AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.

• 151 Odpowiedzi
  • 28081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.
« dnia: Wrzesień 13, 2008, 17:59:00 »
Witam,
Od kilku dni posiadam Omnie, i musze przyzna, że fajna "zabawka". Mam jeden problem z Automapą 5.05. Jak ustawic glosnik byl wlaczony automatycznie zaraz po odebraniu rozmowy. W tej chwili jest to strasznie chore. Obieram rozmowe, naciskam srodkow przycisk wyboru menu, a dopiero przy trzecim kliknieciu moge ustawic rozmowce na glosnik. Podczas prowadzenia samochodu raczej to za dlugo. Ma ktos na to sposob?

*

Offline MariuszNM

• 29
  • Sprzęt: Newton ->  Psion Series3 -> Psion Series 5 -> Zaurus -> Simpad -> Mio P550 -> Mio A701 -> SGH I900 Omnia
Odp: AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2008, 18:17:04 »
Witam,
Od kilku dni posiadam Omnie, i musze przyzna, że fajna "zabawka". Mam jeden problem z Automapą 5.05. Jak ustawic glosnik byl wlaczony automatycznie zaraz po odebraniu rozmowy. W tej chwili jest to strasznie chore. Obieram rozmowe, naciskam srodkow przycisk wyboru menu, a dopiero przy trzecim kliknieciu moge ustawic rozmowce na glosnik. Podczas prowadzenia samochodu raczej to za dlugo. Ma ktos na to sposob?

A nie prościej w trakcie rozmowy nacisnąć dłużej przycisk odbierania połączenia?

*

Offline marcinnk

• **
  • 212
  • Sprzęt: nokia 330, mio 201A, AM 4.5.2, TT 6.0
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2008, 19:55:52 »
Witam,

A nie prościej w trakcie rozmowy nacisnąć dłużej przycisk odbierania połączenia?
[/quote

Pewnie ze prosciej, tylko o tym nie wiedzialem. Dzieki za pomoc.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2008, 02:39:14 »
Witam nie moge sobie poradzic z instalacja Automapy na I900 probowalem kilkawersji lacznie z 5.1.1 i albo wyskakuje mi ze aplikacja nie jest prawidlowa aplikacja windows mobile albo jak prubuje uruchomic Automape to wyskakuje ze nie mozna odnalezc w systemie skorki 400x240. Prosilbym o jaka instrukcje krok po kroku jak to zainstalowac i jaka wersje. Z gory wielkie dzieki.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2008, 10:32:34 »
 Piractwo (kitor)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2008, 10:39:00 wysłana przez Kajetan Krykwiński »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2008, 10:35:56 »
szeryff jak kupisz AutoMapę to pomoże Ci support a maxolo usuń linka (poczytaj regulamin)  :mad:
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:04:31 »
Witam.

Poczytałem już sporo nt omni i szczerze mówiąc przemawia do mnie  :E

Pytanie do osób które już mają:

Chciałbym jeszcze wiedzieć co się stanie gdy podczas nawigacji (AutoMapa5) ktoś do mnie zadzwoni? - automapa zamyka się, minimalizuje czy też pozostaje bez zmian a połączenie odbywa się w tle (słuchawka bt). Zasadniczo chciałbym wiedzieć czy da się rozmawiać przez omnie podczas jazdy z AutoMapą?

z góry dzięki za odp :)

*

Offline budyn78

• *
  • 90
  • Sprzęt: OMNIA
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:09:43 »
Ja odbieram bluetoothem na AM 5 i chodzi dalej w tle ale tylko obraz :ohreally:

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 18, 2008, 21:18:35 »
dzięki za odp,

czyli jest ok-obraz wystarczy (nawet lepiej ze hołek się nie wcina podczas rozmowy :)

*

Offline budyn78

• *
  • 90
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2008, 13:15:10 »
Nie gadam z Hołkiem ... wolę Mariole :wink: Powiem Ci, że tak działa chyba tylko na bluetooth bo na głośnomówiącym Automapa nie funguje :(
Napisane: Wrzesień 18, 2008, 21:23:40
No i jest parę niedociągnięć :( Moja Omnia wiekszość czasu jest w uchwycie a co za tym idzie przebywa w poziomie i tu czujnik ruchu działa bez zarzutu ale w momencie wykonywania bądź odbierania rozmowy Automapa wraca do "pionu" a to trochę denerwuje :mad: Druga kwestia to w momencie gdy mamy telefon w poziomie i odpalimy dopiero Automapę to za cholerę nie obruci się sama w poziom :mad: Pomaga wyjęcie telefonu z uchwytu i "doprowadzenie" chwilowe do pionu :ok: Potem już czujnik ruchu działa bez zarzutu;) Przy okazji zabaw z Automapą, odkryłem dla osób preferujących jednak poziome ustawienie ekranu w nawigacji, że panel "Pilot" można przenieść na lewą stronę zamiast na górę;) Omnia jest dosyć wąska i pasek u góry zdecydowanie zmniejsza nam ekran a z lewej wygląda o niebo lepie ;) Dla zainteresowanych:
Menu -> Ustawienia -> Inne -> ..druga zakładka..-> Wygląd interfejsu (tzw. "skórka") i wybieramy Automapa Panorama :)

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 15, 2008, 22:53:49 »
Witam
Wracałem w Kudowy do Lubina. Czasem Automapa totalnie głupiała. W drodze na Strzeliniec, posród lasów - mogę zrozumieć chwilowe zamotanie. Ale nie bardzo kojarzę zagubienie na prostej - tuż za Legnicą w drodze do Lubina.
Poniżej screeny:

http://img530.imageshack.us/img530/1966/img1115rl6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/9937/img1115zf6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/127/img1133sk8.jpg
http://img530.imageshack.us/my.php?image=img1137im6.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/8826/img1145ff6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/8287/img1164pe7.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/4940/img1165zu3.jpg
http://img530.imageshack.us/img530/235/img1166rv7.jpg

Też miewacie takie sytuacje?

Pozdro
Negatyw

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 16, 2008, 00:15:04 »
Miałem okazję trochę pojeździć po mieście... Generalnie rzecz biorąc Omnia ma chyba jakiś słaby odbiornik GPS. Na podwórku, między 4piętrowymi blokami +kilka drzew fixa nie uświadczę. Tu zewnętrzny Navibe łapie w kilkanaście sekund.

//Edit: Może spróbować trochę bardziej "do przodu" z tym uchwytem, żeby więcej nieba widziała? :P
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 00:16:49 wysłana przez LuzZz »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline tion

• 40
  • Sprzęt: iPhone 3gs
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 16, 2008, 07:57:30 »
Witam
Wracałem w Kudowy do Lubina. Czasem Automapa totalnie głupiała. W drodze na Strzeliniec, posród lasów - mogę zrozumieć chwilowe zamotanie. Ale nie bardzo kojarzę zagubienie na prostej - tuż za Legnicą w drodze do Lubina.
Poniżej screeny:

http://img530.imageshack.us/img530/1966/img1115rl6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/9937/img1115zf6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/127/img1133sk8.jpg
http://img530.imageshack.us/my.php?image=img1137im6.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/8826/img1145ff6.jpg
http://img399.imageshack.us/img399/8287/img1164pe7.jpg
http://img440.imageshack.us/img440/4940/img1165zu3.jpg
http://img530.imageshack.us/img530/235/img1166rv7.jpg

Też miewacie takie sytuacje?

to jest to czego sie obawiałem, brak gniazda na zewnętrzną antenę i słaby odbiornik gps ;/
was : nokia 5110->nokia 7110->nokia 6310->nokia 6310i->nokia 6510->HTC Blue Angel->HTC Artemis->Samsung i900 (omnia)->HTC Raphael->iPhone 3gs

soon : htc hd2 or iphone 4 ?

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 16, 2008, 08:15:00 »
No ja nie wiem czemu Wam tak działa... Czesto pokonuje droge Jelenia <> Glogow i nie zdazylo mi sie jeszcze by sie Omnia pogubila, w Lubinie jestem czesto i rowniez w tych rejonach nie zauwazylem jakis problem z odbieraniem sygnalu

*

Offline Ty-grysek

• 21
  • Sprzęt: i900
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 16, 2008, 08:37:31 »
Obejrzałem zdjęcia... Czy ta wielka łapa trzymająca Omnię od góry nie zasłania przypadkiem wewnętrznej anteny GPS?  :P
A swoją drogą ja również mam wrażenie że mój stary bluetooth GPS Pretec działa znacznie lepiej od tego Omniowego.

*

Offline subek

• 28
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 16, 2008, 09:04:40 »
Troch to dziwne bo ja testowalem automape z Omnia w reku i nie bylo zadnych problemow z gubieniem sygnalu, co ciekawe sygnal potrafi mi chwycic nawet w domu, nie koniecznie pod oknem.

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 19, 2008, 10:38:05 »
Witam.
Ja również testowałem automapę 5.0.5 na trasie Legnia-Lubin, ponieważ jestem z Lubina i przyznam, że nie było z nią żadnych problemów- ani razu nie zgubiła sygnału. Poza tym korzystałem z niej na trasie Lubin- Swieradów i również nie było problemów. W moim wozie, w stosunku do Twojego,  Omnia znajduje się nieco bliżej przedniej szyby i jest obrócona 0 90st.- korzystam z ekranu w poziomie.
Pozdrawiam, Piotrek.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 19, 2008, 10:52:51 »
Zupelnie nie zgodze się z opiniami o slabym odbironiku GPS. Widzi mi 10 satelit, a sygnal lapie z siedmiu i to przy pochmurnym niebie. Garmin pokazuje wszystkie kreski, a sygnalu nigdy mi nie zgubil. Dziala podobnie do zewnetrznego odbiornika na Chipie Mstara, ktory z kolei jest lepszy niz odbironik SirfStar(tego mialem wczesniej). Wedlug mnie odbiornik Omni jest swietny - ma tylko czasem humory przy lapaniu fixa - raz lapie w minute, a innym razem w kilka minut.

Co do Automałpy to przereklamowany produkt. Nie odstajacy, ani nie wyprzedzający wiekszosci innych programow. Zamiast koncentrowac sie na dodawaniu glupot typu slupki przy drogach mogilby poprawic nawigacje glosowa, zeby nie gadala glupot i nie kierowala na manowce. Do Route66 jeszcze daleka droga.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 19, 2008, 12:08:40 »
Zupelnie nie zgodze się z opiniami o slabym odbironiku GPS. Widzi mi 10 satelit, a sygnal lapie z siedmiu i to przy pochmurnym niebie. Garmin pokazuje wszystkie kreski, a sygnalu nigdy mi nie zgubil. Dziala podobnie do zewnetrznego odbiornika na Chipie Mstara, ktory z kolei jest lepszy niz odbironik SirfStar(tego mialem wczesniej). Wedlug mnie odbiornik Omni jest swietny - ma tylko czasem humory przy lapaniu fixa - raz lapie w minute, a innym razem w kilka minut.
Wg moich subiektywnych obserwacji, sprawność odbiornika Omni jest na poziomie równym lub niższym SirfStarII znanego z tanich nawigacji (np. Akira MM-XXX). Potwierdzam spostrzeżenia kolegi Negatywa o gubieniu sygnału w prostych wydawałoby się sytuacjach. Zdarzyło mi się dwukrotnie, że GPS gubił na moment sygnał i radośnie "odjeżdżał" od drogi, co kończyło się rekalkulacją. Określanie go mianem "świetnego" jest delikatnie mówiąc nieodpowiedzialnym nadużyciem.
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2008, 13:29:32 »
Określanie go mianem "świetnego" jest delikatnie mówiąc nieodpowiedzialnym nadużyciem.

Jedyne co mi do glowy przychodzi to niedopracowany ROM. Jezdze z Omnia juz sporo czasu i jeszcze nie zdarzylo mi sie aby zgubila sygnal z satelit.

*

Offline inz.mamon

• 38
    • bialowieza.org
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 19, 2008, 15:22:02 »
Jedyne co mi do glowy przychodzi to niedopracowany ROM. Jezdze z Omnia juz sporo czasu i jeszcze nie zdarzylo mi sie aby zgubila sygnal z satelit.

Wydaje mi się, że to jednak miałkość odbiornika. Problemy Negatywa i moje mogły być spowodowane potężnymi uchwytami, których używamy. Włożenie telefonu odwrotnie i pozostawienie niezasłoniętej dolnej części znacząco poprawia sytuację. Pracujemy wtedy w poziomie. Odbiornik jest chyba w dolnej części PDA?
Zgubienie sygnału zdarzało się sporadycznie.
Być może sprawa ROMu też ma swój udział. Póki co ciężko wyrokować, tym bardziej, że niewielu nas wnosi tu jakieś konkretne uwagi. Problem jest młody jak samo urządzenie. Generalnie jestem optymistą, starej nawigacji już się pozbyłem. :)
inżynier Mamoń, bardzo mi przykro...

*

Offline ryba850

• 29
  • Asus 696, Samsung Omnia, NavRoad; Automapa, I-GO
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 19, 2008, 22:40:43 »
Myślę, że odbiornik GPS jest w porządku. Ja mam uchwyt na środkowej kratce nawiewu i sygnał czyta znakomicie, nie gubi go nawet między wysokimi budynkami. I jeszcze jedno, używam go w Fordzie z ogrzewaną przednią szybą co dodatkowo ekranuje sygnał, a Omnia mimo  to się sprawdza. Położenie w uchwycie poziome, tak jest wygodniej, bo kabelek od ładowarki swobodnie opada w doł w kierunku gniazda zapalniczki. Co do Automapy, uważam, że to w tej chwili najlepszy program nawigacyjny w części dotyczącej Polski.

*

Offline budyn78

• *
  • 90
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 20, 2008, 07:51:24 »
To ciekawa sprawa bo ja na początku zabaw z Omnia trzymałem ją pionowo i szukała dużo dlużej FIXa  niz jak jest w poziomie!? :wink:

« Odpowiedź #23 dnia: Październik 20, 2008, 08:57:39 »
Witam ponownie. Weekend spędziłem z GPS  :] Piątek droga Głogów>>Legnica>>Jelenia wieczorem potwornie lało cała drogę, GPS ani razu nie zgubił się, Sobota słoneczna pogoda droga Jelenia>Jakuszyce GPS świetnie działał następnie na pieszo z omnia w ręku po lasach kierunek na Orlą i dalej do Chaty Górzystów z 5min szukał sygnału ale jak znalazł nie zgubił ani razu, po przestawieniu na ustawienia PIESZO nieźle pokazywał drogę. Niedziela wyprawa do Spindlerowego Młyna również brak zaniku sygnału i powrót późnym wieczorem do Głogowa również bez strat sygnału. Dodam, że testowałem omnie zarówno pionowo jak i poziomo i było to bez różnicy dla odbioru :D do samochodu szukałem jak najmniejszego uchwytu by uchwyt nie był 3x większy od omni, AM 5.1.1 a w tel ROM SAHJ1. Działa nieźle  :ok:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 20, 2008, 10:19:30 »
Witam ponownie. Weekend spędziłem z GPS  :] Piątek droga Głogów>>Legnica>>Jelenia wieczorem potwornie lało cała drogę, GPS ani razu nie zgubił się, Sobota słoneczna pogoda droga Jelenia>Jakuszyce GPS świetnie działał następnie na pieszo z omnia w ręku po lasach kierunek na Orlą i dalej do Chaty Górzystów z 5min szukał sygnału ale jak znalazł nie zgubił ani razu, po przestawieniu na ustawienia PIESZO nieźle pokazywał drogę. Niedziela wyprawa do Spindlerowego Młyna również brak zaniku sygnału i powrót późnym wieczorem do Głogowa również bez strat sygnału. Dodam, że testowałem omnie zarówno pionowo jak i poziomo i było to bez różnicy dla odbioru :D do samochodu szukałem jak najmniejszego uchwytu by uchwyt nie był 3x większy od omni, AM 5.1.1 a w tel ROM SAHJ1. Działa nieźle  :ok:

Pozdrawiam

Jeżeli można spytać to jakiego programu używałeś do pieszych wycieczek ???

Dzięki za odpowiedź

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 20, 2008, 12:03:49 »
Support Samsunga powiedział mi, że antena GPS znajduje się w środkowej jej części od tyłu.
Troszkę więc zastanawia mnie ich oryg produkt:

http://www.allegro.pl/item460384061_oryg_uchwyt_samochodowy_i900_omnia_ladowarka_fv.html

Rzekomo można oddać Omnię do serwisu celem sprawdzenia GPS. Może da sie coś polepszyć?

Pozdro
Negatyw

« Odpowiedź #26 dnia: Październik 20, 2008, 12:04:38 »
z automapy 5.1.1 wystarczy zmienić w ustawieniach TYP TRASY na PIESZA i poprowadzi Cię po drogach gruntowych. Nie wiem jakie to ma obłożenie w % na cały kraj ale mi ładnie pokazywało drogi, potoki oraz schroniska jakie mijaliśmy po drodze.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 20, 2008, 14:58:19 »
Wtrącę swoje 3gr. bo weekend przelatałem na dwa urządzenia, TT720 i Omę i muszę stwierdzić,
że iGO8 i AM działa bardzo poprawnie. Ani raz, przy naprawdę grubych chmurach nie było żadnego
zgubienia sygnału, prowadzenie po trasie na normalnym poziomie PDA, mam porównanie z Asusami
A636 i P750. Jedyne co prawie nie działa, to TT v7.45, ale to nie jest soft, który jest normalny
i dedykowany do PDA, tylko wyjęty z jakiegoś urządzenia, który dostosowano do tego właśnie.
Jeśli mamy być obiektywni, musimy porównywać oprogramowania legalne i przeznaczone do
instalacji na danych typach urządzeń, a nie zgrywane gotowce, instalowane wcześniej na innych
sprzętach czy SD. Wg mnie (nie cierpię AM), ta sprawuje się dobrze jako oprogramowanie, co do jej
zalet czy wad, nie ma co mówić, bo to nie wątek o tym.
Reasumując, wg mnie nie biorąc za kryterium główne pokrycia map, iGO8 sprawuje się znacznie lepiej,
po włączeniu fix jest w ok. 10s, w AM od 40s do 2min. W iGO siła sygnału pokazywana i opisywana jest
jako bdb, w AM słaba, to główne różnice.

Poza tym, mam swój gust, nikomu go nie narzucając i uważam, że iGO8, to soft, który mi bardzo leży,
ogromnie podoba mi się jego obsługa, wskazywanie drogi, możliwości ustawienia rzutu na drogę, płynność
jazdy na ekranie, to coś co mnie powala, żadnego skoku, płynnie dokładnie w tempie jakim jadę, co do metra.
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50

« Odpowiedź #28 dnia: Październik 20, 2008, 15:27:22 »
Czy w iGO na Omni obraz pokrywa Ci cały ekran, bo mnie nie.

*

Offline Shrek.pl

• **
  • 196
    • SHREK.pl
  • Sprzęt: TT720, iPhone
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 20, 2008, 17:01:53 »
Hmm, pokrywa cały, pięknie działa, naprawdę kiedyś miałem okazję jechać z kumplem,
który miał już nie pamiętam jakie urządzenie, ale właśnie nowy iGO8 i mnie rozwalił.
Gemba mi się uhahała jak odpaliłem to na Omni i już nic więcej nie potrzebuję do zabawy :)
TT Go720 + WE & CE 8.50 <<>> iPhone 3Gs 16GB + TT 1.4.1 W&CE8.50