak u ciebie, dodam, że przed wgraniem softa 6.1 ryrzego batka trzymała tylko 2 max 3 dni. Teraz jestem naprawdę zadowolony.

Myślę czy zmienić soft na 6.5 ale wydaje mi się że znowu stracę jeden dzień (jeśli nie więcej) trzymania baterii, bo z tego co czytam na forach to wm6.5 jest bardzo batkożerny

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #260 dnia: Czerwiec 18, 2009, 09:49:34 »
Mysio: sugerujesz ze radio ktore mam wgrane moze byc przyczyna ?, z tego co czytalem to dosyc dobre radio..

Jakie radio w takim ukladzie polecacie zeby zwiekszyc zywotnosc baterii ?, czy warto robic downgrade radia IB2 ktore mam aktualnie wgrane ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 10:02:22 wysłana przez Obiwan666 »

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #261 dnia: Czerwiec 18, 2009, 12:17:08 »
Mysio: sugerujesz ze radio ktore mam wgrane moze byc przyczyna ?, z tego co czytalem to dosyc dobre radio..

Jakie radio w takim ukladzie polecacie zeby zwiekszyc zywotnosc baterii ?, czy warto robic downgrade radia IB2 ktore mam aktualnie wgrane ?

Na poczatku miałem oryginalny rom SAHH7 - 2 dni max. Później zmieniłem na oryginalny SAHJ3 - 4-6 dni! Teraz mam ten sam rom co Ty (czyli ostatni rom ryrzego Lite na 6.1) - 2 dni... jestem handlowcem i moja praca polega na gadaniu przez tel... więc tel chodzi non stop...  Nosze się z zamiarem powrotu do SAHJ3 ale żal mi tego obecnego bo ryrzy zrobił kawał dobrej roboty.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #262 dnia: Czerwiec 18, 2009, 12:29:45 »
Na poczatku miałem oryginalny rom SAHH7 - 2 dni max. Później zmieniłem na oryginalny SAHJ3 - 4-6 dni! Teraz mam ten sam rom co Ty (czyli ostatni rom ryrzego Lite na 6.1) - 2 dni... jestem handlowcem i moja praca polega na gadaniu przez tel... więc tel chodzi non stop...  Nosze się z zamiarem powrotu do SAHJ3 ale żal mi tego obecnego bo ryrzy zrobił kawał dobrej roboty.

No wlasnie tez nosze sie z zamiarem downgradu na SAHJ3 bo jednak zalezy mi na dluzszej pracy baterii, moze ktos poleci jakas alternatywe z tym ROM-em + radio, Ryrzy tez cos takiego robil w wersji Lite ??

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #263 dnia: Czerwiec 18, 2009, 15:17:32 »

No wlasnie tez nosze sie z zamiarem downgradu na SAHJ3 bo jednak zalezy mi na dluzszej pracy baterii, moze ktos poleci jakas alternatywe z tym ROM-em + radio, Ryrzy tez cos takiego robil w wersji Lite ??

a po co rezygnowac z tego dobre tylko po to zeby bateria zamiast 2 wytrzymywala 4 dni, a co za problem co drugi dzien podlaczac na noc omnie pod ladowarke.. rozumialbym gdyby omnia nie wytrzymywala calego dnia ale 2 dni to spory zapas.. nawet jesli ktos nie co noc wraca do wlasnego lozka :)
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

tomwil

« Odpowiedź #264 dnia: Czerwiec 18, 2009, 17:13:17 »
hmm miałem paredziesiat PDA już od kilku dobrych lat ich używam i jakoś nie chce mi się wierzyć w te 4 dni z kilkugodzinnym gps-em włączonym i wifi. Mam Omnie od miesiąca i przedwczoraj wgrałem WM6.5 sektora (ostatni build) i nagle (wcześniej było OK) rano wyłączyłem PDA z ładowania i do wieczora zostało ok 20% (z 2 godziny gadania, co 30 minut sprawdzanie poczty po WiFi troszkę gier). PDA skonfigurowanu wedle wskazówek (wcześniej na innych romach i na tym też miałem wieczorkiem ok 60%). Blady strach padł na mnie. Szybko flash rom ryrzego 6.1i dzisuaj o 5 odłączyłem pda z zasilania, 3 godziny gps, następnie kilka sesji po gprsie (w sumie jakieś 100MB), następnie 3 godziny gps (powrót do domciu) i teraz mam 50%. Czyli wszystko wróciło do normy. I teraz do czego zmierzam. PDA z wbudowanym gps-em miałem juz kilkanaście-najdłużej działał HTC Trinity - ok 4 godzin zanim padał z powodu rozładowania baterii, IPAQ6915 trzymał 3,5 godziny (program AM). Poprzednik Omni w moich rączkach (HTC Elfin) gps po bluetootcie działał ok 3 godzin. I niby do czego się tu przyczepić??? Że Omnia trzyma spokojnie ok 10-12 godzin działania GPSa??? Nie przesadzajmy. To pda z wielkim LCDekiem i masą wbudowanych urządzeń-musi brać prąd bo perpetum mobile jeszcze nie wymyślono  :E

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #265 dnia: Czerwiec 18, 2009, 20:51:34 »

a po co rezygnowac z tego dobre tylko po to zeby bateria zamiast 2 wytrzymywala 4 dni, a co za problem co drugi dzien podlaczac na noc omnie pod ladowarke.. rozumialbym gdyby omnia nie wytrzymywala calego dnia ale 2 dni to spory zapas.. nawet jesli ktos nie co noc wraca do wlasnego lozka :)

A mnie uczono, że zywotność akumulatorów liczy sie w ilości cykli ładowania. Jeśli mam wybierać pomiędzy ładowaniem co 2 dni a co 4 dni, to zdecydowanie wybieram co 4 :)

tomwil:
Generalnie PDA można ładować mawet co noc. Osobiści Omnię traktuje jak komputer a nie telefon, dlatego jak wsiadam do samochodu i włączam GPS, to od razu podpinam ją do ładowarki. Ale często zdaża mi sie wyjechać na 1 lub 2 dni i strasznie frustrująca jest myśl, że musze pamietać o ładowarce.

Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

tomwil

« Odpowiedź #266 dnia: Czerwiec 18, 2009, 20:58:13 »
hehe zazwyczaj też tak robie ale po przedwczorajszym flashu chciałem sprawdzić jak się Omnia zachowa na romie Ryrzego-czy wróci sprawność jaka była. Stąd jazda na gpsie nie podłączonym :) a tak na marginesie mam cały czas 50% czyli wsio gra :)

*

Offline Obiwan666

• 350
« Odpowiedź #267 dnia: Czerwiec 18, 2009, 22:40:37 »
hehe zazwyczaj też tak robie ale po przedwczorajszym flashu chciałem sprawdzić jak się Omnia zachowa na romie Ryrzego-czy wróci sprawność jaka była. Stąd jazda na gpsie nie podłączonym :) a tak na marginesie mam cały czas 50% czyli wsio gra :)

Rozumiem ze masz wrzucony ostatni na SAIC3 od Ryrzego ?. Co do mojej baterii to wczoraj odlaczona od ladowarki o 13 i dzis po 22, bateria na poziomie 20%, z 1,5h od wczoraj przegadalem, z 10 sms i z 20 min wifi, chyba kiepski wynik, a drazni mnie to moze tym bardziej ze przeczytalem ten watek i wychodzi na ta ze chyba mam jakis lewy egzemplarz  :O..

*

tomwil

« Odpowiedź #268 dnia: Czerwiec 19, 2009, 08:31:35 »
a spróbuj przeflashować

aha ja mam radyjko z dxid1

rano bez doładowania przez noc mam 40% czyli spadło od 23 do 8 o 10% (troszkę świeciłem latarką nic poza tym, gsm włączony)

hmmm od 10 jak wyciągnąłem z ładowania do tej pory mam 90%.......chyba zacznę wierzyć w te 4 dni...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 01:24:16 wysłana przez tomwil »

« Odpowiedź #269 dnia: Czerwiec 23, 2009, 14:50:34 »
Witam. Jestem nowy i mam pytanko odnośnie energi :)

Jak ten ROM sprawdzić? wersja jakaś jest tego? żeby sprawdzić czy mam nowy czy może oryginalny?