[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 370684 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #660 dnia: Kwiecień 08, 2009, 11:44:17 »
Poza tym ze trzeba modlic sie do elektrowni poinstalowac sterowniki i activesync 4.5 nie trzeba jakos specjalnie przygotowac telefonu do zmiany romu?
Mam nowke z salonu i nie chce jej pierwszego dnia uwalic :)

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #661 dnia: Kwiecień 08, 2009, 11:46:00 »
Zajrzyj na pierwszą strone i pierwszy post tego tematu, tam jest wszystko łopatologicznie opisane, jak dokonać aktualizacji ROMu :)
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #662 dnia: Kwiecień 13, 2009, 09:56:39 »
Witam. Mam problem po zmianie ROM-u na SAIC3. Mianowicie po zainstalowaniu Spb Pocket Plus nie działa ekran dotykowy. Odinstalowałem spowrotem Spb Pocket Plus i ekran dotykowy znowu działa OK. Co jest powodem ? Może ktoś pomóc ? Przy ROM-ie SAHJ3 wszystko działało w tym nowym niestety nie :(
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #663 dnia: Kwiecień 13, 2009, 13:08:20 »
Witam. Mam problem po zmianie ROM-u na SAIC3. Mianowicie po zainstalowaniu Spb Pocket Plus nie działa ekran dotykowy. Odinstalowałem spowrotem Spb Pocket Plus i ekran dotykowy znowu działa OK. Co jest powodem ? Może ktoś pomóc ? Przy ROM-ie SAHJ3 wszystko działało w tym nowym niestety nie :(

może zaktualizuj soft albo napisz do producenta bo to wygląda na problem z kompatybilnością :)
REGULAMIN !!

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #664 dnia: Kwiecień 13, 2009, 14:12:23 »
Poradziłem sobie w inny sposób :) zamiast SPB Pocket Plus zainstalowałem inny podobny a nawet bardziej rozbudowany SPB Mobile Shell 2.1 PL Działa idealnie i ma b.dużo ciekawych funkcji.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 13, 2009, 16:24:03 wysłana przez kgx2 »
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
  • Sprzęt: Samsung Omnia
« Odpowiedź #665 dnia: Kwiecień 16, 2009, 21:53:55 »
Witam ;)
Miałem Omnie jakiś czas temu,jak tylko wyszła to byłem w jej posiadaniu,wiele osób obawiało się wtedy wgrywania ROMu,wielu osobom Omnia padła,ja mimo to aktualizowałem Omnię dwa razy i wszystko poszło bez problemu.
Teraz kolejny raz mam ten model,i mimo że przeczytałem cały wątek jeszcze raz to dalej nie wiem czy wciąż jest takie ryzyko jak kiedyś ?
Nie wiem czy jutro nie stawiać rano XPeka aby wgrywać ROM,czy już pod Vistą można równie szybko i sprawnie zuaktualizować Omnię ?
Ja kiedyś wgrywałem sposobem z .exe,czyli tylko odpalam plik i wszystko szło samo,teraz widzę inne sposoby są dostępne.Którym najlepiej i najbezpieczniej robić aby nie uwalić Omnii ?
I ostatnie pytanie.Czy jest jakaś różnica w wgrywaniu ROMu oficjalnego a nieoficjalnego(robionego przez kogoś,z kuchni) ? Chodzi mi też o szansę uwalenia Omnii,czy jest taka sama czy jednak wgrywając oficjala mamy więcej pewności.
Bardzo bym prosił o pomoc i odpowiedzi,na pewno kolejnym osobom przydadzą się takie informacje a ja przeczytałem cały wątek i jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem.

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
  • Sprzęt: HTC Raphael Eclipse WWE || 4GB SDHC
« Odpowiedź #666 dnia: Kwiecień 16, 2009, 23:05:23 »

P.s czemu w opisie flashowania przez GP pisze że nie można wgrywać starszego radia? Wg mnie nie powinno się wgrywac starszego eboota bo poprostu system nie zabootuje. A jak jest z systemem? Mozna powrócić do starszego?

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #667 dnia: Kwiecień 16, 2009, 23:24:12 »
Teraz kolejny raz mam ten model,i mimo że przeczytałem cały wątek jeszcze raz to dalej nie wiem czy wciąż jest takie ryzyko jak kiedyś ?
Nie wiem czy jutro nie stawiać rano XPeka aby wgrywać ROM,czy już pod Vistą można równie szybko i sprawnie zuaktualizować Omnię ?
Ja kiedyś wgrywałem sposobem z .exe,czyli tylko odpalam plik i wszystko szło samo,teraz widzę inne sposoby są dostępne.Którym najlepiej i najbezpieczniej robić aby nie uwalić Omnii ?

Jak sie boisz to wgrywaj bez modulu radia(phone.bin) - wtedy ryzyko jest naprawde minimalne. Chodzi o to, zeby unikac wgrywania modulu phone.bin starszego lub tego samego, ktory masz aktualnie wgrany.

I ostatnie pytanie.Czy jest jakaś różnica w wgrywaniu ROMu oficjalnego a nieoficjalnego(robionego przez kogoś,z kuchni) ? Chodzi mi też o szansę uwalenia Omnii,czy jest taka sama czy jednak wgrywając oficjala mamy więcej pewności.

Szanse na uwalenie sa takie same, czyli raczej minimalne :)

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #668 dnia: Kwiecień 17, 2009, 06:41:44 »
temp333 dzięki za odpowiedź :ok:
W planach mam teraz wgranie SAIC3,który podobno ma inny Downloader i inaczej wgrywa radio.
Jeśli uda mi się wgrać tego SAIC3,oczywiście zaraz stawiam XP specjalnie do tego,to czy później mogę sobie wgrywać nieoficjalne ROMy typu Lite,Full itp ? Czy trzeba na coś uważać,żeby np.nie wgrać ROMu podchodzącego pod SAHJ(czyli starsze oprogramowanie) ? Widziałem też że są ROMy bez Radia,tzn.jak wgram teraz SAIC3 i uaktualni mi się Radio na najnowsze,to później wystarczy ze bede wgrywał ROMy bez Radia(dzięki czemu podobno ryzyko uwalenia jest mniejsze) ?
Proszę o odpowiedź,będe wdzięczny  :wink:

*

Offline montrala

• **
  • 111
  • Strzelam bo lubie
  • Sprzęt: N560, i600, i900, HD2
« Odpowiedź #669 dnia: Kwiecień 17, 2009, 15:31:29 »
Własnie wgrałem SAIC3 i potwierdzam, że inaczej wgrywa radio. Wogule nie ma przechodzenia na modem i wyszukiwania portu, tylko radio idzie z marszu. Jedyne co, to nie ma paska postępu, tylko komunikat, żeby czekać bo to potrwa około 2 minut. I potem jest tylko komunikat o sukcesie a po jakimś czasie Omnia sie restartuje sama ze dwa razy i voila. Teraz mając najnowsze radio wgrane w "bezpieczny" sposób planuje popróbowac modyfikowane romy bez radia.
Pozdrawiam,
                              Montrala

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #670 dnia: Kwiecień 17, 2009, 16:29:17 »
Właśnie jestem po zmianie ROMu na najnowszy - mam skuteczność 3 na 3 jeśli chodzi o Omnię ;) 3 razy wgrywałem ROM i 3 razy się udało.
Teraz mając najnowszy ROM ciekawi mnie to co napisał przedmówca :
Teraz mając najnowsze radio wgrane w "bezpieczny" sposób planuje popróbowac modyfikowane romy bez radia.
Czy rzeczywiście mogę sobie teraz wgrywać różne ROMy już bez radia ? A druga rzecz,co się stanie jak wgram ROM z jakimś starszym Radio przypadkowo ?

« Odpowiedź #671 dnia: Kwiecień 17, 2009, 21:22:12 »
Aktualnie mam rom SAHJ1, chciałbym zaktualizować go do SAIC3 i w związku z tym 2 pytania:
1. Czy wgrywał go ktoś GP bez modułu radia?
2. Czy faktycznie wgrywając oryginalnym loaderem inaczej wgrywa się moduł radia, tzn nie przechodzi na modem i w związku z tym możliwość uwalenia fona spada do 0 jak w przypadku wgrywania przez GP bez radia?
Proszę o odpowiedź bo nie chcę uwalić omniaka (brak gwarancji).

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #672 dnia: Kwiecień 17, 2009, 21:31:51 »
katmai też miałem SAHJ i dzisiaj zuaktualizowałem do SAIC3.Jak zrobisz wszystko jak trzeba,to nie ma szans żeby coś sie stało z Omnią.
Sam sie bałem trochę przed updatem ale poszło w 5 minut i już mam nowy ROM i nowe Radio.
2.Tak to prawda,pisze żeby zaczekać około dwóch minut i tyle,wcześniej Radio inaczej się wgrywało przez Downloader więc teraz wydaje się że szansa ubicia Omni jest mała.
A ja ponowię pytanie.Skoro mam teraz najnowsze Radio to czy moge juz wgrywać każdy ROM modyfikowany,bez radia ? Co się stanie jak przypadkowo wgram ROM ze starszym Radio ?

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #673 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:30:48 »
A ja ponowię pytanie.Skoro mam teraz najnowsze Radio to czy moge juz wgrywać każdy ROM modyfikowany,bez radia ? Co się stanie jak przypadkowo wgram ROM ze starszym Radio ?

Mozna bez problemu. Caly czas wgrywam nowe ROMy oparte na WM 6.5   i nic sie nie dzieje.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #674 dnia: Kwiecień 18, 2009, 09:28:53 »
temp333 rozumiem że wgrywasz bez Radia już ? Wtedy jest chyba mniejsza szansa na uwalenie Omnii..jak się nie mylę.
Bo wgrywając SAIC3 wgrałem też najnowsze Radio i obawiam się że jak przez przypadek wgram jakiś ROM ze starszym Radio to ubije Omnię..
A druga sprawa,mając SAIC3 nie mogę wgrać ROMu opartego na SAHJ ? Znaczy zmodyfikowanego przez kogoś ale na podstawie SAHJ.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #675 dnia: Kwiecień 18, 2009, 10:57:30 »
temp333 rozumiem że wgrywasz bez Radia już ? Wtedy jest chyba mniejsza szansa na uwalenie Omnii..jak się nie mylę.
Bo wgrywając SAIC3 wgrałem też najnowsze Radio i obawiam się że jak przez przypadek wgram jakiś ROM ze starszym Radio to ubije Omnię..
A druga sprawa,mając SAIC3 nie mogę wgrać ROMu opartego na SAHJ ? Znaczy zmodyfikowanego przez kogoś ale na podstawie SAHJ.

Tak. Wgrywam bez radia - nie trzeba go aktualizowac jak masz najnowsze. Jesli chodzi o wgrywanie custom romow opartych na starszych romach to spokojnie mozna to robic. Polecam zwlaszczza romy oparte na Windows Mobile 6.5 :)

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #676 dnia: Kwiecień 18, 2009, 13:02:08 »
no tak - ale co sie sie stanie jezeli majac np. SAIC3 wgramy teraz oficjalny wczesniejszy soft - np. SAHJ3 czy SHAJ1?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #677 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:04:46 »
w moim przypadku gdy dokonałem downgread'u czyli zmiany z nowszej wersji romu na starsza (saic3 na sahj3) nie stalo sie nic.. normalnie zmienil sie rom jak i radiorom na starszy i dziala duzo lepiej niz  ten nowszy...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #678 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:10:44 »
czyli tutaj po prostu nie ma reguly... :O dalej nie wiadomo dlaczego omnie sie uwalaja - podobno ze wzgledu na wgywanie starszego radia; ale Ty wlasnie temu zaprzeczyles :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #679 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:14:30 »
dokladnie tak, nie ma reguly i nie jest to pierwszy downgreade jaki wykonalem i zazwyczaj  a dokladniej mowiac tylko raz uwalilem omnie i to wgrywajac nowszą wersje czyli na sahj1 wrzucalem sahj3 i sie zepsula omnia.. potem jak odebralem z serwisu wrzucilem sahj3 ale sie mulil wiec znowu wrzucilem starsza wersje czyli na sahj3 dalem sahj1,  wiadomo ze lepiej nie  downgreade'owac ale sie da :)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #680 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:45:15 »
a ja obale kolejny mit - wczoraj kolega zaktualizowal mi omnie z romu orange do shja3. sam swoja omnie flashowal ze 20 razy. a wszystko - na komputerze firmowym w pracy; stary system, duzo plikow, w tle jakis odtwarzac z muzyk, etc...  czyli komputer uzywany, leciwy, obciazony - nie jakis specjalnie pod omnie do flashowania postawiony nowy system. i wszystko poszlo ok :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #681 dnia: Kwiecień 18, 2009, 18:47:01 »
ehh.. mam szczęscie :/ uwalilem zas omnie  :S

przy probie wgrania tego winmo6.5 z modaco zaczal pobierac ebbota a potem juz tylko czerwona dioda sie zapalila  i koniec..

zas do serwisu mam isc ? co im powiem ? tel odebralem we czwartek :D

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
« Odpowiedź #682 dnia: Kwiecień 18, 2009, 18:51:30 »
a teraz pytanie lekko z innej beczki. Posiadam rom CXHL2 czyli najnowszy brandowany na Plusa. Wgrywałem go z EXEka czyli z bootem, radiem i csc. Powiedzcie mi czy moge zmienic sam rom(system) a zostawić bota i phone które juz mam? Czy z system trzeba wgrywac i boota? Wg mnie to byłoby idiotyczne ale dla pewności pytam. Proszę o potwierdzone odpowiedzi!

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #683 dnia: Kwiecień 18, 2009, 20:15:44 »
Powiedzcie mi czy moge zmienic sam rom(system) a zostawić bota i phone które juz mam? Czy z system trzeba wgrywac i boota?

Chyba jedynie GrandPrixem coś takiego zrobisz ale nie jestem pewien.
A co do wgrywania starszych ROMów.. jeśli chodzi o sam ROM to jestem pewien że nic się nie stanie,ale jeśli wgrany ROM ze starszym Radio niż mamy,to chyba wtedy ubijemy Omnie,mam rację ? Tzn.jeśli wgrany sam SAHJ np.zmodyfikowany przez kogoś ale bez Radio,a mamy u siebie SAIC to wtedy nic się nie stanie.Ale jeśli wgramy SAHJ z Radio na nasze nowsze Radio to wtedy ubijemy swoją Omnię,przynajmniej tak mi się zdaje.
A co do ubijania Omnii to dziwna sprawa..bo moim zdaniem jak już ktoś raz u siebie zmienił ROM to zmieni i 100 razy,wszystko wydadało mi się że zależy od sterowników czy są dobrze wgrane czy nie.Ja np.dzisiaj zmieniłem ROM 3 razy,jeszcze nie robiłem tylko Downgrade bo się boje.

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
« Odpowiedź #684 dnia: Kwiecień 18, 2009, 20:56:54 »
javman pisał że robił downgrade i to z radiem więc coś dziwnie mi się wydaje że to bajka z tym uwaleniem przez radio... co do objawów uwalenia czyli swiecenie tylko diody i czarny ekran to wg mnie uwalony boot... szkoda że nikt nie zdefiniuje tego popierając to 100% argumentami.

« Odpowiedź #685 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:21:34 »
ja wgrałem romy i ani razu nie uwaliłem telefonu nawet przy wgrywaniu radioromu odłaczyłem kabel i telefon się nie uwalił tylko musiałem wgrywać rom od nowa bez radia napewno szybciej się wgrywa ,jest krótrzy proces staram się zawsze wgrywać na xp mam czysty system  tylko ze sterami do omni na osobnym dysku i jak chcę coś wgrać do podpinam dysk z Xp, jeżeli tylko ktoś ma lapka to klops i zawsze podpinam kabel pod usb 2.0 telefon mam z plusa ponoć szybciej je można uwalić ale mi się jak na razie to nie zdarzyło a co do wgrania starszej wersji romu z radiem też nic się nie stanie wgrałem SAHJ3 a później zmieniłem na SAHJ1 oby dwa romy z radiem i wszystko hula i najwazniejsze bateria musi być naładowana na maksa
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 21:23:33 wysłana przez ikar39 »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #686 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:37:19 »
chester_csr  tak masz racje to bootloader zostaje w jakis sposob uwalony.. omnia nie startuje  i tyle.. :/ a dlazcego nastepuje jego uwalenie to juz nie wiem .. 

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #687 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:39:20 »
javman pisał że robił downgrade i to z radiem więc coś dziwnie mi się wydaje że to bajka z tym uwaleniem przez radio... co do objawów uwalenia czyli swiecenie tylko diody i czarny ekran to wg mnie uwalony boot... szkoda że nikt nie zdefiniuje tego popierając to 100% argumentami.

o nie chester ma omnie ! ^^

Omnia to całkiem inne urządzenie niż HTC Wizard. Tutaj na prawde się uwala telefon źle wgranym radiem :) [przynajmniej na to wskazuje większość logów z uwalonych flashy]. Mam najnowsze radio, flashuję omnie bez radia raz dziennie i działa wszystko idealnie.
REGULAMIN !!

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #688 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:57:04 »
Mam najnowsze radio, flashuję omnie bez radia raz dziennie i działa wszystko idealnie.
Najnowsze tzn.pochodzące od SAIC3 ? Ja też właśnie mam to Radio,to teraz mogę wgrywać nawet ROMy które są modyfikacjami SAHJ tyle że bez Radio i wszystko będzie działać ?
Ale z tego co mi się wydaje to większość ROMów niestety ma zawarte w sobie Radio,chyba że się myle..

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #689 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:59:42 »
Mam najnowsze radio, flashuję omnie bez radia raz dziennie i działa wszystko idealnie.
Najnowsze tzn.pochodzące od SAIC3 ? Ja też właśnie mam to Radio,to teraz mogę wgrywać nawet ROMy które są modyfikacjami SAHJ tyle że bez Radio i wszystko będzie działać ?
Ale z tego co mi się wydaje to większość ROMów niestety ma zawarte w sobie Radio,chyba że się myle..

Tak z saic3.
Tak, teraz możesz wgrywać dowolny rom tylko, ze bez radia ;-).
Możliwe,  że dużo romów ma w sobie radio. Ja rozpakowuję executerem ;)
REGULAMIN !!