[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371245 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #540 dnia: Luty 01, 2009, 16:05:10 »
Hmm... to nie do końca takie pewne, u mnie np. się nie da :-( Updater ściągnięty ze strony Samsunga, wszystko robione zgodnie z instrukcją, a mimo to proces wgrywania ROMu nie działa. Podejmowałem już kilkanaście prób, niestety, bez powodzenia :/
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #541 dnia: Luty 01, 2009, 16:15:28 »
Czytam ten wątek od początku do końca, padło już w nim pytanie, czy da się zmienić ROM na VISTA czy tylko i wyłącznie XP. Proste żołnierskie pytanie?? CZY KTOŚ JEST W STANIE ODPOWIEDZIEĆ NA TO BANALNE PYTANIE!!!!!!!!!!!???????

*

Offline marjas

• 21
  • Samsung i900
« Odpowiedź #542 dnia: Luty 01, 2009, 16:30:17 »
Czytam ten wątek od początku do końca, padło już w nim pytanie, czy da się zmienić ROM na VISTA czy tylko i wyłącznie XP. Proste żołnierskie pytanie?? CZY KTOŚ JEST W STANIE ODPOWIEDZIEĆ NA TO BANALNE PYTANIE!!!!!!!!!!!???????
Da się najnowszy oficjalny ze strony Samsunga jest pod Viste i XP

« Odpowiedź #543 dnia: Luty 01, 2009, 16:45:32 »
No to zdążyłem zauważyć, że jest pod VISTE na stronce Samsunga, ale jak się zabieram za wgrywanie to wyskakuje komunikat ''Incorrect software version. Please check the device'' Dlaczego??

*

Offline marjas

• 21
  • Samsung i900
« Odpowiedź #544 dnia: Luty 01, 2009, 16:51:28 »
No to zdążyłem zauważyć, że jest pod VISTE na stronce Samsunga, ale jak się zabieram za wgrywanie to wyskakuje komunikat ''Incorrect software version. Please check the device'' Dlaczego??
rozwiązanie jest proste:
1. Ściągasz edytor rejestru (
2. Zmieniasz w węźle HKCU\Control Panel\Version\CustomVersion z np. CXHH7 na SAHH7
3. Odpalasz aktualizację i ładnie działa "Image verification Comlpete itd.. "

« Odpowiedź #545 dnia: Luty 01, 2009, 16:55:26 »
Dokładnie to zrobiłem, z tym, że zmieniłem na SAHH1 bo tak mi wcześniej pisali, ale nadal nic z tego. Nadal komunikat :''Incorrect software version. Please check the device''

*

Offline Grzegorz1969

• *
  • 91
  • Sprzęt: Omnia i900SAHH6/BKHH6 i900BVHH6
« Odpowiedź #546 dnia: Luty 01, 2009, 17:24:37 »
Zamieszczę jako info - ciekawostkę.
Otóż przez zmianą romu postanowiłem odinstalować wcześniej zainstalowany sterownik modemu samsung i zainstalować ściągnięty z pierwszej strony postu.
Zainstalował się, zrestartowałem komputer i rozpocząłem wgrywanie Rom-u , od początku wszystko prosto i pięknie zgodnie i instrukcją ....
do momentu (bold) :
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
EBOOT image downloaded.
Step 2. PDA image Downloading
Downloading PDA region #1(DISKIMAGE)...
PDA Image Length : 120083607
PDA image downloaded.
Step 3. Customer image Downloading
Downloading CSC...
GetSize : 2959360
CSC finished.
Step 4. Phone image Downloading
Downloading PHONE...
Switch USB to Phone Failed...
W tym momencie na belce xp bez nerwów zaczęły się instalować sterowniki modemu samsung (wykryto nowe urządzenie , szukam sterowników, instalowanie sterowników, sprzęt jest gotowy do użycia  :evil:
 Port Open retry (25)
  Port Open retry (24)
  Port Open retry (23)
  Port Open retry (22)
  Port Open retry (21)
  Port Open retry (20)
  Port Open retry (19)
  Port Open retry (18)
  Port Open retry (17)
  Port Open retry (16)
  Port Open retry (15)
  Port Open retry (14)
  Port Open retry (13)
  Port Open retry (12)
  Port Open retry (11)
  Port Open retry (10)
  Port Open retry (9)
 PHONE filed!

Na ekranie omni pojawiła się ładna ikona telefonu na tle znaku ostrzeżenia  :mad: .
Decyzja z mojej trony prosta -> kierunek marynarka, portfel sprawdzić czy mam przy sobie kasę na drugi telefon.
Jak wróciłem moim oczom ukazał się zielony ekran WinMobile który potem chciał abym skonfigurował ekran itd...
Teraz przy każdym uruchomieniu najpierw pojawia mi się ikona telefonu z wykrzyknikiem , potem ekran startowy Samsung i WinMobile i ...
wszystko co dotąd przetestowałem działa  :ok: .
Rom to oczywiście najnowszy ryrzego z Manila 2D
Więc na przyszłość dla potomnych jak zainstalować driver Samsung Modem aby inni nie mieli takiego problemu jak ja ?
Romy : i900 SAHH6/BKHH6 -> SAHJ5/RyM2D1

« Odpowiedź #547 dnia: Luty 01, 2009, 18:32:28 »
Dokładnie to zrobiłem, z tym, że zmieniłem na SAHH1 bo tak mi wcześniej pisali, ale nadal nic z tego. Nadal komunikat :''Incorrect software version. Please check the device'' Tylko wszyscy piszą tutaj o XP, ale ja mam Viste więc co mam zrobić:(:(

*

Offline atmpitbull

• 7
  • Sprzęt: Omnia 8GB
« Odpowiedź #548 dnia: Luty 01, 2009, 19:21:14 »
Dokładnie to zrobiłem, z tym, że zmieniłem na SAHH1 bo tak mi wcześniej pisali, ale nadal nic z tego. Nadal komunikat :''Incorrect software version. Please check the device'' Tylko wszyscy piszą tutaj o XP, ale ja mam Viste więc co mam zrobić:(:(

Zmień w rejestrze na SAHJ1 i powinno pójść. Ja też mam Vistę i wszysko poszło bez problemu.
Historia: Sagem RC715>N3310>N5510>N6310>N6100>Motorola V500>N6310i>N6610i>N6230>Motorola V3>SE K700i>Motorola E770V>Motorola V3i>N6630>N6230i>SE K750i>Siemens AF51>Nokia N70>N6280>Nokia E50>SE K800i>Nokia N95>iPhone 3G>Nokia N95 8GB>Samsung Omnia 8GB :)

« Odpowiedź #549 dnia: Luty 01, 2009, 19:30:22 »
Zmieniłem na SAHJ1 i nic:(:(:(:( ten sam komunikat''Incorrect software version. Please check the device'', nadmienię tylko,że telefon ma holenderskie menu :(:(:(może to jest istotne:(
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 19:34:44 wysłana przez bambusik »

« Odpowiedź #550 dnia: Luty 01, 2009, 22:45:01 »
Ogólne dzięki (zwłaszcza ryrzemu) za wszystkie posty dziś stawiałem rom sahj3 i ....
poszło koncertowo.
Trochę nerwówki ale opłacało się (tel mam służbowy).
dzięki jeszcze raz i czekam na nowsze wersje romu.

A czy ktoś może mi odpowiedzieć dlaczego tak długo się zastanawia gdy w eksploratorze plików wchodzę do katalogu /windows ???
przy romie orange tego nie miałem
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2009, 22:56:40 wysłana przez zajotom »

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #551 dnia: Luty 02, 2009, 00:53:46 »
Sprawdź czy w menu Eksploratora nie masz włączonej opcji;Pokaż wszystkie pliki-jeżeli tak to dłuuuugo się zastanawia. :E :E :E
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

« Odpowiedź #552 dnia: Luty 02, 2009, 18:24:06 »
Witam wszystkich. Mam Omnie z ERY Rom  i900 SAHI3/SAHI4  w/g tego co piszecie to jest rom nie brandowany czy dobrze rozumiem choć piszą o SAHJ3 , jaka jest rożnica miedzy " J " a " I "? Na stronie ERY jest dostepny nowy rom  i900 BRHJ3 i zastanawiam sie czy go wgrać do swojego telefonu?

« Odpowiedź #553 dnia: Luty 02, 2009, 20:25:21 »
udało mi sie wgrać z sahj1 na sahj3 z visty bez problemu zainstalowałem mobile center
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/synchronize/device-center.mspx
a z tad mam soft http://www.samsungmobile.com/support/omnia/pl/subSa_Vista.jsp#

instalacja trwała około do 10min :ok:

pozdrawiam
Samsung PDA: SGH-i900 Omnia 16GB - WM 6.5 - Radio: XXIB2

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #554 dnia: Luty 02, 2009, 22:23:36 »
Witam wszystkich. Mam Omnie z ERY Rom  i900 SAHI3/SAHI4  w/g tego co piszecie to jest rom nie brandowany czy dobrze rozumiem choć piszą o SAHJ3 , jaka jest rożnica miedzy " J " a " I "? Na stronie ERY jest dostepny nowy rom  i900 BRHJ3 i zastanawiam sie czy go wgrać do swojego telefonu?

Zerknij tu a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie :)
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=120402.msg856142#msg856142

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

forester

« Odpowiedź #555 dnia: Luty 02, 2009, 23:36:44 »
Czy twoja Omnia jest z nowej promocji Ery komórki bez simlocka?
Jeżeli masz wersje SAHI3 a jest to wersja nie brandowana to nie wgrywaj brandowanej wersji ze strony Ery bo założysz sobie simlocka.Najlepsze rozwiązanie to aktualizacja ze strony samsunga do SAHJ3 lub samodzielne wgranie tego Romu.

Edit 03.02.2009
Jeżeli masz wersje SAHI3 a jest to wersja nie brandowana to nie wgrywaj brandowanej wersji ze strony Ery bo założysz sobie simlocka.
 :oops: sorki ale myliłem się.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2009, 19:32:12 wysłana przez forester »

« Odpowiedź #556 dnia: Luty 05, 2009, 10:36:30 »
witam,

uzylem szukarki i nie znalazlem wiec pytam

pojawil mi sie problem (przy wgrywaniu romu) "phoneusb detect failed"  mimo ze wgralem sterownik modemu
nie pojawila mi sie ta cala czesc dotyczaca portów, a na koncu napisal "phone finished"
niby wszystko wyglada ok ale w czym moze byc problem??

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #557 dnia: Luty 05, 2009, 21:03:17 »
udało mi sie wgrać z sahj1 na sahj3 z visty bez problemu zainstalowałem mobile center
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/synchronize/device-center.mspx

Czy do zmiany romu wystarczył tylko ten soft ze strony samsunga czy potrzebne jest jeszcze instalowanie tych sterowników modemu?
W sumie nikt jasno nie odpowiedziła na stawiane juz wczesniej pytanie. Czy jesli pobiore z tego linku soft, to czy tylko on wystrczy?
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline gs7

• 6
« Odpowiedź #558 dnia: Luty 05, 2009, 21:32:03 »
Wystarczy sam soft + połączony ActiveSync

*

Offline foxik33

• 30
    • Gsm Service
  • Sprzęt: zmiennie ;)
« Odpowiedź #559 dnia: Luty 06, 2009, 12:51:59 »

Czy do zmiany romu wystarczył tylko ten soft ze strony samsunga czy potrzebne jest jeszcze instalowanie tych sterowników modemu?
W sumie nikt jasno nie odpowiedziła na stawiane juz wczesniej pytanie. Czy jesli pobiore z tego linku soft, to czy tylko on wystrczy?

sterowniki muszą być wgrane i innej opcji nie ma, po podłączeniu do telefonu kabla usb wykryje nowe urządzenie które musi być zainstalowane. Zainstaluj sterowniki, podłącz włączony telefon niech się wszycho samo wybierze i zainstaluje. A później wyłączasz telefon i wgrywasz Rom..

gs7 podstawy z obsługi komputera się kłaniają...  :-|

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #560 dnia: Luty 06, 2009, 13:36:24 »
Czy moglby ktos wstawic mi wszystko co jest potrzebne do wgrania nowego romu na win xp na jalis inny portal

niz rapit bo nie moge z niego sciagac poniewasz mam cos nie tak z ip nie wiem sam co dziekuje z gory i jesli

mozna to jakis nie brandowany rom dziekuje

*

Offline And02

• 11
« Odpowiedź #561 dnia: Luty 06, 2009, 13:42:27 »
I tu kolego foxik nie masz racji - NAJLEPIEJ PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ INSTALACJI POD Vistą, która jest dosptępna na tej stronie Samsunga.
Pozdr

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
« Odpowiedź #562 dnia: Luty 06, 2009, 13:49:05 »
no powiem ze ten sposub zmiany romu jest do niczego ja mam omnie z anglii z romem MSHJ1 i gdzie musze podac wersje romu wpisuje swoj i przechodze dalej sciagam wszystko na dysk podlaczam omnie activesync i wlaczam ten program do zmiany romu zaznaczam te dwie pozycje i nic telefon ma najnowsze oprogramowanie i co odziwo sciagam wersje dla vista a ma xp

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #563 dnia: Luty 06, 2009, 18:45:50 »
A ja mogę powiedzieć, że niestety kilku z udzielających się tu forumowiczów to niestety mitomani.
Wczoraj wieczorem zmieniłem ROM i zrobilem to następująco:
1. Pobrałem ze strony samsunga wersję dla Visty
2. zrobiłem HR Omni
3. zainstalowałem na Omni edytor rejestru aby zmienic wpis o posiadanej wersji romu
4. Podłączyłem uruchomioną Omnię przez USB do komputera
5. WMDC wyczuł nowe urzadzenie i zaproponowal abym skonfigurował połączenie ewentualnie kontynuował bez konfiguracji (wybralem opcję połączenie bez konfiguracji)
6. Odpaliłem plik sciagnięty ze strony Samsunga
7. Cały proces przeszedł automatycznie.
8. MAM NOWY ROM!

Czyli wystrczy tylko ten plik ze strony samsunga i aktywne połączenie z komputerem.

*

Offline COBRA218

• *
  • 97
« Odpowiedź #564 dnia: Luty 06, 2009, 21:51:58 »
mi kolego ten soft tylko z dla angielskiej wersii romu powiedzial ze mam najnowsz wersje romu czyli MSHJ1 co i ni jak mi nie pasuje
telefon podlaczam i wyskakuje mi komunikat co odziwo sciagam mi polska wersie tego programu do visty i zamiast napisu wista mam xp podlaczam omnie activesync i bum wyskakuje komunikat telefon ma juz naj nowsze oprogramowanie

*

Offline tomsiw

• 271
« Odpowiedź #565 dnia: Luty 07, 2009, 12:51:37 »
Ja ściągalem ze strony samsunga 2 dni temu ten rom, zaznaczylem, że chcę dla Visty i taki dostałem.
Co do Twoich probelmów z wersją: zmień wpis w rejestrze... ja wpisałem SAHJ1 i poszło. Nie wierzę, że masz jakiś magiczną wersję. Moim zdaniem mozna wgrac dowolną wersje i powinno sie to udać.
Poczytaj dokładnie forum. Ja zanim zabralem sie do zmiany Romu pokusiłem się o dokładne przeczytanie wszystkich wątków i myślę, że dlatego nie miałem ostatecznie absolutnie żadnych problemów.

*

Offline maxkorzen

• 20
« Odpowiedź #566 dnia: Luty 07, 2009, 22:51:47 »
Mam następną propozycję dotyczącą tematu : dlaczego czasem wgranie ROMu nie wychodzi,
wydaje mi się, że nalezy wyłączyć moduł telefonu i wszystkie inne moduły łączności bezprzewodowej.
jak czytałem często wgrywanie ROMu pada na module Radia, być może włączony moduł telefonu blokuje dostęp do jakiegoś pliku...

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #567 dnia: Luty 08, 2009, 11:31:50 »
ale....  podczas flashowania modul tel jest wylaczony, omnia po restarcie wchodzi w tryb bootloadera i nie laduje do pamieci zadnych aplikacji poza tymi ktore ida z instalatora...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #568 dnia: Luty 08, 2009, 22:04:17 »

Ja nic nie grzebałem w rejestrze poprostu zainstalowałem Mobile Center -restart połączyłem omnie z Mobile center i klikłem w instalator SAHJ3 i szło.....
zainstaluj tylko to co podałem w linku czyli z tad http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/synchronize/device-center.mspx
oraz http://www.samsungmobile.com/support/omnia/pl/subSa_Vista.jsp#
Przy instalacji Mobile Center sterownik do visty usb sam sie instaluje z tej instalacji nic wiecej nie potrzeba :ok:

nie wiem czemu ale sa dwa Mobile center na viste jeden ma około 10mb a drugi 12mb ze stronki microsoftu ja osobiscie instalowałem ten z microsoftu czyli 12mb
« Ostatnia zmiana: Luty 08, 2009, 22:09:19 wysłana przez folusek »
Samsung PDA: SGH-i900 Omnia 16GB - WM 6.5 - Radio: XXIB2

*

Offline adam.broda

• 12
  • Prawie ja.
  • Sprzęt: SGH-i900 Omnia 8+8GB
« Odpowiedź #569 dnia: Luty 10, 2009, 20:14:17 »
mi kolego ten soft tylko z dla angielskiej wersii romu powiedzial ze mam najnowsz wersje romu czyli MSHJ1 co i ni jak mi nie pasuje
telefon podlaczam i wyskakuje mi komunikat co odziwo sciagam mi polska wersie tego programu do visty i zamiast napisu wista mam xp podlaczam omnie activesync i bum wyskakuje komunikat telefon ma juz naj nowsze oprogramowanie

A może by tak po polsku?
Konia z rzędem temu kto zrozumie ten bełkot.
Kto pyta ten błądzi. I kwita. (S. J. Lec)