Mając trochę czasu postanowiłem poszukać oszczędności w gospodarowaniu energią przez Ominę.
Obejrzałem sobie uruchomione procesy i podpadł mi jeden o nazwie accsensor_app.exe bo miał zawsze 1% zużycia procesora - podejrzane. W necie wyczytałem, że to proces obsługujący czujnik ruchu. Obracanie ekranu miałem wyłączone ale wyciszanie dzwonka po obróceniu telefonu działało - wyłączyłem. Następnie zakończyłem proces accsensor_app.exe skryptem stąd
http://www.samsung-omnia.org/samsung-omnia-tricks-and-tips/dis-enable-motionsensor-with-one-click/msg3506/?PHPSESSID=f8d9ad744367ff4085f4b817edebacfa. Tam piszą o ile dobrze zrozumiałem, że zakończenie procesu powinno wyłączyć opcje bazujące na akcelerometrze. U mnie tak nie poszło - procesu nie udało się zakończyć dopóki wyciszanie przez obrócenie było aktywne
Telefon został naładowany do pełna, odłączony od ładowarki w środę 31 grudnia o godzinie 17tej. Bateria trzyma do tej pory a wskaźnik wskazuje 60% (ze względu na jego nieliniowość myślę, że realnie jest jakieś 25%). Jak wytrzyma do 17tej (a myślę, że wytrzyma) to będzie 6 dni - myślę, że rezultat ze ścisłej czołówki. Oczywiście poinformuję ile trzymała bateria jak tylko się ona wyczerpie.
Wcześniej z takimi samymi ustawieniami telefonu (niżej) tylko z włączonym wyciszaniem po obróceniu i działającym procesem accsensor_app.exe oraz podobną intensywnością użytkowania bateria trzymała mi max 2.5 dnia.
Pozostałe warunki testu w warunkach rzeczywistych to:
- telefon w wersji 8GB z Plusa z plusowym romem HH7, ładowanie standardową ładowarką do zielonej diody
- ustawienia raczej na oszczędzanie baterii (ale bez fanatyzmu w stylu czarny motyw): sieć 2G, wyłączone BT i WiFi, podświetlenie na minimum
- użytkowanie telefonu lajtowe, w czasie trwania testu: kilka rozmów, kilkanaście SMSów, ok 45 minut internetu (w telefonie - nie podłączałem do kompa, na czas korzystania z netu przełączałem się na sieć 3G), kilka partyjek Bubble Breakera, kilka poziomów Teetera (co ciekawe Teeter działa bez procesu obsługującego czujnik ruchu, podobnie jak kostki) i kilkadziesiąt sprawdzeń jak się ma bateria

To tyle opisu, test trwa, jak bateria padnie to poinformuję ile wytrzymała.
Jeśli ktoś ma czas i ochotę to może powtórzy ten test dla sprawdzenia, czy mój przypadek nie jest czasem jakimś wyjątkiem.