AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.

• 151 Odpowiedzi
  • 27944 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline komendant

• 39
  • good night & good luck ...
  • Sprzęt: Pocket LOOX N520; Samsung i900 OMNIA; HTC HD2
Odp: AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.
« Odpowiedź #120 dnia: Marzec 31, 2009, 23:07:12 »
Zaktualizuj XTRa przez WI-Fi lub AS potem wylacz aktualizacje XTRa i bedziesz mial spokoj na kilka dni.
Jesli laczysz sie czasami rowniez przez Wi-Fi, mozesz ustawic aby XTRa aktualizowal sie wlasnie za pomoca tego lacza a nie GPRS, ale chyba w twojej wersji ROMu nie ma takiej mozliwosci.

wiem ze to dziwne ale mi wlasnie chodzi o to zeby przy korzystaniu z jakiegokolwiek programu do GPS-u laczyl sie z GPRS'em celem szybszego zlapania fix'a; chyba o to chodzi w systemie A-GPS jaki jest zamontowany w Omni aby przy korzystaniu z GPS najpierw "namierzał" pozycje za pomoca sieci GSM (w tym celu nastąpić powinno połączenie via GPRS) a następnie złapanie fix'a przez GPS?? czy mylę pojęcia??

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #121 dnia: Kwiecień 01, 2009, 04:28:27 »
Troszkę się mylisz. Xtra pobiera położenie satelitów raz na tydzień, tak więc jeżeli odpalisz Xtra to następna samoczynna aktualizacja nastąpi za tydzień-możesz ją przyśpieszyć ręcznie- i znów masz tydzień spokoju. Najlepiej to wygląda na nowych romach ryrzego i barrfinda2 gdzie Xtra samo odmierza ci czas do następnej samoczynnej aktualizacji.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #122 dnia: Kwiecień 01, 2009, 06:50:22 »
Troszkę się mylisz. Xtra pobiera położenie satelitów raz na tydzień, tak więc jeżeli odpalisz Xtra to następna samoczynna aktualizacja nastąpi za tydzień-możesz ją przyśpieszyć ręcznie- i znów masz tydzień spokoju. Najlepiej to wygląda na nowych romach ryrzego i barrfinda2 gdzie Xtra samo odmierza ci czas do następnej samoczynnej aktualizacji.

Dokladnie.  :ok:
Nie ma sensu ciagle aktualizowac danych XTRA
Pozdro

*

Offline komendant

• 39
« Odpowiedź #123 dnia: Kwiecień 02, 2009, 00:30:54 »

Dokladnie.  :ok:
Nie ma sensu ciagle aktualizowac danych XTRA

Wielkie dzięki za rzeczową i konkretną odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości:)

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #124 dnia: Kwiecień 02, 2009, 21:46:22 »
Nie wiem, czy do końca jest tak, jak opisujecie... Ja mam ROM CXHL1, gdzie w ustawieniach XTRA mam dwie opcje z możliwościami wyboru wg zrzutu poniżej. Włączenie XTRA i WiFi pozwala mi pobrać dane z internetu. Problem pojawia się natomiast pomimo zaznaczonej opcji wyłączenia automatycznego pobierania - otóż AutoMapa w momencie jej włączenia zaczyna się automatycznie łączyć przez GPRS. Nie można tego zmienić w ustawieniach AM, a kilkukrotne włączanie opcji w celu sprawdzenia działania XTRA kończyło się zawsze tak samo, więc sobie odpuściłem.
Czy ktoś miał taki przypadek?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2009, 21:49:37 wysłana przez Sum »

*

Offline komendant

• 39
« Odpowiedź #125 dnia: Kwiecień 02, 2009, 23:08:01 »
Nie wiem, czy do końca jest tak, jak opisujecie... Ja mam ROM CXHL1, gdzie w ustawieniach XTRA mam dwie opcje z możliwościami wyboru wg zrzutu poniżej. Włączenie XTRA i WiFi pozwala mi pobrać dane z internetu. Problem pojawia się natomiast pomimo zaznaczonej opcji wyłączenia automatycznego pobierania - otóż AutoMapa w momencie jej włączenia zaczyna się automatycznie łączyć przez GPRS. Nie można tego zmienić w ustawieniach AM, a kilkukrotne włączanie opcji w celu sprawdzenia działania XTRA kończyło się zawsze tak samo, więc sobie odpuściłem.
Czy ktoś miał taki przypadek?

ja mam odwrotna sytuacje:) pomimo zaznaczenia opcji "włączenia automatycznego pobierania" automapa w momencie jej włączenia nie pobiera danych przez GPRS:)

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #126 dnia: Kwiecień 03, 2009, 19:16:52 »
Tylko ja nie mam zaznaczonego automatycznego pobierania, a jednak AM chce to czynić pomimo, iż XTRA pobrało już dane ręcznie...  :S

Spróbowałem właśnie jeszcze na przekór systemowi ustawić by pobierał dane (a może coś w rejestrze jest nie tak i odwrotnie zadziała  :wink: )...
Niestety, tym razem nawet nie włączyłem AM, a już OMNIA zaczęła łączyć po GPRS  :(
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2009, 19:25:04 wysłana przez Sum »

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #127 dnia: Kwiecień 03, 2009, 22:21:41 »
a nie masz zainstalowanego jakiegos programu do blokowania polaczenia z netem dla danych aplikacji?! no data czy cos takiego?

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #128 dnia: Kwiecień 04, 2009, 12:24:02 »
Mam omnię z plusa z października 2008 roku. Miałem problemy z auto mapą nie znajdowała satelitów i bardzo często łączyła się z GPRS. Wgrałem nowe oprogramowanie i raz pobrałem uaktualnienie XTRA i teraz już przez tydzień nie miałem problemów z satelitami. oprogramowanie CHH13

*

Offline format87

• **
  • 215
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S2
« Odpowiedź #129 dnia: Kwiecień 09, 2009, 19:04:27 »
A ja mam takie pytanie czy gdy pobiore Xtra dane to jak wylacze ta funkcje to czy polozenia satelit beda uzywane przez AM czy musze miec to caly czas wlaczone?

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #130 dnia: Kwiecień 09, 2009, 19:55:01 »
A ja mam takie pytanie czy gdy pobiore Xtra dane to jak wylacze ta funkcje to czy polozenia satelit beda uzywane przez AM czy musze miec to caly czas wlaczone?

Masz napisane kilka pieter wyzej,DANE XTRA sa aktualne TYDZIEN !
Pozdro

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #131 dnia: Kwiecień 10, 2009, 09:45:05 »
Ale ja nie pytałem ile sa aktualne bo wiem ze sa aktualne tydzien tylko czy musi byc caly czas wlaczona funkcja czy nie zeby program do nawigacji korzystal z tego czy wystarczy samo pobranie i wylaczenie tego a nie ile one sa wazne po pobraniu :) Pozdrawiam :)
 reklama w sygnaturce, poczytaj Regulamin (tomaszkap)

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #132 dnia: Kwiecień 10, 2009, 12:35:34 »
Logicznie myslac wylaczenie XTRA po aktualizacji, nie powinno miec wplywu na dzialanie nawigacji,dane sa przechowywane w pliku xtra.bin i z niego system odczytuje polozenie satelit.
Ja mam caly czas wlaczone i nie przeszkadza mi to.
Pozdro

*

Offline wp33

• 18
« Odpowiedź #133 dnia: Kwiecień 10, 2009, 13:50:37 »
Już 13 dni mam wyłączoną aktualizację i widzi satelity.

*

Offline format87

• **
  • 215
« Odpowiedź #134 dnia: Kwiecień 10, 2009, 16:32:14 »
Logicznie myslac wylaczenie XTRA po aktualizacji, nie powinno miec wplywu na dzialanie nawigacji,dane sa przechowywane w pliku xtra.bin i z niego system odczytuje polozenie satelit.
Ja mam caly czas wlaczone i nie przeszkadza mi to.

Dziekuje za odpowiedz :)

« Odpowiedź #135 dnia: Maj 09, 2009, 08:31:10 »
Hey, mam parę pytań:

1. Mam program Tomeraider (ten do czytania ebooków a nie gre) - na starym telefonie miałem w nim Wikipedie w formie pliku tr3 teraz jak ją wgrałem na kartę pamięci to mi wyświetla że to jest jakiś stary plik i że go nie przeczyta - myślę że to wina tych ogonków w nazwie "karta pamięci" - a może coś innego? jak to naprawić?

2. Starego Tytn2 dałem tacie ale wpierw wgrałem mu nowy rom z Touch Flo - skrót do Automapy zawsze był na pulpicie a przy TF nie da sie go tam umieścić - jak zrobić taki skrót do programów bo przez ustawienia się nie da...

3. Jak ktoś do mnie dzwoni to Omnia wpierw tak po cichu a potem dopiero głośno mimo że ustawiłem dzwonek na wibracje i dźwięk, zresztą na każdym ustawieniu dzwonka tak gra... - dzwonek mam w formacie mp3 - może tu leży problem?

Jeszcze z czymś miałem kłopot ale zapomniałem:P jak sobie przypomnę do nie omieszkam do was napisać;)

ps. może mi ktoś podać przykładowe gry które wykorzystują sensor ruchu jak np. Teeter? bo fajnie sie w to gra ale ma mało map;)

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #136 dnia: Maj 09, 2009, 10:09:54 »
ps. może mi ktoś podać przykładowe gry które wykorzystują sensor ruchu jak np. Teeter? bo fajnie sie w to gra ale ma mało map;)

1. Resco Bubbles 1.30
2. Need for Speed Undercover
3. Asphalt4 HD 1.12
4. Marble Worlds 2
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #137 dnia: Maj 09, 2009, 18:54:56 »
No a reszta?

jeszcze mam 1 problem - podczas dzwonienia i po jak włączam "telefon" to tam gdzie jest lista osób do których dzwoniłem i generalnie wszędzie nad tymi przyciskami do np. włączenia głośnika są jakieś chińskie krzaki - jak zrobić żeby to było normalnie?

Pozdro;)

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #138 dnia: Maj 09, 2009, 20:50:23 »
Jeśli chodzi o dzwonek to jest to wymysł samsunga i zawsze będzie zaczynał się cicho i narastał.
Jeśli chodzi o skróty na ekranie Today przy manili, to zmieniasz je w M2C zakładka softkey.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline leonsiem

• *
  • 82
  • Sprzęt: sensation
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:09:17 »
witam wszystkich jaka wersje automapy najlepiej zainstalowac na omni????

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:27:26 »
Aktualną, którą przed instalacją należy zakupić.

*

Offline leonsiem

• *
  • 82
  • Sprzęt: sensation
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 17, 2009, 00:56:40 »
witam
mam problem mam automape w omni i strasznie dlugo lapie sygnal gps czasem nie zlapie wogule, czy mozna jakos wzmocnic sygnal?

*

Offline elku87

• **
  • 171
  • LUMIA 800
  • Sprzęt: Nokia LUMIA 800
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 17, 2009, 07:29:05 »
naprawde na tym forum jest bardzo duzo watkow o Automapie i łapaniu fixa wystraczy uzyc opcji szukaj .....

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #143 dnia: Październik 07, 2009, 16:50:36 »
Długo się ładuje, nie zawsze, ale dość często wywala komunikat że za mało pamięci i się zamyka. Po kolejnym odpaleniu programu wchodzi bez problemu.

nie bardzo wiem czemu tak się dzieje, może ktoś mi naświetli w czym problem...

garść danych:

ROM: WM6,5 BARR 2 M2D full update 6 - podaję rom choć wydaje mi się że nie on tu niczego nie zmienia... na poprzednich romach też zdarzały się takie siupy.

dane o stanie pamięci na fotce

AM siedzi na karcie pamięci, baza miplo też.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2009, 19:42:27 wysłana przez jachraniak »

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 06, 2009, 23:28:23 »
Przeczytałem wszystko, co zostało tu napisane o AM, GPS itp.
Mam OMNIĘ od 10.09.2008 r. i po zainstalowaniu od razu AM wyłączyłem XTRA, GPRS, 3G i inne niepotrzebne mi aplikacje.
Nie muszę się z niczym łączyć, żeby coś tam uaktualniać.
AM działa bez zarzutu, jedynie raz w centrum Berlina pomiędzy wysokimi budynkami zgubiła na chwilę sygnał, reszta jest bez zarzutu ( poza kilkoma błędami samej AM ).
Prędkość transmisji pomiędzy portami zawsze miałem ustawioną na 115200 i pory COM 7 i 9, więc nie wiem po co te wszystkie rozważania, że trzeba coś uaktualniać raz na tydzień albo najlepsza prędkość to 9600 albo 57600.
Myślę, że sami szukacie sobie problemów, a najgorsze jest to, że ktoś, kto nie ma za dużego pojęcia o tym wszystkim pisze jak ekspert, a reszta musi to wypróbować, i potem wszystko się wali.

Ma być zaznaczone 115200, COM 7 i COM 9 i ptaszek, że winda ma zarządzać GPS. I TO WSZYSTKO. Resztę proszę wyłączyć.
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

*

Offline Lexon

• *
  • 79
  • Sprzęt: Eten X500; Samsung i900 Omnia
« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 07, 2009, 18:06:48 »
Też przeczytałem wszystko, co zostało tu napisane o AM, GPS itp.
Też mam OMNIĘ - ale od 10.12.2008 r. i po zainstalowaniu od razu AM włączyłem XTRA, GPRS, 3G oraz inne niepotrzebne innym aplikacje.
Teraz muszę się raz na tydzień łączyć, żeby coś tam uaktualniać.
AM działa bez zarzutu, nie gubi sygnału nawet pomiędzy wysokimi budynkami, reszta też jest bez zarzutu ( poza kilkoma błędami samej AM ).
Prędkość transmisji pomiędzy portami zawsze miałem ustawioną na 57600 i porty COM 7 i 9, więc nie wiem po co te wszystkie rozważania, że nie trzeba czegoś tam uaktualniać raz na tydzień albo najlepsza prędkość to 115200.
Zgadzam się, że sami szukamy sobie problemów, a najgorsze jest to, że ktoś, kto nie ma za dużego pojęcia o tym wszystkim pisze jak ekspert, a reszta musi to wypróbować, i potem wszystko się wali.

Mam być zaznaczone 57600, COM 7 i COM 9 i ptaszek, że winda ma zarządzać GPS. I RESZTĘ TEŻ włączoną.

I co z tego wynika?

« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 11, 2009, 19:08:43 »
Ja miałem WM 6,1 po wgraniu Romu z WM 6,5 wszystko chodziło ale strasznie się muliła Omnia. Trzeba było powrócić do poprzedniego Romu i dupa blada. Omnia jako tako chodziła tylko nie było mozliwości wykonać i odebrać połączenia.Padł moduł GSM. Aparat trawił do serwisu. Wymienili mi ,,dolną obudowę" co to jest zapytałem gdy odbierałem i pani pokazała mi co to dolna obudowa.
Od tej pory AutoMapa łapie mi satelity do 1min. Zdarzyło się że złapała 4 satelity w domu przy zamkniętych oknach gdzie obok leżała druga Omnia z tą samą automapą i na niej zero satelit.
Przez przypadek wgrywania ROMU polepszyłem sobie GPSa. Pozdrawiam.

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 12, 2009, 23:16:12 »
Kolego @pinaga, nie wiem czy dobrze ciebie zrozumialem ale chcesz powiedziec, ze wymiana dolnej pokrywy bateri polepszyla czulosc GPSu ???  :O
Litosci, ale bajki opowiadzasz, uwaliles radiomodul wiec ci go wymienili na nowy. On wlasnie odpowiada min. za GPS, do tego doszedl pewnie stabilniejszy ROM i tyle.
Na temat GPSu w Omni tu na forum napisano juz "encyklopedie", wystarczy poczytac i pomyslec co sie robi i nie instalowac wszystkich smieci znalezionych w internecie, a zadnych problemow nie bedzie.
Pozdro
Pozdro

« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 27, 2009, 23:09:47 »
Elo, mam omnie od listopada (swoją już) i mam następujący problem (występuje niezaleznie od ver. mapy- i żebyu niebyło obie sa na legalu 1 od navroada a drugą specjalnie do  do omi zakupiłem)). Chodzi o to że po właczeniu programu sprzet potrafi szukać sygnału gps nawet 40 minut..... no to czasem tyle ile jadę z domu gdziś(np. do klenta) i wtedy niestety podpieram się atlasem..:D. Mam navroada 460 (tam nigdy nie mam tego problemu nawet jak są gęste chmury)ale zakupiłem sobie ten telefon  bo jest poręczniejszy i upycham kilka w jednym :D.  Co zrobić by to moje nowe cacuszko skłonić do szybszej pracy - tj wyszukiwania tego sygnału.  Dodam że najczęsciej problem wynika wtedy gdy kilka dni nie używam gps-a w omni i właczę ją w innym miejscu od tego gdzie ostatni raz używałem navigacji w telefonie.(wtedy mam ponad 40 min rozruchu).  
Jeśli ktoś wie co z tym można zrobić to PLS niech mnie oświeci i pokieruje bo mnie kiedyś krew zaleje .....
z góry dziękuję :D
pzdr
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2009, 23:13:29 wysłana przez 4tepian »

*

Offline peters

• **
  • 148
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 27, 2009, 23:51:12 »
Przeczytaj dokładnie ten wątek - dane XTRA - aktualizacja satelit, ważna tydzień.