AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.

• 151 Odpowiedzi
  • 28097 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline iraas

• 44
  • Sprzęt: Asus P750 8GB micro SDHC
Odp: AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 20, 2008, 18:00:43 »
To ciekawa sprawa bo ja na początku zabaw z Omnia trzymałem ją pionowo i szukała dużo dlużej FIXa  niz jak jest w poziomie!? :wink:

Potwierdzam u mnie też działa bez zarzutów, czy to w pionie czy w poziomie (tylko po zmianie  orientacji AM się wiesza). Podgrzewana szyba w miom Mondku też jej nie szkodzi. Tak poza tym to jutro jadę w te rejony i sprawdzę, właśnie wgrałem betę AM 5.2.  :ok:
Napisane: Październik 20, 2008, 17:59:18
Support Samsunga powiedział mi, że antena GPS znajduje się w środkowej jej części od tyłu.
Troszkę więc zastanawia mnie ich oryg produkt:

http://www.allegro.pl/item460384061_oryg_uchwyt_samochodowy_i900_omnia_ladowarka_fv.html

Rzekomo można oddać Omnię do serwisu celem sprawdzenia GPS. Może da sie coś polepszyć?

Pozdro
Negatyw

Działa działa w tym zestawie. tylko że w Saturnie kosztuje o 20 zł mniej niż w necie. :grin:

*

Offline Reniu

• 39
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 21, 2008, 08:52:50 »
fakt faktem ze dopiero przetestuje omnie i am w trasie jutro ale juz z nia jezdzilem po miescie i bez problemowo mi pokazuje wszystko i nie gubi sygnalu. Co ciekawe, zdziwilem sie gdy lezala sobie obok hamulca recznego czyli w sumie nisko i wszystko jej zaslanialo oprocz widoku na szybe a nadal nie gubila sygnalu. Co do uchwytu to dopiero planuje kupno, a co do tego umiejscowienia gps to jak kupilem omnie to byly na niej folie z przodu i tylu. Z tylu byly napisy i znaczki i np GPS byl skierowany wraz ze strzalka w gore w strone przycisku power... wiec moze sam modul albo procek sie miesci w srodkowej czesci ale antena jest skierowana w gore? Posiadam SAHJ1 i AM 5.1.1. Co do problemow kolegi zakladajacego posta. Moze masz jakas lewa mape wgrana??

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 21, 2008, 09:11:27 »
A ja wczoraj przetestowałem na otwartej przestrzeni Omnię i Asusa P320. Wnioski: GPS w Omnii jest mniej czuły od tego z Asusa. P320 pokazywał stabilnie mniej więcej 8..10 satelitów, a Omnia przeskakiwała co chwilę z jednych na drugie, jakby gubiąc sygnał. Chociaż bez przerwy 4ry satelity były zielone w AM na Omnii. Dodatkowo poziomy sygnałów w Omnii były niższe od Asusa.

Testowaliśmy to kładąc urządzenia obok siebie i obserwując stan satelit przez jakieś 10 minut (czas spalenia papierosa :) ) Testy wykonane na AM 5.2.0.646 na obu urządzeniach.

« Odpowiedź #33 dnia: Październik 21, 2008, 11:13:43 »
Jak dla mnie GPS w Omni same plusy. Po wgraniu najnowszego oprogramowania bateria trzyma conajmniej 5 godz dzialania nonstop. Nie ma problemu ze zlapaniem fixa nawet w bardzo pochmurny dzien. Testowalem na Trasie Poznań- Kalisz i Kalisz-Szklarska Poreba i ani razu nie zgubil sygnalu!!! Raz tylko w gorach w lesie wylecial jakies 5 m od drogi ale pozniej szybko wrocil. Rewelacja!

« Odpowiedź #34 dnia: Październik 21, 2008, 11:32:57 »
Witam. Mnie ogólnie GPS z Automapa śmiga OK. Jest tylko jedno miejsce w okolicach Galerii Mokotów gdzie jak odpalam navi z włączoną funkcją extraGPS wywala mnie w polske tzn jestem gdzies w wielkopolsce i jade ponad 200 km/h....  Jak odpalam bez danych extra wsio jest OK. Moze nadajnik GSM Play (mam akurat te siec) podaje bledne dane...

*

Offline Reniu

• 39
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 21, 2008, 12:16:06 »
dzisiaj jechalem z centrum wrocławia w strone olawy za wroclaw no i w jednym miejscu i to jeszcze we wroclawiu za mostem zwierzynieckim pokazywal mi na mapie ze jade wzdluz drogi jakies 20 m obok... caly czas wszystko dobrze bylo oprocz mojej pozycji obok drogi.... no ale ogolnie jestem bardzo zadowolony... zastanawiam sie, poniewaz za transfer place oddzielnie i pytanie czy GPS mi zabiera duzo transferu internetowego i na co to idzie?? Wiem ze Omnia mi sie laczy z netem gdy wlaczam AM...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 21, 2008, 12:21:08 »
Faktycznie Omnia może mieć tak głupio umieszcozny odbiornik GPS. Po odwróceniu jej na plecy brał sygnał z 8 satelit, a jak odwróciłem ekranem do nieba to dwie satelity zrobiły się żółte, czyli sygnał był słabszy.

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 21, 2008, 12:38:32 »
drodzy Panowie, ROM! Miaem tak samo, na mniejszych drogach zdarzyło się,że pokazywał mi że po polu jadę, ale teraz jak mam rom SAHJ1 telefon leży przy skrzyni biegów i łapie sygnał idealnie! Poza tym znacznie lepiej działa reszta, przeinstalowujcie ROM, nie bójcie się!

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 21, 2008, 13:40:02 »
Cytat: macieo
ani razu nie zgubil sygnalu!!! Raz tylko w gorach w lesie wylecial jakies 5 m od drogi ale pozniej szybko wrocil. Rewelacja!
Cytat: Reniu
[...] w jednym miejscu i to jeszcze we wroclawiu za mostem zwierzynieckim pokazywal mi na mapie ze jade wzdluz drogi jakies 20 m obok...

Dokładnie takie sytuacje opisuję. Miałem je dwukrotnie, kończyły się rekalkulacją.

Cytat: nevada
jedno miejsce w okolicach Galerii Mokotów gdzie jak odpalam navi z włączoną funkcją extraGPS wywala mnie w polske tzn jestem gdzies w wielkopolsce i jade ponad 200 km/h....
"Pędziłem" raz na północ w stronę Finlandii z prędkością 450km/h.

Nadal stoję na stanowisku, że odbiornik jest miałki. Porównywalny z SSII mnie osobiście znanego z szeregu tanich nawigacji. W przeciwieństwie do tamtych, jeszcze dłużej łapie sygnał (zależnie od oprogramowania) i zdarza mu się go błędnie interpretować.

Być może... _Być_może_ częściowym lekarstwem może być ROM. Niemniej opinie o dobrej jakości GPS Omni przyjmuję jako oceny subiektywne, nie zawsze oparte na porównaniach podobnych jak te z Asusem.

Niemniej... to ogromna wygoda, gdy GPS jest zintegrowany z innymi urządzeniami, szczególnie gdy jest narzędziem pracy użytkowanym notorycznie.
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

Offline Reniu

• 39
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 21, 2008, 15:34:34 »
dokladnie kolego... szczerze powiem ze o wiele bardziej wole miec GPS juz w komorce i czasami jechac wzdluz drogi i znajdywac sygnal pare sekund dluzej niz musiec operowac kilkoma urzadzeniami naraz. Dzis uzywalem sluchawki bluetooth, telefonu i GPSu jednoczesnie i powiem ze jest to nie opisana wygoda gdy za jednym czy dwoma kliknieciami zrobie wszystko czego potrzebuje nie dekoncentrujac sie na jezdzie. Co do lapania sygnalu... gdy bylem pod pasazem grunwaldzkim dzisiaj omnia mi zlapala sygnal gdzies po okolo minucie.... gdy z powrotem zalaczylem AM za wroclawiem gdzie nie bylo wysokich budynkow ani drzew zlapala sygnal w 10 sek... wiec to bardziej zalezy od miejsca w ktorym sie znajdujemy.... nie moge nic powiedziec o roznicach w ROMie bo na poprzednim nie bawilem sie w testy GPSu... narazie jestem zadowolony ze wybralem Omnie a nie iPhonea i mam GPS, telefon, mp4 i szybki internet w jednym :)

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 21, 2008, 15:46:03 »
Cytat: Reniu
[...] w jednym miejscu i to jeszcze we wroclawiu za mostem zwierzynieckim pokazywal mi na mapie ze jade wzdluz drogi jakies 20 m obok...

Dokładnie takie sytuacje opisuję. Miałem je dwukrotnie, kończyły się rekalkulacją.

Nie jest to w zadnym wypadku wina odbiornika GPS. Wiekszosc programow po prostu przewiduje pozycje jako zgodną z wyznaczoną. Na garminie gdy trasa była wyznaczona równolegle to lubiał mi pokazywać, że jadę tą wyznaczoną mimo że było inaczej. Route66 z kolei odrazu zmieniał pozycje, a działo się to na tym samym odbiorniku GPS. Automapa działa podobnie jak Garmin, czyli po jakims czasie przestawia się na właściwą pozycje.

Być może... _Być_może_ częściowym lekarstwem może być ROM. Niemniej opinie o dobrej jakości GPS Omni przyjmuję jako oceny subiektywne, nie zawsze oparte na porównaniach podobnych jak te z Asusem.

Nieobiektywne? Używałem już odbiornikow opartych na Sirf2, Sirf3, Mstar, wbudowanego w N95 i N82 - w roznych konfiguracjach programowych i nadal twierdze, ze odbioenik w Omni jest bardzo dobry.

*

Offline Vilk

• 26
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 21, 2008, 15:56:29 »
ostatnio zrobilem troche kilometrow zapisujac trase z gps na i900 i na PENTAGRAM PathFinder Logger P 3106 i oba bardzo podobnie zapisaly slady zrobilem okolo 250 km wiekszosc w trasie okolo 50 po miescie i uwazam ze gps w i900 dziala ok zadnych problemow nie mialem takich jak opisujecie ze pokazywal mi moja pozycje gdzie inedziej niz faktycznie bylem

ja tam jestem zadowolony z gps'a w i900

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 21, 2008, 20:13:58 »
Nie jest to w zadnym wypadku wina odbiornika GPS. Wiekszosc programow po prostu przewiduje pozycje jako zgodną z wyznaczoną. Na garminie gdy trasa była wyznaczona równolegle to lubiał mi pokazywać, że jadę tą wyznaczoną mimo że było inaczej. Route66 z kolei odrazu zmieniał pozycje, a działo się to na tym samym odbiorniku GPS. Automapa działa podobnie jak Garmin, czyli po jakims czasie przestawia się na właściwą pozycje.
[...] nadal twierdze, ze odbioenik w Omni jest bardzo dobry.

Szanowny kolego... twórcy oprogramowania nawigacyjnego zdają sobie doskonale sprawę z niedostatków sprzętu. Każdy szanujący się program automatycznie lub daje możliwość ręcznego sterowania, kiedy ma skorygować naszą pozycję wyznaczoną przez GPS do trasy (to truizm). Jeżeli rozbieżność ta jest nie do zaakceptowania , przekracza ustalone/wyznaczone wartości zaczynają się schody, a taki jest problem z Omnią. Opisy "bardzo dobry" mogą budzić jedynie zażenowanie.

Masz prawo mieć swoje zdanie, podobnie jak ja. Co do jakości GPS Omni już się wypowiadałem i myślę, że szkoda bicia piany.

EOT

« Odpowiedź #43 dnia: Październik 21, 2008, 22:41:25 »
Wtrącę swoje 3gr. bo weekend przelatałem na dwa urządzenia, TT720 i Omę i muszę stwierdzić,
że iGO8 i AM działa bardzo poprawnie. Ani raz, przy naprawdę grubych chmurach nie było żadnego
zgubienia sygnału, prowadzenie po trasie na normalnym poziomie PDA, mam porównanie z Asusami
A636 i P750. Jedyne co prawie nie działa, to TT v7.45, ale to nie jest soft, który jest normalny
i dedykowany do PDA, tylko wyjęty z jakiegoś urządzenia, który dostosowano do tego właśnie.
Jeśli mamy być obiektywni, musimy porównywać oprogramowania legalne i przeznaczone do
instalacji na danych typach urządzeń, a nie zgrywane gotowce, instalowane wcześniej na innych
sprzętach czy SD. Wg mnie (nie cierpię AM), ta sprawuje się dobrze jako oprogramowanie, co do jej
zalet czy wad, nie ma co mówić, bo to nie wątek o tym.
Reasumując, wg mnie nie biorąc za kryterium główne pokrycia map, iGO8 sprawuje się znacznie lepiej,
po włączeniu fix jest w ok. 10s, w AM od 40s do 2min. W iGO siła sygnału pokazywana i opisywana jest
jako bdb, w AM słaba, to główne różnice.

Poza tym, mam swój gust, nikomu go nie narzucając i uważam, że iGO8, to soft, który mi bardzo leży,
ogromnie podoba mi się jego obsługa, wskazywanie drogi, możliwości ustawienia rzutu na drogę, płynność
jazdy na ekranie, to coś co mnie powala, żadnego skoku, płynnie dokładnie w tempie jakim jadę, co do metra.
witam,moze to nie jest temat tego watku ale juz nie wiedzialem gdzie napisac,otorz jestem nowy i probuje zainstalowac na omni automape i mam juz dosc,siedze juz ze 6 godzin.podpiolem tel.do kompa jako dysk zewnetrzny(nie mam karty sd)i nie wiem czy to mam instalowac na tym dysku(u mnie np.j)czy przez ACTV SYNCH prosze o pomoc....Automape mam na karcie SD od kolegi

*

Offline szycha7000

• **
  • 155
  • Sprzęt: Omnia, desire z, galaxy s 2, xperia t
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 21, 2008, 22:46:20 »
Jak masz na SD to wsadź ją do Omni i powinno śmigać. A jeśli chcesz ją skopiować i oddać koledze, to jest to nielegalne.

*

Offline seboow

• 18
  • Sprzęt: OMNIA 16GB, G-900, K800i
« Odpowiedź #45 dnia: Październik 21, 2008, 22:52:15 »
Tez tak macie ze kursor myszy miga caly czas na automapie? Troche to wkurzajace. Prawdopodobnie gdy kursor nie jest w trybie myszy ten problem nie wystepuje.

*

Offline koox

• 36
  • Sprzęt: SGH i900 sahaj3
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 21, 2008, 23:03:53 »
Dokładnie. Gdy kursor nie jest w trybie myszy to nie ma problemu. inaczej mryga i na razie nic nie można z tym zrobić ( oprócz wyłączenia myszy)

gdyby jednak ktoś odkrył przed zrobieniem łatki na automape jak to zniwelować był bym wdzięczny.
nie czytaj

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 22, 2008, 01:50:05 »
dzisiaj miałem trasę gliwice - lublin i z powrotem (pół godziny temu wróciłem :D)

0 problemów... fix złapany wszystko... oczywiście mam wyrobiony nawyk, żeby ściągać sobie xtra dane ;)

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 22, 2008, 19:53:54 »
Tez tak macie ze kursor myszy miga caly czas na automapie? Troche to wkurzajace. Prawdopodobnie gdy kursor nie jest w trybie myszy ten problem nie wystepuje.
Miga?... Raczej pomiguje.
Zastanawiam się dlaczego masz z tym problem. Nie zastanawiałeś się nad ukryciem go w dolnym prawym rogu? Banalne i skuteczne. O tym, że on tam jest przypomniałeś mi swoim postem.

*

Offline Vilk

• 26
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #49 dnia: Październik 22, 2008, 21:28:13 »
Niestety stare slady skasowalem jako ze robilem sobi tak tylko dla siebie do testow ale dzisiaj zapisalem specjalnie do pokazania slady gps na 3 odcinkach niestety nie sa to dlugie odcinki ale mozna zobaczyc jaka jesr roznica pomiedzy gps'em w Samsung i900 Omnia a Pentagram Pathfinder P3106

Ponizej daje linki do 3 tras pod kazda trasa sa linki do plikow KLM wiec mozna je sobie zobaczyc w google earth tak wiec sami zobaczcie mi tam i900 pasuje jako gps w 100%

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=67227
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=67232
http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=67233

jak chcecie zobaczyc roznice na tej stronie to trzeba sporego zooma se zrobic

« Odpowiedź #50 dnia: Październik 23, 2008, 10:48:34 »
Powiedziano mi w supporcie Samsunga, że można ZA FREE oddać Omnię do autoryzowanego serwisu i sprawdzą GPS.
Z natury wgrywają zawsze też nowy soft, który (być może) coś i w tym zakresie poprawi czy zwiększy srabilność.

Co o tym myślicie?

*

Offline koox

• 36
  • Sprzęt: SGH i900 sahaj3
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 25, 2008, 01:06:14 »
ukrycie problemu go nie rozwiązuje :) cały czas będzie siedzieć w mojej głowie że cos tam mruga :)
nie czytaj

« Odpowiedź #52 dnia: Październik 26, 2008, 21:56:28 »
czy jest taka opcja aby w jaki sposob przeksztalcic AutoMape CE na Windows Mobile?? pytam bo nie jestem konikiem informatycznym ,jak ktos cos wie to niech to prosze o informacje
 Piractwo (OleYek)

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 26, 2008, 22:05:50 »
Nie ma. Wersja na Windows CE to wersja na Windows CE, a wersja na WM 6.1 to wersja na WM 6.1. Jesli masz instalke Automapy to sama instaluje w zaleznosci od urzadzenia odpowiednia wersje.

« Odpowiedź #54 dnia: Październik 26, 2008, 22:08:23 »
Nie ma. Wersja na Windows CE to wersja na Windows CE, a wersja na WM 6.1 to wersja na WM 6.1. Jesli masz instalke Automapy to sama instaluje w zaleznosci od urzadzenia odpowiednia wersje.

a dziekuje bardzo za odpowiedz, przynajmniej sie czegos nowego nauczylem i dowiedzialem THX

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 26, 2008, 22:09:42 »
nie do konca. niektore programy z ce dzialaja na WM i na oddwrot bo WM to przeciez w sumie tez CE. starczy sprawdzic czy bedzie ci dzialalo i masz odpowiedz, choc w przypadku AM to watpie.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 27, 2008, 10:03:57 »
A ja proponuję:

http://automapa.pl/?PEI=10994&lng=PL

Wiem na pewno, że masz pirata bo przyznałeś się w innym wątku  :mad:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 03, 2008, 02:15:32 »
Witam.
Czy może mi ktoś napisać jak ustawić porty COM na urządzeniu i w AM, żeby wszystko działało jak należy? Mam komunikat, że nie ma połączenia z GPS.

Pozdrawiam.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 03, 2008, 06:41:59 »
Informacja o portach jest w kilku/nastu watkach (do znudzenia)

« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 03, 2008, 14:31:05 »
Prób około dziesięć, w tym usuwanie plików gps.info i gps.cośtamjeszcze z folderu AM, reinstalacja, HR, zmiana romu na J1, mapowanie portów, zmiany prędkości transferu GPS, próby w trybie landscape i portrait, i nic. Nic poza "szukam sygnału GPS"...

Jeśli ktoś ma pomysł jak zaradzić, będę wdzięczny - chyba, że darować sobie automapę i wgrać coś innego? Jednak z tego co czytałem wynika, że AM najlepiej sobie radzi z WQVGA.