[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomek.jaworski

• **
  • 171
  • Sprzęt: Samsung SGH-i900 Omnia SAHJ3
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #390 dnia: Grudzień 17, 2008, 14:12:48 »
Mnie miciugo ujął swoją wypowiedzią, a szczególnie
Cytat: miciugo
Zrozumcie:włączenie nawet GG daje wam spadki napięć na portach USB.Powinno się wyłączyć wszystko!!!

O jakiej wielkości spadku napięcia mówisz? Jeśli tak by było to prawdopodobnie cokolwiek podpiąłbyś do portu USB nie działałoby poprawnie, skoro występują na nim aż takie spadki  :O Jeśli jesteś taki dokładny, to zerknij sobie w menedżer zadań Windows, zobaczysz ile jest programów uruchomionych w tle.

Nie ma co dyskutować więcej na ten temat, bo przypadki uwalenia sprzętu przy flashowaniu się zdarzają, a Omnia nie jest jedynym przypadkiem gdzie zdarzają się niepowodzenia :(

[P O M Ó Ż  K L I K A J Ą C ! ! !]

Piszę poprawnie po polsku.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
  • Sprzęt: i900, Mio A701
« Odpowiedź #391 dnia: Grudzień 17, 2008, 14:24:14 »
A ja wresznie wiem jaka była przyczyna moich niepowidzeń.
I @miciugo to nie był problem z jakąś aplikacją (GG, antyvir).
Uszkodzenie płyty głównej.
"Ukryte uszkodzenia". Czasem sie zdarzają, urządzenie działa, aż przestanie.
I wtedy rób co chcesz. I to na 100% nie była wina "nagrzanej baterii"  :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Omna wróciła z "serwisu". Nigdy wiecej RR.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #392 dnia: Grudzień 18, 2008, 11:23:33 »
Znalazłem dzisiaj nowy ROM do Omni: DXHL1, a więc z grudnia.

http://www.modaco.com/content/i900-omnia-rom-discussion/277251/dxhl1/

Mam problem z updatem - w paczce nie ma żadnego pliku z rozszerzeniem img. Opis flasha za pomocą programu grandprix mam na stronce, no ale wlasnie nie wiem jak to dokladnie zrobic. Na intuicje powinienem zaladowac w poszczegolne oka te pliki z archiwum, no ale na intuicje moge uwalic telefon. Flashowal ktos przez grandprix i moze potwierdzic przypuszczenia? W paczce mam pliki

PDA_i900DXHL1.bin
Bootimage_i900DXHL1.nb0
Phone_i900DXHL1.bin

Jak flashowac grandprix'em:

http://www.handy-faq.de/forum/samsung_i900_omnia_firmware_update_service/49959-samsung_i900_omnia_firmwareupdate_img_grandprix_flashen.html

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #393 dnia: Grudzień 18, 2008, 12:04:22 »
Z tego co czytałem to userom z modaco dziala ten ROM.
Do GrandPrix mozesz dodac jeden plik *.img lub pojedynczo do LOADER, PDA, PHONE. Pewnie zastanawiasz sie nad rozszerzeniami *.nb0 ale do PDA mozna dodac *.bin

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #394 dnia: Grudzień 18, 2008, 13:13:32 »
Z tego co czytałem to userom z modaco dziala ten ROM.
Do GrandPrix mozesz dodac jeden plik *.img lub pojedynczo do LOADER, PDA, PHONE. Pewnie zastanawiasz sie nad rozszerzeniami *.nb0 ale do PDA mozna dodac *.bin

Dzieki za info. Faktycznie trzeba było poszczególne pliki ręcznie pododawać, potem kliknąć detect i zrestartować telefon. Na szczęście się udało i Omnia jest juz na nowiutkim sofcie. :) Wszystko narazie dziala. Narazie ze zmian zauwazylem, ze bideo nagrywa sie duzo plynniej w VGA - moze nawet 30kl/s :) Zaraz zabieram sie do testowania reszty rzeczy.

« Odpowiedź #395 dnia: Grudzień 25, 2008, 18:18:23 »
Nie zabijcie mnie odrazu-> są świeta ;) wiem ze ludzie mieli podobne problemy ale przeszukałem mnostwo stron różnych tematów i nie znalazlem odpowiedzi. wiec było tak :
pierwsze podejscie zakonczylo sie na "switching usb to phone " i zawiesił sie. nastepnie odlaczylem kabel i podłaczyłem nie wyłaczajac programu i dolecaiało do konca jako failed. wiec zakonczylerm instalacje, zrobilem HR i jeszcze raz probowałem zxainstalowac. o dziwo poszło wszystko ok tylko.. po "phone finished" zostało tylko Pierwszy obraz czyli Samsung OMNIA i tyle. nie chce sie zrestartowac czy pojechac dalej.. po wyjeciu baterii i włozeniu dalej po właczeniu telefonu jedyne co sie pojawia to ten napis startowy Samsung OMNIA. ktos cos pomoze czy mam juz leciec do serwisu?

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #396 dnia: Grudzień 25, 2008, 18:40:16 »

« Odpowiedź #397 dnia: Grudzień 25, 2008, 19:44:08 »
Taka moja mała dygresja może komuś się to przyda :)

Ja uwaliłem swoja Omnie próbując wgrać nowy rom, skończyło się na oddaniu do serwisu (gdzieś kilka stron wcześniej napisałem co się działo).
Po odebraniu z serwisu miałem nowy rom SAHJ3, i nurtowało mnie pytanie: no a co będzie jak się pojawi znowu nowy rom a ja będe chciał go wgrać co wtedy, znowu uwale Omnie :?

Otóż zaryzykowałem i spróbowałem wgrać sobie jeszcze raz ten sam rom (ryzyko było spore że znowu uwale telefon) ale ku mojemu zdziwieniu wszystko poszło jak po maśle, elegancko się wszystko wgrałom, więc wydaje mi się że oni w serwisie coś musieli odblokować, bo inaczej nie dał bym rady go wgrać :)

Nie wiem czy to będzie się miało do każdego kto miał ten problem czy inny i oddał do serwisu ale u mnie jest tak jak wyżej opisałem.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #398 dnia: Grudzień 25, 2008, 20:19:14 »
A co napisali Ci w opisie naprawy ?
Moze wymienili Ci plyte glowna?
Ja czekam juz od 04.12 (wtedy wyslalem 2 raz do serwisu jako reklamacja naprawy gwarancyjnej).
Czas im juz minal (14 dni), a ja dalej czekam, ale dowiedzialem sie ze wymienia mi plyte glowna (narazie jej nie maja, heheh serwis).

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #399 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:06:14 »
yellovv   nic nie odblokowali, dali ci nowa plyte glowna i tym razem instalacja romu udala sie, mialem tak samo...  mi sie na starej plycie udalo 4 razy wgrac rom a za 5 padla omnia. tu jakies wyzsze sily dzialaja.. na tym samym spzrecie zawsze wgrywam... po zmianie plyty glownej takze poszlo bez problemow, teraz dzieki romom na grand prixa moze problem z uwalaniem fona przestanie byc takim dokuczliwym :)

naughty   niby 14 dni maja na podjecie decyzji czy zrobia ci to w ramach gwarancji, czyli to nie jest tak ze 14 dni na naprawe, tak ktos opisywal w dziale gwarancja. jesli po 14 dniach ci nie kazali placic to teraz wiesz ze przynajmniej ci za free to naprawia :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #400 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:22:27 »
teraz dzieki romom na grand prixa moze problem z uwalaniem fona przestanie byc takim dokuczliwym :)

Nie jestem pewien :) Na modaco pisalo, ze to raczej ryzykowna metoda. Narazie wgralem dwa razy rom przez grandprix 1.6.4 i na szczescie(odpukac) nic sie zlego nie stalo.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #401 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:30:13 »
hmm..  i jesli wgrywales GP to mozna wyeliminowac aktualizacje "radia" modulu telefonu ?  bo wyczytalem ze to przez niego ponoc te jajka z omniami.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #402 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:35:00 »
hmm..  i jesli wgrywales GP to mozna wyeliminowac aktualizacje "radia" modulu telefonu ?  bo wyczytalem ze to przez niego ponoc te jajka z omniami.

No wlasnie - narazie zawsze instalowalem z nowszymi radiami, a czytalem ze Omnie ubija sie gdy zaznaczysz przy aktualizacji to samo radio co aktualnie masz. Mozliwe ze to jest wlasnie przyczyna uwalenia Omni. Chyba nawet ktos pisal o tym na tym forum. :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #403 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:37:58 »
no cos chyba bylo... hmm.. no ale czy jest taka mozliwosc zrezygnowania z wgrania radia np. jesli mamy wgrac to samo ktore juz mamy to po co je wgrywac ? jesli mozna pominac ten proces to raczej wgrywanie softu bedzie bezpieczniejsze.

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #404 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:42:21 »
no cos chyba bylo... hmm.. no ale czy jest taka mozliwosc zrezygnowania z wgrania radia np. jesli mamy wgrac to samo ktore juz mamy to po co je wgrywac ? jesli mozna pominac ten proces to raczej wgrywanie softu bedzie bezpieczniejsze.

Mozna i raczej trzeba korzystac z tej mozliwosci. W programie GrandPrix ladujesz kolejno bootloader, PDA i pomijasz przycisk Phone, ktory jest odpowiedzialny za radio. Mozna zaladowac plik CSC, ktory zaladuje widgety, albo nie ladowac i miec prawie 70MB wolnego miejsac w Storage :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #405 dnia: Grudzień 25, 2008, 23:49:52 »
dzieki, to napewno bedzie bezpieczniejsza metoda.. :) dla potomnych proponuje wgrywac za pomoca GP, a do ciebie temp333   mam prosbe, poniewarz juz to robiles z  sukcesem czy stworzysz na potrzeby naszego forum  [how to] dla grand prix ? screeny opis itd. ? aby zapobiegać leczeniu :)  umieszcze ten opis w 1 poscie wątku o wgrywaniu i oczywiscie zaznacze twoj wklad w jego powstanie :)

« Odpowiedź #406 dnia: Grudzień 26, 2008, 12:40:32 »
A co napisali Ci w opisie naprawy ?
Moze wymienili Ci plyte glowna?
Ja czekam juz od 04.12 (wtedy wyslalem 2 raz do serwisu jako reklamacja naprawy gwarancyjnej).
Czas im juz minal (14 dni), a ja dalej czekam, ale dowiedzialem sie ze wymienia mi plyte glowna (narazie jej nie maja, heheh serwis).

Napisali mi w opisie "przeprogramowanie", nic mi nie napisali o zmianie płyty głownej, ale możliwe że moją omnie rozkrecali i cos tam wymienili bo, mialem naklejone na telefon takie folie, invisible shield i oni mi to posciagani wrrrrr!! no i w uwagach napisali zeby nie oklejac telefonu nieoryginalnymi akcesoriami.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #407 dnia: Grudzień 26, 2008, 13:05:06 »
pewnie plyte zmienili bo po co rozkrecac fona skoro programowali ? chyba ze sa w omni punkty serwisowe ? a tak pozatym no to lipka ze ci folie zdjeli.. mi naszczescie zostawili moje brando :)

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #408 dnia: Grudzień 27, 2008, 01:18:06 »
Czynności wstępne

1. Instalujemy Active Sync 4.5
2. Instalujemy Samsung Modem Drivers(uruchamiamy plik setup exe po rozpakowaniu archiwum)
3. Rozpakowywujemy GrandPrix do folderu na dysku głównym(C) - np. i900
4. Przenosimy wszystkie pliki z archiwum w którym był nowy ROM do tego folderu(i900)
5. Restartujemy komputer, wyłączamy wygaszacz ekranu, oszczędzanie energii w systemie, połączenia sieciowe i wszystko co mogłoby zakłucić pracę naszego komputera podczas procesu flashowania.

a jak to sie ma do visty? mam na mysli active sync i samsung modem drivers, bo grandprix to jest, ale active sync i drivers sa pod xp?
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #409 dnia: Grudzień 27, 2008, 10:22:25 »

a jak to sie ma do visty? mam na mysli active sync i samsung modem drivers, bo grandprix to jest, ale active sync i drivers sa pod xp?

Chodziło Ci chyba pod viste bo pod xp ni ma żadnych problemów
Napisane: Grudzień 27, 2008, 10:21:34

Chodziło Ci chyba pod viste bo pod xp nie ma żadnych problemów
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #410 dnia: Grudzień 27, 2008, 10:37:49 »

Jest taki wątek na modaco

http://www.modaco.com/content/i9x0-omnia-rom-discussion/277608/how-to-flash-using-vista/

Ktos wrzucil tez w zalaczniku drivery modemu do Vist.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 27, 2008, 17:25:07 wysłana przez temp333 »

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #411 dnia: Grudzień 27, 2008, 21:03:14 »
probowalem to zrobic na xp i mam to co zalaczylem.. ktos zna taki problem.. oczywiscie omnia wstala bez problemu
chyba sprobuje jednak na viscie :)
i8000 - WM 6.1

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #412 dnia: Grudzień 27, 2008, 22:18:08 »
probowalem to zrobic na xp i mam to co zalaczylem.. ktos zna taki problem.. oczywiscie omnia wstala bez problemu
chyba sprobuje jednak na viscie :)

Suma kontrolna pliku się nie zgadza - widocznie źle się ściągnął plik z romem.

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #413 dnia: Grudzień 28, 2008, 02:10:59 »
no i sie prawie doigralem.. zrobilem zgodnie z modaco zainstalowalem zamiast active synca to co teraz jest pod viste, poinstalowalo mi sterowniki i grand prix znalazl telefon i wszystko pieknie szlo do momentu kiedy doszlo do update phone.. wywalilo mi sie na tym bo nagle zaczelo inne sterowniki instalowac i wysypala sie lacznosc z pomiedzy omnia a telefonem :(
jednak wstal chociaz od tej pory dziwnie sie zachowuje podczas wlaczania tzn 2 razy wyswietla sie taki maly trojkat ostrzegawczy z symbolicznym rysunkiem telefonu i potem juz wstaje (wiele razy juz go resetowalem i zawsze ma tak samo)
w wersji wyswietla mi sie nowa wersja PDA (DXHL2) i stara dla PHONE czyli DXHK3

pytanie czy jeszcze raz robic update phone czy nie i czy mozna np zrobic sam tylko update dla phone?
i8000 - WM 6.1

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #414 dnia: Grudzień 28, 2008, 10:40:45 »
pytanie czy jeszcze raz robic update phone czy nie i czy mozna np zrobic sam tylko update dla phone?

Wydaje mi sie ze mozna robic sam update dla phone, skoro mozna robic sam update romu bez radia. Tylko ze jesli jedyny objaw to ten trojkat przy wlaczaniu to moze poczekac na kolejny rom i nowe radio i zrobic wszystko za jednym zamachem - tym razem pod XP, zeby nie bylo niespodzianek.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #415 dnia: Grudzień 28, 2008, 10:52:32 »
zgadzam sie z temp333
pamietaj tylko, ze przy flashowaniu Radio nie mozna isc w dół, rozumiesz co mam na mysli

*

Offline koart

• 764
« Odpowiedź #416 dnia: Grudzień 28, 2008, 19:31:10 »
zgadzam sie z temp333
pamietaj tylko, ze przy flashowaniu Radio nie mozna isc w dół, rozumiesz co mam na mysli

to akurat wiem, ale chyba dla pewnosci jeszcze raz "przeflashuje" sobie caly ROM ale tym razem na golym XP, na ktorym juz nie raz wgrywalem nowy ROM, ale to dopiero jutro
i8000 - WM 6.1

« Odpowiedź #417 dnia: Grudzień 29, 2008, 11:11:44 »
Po instalacji romu nie mam juz zadnych programow jednak sa one w pamieci w folderach. Czy jest jakas szansa zeby je powrocic czy musze te foldery pokasowac.

*

Offline corek

• 34
« Odpowiedź #418 dnia: Grudzień 29, 2008, 14:11:48 »
Zainstaluj spb mobile shell
ustawienia/dostosuj menu/zaznacz np. Organizer/menu/dodaj/plik/zaznacz .exe programu z twojej pamięci
pozdrawiam

« Odpowiedź #419 dnia: Grudzień 29, 2008, 15:06:46 »
A nie ma mozliwosci zeby porobic skroty i miec oryginalne menu Omnii?

btw nie mozna dodac plikow do programów
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 16:07:44 wysłana przez maciekd14 »