Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42572 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #180 dnia: Styczeń 12, 2009, 11:27:11 »
a podlaczales ja do pc czy wogole zero kontaktu z pradem miala? no chyba zglosimy cie do ksiegi rekordow guinessa :D

W czasie testu nie podłączałem telefonu do niczego co mogło choć trochę naładować baterię. Przecież ideą nadrzędną testu było sprawdzenie wpływu usunięcia obsługi akcelerometru na czas działania telefonu bez ładowania. Mi też ten rezultat wydaje się być wprost fantastyczny (znaczy, że ciężko w to uwierzyć jak się nie zobaczy).  :D  Dlatego gdy w szóstym dniu działania telefonu bateria była naładowana w 60% postanowiłem eksperyment opisać i delikatnie zasugerować, że może ktoś jeszcze wykona taki eksperyment na swojej Omni.

Naraziłem się żonie poważnie bo przez tyle dni bo przez tyle dni nie mogła korzystać z internetu (z powodów techniczno-ideologicznych nie mamy w domu innego dostępu do netu jak przez GSM/UMTS). Już sobie wyobrażam jak ona się dzisiaj dorwie do komputera to chyba przesiedzi w interniecie całą dzisiejszą noc :)
a ja jutrzejszą. :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 12:41:31 wysłana przez ciborek1 »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #181 dnia: Styczeń 12, 2009, 13:03:25 »
ok ok juz znalazlem twoj post o rozpoczeciu testu :) no to wynik wysmienity.. az mnie zaciekawiles tym ze podpatrzyles procesy... zaraz oblukam to u siebie :) ja ogolnie mam wylaczony czujnik ruchu  jak i etykiete wyciszania, tel w tej chwili trzyma smialo 4 dni ale zdarza sie ze podpinam go na chwile jako pamiec masowa w celu kopiowania danych dlatego wynik nie jest miarodajny. 

hmm u mnie ten accsensor_app zużywa 0%  procka.. chyba nie mam co kombinowac...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2009, 13:09:18 wysłana przez javman »
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #182 dnia: Styczeń 12, 2009, 14:35:37 »
hmm u mnie ten accsensor_app zużywa 0%  procka.. chyba nie mam co kombinowac...

Przed chwilą zrobiłem SR i proces się pojawił ale zużywa 0% procesora, dopiero jak włączyłem wyciszanie po obróceniu to zaczął mieć 1%, wyłączyłem wyciszanie, znowu 0%.
Wydaje mi się, że już kiedyś miałem tak ustawione, że proces był a opcje wyciszania i obracania ekranu nie były aktywne. Wtedy nadzwyczajnej długotrwałości działania nie zaobserwowałem. Może sama obecność procesu accsensor_app powoduje większe zużycie prądu np poprzez włączenie zasilania akcelerometru na stałe - ale to tylko moje przypuszczenie.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #183 dnia: Styczeń 12, 2009, 16:11:14 »
byc moze, ale jak wgrales patcha to juz nie bylo tego procesu tak ?  i czy on wraca po SR ?  czy dopiero jak odinstalujesz latke to mozna przywrocic proces ?

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #184 dnia: Styczeń 12, 2009, 16:22:12 »
byc moze, ale jak wgrales patcha to juz nie bylo tego procesu tak ?  i czy on wraca po SR ?  czy dopiero jak odinstalujesz latke to mozna przywrocic proces ?

oj nie odrobiles lekcji i nie przeczytales postu z ktorego sciagnieto skrypty :) ten jeden pliczek kiluje proces o ile jest uruchomiony a kolejne uruchomienie tego skrypciku uruchamia go jesli go nie ma :) proste jak budowa cepa a latka jest po to zeby omnia polecenie zrozumiala po SR proces znowu jest uruchomiony
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #185 dnia: Styczeń 12, 2009, 18:35:38 »
 bardziej mi chodzilo o sam fakt uruchamiania procesu po SR, ale dzieki za jasne i  proste objasnienie, ogolnie nie czytalem wogole posta w ktorym jest opis jak to ma dzialac :) z deka  leniwy sie zrobilem.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #186 dnia: Styczeń 12, 2009, 20:41:07 »
u mnie to nie dziala :( telefon sie wiesza :( chyba mam cos co trzyma ten proces i nie daje sie ubic.. tyle ze nie mam pojecia co.
wszystkie funkcje w telefonie mam powylaczane czyli funkcje mute i automatyczne obracanie
i8000 - WM 6.1

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #187 dnia: Styczeń 12, 2009, 20:50:38 »
tam byla latka ktora pozwala wylaczyc ten proces, zrobiles zgodnie z instrukcja jaka tam umiescili ?

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #188 dnia: Styczeń 13, 2009, 09:00:34 »
tam byla latka ktora pozwala wylaczyc ten proces, zrobiles zgodnie z instrukcja jaka tam umiescili ?

zrobilem i ... nic..wiesza sie i dobrze ze softreset pomaga
i8000 - WM 6.1

*

Offline grzesiek22rat

• 32
  • Sprzęt: GT-I8000 I8000NXXJI1
« Odpowiedź #189 dnia: Styczeń 13, 2009, 11:24:26 »
mi ten sposob pomogl i telefon zamiast 9 godzin trzyma 2 dni, ale to i tak za malo. W jaki sposob powyłączac jeszcze inne procesy? Czy na kazdy musi byc osobny skrypt? Jak w razie co taki skrypt napisac?

« Odpowiedź #190 dnia: Styczeń 13, 2009, 12:20:14 »
...ten jeden pliczek kiluje proces o ile jest uruchomiony a kolejne uruchomienie tego skryciku uruchamia go jesli go nie ma :) proste jak budowa cepa a latka jest po to zeby omnia polecenie zrozumiala po SR proces znowu jest uruchomiony
Tak skrypt działa również w drugą stronę, uruchamia proces accsensor_app jeśli nie jest uruchomiony, ale po zrobieniu tak został mi proces MortScript - zupełnie jakby skrypt nie wykonał się do końca. Dlatego napisałem, żeby zrobić SR. Po SR accsensor_app też się uruchamia na podstawie wpisu w rejestrze.

:O ja nie dostrzegłem żadnej łatki w tym angielskim wątku tylko skrypt (sensor-switch.mscr), instalka MortScripta (MortScript-4.1-PPC.cab) czyli to czego użyłem.
Ponadto była jeszcze aplikacyjka, która jak wynika z opisu przełącza w rejestrze stan opcji automatycznego obracania ekranu (ToggleMotionSensor.exe) oraz ikona do niej proponowana (motion-sensor.PNG). Nic na kształt łatki nie znalazłem ani tym bardziej nie instalowałem. Tej aplikacyjki nie próbowałem ale z opisu wynika, że nie kończy ona procesu accsensor_app. Jeśli ktoś próbował i wie, że jest inaczej to niech mnie poprawi.

u mnie to nie dziala :( telefon sie wiesza :( chyba mam cos co trzyma ten proces i nie daje sie ubic.. tyle ze nie mam pojecia co.
wszystkie funkcje w telefonie mam powylaczane czyli funkcje mute i automatyczne obracanie

Tak to wygląda, że ten proces jest jeszcze czemuś potrzebny. Może masz jakąś nakładkę albo inne dodatkowe oprogramowanie, które się odwołuje do czujnika ruchu. Może i tam trzeba to wyłączyć przed ubiciem procesu.
Ja nie używam póki co żadnej nakładki. Powyłączałem również Samsungowe rzeczy z Today'a (widgety i inne pluginy ze słowem samsung w nazwie). Mam tylko Today plugin z Manili oraz zadania, kalendarz i bezprzewodowe.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #191 dnia: Styczeń 14, 2009, 08:09:01 »
nie wiem byc moze trzyma ten proces cos co sobie zainstalowalem, zeby mi dzialala ta gra w kulki z HTC, tam sie chyba podmienialo jakies biblioteki (nie pamietam juz dokladnie), no i mam spb mobile shell... moze to cos z tego
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #192 dnia: Styczeń 14, 2009, 09:00:09 »
mi ten sposob pomogl i telefon zamiast 9 godzin trzyma 2 dni, ale to i tak za malo. W jaki sposob powyłączac jeszcze inne procesy? Czy na kazdy musi byc osobny skrypt? Jak w razie co taki skrypt napisac?

Tobie ten skrypt pomógł nawet bardziej. Czas czuwania wydłużył Ci się 5.3 raza a mi tylko 4.5 raza  :D
A tak poważnie to może masz problem opisywany już w tym wątku, nie grzeje Ci się telefon jak jest uśpiony?
Jeśli chodzi o procesy to trzeba je wyłączać bardzo ostrożnie i świadomie, żeby nie zwalić czegoś w systemie.  Czyli najpierw poszukać w necie za co odpowiada dany proces i czy można go wyłączyć. Dla pewności najpierw zrobić kopię ważnych danych z telefonu choć HR to ostateczność. Wszystkie procesy powinny zostać na nowo uruchomione po SR. Najlepiej do testów robić to pojedynczo - przynajmniej będzie wiadomo który jest winien pożeraniu baterii. Wystarczy w skrypcie zmienić nazwę procesu na inną. Potem oczywiście można napisać jeden skrypt kończący wszystkie "złe" procesy. Zacznij od sprawdzenia, które procesy rzeczywiście coś robią czyli mają zużycie procesora >0%. U mnie podczas oglądania procesów w Menadżerze zadań takimi procesami są device.exe gwes.exe, shell32.exe, taskmgr.exe, DataKeeper.exe. Reszta ma zawsze 0%.

nie wiem byc moze trzyma ten proces cos co sobie zainstalowalem, zeby mi dzialala ta gra w kulki z HTC, tam sie chyba podmienialo jakies biblioteki (nie pamietam juz dokladnie), no i mam spb mobile shell... moze to cos z tego

Też mam zainstalowaną kulkę z HTC. Ta gra nie potrzebuje procesu accsensor_app, działa bez niego. Podobnie kostki.
Co do SPB mobile shell to nie wiem. Czy ten program ma jakąś funkcjonalność związaną z akcelerometrem? Może poszukaj czegoś w opcjach mobile shella. A nie da się go zamknąć dla sprawdzenia. Albo zablokować uruchamianie po SR (bo chyba tak się uruchamia) i wtedy sprawdzić czy to przez mobile shell nie da się zakończyć procesu.

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #193 dnia: Styczeń 14, 2009, 10:28:36 »
Mnie bateria zaskoczyła Po odłączeniu jej w sobotę rano dziś ma jeszcze 50% baterii Co prawda nie rozmawiałem dużo bo byłem w romingu  ale pisałem sms i bawiłem się nią i była częsta zmiana operatora Po powrocie od wczoraj dzwonie raczej normalnie tak jak jest potrzeba zobaczymy ile da rade  :O~
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

« Odpowiedź #194 dnia: Styczeń 14, 2009, 10:36:45 »
Mnie bateria zaskoczyła Po odłączeniu jej w sobotę rano dziś ma jeszcze 50% baterii Co prawda nie rozmawiałem dużo bo byłem w romingu  ale pisałem sms i bawiłem się nią i była częsta zmiana operatora Po powrocie od wczoraj dzwonie raczej normalnie tak jak jest potrzeba zobaczymy ile da rade  :O~

Usuwałeś proces accsensor_app?

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #195 dnia: Styczeń 14, 2009, 11:02:52 »
Nic nie usuwałem

« Odpowiedź #196 dnia: Styczeń 14, 2009, 11:23:46 »
Nie używam w ogole czujnika i omnia przy rozmowach wytrzymala mi 6 dni :D na romie H6 szok :P

*

Offline valdman

• *
  • 79
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #197 dnia: Styczeń 14, 2009, 12:02:23 »
na romie SAHJ3/RYHL1  od Ryrzy,
przy wł 3G       - 4dni
przy wył. 3G    - 6-7dni

reszta bez zmian,
oczywiście wł. akcelometrem

przy okazji wie ktoś kiedy nowy rom od Ryrzego?
g500 > wizard > iphone 2g > i780 > htc touch > htc diamond > omnia > iphone 3g > Hero > HD2

*

Offline ryrzy

• 425
    • MoDaCo
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
« Odpowiedź #198 dnia: Styczeń 14, 2009, 12:35:13 »
na romie SAHJ3/RYHL1  od Ryrzy,
przy wł 3G       - 4dni
przy wył. 3G    - 6-7dni

reszta bez zmian,
oczywiście wł. akcelometrem

przy okazji wie ktoś kiedy nowy rom od Ryrzego?

Juz niedlugo... ;) ale to nie temat do tej dyskusji ;)

zauwazylem ze czeste podlaczanie telefonu do usb strasznie obciaza baterie zamiast jej ladowac... jak przy robieniu romu co chwile wgrywam rom albo cos instaluje... telefon 12 godzin, rano odlaczam wieczorem musze juz ladowac
Pozdro Ryrzy

*

Offline krissos

• 635
« Odpowiedź #199 dnia: Styczeń 14, 2009, 12:49:00 »

Oczywiście na  na romie SAHJ3/RYHL1  od Ryrzy
Czekam na kolejne wydanie bo ten obecny rom jest naprawdę fajnie i dobrze zrobiony wiek następny penie będzie jeszcze lepszy  :D

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #200 dnia: Styczeń 15, 2009, 20:31:43 »
kurde, juz nie moge z tym telefonem. jeszcze pare dni i wywale go chyba przez okno. Ostatnio wam pisalem ze po wylaczeniu skryptem akceleratora bateria trzymala nieporownywalnie dluzej....do momentu....gdy wylaczylem i ponownie wlaczylem telefon. Telefon znow trzyma 9 godzin (oczywiscie po uruchomieniu wylaczam skryptem czujnik polozenia).
Dodam pewna ciekawostke, moze ktos w ten sposob skojarzy co moze byc z moim tel.
Gdy bateria trzyma dlugo to przy wylaczanym ekranie przycisk włączania telefonu świeci sie na niebiesko.
Do tego, gdy bateria trzyma krotko, gdy wlaczam przycisk wlaczenia w celu wygaszenia ekranu czuc takie malutkie zawibrowanie telefonu przez ulamek sekundy (gdy bateria trzyma dlugo cos takiego nie ma miejsca).

« Odpowiedź #201 dnia: Styczeń 15, 2009, 21:18:07 »
Ja w mojej Omnii zauważyłem, że czasami wyświetlacz się nie wyłączał – to znaczy był ciemny, ale tak jak by podświetlony. Jestem pewien, że nie jest to energooszczędne rozwiązanie.

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #202 dnia: Styczeń 15, 2009, 22:46:40 »
byc moze to jest jakis trop, tylko jesli podswietlenie dziala caly czas a ekran jest czarny to jak zrobic zeby bylo dobrze? Jakis wpis w rejestrze, czy moze jakas funkcja w Anvanced Config Tool jest za to odpowiedzialna? Bo napewno HR tu nie pomoze

« Odpowiedź #203 dnia: Styczeń 16, 2009, 09:27:19 »
Dostałem właśnie meila do twórcy spb skins (imarche.net) z wyjaśnieniem, o co chodzi z mortscript.exe.

I tak, skrypt ten jest odpowiedzialny:
1. za zmianę skórek
2. za odświeżanie i pokazywanie statusu radia, BT i WiFi na tych trzech diodach (paskach) na górnym taskbarze - diody: zielona, żółta i niebieska.
Więc skrypt ten nie może być usunięty, ale może być zatrzymany (po zmianie skórek) - w takim wypadku nie będziemy mieć świecących "diód" i statusu, który z modułów jest włączony.

Pozdrawiam

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #204 dnia: Styczeń 23, 2009, 23:13:50 »
JAk na razie rewelacja. Zmieniłem na SAHJ3 i już druga próba bez wyłączania na noc i normalne rozmowy w ciągu dnia i jest 5 dni i nocy i to drugi raz.

Ale wyłączyłem 3G

Wcześniej musiałem codziennie ładować, lub włączać już wczesnym wieczorem, bo już padała. Teraz jest super.
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

« Odpowiedź #205 dnia: Styczeń 24, 2009, 12:35:12 »
Na J3 to powiedzcie w jaki sposob uzywacie telefonu !!!

Ja mam H5 i jak tylko dzwonie i pisze sms to 5 dni tez trzyma bateria :P. Ale nie uzywam 3G ani WIFI tylko jako telefon !!

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #206 dnia: Styczeń 24, 2009, 12:58:45 »
Ostatnio uzywalem Omni tylko jako telefon i od piatku rano do poniedzialku wieczorem mialem 75% baterii. Modul GSM wlaczony byl w nocy. Rom DZHL2. Rozmowy po 10 minut dziennie i pare SMSow.

*

Offline mati6a

• *
  • 54
« Odpowiedź #207 dnia: Styczeń 25, 2009, 15:24:28 »
Witam muszę poruszyć znów problem z baterią
Mam taka dziwną sprawę , gdyż mam naładowany w 100% Telefon przez cały dzień schodzi do 90% a ,gdy zostawiam telefon na noc to rano mam 30% lub rozładowana baterie... I właśnie dlaczego ?? W nocy go nie używam wcale??
A jesli to ma byc problem spowodowany ActiveSync to już wyl go na 2 sposoby :
1)fake serverem
2)ActiveKillerem
I nic jeśli w tym problem ...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #208 dnia: Styczeń 25, 2009, 15:42:52 »
no to na gwarancje z tym sprzetem.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #209 dnia: Styczeń 25, 2009, 15:45:35 »
moze jakas inna aplikacja w tle ? niekoniecznie aktywny synek :D sprawdz procesy  ...