[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371619 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #480 dnia: Styczeń 17, 2009, 23:27:44 »
Moze zrob HR jesli sie da.I czy nie probowales wgrac romka jeszcze raz ? Opisz co sie z nia dzieje.
Pozdro

« Odpowiedź #481 dnia: Styczeń 18, 2009, 02:19:23 »
folusek tylko ze to sie tyczy oficjalnych updatow, ktorych jak narazie nie ma dla polski

mnie tym czasem korci grandprix dla visty (mam sahj3, chcialem sprawdzic sahl2) wgrywalbym bez csc (ewentualnie wrzucil csc z shj3 bo nie chce miec brandu z plusa) - chociaz z tego co czytalem w csc sa tylko pliki odpowiedzialne za branding (a nie widgety chyba)

sahl2 juz mam wyciagnietego przez executora

teraz zostaje kwestia tylko tej nieszczesnej visty

mam grand prixa 1.6.4 dla visty, jednak na modaco znalazlem opis zeby robic przez grand prixa dla xp (z reczna zmiana sterownikow, w wmdc wylaczyc usb itp itd) czy ktos juz przechodzil przez aktualizacje pod vista? nie chce aktualizowac radia tylko pda

jeszcze jedno pytanie, jak nie chce ladowac radia to nie laduje obrazu z radiem, a co z Phone Bootloader Update ??? zaznaczam czy nie??

jakos nie bardzo chce mi sie byc kolumbem omni w viscie, ale z drugiej strony nie chce mi sie meczyc w instalacje xp na laptopie (zeby dzialalo poprawnie musialbym zrobic format najpierw xp, pozniej viste itp, a nie bardzo mam na to ochote - w viscie nie ma chyba bootloadera dla wybierania systemu z tego co pamietam)

ps. dzis troche pobawilem sie z wyciaganiem plikow z shl2 i wrzucaniem do shj3 - jakby co

launcher.exe - dziala elegancko po zmianie (zmienila sie czcionka, co do menu programy to nie widze zadnej zmiany, ciagle zdaje mi sie ze programy (to menu przewijane gora/dol z programami) idzie z innego .dll

seccontacts i plussecontacts tez dziala elegancko (zmienilo sie przewijanie kontaktow teraz sa literki na srodku ekranu)

jakby ktos chcial wyciagniete pliki to pytac na privie

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #482 dnia: Styczeń 18, 2009, 10:23:16 »
nie dubluj wątków - drugi zamknąłem.
Napisane: Styczeń 18, 2009, 10:22:18
a co do tematu - z jakiego kompa to robiłeś? Co próbowałeś postawić? Dokładnie opisz temat bo wróżkami nie jesteśmy..
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #483 dnia: Styczeń 18, 2009, 10:38:21 »
Wgrywalem nowy system do omni z windowsa xp chodzilo mi o mniejsze zurzycie baterii, kurcze bylem przekonany ze bedzie ok a tu cos takiego moze jest jakis program do postawienia omni bo jak oddam ja do serwisu  to pozbawie sie telefonu na 2 tygodnie a to nie jest mi na raczke

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #484 dnia: Styczeń 18, 2009, 12:33:21 »
Niech ktoś sprawi, żeby on zniknął...
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #485 dnia: Styczeń 18, 2009, 12:36:48 »
Jak ktos ci może pomoc jak nie napisałeś w którym momencie flashowanie ci padła, moze jakieś logi zamieścisz to bedzie łatwiej. A jak nie umiesz tego zrobić to czeka Cię nieunikniony serwis - sory tak to wygląda.

« Odpowiedź #486 dnia: Styczeń 18, 2009, 18:17:41 »
Witam

Naczytalem sie na temat aktualizacji przez viste, i troche mam obecnie metlik w glowie.

Oto co osiagnelem jak narazie sam.

uzywalem Grandprixa 1.6.4 for Vista

w WMDC wylaczylem polaczenie przez usb

podlaczam i900 do usb, zostaje wykryty itp, odpalam grandprixa, wrzucam obrazy (pomijam phone i csc - wgrywam sahl2 z brandingiem plusa, wiec bez csc pozbede sie brandingu, obrazy wyciagniete poprzez executora)

odznaczam Start downloading immediately - wciskam start, dostaje komunikat waiting for device - robie reset i900,   Grandprix wykrywa, i niby wszycho ok

i dochodze do tzw punktu obsrajdupa - czyli nie wiem co moze jeszcze pojsc nie tak (w menadzerze urzadzen widze ze wykryl kernela samsunga, ale nie w zakladce modem tylko w urzadzenia przenosne)

czy jestem na dobrej drodze? czy akurat uwalenie phona bedzie po nacisnieciu start? (pozniej ponoc vista moze wywalic ze brak sterownika albo zacznie wykrywac urzadzenie i sie skonczy dupowato)

ps. w viscie wylacozny uac i antywir

jakby ktos juz przeszedl przez update to bylbym wdzieczny za jakies wskazowki, moim zdaniem jest napewno jakies wyjscie zeby to zrobic (oprocz instalacji oficjalnego dla visty)

ps2. znalazlem takie sterowniki http://fus.samsungmobile.com/omnia/SamsungModem_vista.zip

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #487 dnia: Styczeń 19, 2009, 13:19:12 »
Niech ktoś sprawi, żeby on zniknął...

eee... kto ?  :O
Pozdro

*

Offline yaro97

• 19
  • Sprzęt: Samsung Omnia DXHL1
« Odpowiedź #488 dnia: Styczeń 19, 2009, 16:11:52 »
Witam

Naczytalem sie na temat aktualizacji przez viste, i troche mam obecnie metlik w glowie.

Oto co osiagnelem jak narazie sam.

uzywalem Grandprixa 1.6.4 for Vista

w WMDC wylaczylem polaczenie przez usb

podlaczam i900 do usb, zostaje wykryty itp, odpalam grandprixa, wrzucam obrazy (pomijam phone i csc - wgrywam sahl2 z brandingiem plusa, wiec bez csc pozbede sie brandingu, obrazy wyciagniete poprzez executora)

odznaczam Start downloading immediately - wciskam start, dostaje komunikat waiting for device - robie reset i900,   Grandprix wykrywa, i niby wszycho ok

i dochodze do tzw punktu obsrajdupa - czyli nie wiem co moze jeszcze pojsc nie tak (w menadzerze urzadzen widze ze wykryl kernela samsunga, ale nie w zakladce modem tylko w urzadzenia przenosne)

czy jestem na dobrej drodze? czy akurat uwalenie phona bedzie po nacisnieciu start? (pozniej ponoc vista moze wywalic ze brak sterownika albo zacznie wykrywac urzadzenie i sie skonczy dupowato)

ps. w viscie wylacozny uac i antywir

jakby ktos juz przeszedl przez update to bylbym wdzieczny za jakies wskazowki, moim zdaniem jest napewno jakies wyjscie zeby to zrobic (oprocz instalacji oficjalnego dla visty)

ps2. znalazlem takie sterowniki http://fus.samsungmobile.com/omnia/SamsungModem_vista.zip

Zrobiłem wszystko tak jak ty tzn. wyłączyłem antywira, zrestartowałem kompa, załadowałem wszystkie pliki i poszło. Wszystko jest OK. Początkowo nie wykrywało mi fona ale za którymś razem poszło i hula. ( Też po Vistą). Jedyną różnicą jest że ja instalowałem angielską wersję , te polskie są niedopracowane wg. mnie.

« Odpowiedź #489 dnia: Styczeń 19, 2009, 16:26:37 »
yaro97 thnx za odp, ja mialem stracha bo myslalem ze moze byc pozniej problem jak jest wykrywanie drugi raz phona (ale to ma miejsce chyba tylko przy wgrywaniu radia)

tak czy inaczej dzis stawiam xp na laptopie jako drugi system bo juz mam dosc zabawy i900 z vista

*

Offline santiel

• 1
« Odpowiedź #490 dnia: Styczeń 22, 2009, 06:40:46 »
 :ok: :ok: :ok:
Czytałem Was przez miesiąc a przy tym wahałem się... ale miałem już dość romu OrangeSAHH6 i baterii wytrzymującej jeden dzień. Wszystko zgodnie z instrukcją ale dodatkowo OFF antywir i inne procesy obciążające procka i po 15 min. mam SAHJ3. Wszystko gra i buczy bateria trzymała 1 dzień a teraz jadę na niej 2 i ma 80% jest różnica. O programach i wyglądzie nie będę wspominał a i jeszcze przed podłączeniem  Omnii do lapka zrobiłem format Mojej pamięci :) :) :) Działa naprawdę.
 Wielkie dzięki.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #491 dnia: Styczeń 23, 2009, 12:42:45 »
Dziś skusiłem się na wgranie nowego ROMu po tym jak pojawił się na oficjalnej stronie Samsunga.
Próba udała się pomyślnie  :banan:
Sam uploader wygląda inaczej niż te, które można było spotkać na forum, a wygląda tak:

Pojawiły się dwa "ptaszki"  :E i przycisk do weryfikacji. Jeśli bateria nie jest naładowana (ja miałem 90% jak przeszedłem weryfikacje, przy 60% dostałem komunikat, że moja bateria nie jest w pełni naładowana) program wywala komunikat, żeby naładować sprzęt.
Jeśli już wszystko będzie OK, wtedy pojawia się okienko, że sprzęt zostanie wyłączony... po tym następuje wgrywanie plików, w sumie jest ich 5 :O. Po ostatnim pliku pojawi się komunikat, żeby poczekać ok 2 min. Finalnie wyskakuje okienko z komunikatem, że to koniec i można odłączyć bezpiecznie kabel. Omnia restartuje się i po chwili zgłasza się z nowym ROMem.

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #492 dnia: Styczeń 23, 2009, 19:42:23 »
Miałeś zainstalowane sterowniki, które wcześniej były konieczne do update'u? Samsung nic o nich nie napisał w instrukcji wrzucania ROMu.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #493 dnia: Styczeń 23, 2009, 19:51:18 »
streowniki trzeba wgrac...są nawet w tym folderze który się zasysa ze stronki samsunga.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
« Odpowiedź #494 dnia: Styczeń 23, 2009, 20:52:46 »
Miałeś zainstalowane sterowniki, które wcześniej były konieczne do update'u? Samsung nic o nich nie napisał w instrukcji wrzucania ROMu.
Sterowniki wgrywałem ale tylko dlatego miałem zamiar wgrywać ROM stworzony przez Ryrzego.
Napisane: Styczeń 23, 2009, 20:48:20
streowniki trzeba wgrac...są nawet w tym folderze który się zasysa ze stronki samsunga.
Jakoś nie widzę sterowników na stronie Samsunga, jest tylko uploader oraz Activesync dla XP lub Centrum Obsługi .... dla Vista.
Wcześniej dawali jeszcze dodatkowy sterownik dla Omnii.

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #495 dnia: Styczeń 23, 2009, 20:54:27 »
sterowniki są w folderze z romem.

*

Offline Eldorado9

• **
  • 187
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #496 dnia: Styczeń 24, 2009, 11:35:14 »
Witajcie!!

Właśnie skoncztłem upgrade....
Omnia byla z Orange, teraz jest z SAHHJ3, upgrade zrobiony przez GrandPrixa, ROM zassany z linkow z forum, EXECutor z modaco v 1.5.
Wszystko poszlo bez zadnego problemu.
Oto log:

Calculating file parameters(DISKIMAGE)....
Calculating file parameters(DISKIMAGE) Done!!
OnDeviceChange: DBT_DEVICEARRIVAL
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA Device 1 ready to download!
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
EBOOT will be written.
Total 1 PDA region(s) will be written .
PHONE will be written.
Downloading EBOOT...
File Checksum: f7eb2cad
PDA Reboot to download Eboot twice!!!
PDA Device 1 ready to download!
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
EBOOT will be written.
Total 1 PDA region(s) will be written .
PHONE will be written.
Downloading EBOOT...
File Checksum: f7eb2cad
EBOOT finished!!
Downloading PDA region #1(DISKIMAGE)...
PDA Write count : 930
PDA finished!!
Downloading CSC...
GetSize : 10332160
CSC finished.
Downloading PHONE...
KW.KIM Open retry(25)
KW.KIM Open retry(24)
KW.KIM Open retry(23)
KW.KIM Open retry(22)
KW.KIM Open retry(21)
KW.KIM Open retry(20)
KW.KIM Open retry(19)
KW.KIM Open retry(18)
KW.KIM Open retry(17)
KW.KIM Open retry(16)
KW.KIM Open retry(15)
KW.KIM Open retry(14)
KW.KIM Open retry(13)
GetSize : 16998400
PDA 1 finished downloading!

Jak ktos chce jakies szczegoly niech pyta - postaram sie odpowiedziec co i jak dokladnie zrobilem.

Pozdrawiam
Eldorado9
Pozdrawiam
Eldorado9

*

Offline YAGA

• *
  • 82
  • Sprzęt: i900 Omnia
« Odpowiedź #497 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:06:25 »
No i zrobiłem to z Vistą na laptopie ,ze strony Samsunga pobrałem co trzeba i już mam SAHJ3 ,poszło wszystko bez najmniejszych zacieć zabieg trwał około 10 min.poprzednio miałem SAHI1.

*

Offline MCRavel

• *
  • 62
  • THE MUSIC F@CTORY
  • Sprzęt: Samsung I8000 OMNIA II (8GB)
« Odpowiedź #498 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:11:44 »
No i zrobiłem to z Vistą na laptopie ,ze strony Samsunga pobrałem co trzeba i już mam SAHJ3 ,poszło wszystko bez najmniejszych zacieć zabieg trwał około 10 min.poprzednio miałem SAHI1.

WiTaM
Ale masz ten soft PL ?? bo na polskiej stronie samsunga nadal niema możliwości ściągnięcia softu.

PozDraWiaM
Samsung I8000 Omnia II (8GB)

*

Offline YAGA

• *
  • 82
  • Sprzęt: i900 Omnia
« Odpowiedź #499 dnia: Styczeń 24, 2009, 22:16:55 »

WiTaM
Ale masz ten soft PL ?? bo na polskiej stronie samsunga nadal niema możliwości ściągnięcia softu.

PozDraWiaM

Tak to jest PL

« Odpowiedź #500 dnia: Styczeń 25, 2009, 00:12:12 »

WiTaM

PozDraWiaM

zle patrzysz.
oficjalny czysty polski rom mozna pobrac tu:
http://www.samsungmobile.com/support/omnia/index.jsp

przy wersji softu wpisz "sa"

na dzien dzisiejszy wisi sahj3

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #501 dnia: Styczeń 27, 2009, 15:06:12 »
Witam, chcialem zmienic sobie rom ery BRHJ3 na ten nowszy pobrany ze strony ery. Wgralem sterowniki do modemu, wszystko tak jak w instrukcji, po wykryciu dalem start, wgral sie krok 1 i 2 na kroku 3 csc przy 33% pokazal sie blad, odpialem tel, wyjalem baterie, tel sie wlaczyl z ikonka telefonu z wykrzyknikiem. Zrobilem HR i powtorzylem wszystko jeszcze raz, tym razem tel sie nie wlaczyl, nic sie nie swieci nawet po podpieciu do ladowarki. Czy telefon musze oddac do serwisu czy istnieje sposob na naprawe, z gory dziekuje za odp.

« Odpowiedź #502 dnia: Styczeń 27, 2009, 15:44:28 »
hmm miales brhj3 i na to wrzuciles brhj3? bo tak zrozumialem z twego postu (na stronie ery najnowszy to brhj3)

*

Offline Patrynio84

• 314
« Odpowiedź #503 dnia: Styczeń 27, 2009, 16:01:29 »
opsss..czarno to widzę..a raczej serwis :/

*

Offline atmpitbull

• 7
  • Sprzęt: Omnia 8GB
« Odpowiedź #504 dnia: Styczeń 27, 2009, 16:43:02 »
No i zrobiłem to z Vistą na laptopie ,ze strony Samsunga pobrałem co trzeba i już mam SAHJ3 ,poszło wszystko bez najmniejszych zacięć zabieg trwał około 10 min.poprzednio miałem SAHI1.

Kolego czyli tylko pobrałeś i zainstalowałeś:

1. Windows Mobile Device Center
2. i900SAHJ3_updater_vista.exe

Czy ściągałeś coś jeszcze jakieś pliki modemu? Też mam Vistę i widzę że są na niej problemy a nie chce uwalić telefonu. Mam teraz soft Orange SAHH6/BKHH6. Bardzo proszę o jasną odpowiedź bo nie wiem czy mam się brać za aktualizację?

Spróbowałem na Viście i się nie da zaktualizować wyskakuje komunikat "Incorrect software version. Please check the device". Tak jak pisałem mam soft Orange SAHH6/BKHH6 a chcę czysty SAHJ3 czy na XP po wgraniu wszystkiego i pobraniu softu ze strony Samsunga pójdzie mi instalacja czy będzie ten sam komunikat?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 17:45:04 wysłana przez atmpitbull »
Historia: Sagem RC715>N3310>N5510>N6310>N6100>Motorola V500>N6310i>N6610i>N6230>Motorola V3>SE K700i>Motorola E770V>Motorola V3i>N6630>N6230i>SE K750i>Siemens AF51>Nokia N70>N6280>Nokia E50>SE K800i>Nokia N95>iPhone 3G>Nokia N95 8GB>Samsung Omnia 8GB :)

*

Offline mazbog

• **
  • 111
  • Sprzęt: N8
« Odpowiedź #505 dnia: Styczeń 27, 2009, 17:51:36 »
obawiam się że to się nie uda, masz brandowany soft ORANGE więc oficjalnie tylko taki możesz wgrać nowszy.
Może mała zmiana w rejestrze pozwoli na wgranie czystego romu, tzn tak samo miałem po wgraniu softu Ryrzego, w innym poście
jest opisane jak to zrobić   
wejsc do edycji rejestru do klucza: HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Version/ i tu zmienic klucz CustomVersion=BKHH6 na np SAHJ1  to powinno zalatwic sprawe updatu ze strony samsunga... powinien juz rozpoznac soft jako ok i przepuscic update
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 17:56:26 wysłana przez mazbog »

*

Offline atmpitbull

• 7
« Odpowiedź #506 dnia: Styczeń 27, 2009, 17:57:13 »
obawiam się że to się nie uda, masz brandowany soft ORANGE więc oficjalnie tylko taki możesz wgrać nowszy.
Może mała zmiana w rejestrze pozwoli na wgranie czystego romu, tzn tak samo miałem po wgraniu softu Ryrzego, w innym poście
jest opisane jak to zrobić   
wejsc do edycji rejestru do klucza: HKEY_CURRENT_USER/ControlPanel/Version/ i tu zmienic klucz CustomVersion=RyM2D1 na np SAHJ1  to powinno zalatwic sprawe updatu ze strony samsunga... powinien juz rozpoznac soft jako ok i przepuscic update

Troszkę to dziwne bo po wpisaniu na stronie Samsunga softu SAHH6 wyświetliło mi SAHJ3 którą pobrałem a teraz wyskakuje mi błąd że zły soft? Może XP pomoże? TYLKO żebym miał 100% pewności bo nie chce się systemu nowego instalować zbytnio.
Historia: Sagem RC715>N3310>N5510>N6310>N6100>Motorola V500>N6310i>N6610i>N6230>Motorola V3>SE K700i>Motorola E770V>Motorola V3i>N6630>N6230i>SE K750i>Siemens AF51>Nokia N70>N6280>Nokia E50>SE K800i>Nokia N95>iPhone 3G>Nokia N95 8GB>Samsung Omnia 8GB :)

*

Offline mazbog

• **
  • 111
  • Sprzęt: N8
« Odpowiedź #507 dnia: Styczeń 27, 2009, 17:59:46 »
Dziwne ale tak jest, spróbuj

*

Offline atmpitbull

• 7
« Odpowiedź #508 dnia: Styczeń 27, 2009, 18:04:07 »
Dziwne ale tak jest, spróbuj

A jak wejść w rejestr n Omni nie mogę znaleźć tego ;/

*

Offline wampir_m

• *
  • 59
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #509 dnia: Styczeń 27, 2009, 18:16:48 »
nie pamietam jaki mialem wczesniej ale chcialem wgrac ten BRHJ3, dziwnie ze tak sie telefon usmiercil :( mam nadzieje ze serwis przyjmie ten telefon