Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Bio

• **
  • 142
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 25, 2009, 21:32:57 »
omnia mnie znów zaskoczyła :)

na romie DXIA1/PV12M

po 2h jazdy z AutoMapą + 2 telefony - jedna kreska zszedła ;)

« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 26, 2009, 14:12:32 »
U mnie też tak się działo ze zjadało baterii 60% przez noc i nie miałem żadnych procesów włączonych  ale po już prawie dwóch miseiacach użytkowania tego telefonu tak sie już nie dzieje, bateria trzyma  od 3 do 6 dni. Więc sie nie martw i na razie nie zasuwaj do serwisu !!

*

Offline grzesiek22rat

• 32
  • Sprzęt: GT-I8000 I8000NXXJI1
« Odpowiedź #212 dnia: Styczeń 28, 2009, 08:24:24 »
co to za proces gwes.exe ? Zauwazylem ze czesto nawet jak telefon nieuzywany to zuzywa 15-25% mmocy procesora. Czy jest to wazny dla systemu proces ktorego nie powinno sie wylaczac? Jesli nie jest konieczny to jak go wylaczyc?

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #213 dnia: Styczeń 28, 2009, 08:31:10 »
jesli go sprobujesz ubic to telefon sie zawiesi ;) najwyrazniej potrzebny proces
Pozdro Ryrzy

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #214 dnia: Styczeń 31, 2009, 17:48:05 »
Dzisiaj z ciekawosci przetestowalem czas dzialania Omni z programem do nawigacji - wlaczylem igo, wyznaczylem trase i czekalem do rozladowania baterii. Niestety GPS bardzo szybko zabija baterie - po godzinie poszla tylko jedna kreseczka, ale pozniej jakos szybciej znikaly te kreski i ostatecznie pochodzila 3,5 godziny - raczej niezbyt dobry wynik. Moj rom jest dobry - trzyma od 3 do 5 dni przy normalnym uzytkowaniu.

« Odpowiedź #215 dnia: Styczeń 31, 2009, 23:43:45 »
Dzisiaj z ciekawosci przetestowalem czas dzialania Omni z programem do nawigacji - wlaczylem igo, wyznaczylem trase i czekalem do rozladowania baterii. Niestety GPS bardzo szybko zabija baterie - po godzinie poszla tylko jedna kreseczka, ale pozniej jakos szybciej znikaly te kreski i ostatecznie pochodzila 3,5 godziny - raczej niezbyt dobry wynik. Moj rom jest dobry - trzyma od 3 do 5 dni przy normalnym uzytkowaniu.

Standarcik.
Ja ma dość stary ROM SAHH7 ale na GPS-ie pociągnie podobnie -  3-3,5 godziny.
W sumie OK - pod warunkiem że ma się ładowarkę w aucie :-)

*

Offline bwojtas33

• 6
  • Sprzęt: samsung omnia 8gb
« Odpowiedź #216 dnia: Luty 01, 2009, 11:51:39 »
ja też mam problem z baterią bo trzyma tylko 2 dni przy bardzo małym używaniu telefonu i obecnie posiadam rom:
SAHH7 czy zmiana wpłynie na poprawę proszę o podpowiedź! :S

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #217 dnia: Luty 01, 2009, 13:06:11 »
ja też mam problem z baterią bo trzyma tylko 2 dni przy bardzo małym używaniu telefonu i obecnie posiadam rom:

Poczytaj ten wątek to sie dowiesz.

*

Offline dario444

• 17
  • Sprzęt: samsung omnia
« Odpowiedź #218 dnia: Luty 01, 2009, 14:50:14 »
miałem sahh7 na nowej omni, bateria trzymała max 2 dni. teraz mam sahj1 i bateria trzyma 3-5 w zależności od użytkowania. telefonu używam tylko w trybie 2g.

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #219 dnia: Luty 01, 2009, 18:30:53 »
Mój rekord (z wyłaczeniem na noc) to od niedzieli do niedzieli wlacznie :) a korzystalem i z gps , wifi i jak normalny telefon moj rom to SAHJ3 :)

*

Offline gelob

• 30
« Odpowiedź #220 dnia: Luty 02, 2009, 16:37:15 »

powinno pomóc ja zmienilem na firmware z HH7 na SAHL2 w piątek rano, potem caly prawie dzien na kablu do komputera podlaczony bo wgrywalem oprogramowanie. Sobota niedziela bez ladowania, dziś na godzine 16 mam 50%. Sadze ze teraz juz szybciej poleci ale narazie jest chyba lepiej. Do tej pory to tak srednio do 2 dób mi tel wytrzymywał. 

mały update:
jest wtorek godzina 16, 4 doby od odłączenia od ładowarki. Stan baterii 20% Bluetooth włączony cały czas, 3G. Dziś w ramach testów 15 min nawigacji, parę rozmów. Bateria jeszcze trzyma.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 16:08:38 wysłana przez gelob »

« Odpowiedź #221 dnia: Luty 05, 2009, 11:29:14 »
Ja mam inny problem, bateria trzyma dobrze (4 dni normalnego uzywania) jednak odtwarzanie mp3 (coreplayer 1.3) porażka 3h i koniec, obudowa w miejscu karty SD strasznie sie grzeje (muzyka zapisana w wewnętrznej pamięci).

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #222 dnia: Luty 05, 2009, 11:46:20 »
użyj innego programu do odtwarzania, widocznie coreplayer zużywa za dużo mocy procesora i bateria "wysysa".

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #223 dnia: Luty 05, 2009, 14:13:00 »
Ja mam inny problem, bateria trzyma dobrze (4 dni normalnego uzywania) jednak odtwarzanie mp3 (coreplayer 1.3) porażka 3h i koniec, obudowa w miejscu karty SD strasznie sie grzeje (muzyka zapisana w wewnętrznej pamięci).

Napisz (ciekawi mnie to bardzo), czy masz wlozona karte pamieci, jezeli tak to wyjmij karte i sprawdz, czy dalej sie grzeje obudowa w tym miejscu...

*

Offline sei08

• 29
  • Sprzęt: GT - N7100 Note 2
« Odpowiedź #224 dnia: Luty 07, 2009, 17:01:52 »
Witam. To mój pierwszy post tutaj,więc chciałem się przywitać i wszystkich serdecznie pozdrowić. Mam omnię z romem sahj3.Do wczoraj wszystko było ok.Ale niestety coś się musi dziać.Padła mi wczoraj całkiem bateria,wyczerpała się całkowicie.Więc po pracy podłączyłem ładowarkę.Chciałem go od razu włączyć,ale nie dało się wcale.Odłączyłem ładowarkę,wyjąłem baterię,włożyłem jeszcze raz i omnia natychmiast sama wystartowała. :O Trochę mnie to zdziwiło,ale ok.Zawsze wyłączam podświetlenie przyciskiem on/off,ale teraz on w ogóle nie reaguje.Nie mogę  normalnie wyłączyć podświetlenia,czy nawet włączyć/wyłączyć całą omnię.Żadnej reakcji.Zrobiłem SR i nie pomógł.Wyjmuję baterię i też nic.Sam się po tym włącza.Bateria też teraz szybko wyczerpuje się.Wczoraj ładowałem,a teraz mam ok. 40% , a mało co go używam.A jak go ładowałem,to dosyć gorąca bateria była,jak nigdy.Przepraszam,że tak się rozpisałem,ale chciałem dobrze to wyjaśnić.Liczę na waszą wiedzę i pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.

*

Offline Marcuss1

• *
  • 85
« Odpowiedź #225 dnia: Luty 07, 2009, 17:35:52 »
W takim razie nie każdy  :( Ja w kazdym razie, zamiast ładować dwa lub trzy razy w tygodniu na HH6, ładuję raz. Z tym, że mam powyłączane różne samsungowe popierdułki, włączone oszczędzanie baterii i zainstalowane tylko cztery dodatkowe aplikacje. Oczywiście wyłączone HSDPA i 3G.
I bez kitu, ładuję raz w tygodniu.

mam powyłączane różne samsungowe popierdułki, czyli co ???
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2009, 18:16:32 wysłana przez Marcuss1 »
i900 Omnia

« Odpowiedź #226 dnia: Luty 08, 2009, 14:21:50 »
Coreplayer zużywa od 10 do 20% mocy, nie ma znaczenia jakiego programu użyje i tak się grzeje (bateria 3h max.) stary Wizard potrafił grać 24h.

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #227 dnia: Luty 08, 2009, 23:09:29 »
potwierdzam fakt ze niewazne jaki rom (juz mialem pare) to odtwarzacze mp3 czy filmow potrafia ubic baterie w ok. 3-4h. Coz, np. laptop ma wiekszy ekran, wieksze zuzycia oraz wieksza baterie a wytrzymujepodobnie dlugo wiec proporcje sa zachowane. Cudow po baterii w pda spodziewac sie nie mozna..

*

Offline gelob

• 30
« Odpowiedź #228 dnia: Luty 10, 2009, 08:04:32 »

Napisz (ciekawi mnie to bardzo), czy masz wlozona karte pamieci, jezeli tak to wyjmij karte i sprawdz, czy dalej sie grzeje obudowa w tym miejscu...

wszystkie omnie tak maja pewnie pod zlaczem sd jest procesor który gdy chodzi na pełnych obrotach prawie parzy..., a najbardziej telefon jest cieply gdy się np oglada film i laduje akumulator jednoczesnie

« Odpowiedź #229 dnia: Luty 11, 2009, 20:57:07 »
Bateria w mojej Omni trzymała około 2 dni. Przeczytałem ten wątek i stwierdziłem, że będę wprowadzał po kolei sugestie forumowiczów. Na razie wyłączenie 3G dało efekt taki że po 2 dniach mam 80% bateryjki bez podłączania do kompa. Rom: SAHH6/BKHH6. Użytkuję jako telefon i navigację. W następnym kroku wymienię ROM na HJ3 lub HJ5 kolegi ryżego. Na razie obserwacje trwają.

Ps. Zauważyłem też że bateria z ładowania na ładowanie trzyma dłużej.

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #230 dnia: Luty 12, 2009, 11:59:09 »

Ps. Zauważyłem też że bateria z ładowania na ładowanie trzyma dłużej.

tak i u mnie było.. no inna sprawa, że konsekwentnie umiałem ustawić oszczędniejsze opcje - jak wygaszanie, sprawe łączenia się z netem, sprawdzanie na bieżąco aplikacji aktywnych w menadżerze itp.. Jak się zoptymalizuje to widać poprawę w "trzymaniu" baterii

« Odpowiedź #231 dnia: Luty 13, 2009, 14:22:54 »
Dostałem właśnie meila do twórcy spb skins (imarche.net) z wyjaśnieniem, o co chodzi z mortscript.exe.

I tak, skrypt ten jest odpowiedzialny:
1. za zmianę skórek
2. za odświeżanie i pokazywanie statusu radia, BT i WiFi na tych trzech diodach (paskach) na górnym taskbarze - diody: zielona, żółta i niebieska.
Więc skrypt ten nie może być usunięty, ale może być zatrzymany (po zmianie skórek) - w takim wypadku nie będziemy mieć świecących "diód" i statusu, który z modułów jest włączony.

Pozdrawiam

Czy wiesz może jak wstrzymać ten proces (mortscript) ?

« Odpowiedź #232 dnia: Luty 13, 2009, 15:17:45 »

Ja go po prostu stopuje task managerem, jak sobie przypomnę po każdym SR  :) Jakoś nie mogłem go znaleźć w autostarcie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #233 dnia: Luty 13, 2009, 15:48:48 »

Ja go po prostu stopuje task managerem, jak sobie przypomnę po każdym SR  :) Jakoś nie mogłem go znaleźć w autostarcie.

Pozdrawiam

W Menadżerze Zadań (Task manager (?)) po przełączeniu na tryb podglądu procesów nie ma możliwości zatrzymania go (w sumie to nie mam możliwości wstrzymania żadnego procesu). Coś trzeba odblokować w rejestrze?

« Odpowiedź #234 dnia: Luty 13, 2009, 16:49:33 »
Tak na szybko odpisałem "Task Manager" - ogólnie  :). Wiem, że we wbudowanym się nie da, ale można inaczej.
Ja używam tego z memmaid, a można sobie zainstalować jakiś inny, np ..k..l..m..n.. w wątku sprzed kilku dni polecał ten: http://www.dotfred.net/TaskMgr.htm

Pozdrawiam

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #235 dnia: Luty 15, 2009, 21:54:50 »
kolejny rekord trzymania baterii w mojej omni  - ponad 6h na nawigacji + jeszcze 20% zostało  :grin:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #236 dnia: Luty 15, 2009, 22:43:03 »
kolejny rekord trzymania baterii w mojej omni  - ponad 6h na nawigacji + jeszcze 20% zostało  :grin:

Mozesz powiedziec jaki rom? U mnie na DXIA2 zdechla po niewiele ponad 3,5h.

*

Offline Maniek78

• 11
  • Sprzęt: Samsung NC 10, Samsung Omnia 8GB, Samsung i640v, SPV E650
« Odpowiedź #237 dnia: Luty 19, 2009, 11:19:50 »
  Witam, mam rom SAHJ5 ponad 30 min rozmów dziennie, do tego kilka smsów, parę minut filmów
z włączoną lampą, kilkanaście zdjęć z lampą i bez, użycie mojej omni jako latarki też kilka razy, no i kilkanaście minut gry w kulki. Jak na razie minęły 2 doby a mój fonik wskazuje 40% stanu baterii. Czujnik G wyłączony jasność ekranu  ustawiona ręcznie na 2 kreskę od dołu. Gsm aktywne w nocy, 3G wyłączone. Jedno co zauważyłem i pokrywa się to z wcześniejszymi postami to to, że z czujnikiem baterii w omni jest jakiś mały problem. Mianowicie przy stanie baterii 60% dzisiaj rano włączyłem aparat i zapomniałem go wyłączyć tel leżał tak przez kilka minut aż „zaćwierkał” o niskim stanie baterii i okazało się że wskazywał poziom 20% zrobiłem soft reset a telefon po ponownym załadowaniu systemu pokazywał mi 60% minęło już około godziny a on  wskazuje 50%  . Na koniec dodam, że oryginalnie miałem brand pochodzący od „pomarańczy” i bateria przy wcale nie tak intensywnej zabawie wytrzymała mi od rana zaledwie do wieczora!   

Czas na uzupełnienie mojego postu. Bateria wytrzymała mi równe 3 doby do stanu 20% eksploatacja podczas trzeciej doby wyglądała bardzo podobnie do dwóch poprzednich, czyli trochę ponad 30 min rozmów i kilka smsów. Telefon mam od około tygodnia, więc mam nadzieję że wynik ten da się jeszcze poprawić bo odnoszę wrażenie, że z ładowania na ładowanie sprawność baterii się podnosi. I tak jestem zadowolony z wyniku, bo czytając wcześniejsze posty i po pierwszym doświadczeniu z moją omnią byłem nieco zaniepokojony o wytrzymałość baterii...
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 15:32:46 wysłana przez Maniek78 »

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #238 dnia: Luty 19, 2009, 20:04:24 »

Mozesz powiedziec jaki rom? U mnie na DXIA2 zdechla po niewiele ponad 3,5h.
PDA: i900DXIA1/PV12M  - czyli A1 + Manilia ;)

*

Offline grzesiek22rat

• 32
  • Sprzęt: GT-I8000 I8000NXXJI1
« Odpowiedź #239 dnia: Marzec 31, 2009, 17:07:14 »
chcialbym podzielic sie swoim spostrzezeniem. Od miesiaca po zakupie telefonu cos sie popieprzylo i bateria trzymala ok 8-9 godzin. Przy wygaszaniu guzikiem na górze telefonu i przy wybudzaniu czuc bylo zawsze taka mini wibracje, a podczas ladowania takie wibracje byly co 4sekundy. Raz na jakis czas po setnym soft resecie telefon dzialal normalnie czyli bateria 4 dni, do momentu gdy go wylaczylem. Potem znow przez miesiac bateria po 8 godzin trzymala pomimo ustawien oszczedzajacych baterie. Robilem wszystkie cuda swiata. Soft resety, Hard resety, zmiana setek ustawien, i wgrywanie wiele razy romów. Na nic sie to zdalo..... aż do wczoraj....
Zaryzykowalem i wgralem ROMa DXIA5 (angielski) i od tej pory telefon chodzi jak lala. Wszystko super bateria trzyma dlugo(jeszcze nie wiem ile ale sprawdze), wszystkie objawy juz nie wystepuja i jestem zadowolony z dzialania. Do jezyka mozna sie przyzwyczaic jedynie soft troszke wolniej chodzi ale ogolnie problemy z bateria ustapily po wgraniu angielskiego roma. Wniosek z tego taki ze oprograwmowanie samsunga na polske to jedna wielka lipa i zero udogodnien i wprowadzania nowych rozwiazan wraz z nowymi softami