Nie instalowałem żadnych dodatkowych softów do podmiany czy udostępniania portów w Omni i mam oryginalny soft brandowany przez Orange SAHH6. Automapa łapie sygnał dość szybko (kilkanaście, kilkadziesiąt sekund) ale to i tak strasznie długo w porównaniu z moim poprzednim zestawem (E650 i zewnętrzny moduł GPS na bluetooth SSIII, który prawie zawsze trzymałem w schowku). Nie lubię Automapy chociaż ma o klasę lepsze mapy niż mój ulubiony TomTom ale pokonałem na niej ostatnio trasę Grudziądz - Olsztyn i Olsztyn - Grudziądz, którą zawsze pokonuję na włączonym TT, żeby mi przypominał o radarach...
W zaplanowanej trasie nie może być mowy o cudach bo jest tylko jedna sensowna możliwość dojazdu do celu i w zasadzie znam ją już na pamięć. Nie zauważyłem ani razu zgubienia sygnału ani problemów z lokalizacją samochodu na trasie (widać to idealnie np przy sprawdzaniu odległości do radaru, różnica z realem wynosiła kilka metrów, czyli w zasadzie tyle ile wynosi błąd pozycjonowania GPS). Po drodze jest od wacka wysokich drzew, lasów, górek i dolinek. Problem pojawił się dopiero przy wyjeździe z podziemnego parkingu w drodze powrotnej. Po wyjeździe z niego za nic w świecie GPS nie chciał złapać sygnału ani w Automapie 5.1.1 (618) ani w Tomtomie (tt7.910.9185). Dopiero reset urządzenia załatwił sprawę ale nie jest to wina Automapy.
Jestem pewien, że gdybym zaczynał swoją przygodę z nawigacją od Automapy wolałbym ją od TT ale było odwrotnie i to TT znam dobrze a z Automapą muszę kombinować (oczywiście nie chodzi o zwykłą obsługę, bo ta jest prosta jak drut tylko o dodawanie głosów, zmiany skórek i konfigurację ekranu).