Bateria - porady, opinie, tricki

• 337 Odpowiedzi
  • 42628 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline centerek

• 24
  • Sprzęt: samsung omnia , omnia 2
Odp: Bateria - porady, opinie, tricki
« Odpowiedź #120 dnia: Grudzień 10, 2008, 14:30:34 »

*

Offline Tomko

• 330
  • Sprzęt: XdaExec, Omnia, BB Bold.
« Odpowiedź #121 dnia: Grudzień 10, 2008, 15:03:09 »
za taką cenę  :O super bateria  :shock:- byłbym ostrożny   :S To juz lepiej dobre piwo kupić  :O~
Broń - To prawo wolnego człowieka, nie przywilej nadany przez urzędnika.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #122 dnia: Grudzień 10, 2008, 15:04:16 »
ja sie skusze chyba na nową bateryjkę -http://allegro.pl/item502748322_akumulator_samsung_omnia_i900_1500mah_nowy_hit.html :E

Szkoda pieniedzy na chinska podrobe. Zobacz po ile chodza baterie 1500mAh do Diamonda - cos kolo 150PLN.

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #123 dnia: Grudzień 10, 2008, 15:08:43 »
Tylko po co,  *#0228# pokazuje, że standardowa bateria to 1440mA...

*

Offline x-niva

• 48
  • Sprzęt: FS N560 SGH-I900-SAHJ1
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 10, 2008, 21:26:43 »
Na poczatku moje wrazenia co do bateri to porazka. Balem sie wgrac ROM ale nie ze wzgledu ze nie wgram ale o gwarancje. Jednak po kilku dniach uzytkowania i roznych dziwnych rzeczy z bateria zdecydowalem sie wgrac. Teraz nie zaluje juz 4 dzien bez ladowania i poziom baterii 60% co do romu to mam HJ1 a zdecydowalem sie na niego z powodu tego ze jest o nim w przyklejonym watku i czytajac podpisy niektorych z Was zauwazylem ze po wgraniu HJ3 wracacie do HJ1 czyli wydaje mi sie ze nie bez powodu. Narazie nie laduje nawet nie synchronizuje po kablu bo nie chce przeklaman z doladowywaniem chce zobaczyc ile uciagnie ale juz mam powody do radosci bo nokia 6300 jak milame zanim mi sie polamala (z delikatna pomoca hyhyhy) juz bym musial ladowac a tam duzo mniej mozliwosci bylo wiec apeluje zmieniajcie rom i nie ogladajcie sie za siebie.

*

Offline centerek

• 24
  • Sprzęt: samsung omnia , omnia 2
« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 11, 2008, 10:50:21 »
jestem cholernie zdesperowany irytuje mnie codzienne ładowanie , nie wiem czy kupno baterii zaltwi problem
  wiec widze , ze chyba trzeba sprobowac wymienic rom -ryzyk fizyk, a co jesli pda padnie czy wtedy płaci sie 50 zl za wgranie softu.
prosze o pomoc co mam wgrac co jest stabilne -rom to szajs z plusa sahh6/cxhh6

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:11:05 »
najmniej klopotow  generuje soft w wersji SAHJ1, poprawia zywotnosc baterii nie wystepuje w nim zbyt wiele ukrytych dzialan ubocznych, jak juz chcesz wgrac cos stabilnego to wlasnie SAHJ1. nie boj sie przeprowadz proces flashowania wg opisu z naszego forum.. przed calą zabawa naladuj omnie do pelna. jak sie uwali a napewno tak sie nie stanie, poprostu zanies do serwisu i powiedz ze sie rozladowal i nie reaguje jak go podlaczasz do ladowarki. nic nie zaplacisz.. no tyle tylko ze ok 2 tyg. omnia nie twoja.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline BartiB

• 45
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 11, 2008, 17:35:33 »
A ja ładuję dajmy na to w nocy z poniedziałku na wtorek i we wtorek tez muszę ładować, bo mam jedną kreskę (raz odłączyłem wieczorem, a rano miałem 80%). Dodam też, że wyłączam wszystkie programy, mało rozmawiam, kilka smsów, włączone 3G, ok. 1,5 - 2 h słuchania muzyki. Mój ROM to SAHH6 z Plusa. Może faktycznie mam walniętą baterię - trochę się grzeje podczas np. słuchania muzyki.

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:26:54 »
A ja ładuję dajmy na to w nocy z poniedziałku na wtorek i we wtorek tez muszę ładować, bo mam jedną kreskę (raz odłączyłem wieczorem, a rano miałem 80%). Dodam też, że wyłączam wszystkie programy, mało rozmawiam, kilka smsów, włączone 3G, ok. 1,5 - 2 h słuchania muzyki. Mój ROM to SAHH6 z Plusa. Może faktycznie mam walniętą baterię - trochę się grzeje podczas np. słuchania muzyki.

To nie walnieta bateria. Ja tez mam z Plusa i mialem SAHH7. W nocy przy wylaczonym module telefonu potrafilo mi wiecej bateri uciec niz przez caly dzien jak tel byl wlaczony i normalnie uzytkowany. Po zmianie romu od niedzieli rana az do dzisiaj nie ladowalem a uzywam tel normalnie a dzisiaj bylo duzo muzy i BT. Nie wiem co w Plusie tam naladowali niby ktos napisal ze poza paroma programami i animacja i muzyka startowa i koncowa z Plusa nic sie nie rozni od SAHJ1 ale cos musi jednak z tego Plusa tam byc skoro tak zre baterie. Polecam zmienic ROM wlasnie na SAHHJ1 w przyklejonym watku do pobrania i postepowac wedlug instrukcji instalacji. Nie bac sie ze sie uwali tel. bo to juz nie wiem pecha trzeba miec chyba. A potem cieszyc sie ze bat trzyma 5 dni czyli standard zwyklej komorki jak w moim przypadku.

*

Offline BartiB

• 45
« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:29:41 »
Może masz i rację, ale jednak trochę się boję, bo z mojego pecha jestem znany  :wink:

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 11, 2008, 18:34:28 »
Ja tez sie balem ze uwale i o gwarancje. Ale wolalem miec spokoj z ladowaniem. Powiem ze przez caly czas flashowania siedzialem jak na szpilkach ale udalo sie najwiekszy stres masz do momentu wcisniecia start a potem to juz nie masz wyjscia tylko czekasz na efekt pozytywnego dzialania PDA. Flashuj i nie ogladaj sie za siebie. Napewno nie bedziesz zalowal.

*

Offline Hidan

• 20
« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 11, 2008, 19:24:07 »
Ja doszedlem do wniasku innego...

Ja i moj kolega kupilismy sobie omnie i trzyma nam bateria 1-2 dni... i dzisiaj cos odkrylem... po naladowaniu wczoraj o 18 i pozostawieniu omnii przez noc i caly dzien nie uzywanej bateria spadla do 30%... czyli jedna kreska na baterii... oczywiscie komunikat o niskim poziomie naladowania... podlaczylem ja na chwile do komputra zgralem jeden plik i odlaczylem... ku mojemu zdziwieniu bateria "doladowala sie" w te 30 sekund na 70%!! Troche sie zdziwilem... ale nasunal mi sie jeden wniasek... omnie maja albo wadliwy czujnik poziomu baterii albo soft oficjalny od producenta zle czyta poziom baterii... :> obstawiam raczej na wadliwe czujniki baterii w omniach ;]

« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2008, 20:09:56 wysłana przez Hidan »

*

Offline wirszews

• **
  • 144
  • Sprzęt: SGH-i 900 (Omnia)
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 12, 2008, 09:22:24 »
Ja doszedlem do wniasku innego...

Ja i moj kolega kupilismy sobie omnie i trzyma nam bateria 1-2 dni... i dzisiaj cos odkrylem... po naladowaniu wczoraj o 18 i pozostawieniu omnii przez noc i caly dzien nie uzywanej bateria spadla do 30%... czyli jedna kreska na baterii... oczywiscie komunikat o niskim poziomie naladowania... podlaczylem ja na chwile do komputra zgralem jeden plik i odlaczylem... ku mojemu zdziwieniu bateria "doladowala sie" w te 30 sekund na 70%!! Troche sie zdziwilem... ale nasunal mi sie jeden wniasek... omnie maja albo wadliwy czujnik poziomu baterii albo soft oficjalny od producenta zle czyta poziom baterii... :> obstawiam raczej na wadliwe czujniki baterii w omniach ;]

Raczej wina softu. Jaki masz soft? Ja posiadam J3 i omnia trzyma mi 5 dni (glownie smsowanie ok 50 dziennie i dzwonienie ok 20 min dziennnie) Jak do tego dodatm WiFi, gry, kamerowanie to niestety ten dzien skraca mi sie do 3 dni. Przed zmiana softu omnia trzymala mi ok 1-2 dni rekord to 6 h:P
Druga sprawa moze masz cos z zasiegiem? Mozesz sprobowac sciagnac program ktory w nocy CI wylaczy modul GSM (zostanie samo PDA) a rano wlaczy
---
Pozdrawiam
wirszews

A zaczęło się tak
1. Motorola T2288->Nokia 3310->Siemens C65->Siemens C75->Nokia N73->Samsung Omnia
2. Siemens C65->Plusfon 401i->SE K800i

*

Offline BartiB

• 45
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 12, 2008, 18:47:22 »
Dziwna sprawa. Dziś używając omni normalnie (ok. 5 smsów, 10 min rozmów, godzinka muzyki, 15 minut grania, a nawet z pół godziny GPS) na romie SAHH6 zżarło mi jedną kreskę baterii (a nie jak normalnie - przez cały dzień bez tego GPS - 80%). Może faktycznie jest coś nie tak z czujnikiem naładowania??

« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 12, 2008, 19:33:21 »
Witam wszystkich wiec jak u mnie z baterią posiadam Omnie około wa miesiace na poczadku jak ja mialem dokladnie na 3 dzień powędrowała do serwisu WAWA niestety. Powód bardzo prosty zwiecha za zwiechą po powrocie mam nowy teraz to już pewnie nie ale taki soft SAHI2/SAHI3 to PDA a telefon XXHI4. Na począdku użytkowania telefonu postanowilem rozladowac sprzecik do 0 potem 12 godzin ladowania tak zrobilem 2 razy nie wiem czy dobrze czy zle ale tak postanowilem zrobic na dzien dzisiejszy wyglada to tak OMNIA ładowała sie w NIEdziele do 21 jakieś 3 godziny dziisaj mamy piątek stan bateri ubyła 1 kresa. Musze powiedziec ze tym tygodniu nie ogladalem na niej filmu zadnego i 0 mp3 i internetu poprostu moze z 15 sms i jakies 35inut rozmów i prosze sie nie odgryzac ze praktycznie nie korzywstam z Omni pisze tylko co robilem i ile mam baterii nic wiecej. Tydzień wcześniej było tak ze ladowałem jakos w sobote i padla w niedziele nastepnego tygodnia w miedzy czasie 40 minut nawigacji godzina filmu 20 sms kolo 50 minut rozmow telefonik włączam okolo godziny 7;30 a kończe wyłączam około 21;30 sokri za tak długi wywod .

« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 12, 2008, 20:33:23 »
witam. Mam omnie 8Gb z romem SAHH5 z MM.
Pierwsze 3 dni byly masakryczne pod wzgledem trzymania baterii. po skonfigurowaniu telefonu wg wskazowek z forum. Bateria mi trzyma 4dni(na noc nie wylaczam omnii!). podczas pokonywaniu trasy z zabrza do raciborza na AM 5.2 trwalo to jakies 1.4h w jednarone po powrocie dzialala jeszcze caly dzien spokojnie. jestem bardzo zadowolony z tego telefonu. fakt ze nie instaluje zadnych zbednych wg mnie gadzetow. mam tylko parlingo i am 5.2 i wszystko smiga az milo:D naprawde 6+ za ten telefonik.

pozdrawiam pozostalych urzytkownikow.

« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 13, 2008, 08:45:34 »
Ja już przyzwyczaiłam się do tego że wszędzie chodzę z ładowarką :/ Bateria już nawet dnia mi nie trzyma. Wspaniały telefon ale bateria nie tylko zżera energię ale i moje nerwy.

*

Offline dunia100

• **
  • 109
  • Omnia i900/SAHH5
« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 13, 2008, 09:00:30 »
a ja mam wrazenie, ze z ladowania na ladowanie omnia trzyma dluzej :) gdzies kiedys przeczytalam, ze w niektorych bateriach tak jest, ze dopiero po kilku ladowaniach zaczynaja dzialac na calej mocy...
...::: TYLKO OMNIA i900 :::...

« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 13, 2008, 09:35:12 »
a ja mam wrazenie, ze z ladowania na ladowanie omnia trzyma dluzej :) ...

Racja. U mnie na początku było ładowanie dużo częściej niż teraz.
Aktualnie bateria mi trzyma na plusowskim sofcie SAHH7 3 dni przy normalnym użyciu.
Myślę, że spokojnie przy ograniczonym używaniu by pociągnęła prawie 4 dni.
Najbardziej zżera energię GPS w połączeniu z nawigacją - wtedy nawet po paru godzinach bateria może się rozładować.

*

Offline rafuss

• 32
  • Sprzęt: N95
« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 13, 2008, 22:29:31 »

Aktualnie bateria mi trzyma na plusowskim sofcie SAHH7 3 dni przy normalnym użyciu.
Najbardziej zżera energię GPS w połączeniu z nawigacją - wtedy nawet po paru godzinach bateria może się rozładować.

Koledzy normalnie czytając ten post odnośnie baterii żadnych jednoznacznych wniosków nie można wyciągnąć, jeden pisze że trzyma niecały dzień inny na tym samym Romie użytkuje sprzęt trzy dni, a to z Plusa inni też potrafia się bawić prawie 4 dni no ale i nie brakuje tych co z tym samym Romem w ciągu dnia już ładują sprzęt. Sprawa oczywista że GPS pochłania chyba najwięcej baterii no i filmy, ale używając tak naprawdę sprzętu w 90%jako telefonu, to w tedy na ile można liczyć ze strony omni?? Pytam bo naprawdę wiele osób czyta to forum a takie info naprawdę pomoże w podjęciu decyzji kupić/nie kupić :)

*

Offline archibaldi

• *
  • 68
    • Kalkulator kredytowy
  • Sprzęt: xperia
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 15, 2008, 13:06:58 »

Ja potwierdzam ze coraz lepiej trzyma. Pobilem moj absolutny rekord - 5 dni, uzywajac jej codziennie jako telefonu i z 30 min netu jednak bez sluchania muzyki, ogladania filmow czy korzystania z gps. Wczesniej wytzymywala po poltora dnia lub np. jak przez 2-3 godz ostro bawilem sie netem, youtube, muza to juz "wir w baku" i musowe ladowanie.
Rom: SAHJ3

*

Offline x-niva

• 48
« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 16, 2008, 12:55:35 »
Normalne uzytkowanie czyli kilka do kilkunastu tel na dzien troche netu zero gps i bateria wytrzymala 6 dni ale po zmianie ROM'u na SAHJ1. Standard z Plusa to porazka w nocy wiecej potrafilo ubyc z wylaczonym modulem tel niz za dnia.

*

Offline kucyk

• 27
  • Sprzęt: Samsung i900 Omnia, Samsung i8000 Omnia2
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:24:00 »
Normalne uzytkowanie czyli kilka do kilkunastu tel na dzien troche netu zero gps i bateria wytrzymala 6 dni ale po zmianie ROM'u na SAHJ1. Standard z Plusa to porazka w nocy wiecej potrafilo ubyc z wylaczonym modulem tel niz za dnia.
dokładnie jak kolega powiedział po zmianie na J1 z tym że mam wyłączony czujnik ruchu i automatyczne podświetlenie.
Z włączonynym czujnikiem i podświetleniem trzymała bateria 2 dni
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein ...

*

Offline grzesiek22rat

• 32
  • Sprzęt: GT-I8000 I8000NXXJI1
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 21, 2008, 14:31:28 »
powiem wam cos ciekawego. Mialem problem z bateria przez jakies 2 tygonie. telefon wytrzymywal max 9-10 godzin bez uzywania, przy tym strasznie sie grzal. MIalem rom SAHJ3. Postanowilem pojsc za glosami z forum zeby wgrac SAHJ1, no i ....nic, bez zmian. Juz mialem kupowac nowa baterie zeby sprawdzic czy to wina bat czy kom, a potem byl plan odeslania do serwisu.
I oto ku mojemu zdziwieniu, zainstalowalem program Advanced Configuration Tool v3.3 , poprzestawialem tam nawet nie wiem co, tak na logike pare pozycji pozmienialem i nagle bateria trzyma juz trzeci dzien i sie nie grzeje. Sam nie wiem gdzie mogla byc przyczyna ze wczesniej sie tak grzal i ciągnal baterie.
Dziwna tez sprawa ze po wgrywaniu nowego roma, lub hard resetach telefon nie przywracal ustawien fabryczych tylko niektore zapamietywal ktore byly ustawione wczesniej przeze mnie wiec moze dlatego pomimo zmian roma, caly czas zuzywalo baterie.

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 21, 2008, 15:36:08 »
zainstalowalem program Advanced Configuration Tool v3.3 , poprzestawialem tam nawet nie wiem co, tak na logike pare pozycji pozmienialem i nagle bateria trzyma juz trzeci dzien i sie nie grzeje. Sam nie wiem gdzie mogla byc przyczyna ze wczesniej sie tak grzal i ciągnal baterie

Możesz napisać co pozmieniałeś bo mam podobny problem z baterią   Szkoda że ten program nie jest PL (Advanced Configuration Tool v3.3)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 15:46:55 wysłana przez krissos »
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:07:24 »
no wlasnie tu jest problem bo zmienialem rzeczy ktore wydawaly mi sie logiczne i te ktore wogole logiczne nie byly, zmienialem bo nie mialem nic do stracenia, wiec za duzo nie moge powiedziec jaka funkcja poprawila dzialanie baterii. Podejrzewam ze drugim razem juz bym tego nie powtorzyl. Po to to napisalem zeby wypowiedzial sie jakis znawca jaka moze byc przyczyna takiego zachowania telefonu ze wyladowuje baterie.
No i niech ktos powie dlaczego po HR lub wgrywaniu ROMa sa zapamietane funkcje ktore wlaczalem przed jego zmiana? Czy HR i wgranie roma nie powinny wykasowac wszystkich rzeczy w telefonie?

« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:13:10 »
Sprawdźcie, czy nie jest włączony stale moduł GPS. Zauważyłem, że jak działa GPS i np. mam telefon w kaburze, to właśnie się tak mocno grzeje i oczywiście działa b. krótko.
Pozdrawiam
Jacek

*

Offline grzesiek22rat

• 32
« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 21, 2008, 21:58:21 »
no ale jak spradzic czy modul gps jest wlaczony na stale? gdzie jest taka funkcja i jak wylaczyc w razie co?

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 22, 2008, 15:02:24 »
Dziwny objaw zauwazylem:

Od piatku wieczorem przez cala sobote i niedziele nie ladowalem Omni. Lezala sobie, praktycznie nieuzywana. Do niedzieli wieczorem bylo 90%. A w nocy z niedzieli na poniedzialek spadlo do 60%.

Co sie zmienilo? Tylko jedno: w piatek wieczorem wylaczylem wszystkie budziki, a niedziele wieczorem wlaczylem budzik (Samsungowy) na poniedzialek. Czyzby proces obsugi budzika zzeral zasoby i baterie? Moze ktos to jeszcze sprawdzi?

Moj rom to Plusowy HH6.
Pozdrawiam,
                              Montrala