Witam

Miałem Omnie jakiś czas temu,jak tylko wyszła to byłem w jej posiadaniu,wiele osób obawiało się wtedy wgrywania ROMu,wielu osobom Omnia padła,ja mimo to aktualizowałem Omnię dwa razy i wszystko poszło bez problemu.
Teraz kolejny raz mam ten model,i mimo że przeczytałem cały wątek jeszcze raz to dalej nie wiem czy wciąż jest takie ryzyko jak kiedyś ?
Nie wiem czy jutro nie stawiać rano XPeka aby wgrywać ROM,czy już pod Vistą można równie szybko i sprawnie zuaktualizować Omnię ?
Ja kiedyś wgrywałem sposobem z .exe,czyli tylko odpalam plik i wszystko szło samo,teraz widzę inne sposoby są dostępne.Którym najlepiej i najbezpieczniej robić aby nie uwalić Omnii ?
I ostatnie pytanie.Czy jest jakaś różnica w wgrywaniu ROMu oficjalnego a nieoficjalnego(robionego przez kogoś,z kuchni) ? Chodzi mi też o szansę uwalenia Omnii,czy jest taka sama czy jednak wgrywając oficjala mamy więcej pewności.
Bardzo bym prosił o pomoc i odpowiedzi,na pewno kolejnym osobom przydadzą się takie informacje a ja przeczytałem cały wątek i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.