AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.

• 151 Odpowiedzi
  • 27981 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: AutoMapa 5.x.x - problemy, nie łapie fix'a, zamula itp.
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 14, 2008, 11:17:32 »
Zajrzyjcie tutaj: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=115398.0.
Dokładnie ten sam temat.

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #91 dnia: Grudzień 08, 2008, 09:47:10 »
Ja dzis miałem trasę Zwanenburg - Amsterdam Arena ( 25 km w jedna strone).Jechałem z automapą i Tom tom i obydwa urzadzenia piokazaly taka sama trasę.Fix w ciagu 5 sekund po odpaleniu na "zimno".
A jaka masz wersję kolego AM i ROM? Bo mnie irytuje tylko jeden drobiazg, że łapie fixa czasem bardzo długo :| jeśli chodzi o samo działanie późmniej, to zero zastrzeżeń :ok: Od początku CI łapał tak szybko? A może coś specjalnego zrobiłeś? Masz EXTRA włączone?

*

Offline enlever

• 21
  • w tym sezonie snowboard już zakonserwowany!
  • Sprzęt: ...>Nokia 6680>SPV E650>i900 Omnia>Blackstone>SGS2
« Odpowiedź #92 dnia: Grudzień 08, 2008, 23:51:36 »
Nie instalowałem żadnych dodatkowych softów do podmiany czy udostępniania portów w Omni i mam oryginalny soft brandowany przez Orange SAHH6. Automapa łapie sygnał dość szybko (kilkanaście, kilkadziesiąt sekund) ale to i tak strasznie długo w porównaniu z moim poprzednim zestawem (E650 i zewnętrzny moduł GPS na bluetooth SSIII, który prawie zawsze trzymałem w schowku). Nie lubię Automapy chociaż ma o klasę lepsze mapy niż mój ulubiony TomTom ale pokonałem na niej ostatnio trasę Grudziądz - Olsztyn i Olsztyn - Grudziądz, którą zawsze pokonuję na włączonym TT, żeby mi przypominał o radarach...

W zaplanowanej trasie nie może być mowy o cudach bo jest tylko jedna sensowna możliwość dojazdu do celu i w zasadzie znam ją już na pamięć. Nie zauważyłem ani razu zgubienia sygnału ani problemów z lokalizacją samochodu na trasie (widać to idealnie np przy sprawdzaniu odległości do radaru, różnica z realem wynosiła kilka metrów, czyli w zasadzie tyle ile wynosi błąd pozycjonowania GPS). Po drodze jest od wacka wysokich drzew, lasów, górek i dolinek. Problem pojawił się dopiero przy wyjeździe z podziemnego parkingu w drodze powrotnej. Po wyjeździe z niego za nic w świecie GPS nie chciał złapać sygnału ani w Automapie 5.1.1 (618) ani w Tomtomie (tt7.910.9185). Dopiero reset urządzenia załatwił sprawę ale nie jest to wina Automapy.

Jestem pewien, że gdybym zaczynał swoją przygodę z nawigacją od Automapy wolałbym ją od TT ale było odwrotnie i to TT znam dobrze a z Automapą muszę kombinować (oczywiście nie chodzi o zwykłą obsługę, bo ta jest prosta jak drut tylko o dodawanie głosów, zmiany skórek i konfigurację ekranu).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 08, 2008, 23:53:27 wysłana przez enlever »
______
PZDR
enlever

*

Offline ArchieX

• 37
  • Sprzęt: Omnia SAHJ1
« Odpowiedź #93 dnia: Grudzień 09, 2008, 12:56:33 »
Jeżdżę na Automapie głównie po Warszawie. Dopóki miałem włączone pobieranie danych po GPRS łapała fixa po kilkunastu sekundach i w trasie spisywała się poprawnie. Od czasu jak wyłączyłem pobieranie danych XTRA (po zobaczeniu rachunku od operatora) AM łapie fixa po 2-3 minutach, w trasie najpierw niby jest poprawnie, ale jak stoję w korku, to głupieje, zaczyna się ustawiać w środku okolicznych parków, budynków, przesuwa względem rzeczywistej pozycji np. na równoległą ulicę. Po ruszeniu nie zawsze wraca na prawidłowe miejsce. Generalnie - GPS przestał być użyteczny...

*

Offline kak

• 46
  • Sprzęt: SHG-I900 OMNIA 16GB - SAHJ1
« Odpowiedź #94 dnia: Grudzień 09, 2008, 22:05:42 »
A masz ją przyklejoną do szyby?Bo mi też czasem wariuje,ale jak mam ją nisko na półce, pod radiem koło biegów. Jak jest przyklejona do szyby, to w korku, czy w deszczu, zero problemów:) a btw., czy ktoś wie w którym miejscu jest dokładnie moduł GPS?

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #95 dnia: Grudzień 09, 2008, 23:04:30 »
AFAIR przed zdarciem fabrycznej folii z tyłu w dolnej części telefonu był napis GPS na tejże właśnie folii...
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline ravek71

• 21
  • Sprzęt: Samsung i900DXHK1/M2D04
« Odpowiedź #96 dnia: Grudzień 10, 2008, 01:36:49 »
Polecam zmiane ROMU, do tego nie uzywanie duzych lapek, Omnia powinna byc w miare blisko szyby no i co najwazniejsze wlaczona obsluga XTRA. Mieszkam we Wroclawiu i dorabiam sobie jako kierowca, Omnia nie gubi mi syganlu a tym bardziej nie "ucieka" z drogi. Pozdrawiam.

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #97 dnia: Grudzień 11, 2008, 11:30:56 »
Włączenie XTRA za dużo mnie kosztowało...
Omnia łączyła się codziennie o północy. Najpierw paczki po 100kb, po niecałym miesącu - po 1,5MB i więcej...

« Odpowiedź #98 dnia: Grudzień 11, 2008, 12:27:02 »
Automapa długo "łapie fixa", ale tylko w nowej lokalizacji. Tzn. jak po raz pierwszy uruchomiłem AM na omni to łapała około 20 min., a przy następnych uruchomieniach około 5 sek., ale w tej samej lokalizacji. Po wyłączeniu AM i przeniesieniu omni kilkanaście ulic dalej - ten sam scenariusz. W tej sytuacji bardzo przydaje się extra GPS: uruchomić automapę, zminimalizować, włączyć na chwilę extra GPS (30 sek), wyłączyć Extra GPS i z menedżera zadań przejść do AM.

*

Offline ravek71

• 21
  • Sprzęt: Samsung i900DXHK1/M2D04
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 11, 2008, 14:05:31 »
Omnia łączyła się codziennie o północy. Najpierw paczki po 100kb, po niecałym miesącu - po 1,5MB i więcej...
1,5Mb dziennie ?!?! to chyba cos nie tak... mi faktycznie wciaga 100kb mniej wiecej ale jak sie ma telelfon to trzeba w koncu z niego korzystac ;p zreszta 40mb za 4zl na net w miesiacu to nieduzo ;)

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 12, 2008, 11:14:05 »
W Plusie jest 50MB za 10zł, ale chodzi o zasadę - jakoś w innych urządzeniach, nawet miernej jakości, net i GPRS nie jest potrzebny do prawidłowego działania AM...

*

Offline Bio

• **
  • 142
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 12, 2008, 13:09:23 »
trzeba było nie dawać, żeby sam się aktualizował... ja mam włączone ale aktualizuje manualnie jak sobie wifika włączę

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #102 dnia: Grudzień 12, 2008, 15:31:38 »
trzeba było nie dawać, żeby sam się aktualizował... ja mam włączone ale aktualizuje manualnie jak sobie wifika włączę
Co jaki czas aktualizujesz?
Ew. - co jaki czas aktualizacja ma sens?

*

Offline waXus

• 21
« Odpowiedź #103 dnia: Grudzień 12, 2008, 16:53:56 »
hmm... ja z OMNIĄ mam inną przygodę.. jadę na prostej ok 70km/h a OMNIA pokazała, że poruszam się gdzieś w okolicach Danii na morzu Bałtyckim z V=1470km/h
a tak, to uwielbiam OMNIĘ. używam oryginalnego zestawu od Samsunga. Jest śmieszny ale funkcjonalny. Jest to taki prostokąt, który ma u góry i na dole chwytaki, nie po botach jak większość narzędzi tego typu. Sygnał łapie w góra minutkę i nigdy nie wyrwie mi złącza ładowarki, ponieważ za chwytakiem jest "oczko" które uniemozliwia przesunięcie się kabla... i wtyczka nie jest narpężona tak jak to się działo w poprzednim MIO 168.

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #104 dnia: Grudzień 12, 2008, 18:32:25 »
Miałem podobną przygodę w centrum wawy z tym, że ja znalazłem się po złapaniu fixa gdzieś na krymie 59873metrów nad poziomem morza :D Żadne restarty am/fołna, nie pomogły. Dopiero w domu na parapecie poprawnie ustaliła pozycję :D
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline BartiB

• 45
  • Sprzęt: Omnia
« Odpowiedź #105 dnia: Grudzień 13, 2008, 17:49:05 »

To brzmi jak jakieś uzależnienie  :P

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 06, 2009, 17:24:12 »
Powiem tak koledzy jak każdy z was posiadam omnie kupując ja dawaliśmy rożne ceny ale każdy powyżej 1300 zł wiec jest to telefon dos drogi i nadmieniam telefon a raczej smartfon z windowsem wiec nie oczekujmy od niego Bóg wie czego dzwoni odpiera sms robi zdjęcia w jakimś stopniu a jako GPS tez spełnia swoje zadanie w jakimś stopniu wiec nie ma co oczekiwać ze będzie dzwonił jak telefon satelitarny nie będzie robił zdjec jak aparat .
ale  do problemu wgraj sobie program  i miej go zawsze aktualnego i problem z galowy  i zainstaluj sobie oryginalna auto mapę

*

Offline ArchieX

• 37
« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 07, 2009, 09:48:37 »
Powiem tak koledzy jak każdy z was posiadam omnie kupując ja dawaliśmy rożne ceny ale każdy powyżej 1300 zł
Hmm... nie każdy. Przy podpisywaniu umowy w Plus, Orange czy Era można było ją dostać nawet za 1zł (w zależności od abonamentu i czasu umowy)...

ale  do problemu wgraj sobie program  i miej go zawsze aktualnego i problem z galowy  i zainstaluj sobie oryginalna auto mapę
A skąd podejrzenie, że mam pirata? Bo mam z AM jakiś problem? :)
Problem się rozwiązał po wgraniu i uruchomieniu NoData - wyciął wszystkie chęci połączeń z GPRS. Po jakimś czasie wykryłem także w ustawieniach GPS telefonu opcję aktualizacji automatycznej XTRA co 24h - więc to mogło być to. Obecnie działa NoData, aktualizuję XTRA ręcznie, jak jestem w zasięgu WiFi i jest OK.

Wrażenia z trasy na razie pozytywne. Czasem gubi drogę i pokazuje, że jestem np. w mieście na równoległej ulicy, ale to pewnie wina tego, że nie miałem uchwytu pod szybę i Omnia albo leżała na siedzeniu obok, albo przy dźwigni zmiany biegów. Kupiłem jednak uchwyt i zobaczymy jak AM + Omnia się będzie sprawować pod szybą.

*

Offline maxkorzen

• 20
« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:31:29 »
Witajcie,
ponieważ nie lubię by moje urządzenia samodzielnie coś robiły to by uniknąć nieoczekiwanych połączeń z Internetem przez GPRS wpisałem jako domyślne połączenie - połączenie z numerem 0,
takim sposobem Omnia jak chce się połączyć z siecią dostaje komunikat nie ma takiego numeru
wtedy wyskakuje mi info na ekranie że nie można nawiązać połączenia.
wszystkko byłoby OK, gdyby nie to, że jak odpalę AutoMapa 5.0.5 to co 2 minuty Omnia próbuje się połączyć z siecią i wyskakuje komunikat, który zasłania mi częściowo mapę a na dodatek ciągle muszę klikać w ekran by go wyłączyć.
prosze o pomoc jak zlikwidować ten objaw. czy można wogóle wyłączyć opcję autopołączenia z internetem?
pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:33:32 »
Aby uniknąć połączenia z netem to użyj programu typu: no data:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110506.0

AutoMapa się łączy z netem chyba tylko jak ustawisz Miploloc ? Wejdź w Menu ->> POI ->> i tam odznacz MiploLoc
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2009, 10:38:47 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline maxkorzen

• 20
« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:46:32 »
Chyba raczej to nie jest problem Mipliloc bo AM 3.9 nie ma tej opcji a również próbuje się połączyć z siecią,
dzięki za link

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 29, 2009, 10:54:18 »
Sprawdź czy nie masz włączonej funkcji XTRA,albo pobierania automatycznego.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline ccoopp

• **
  • 135
« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 31, 2009, 09:28:48 »
Przede wszystkim wyłącz w ustawieniach rozszerzonego systemu GPS funkcję XTRA. Wyłącz sobie też G3 ( chyba, że naprawdę musisz mieć ją włączoną )
LG G2
SAMSUNG GALAXY S III; SAMSUNG GALAXY S II; HTC HD II; SAMSUNG OMNIA II; SAMSUNG i900 OMNIA
LARK FREE BIRD 35.8; ACER n35

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 31, 2009, 12:00:05 »
Przede wszystkim wyłącz w ustawieniach rozszerzonego systemu GPS funkcję XTRA.
Niby dlaczego? Przecież może sobie ściągać dane Xtra przez AS, albo wifi. Tak jak napisał tomaszkap: Modaco Nodata i już.

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 31, 2009, 12:29:37 »
Przede wszystkim wyłącz w ustawieniach rozszerzonego systemu GPS funkcję XTRA.
Niby dlaczego? Przecież może sobie ściągać dane Xtra przez AS, albo wifi. Tak jak napisał tomaszkap: Modaco Nodata i już.
Panowie wystarczy odznaczyc opcje automatycznego pobierania danych kiedy stare stana sie nieaktualne.. po co od razu NoData
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline maxkorzen

• 20
« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 31, 2009, 15:18:16 »
trzeba wyłączyć wogóle XTRA, jak jest włączone XTRA nwet gdy automatyczne pobieranie jest wyłączone to nadal próbuje się łączyć.
na razie XTRA wyłączyłem i jest OK, zobaczę jak w trasie.
dzięki wszystkim za pomoc, pozdr
maxkorzen

*

Offline komendant

• 39
  • good night & good luck ...
  • Sprzęt: Pocket LOOX N520; Samsung i900 OMNIA; HTC HD2
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 30, 2009, 23:23:17 »
Witam,

mam pewne wątpliwości a jednocześnie pytanie:) czy podczas uruchamiania AutoMapy 5.3 (ale także przy włączaniu aparatu fotograficznego przy zaznaczonej opcji GPS:Włącz) jeśli jest zaznaczona opcja 'Włącz funkcję XTRA' telefon powinien połączyć się z netem via GPRS celem szybszego złapania Fix'a?? moje zdziwienie jest tym większe, że podczas uruchamiania aplikacji VisualGPSce takie połączenie jest nawiązywane automatycznie. Proszę o opinie i ewentualne rady jak naprawić błąd nie łączenia się z GPRS przy korzystaniu z AutoMapy.
Mój ROM: SAHL2/CXHL2.

Pozdrawiam:)

« Odpowiedź #117 dnia: Marzec 31, 2009, 09:42:56 »
Ustawienia rozszerzonego GPS tam masz funkcje XTRA przecież !!

*

Offline komendant

• 39
  • good night & good luck ...
  • Sprzęt: Pocket LOOX N520; Samsung i900 OMNIA; HTC HD2
« Odpowiedź #118 dnia: Marzec 31, 2009, 21:36:28 »
Ustawienia rozszerzonego GPS tam masz funkcje XTRA przecież !!

Przecież wyraźnie napisałem że pomimo włączonej funkcji XTRA nie łączy się z GPRS celem szybszego złapania fix'a:(

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #119 dnia: Marzec 31, 2009, 21:49:08 »
Zaktualizuj XTRa przez WI-Fi lub AS potem wylacz aktualizacje XTRa i bedziesz mial spokoj na kilka dni.
Jesli laczysz sie czasami rowniez przez Wi-Fi, mozesz ustawic aby XTRa aktualizowal sie wlasnie za pomoca tego lacza a nie GPRS, ale chyba w twojej wersji ROMu nie ma takiej mozliwosci.
Pozdro