Zamieszczę jako info - ciekawostkę.
Otóż przez zmianą romu postanowiłem odinstalować wcześniej zainstalowany sterownik modemu samsung i zainstalować ściągnięty z pierwszej strony postu.
Zainstalował się, zrestartowałem komputer i rozpocząłem wgrywanie Rom-u , od początku wszystko prosto i pięknie zgodnie i instrukcją ....
do momentu (bold) :
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
EBOOT image downloaded.
Step 2. PDA image Downloading
Downloading PDA region #1(DISKIMAGE)...
PDA Image Length : 120083607
PDA image downloaded.
Step 3. Customer image Downloading
Downloading CSC...
GetSize : 2959360
CSC finished.
Step 4. Phone image Downloading
Downloading PHONE...
Switch USB to Phone Failed...
W tym momencie na belce xp bez nerwów zaczęły się instalować sterowniki modemu samsung (wykryto nowe urządzenie , szukam sterowników, instalowanie sterowników, sprzęt jest gotowy do użycia
Port Open retry (25)
Port Open retry (24)
Port Open retry (23)
Port Open retry (22)
Port Open retry (21)
Port Open retry (20)
Port Open retry (19)
Port Open retry (18)
Port Open retry (17)
Port Open retry (16)
Port Open retry (15)
Port Open retry (14)
Port Open retry (13)
Port Open retry (12)
Port Open retry (11)
Port Open retry (10)
Port Open retry (9)
PHONE filed!Na ekranie omni pojawiła się ładna ikona telefonu na tle znaku ostrzeżenia

.
Decyzja z mojej trony prosta -> kierunek marynarka, portfel sprawdzić czy mam przy sobie kasę na drugi telefon.
Jak wróciłem moim oczom ukazał się zielony ekran WinMobile który potem chciał abym skonfigurował ekran itd...
Teraz przy każdym uruchomieniu najpierw pojawia mi się ikona telefonu z wykrzyknikiem , potem ekran startowy Samsung i WinMobile i ...
wszystko co dotąd przetestowałem działa

.
Rom to oczywiście najnowszy ryrzego z Manila 2D
Więc na przyszłość dla potomnych jak zainstalować driver Samsung Modem aby inni nie mieli takiego problemu jak ja ?