[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371836 Wyświetleń

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #300 dnia: Listopad 30, 2008, 21:28:34 »
załorzyłem juz wątek na temat gwarancji i wgrywania romu na gwarancji..i ''proofesjonalnym'' podejsciu do psrawy przez serwis..nie dziekuje..wole sam wgrac niz liczyc na zaosny serwis przynajmniej w moim miescie...

ps: javman linka z romem i wszystkim co trzeba do wgrania wysąłłem Ci na privat bo jest limit do 10 sciągnieć:P

« Odpowiedź #301 dnia: Listopad 30, 2008, 22:15:04 »
yellovv dzisiaj wgrywałam SAHj3 trzy razy bo nic nie szło i za trzecim wystąpil ten sam błąd co u Ciebie.
Na telefonie były chyba dwie zielone kreski, odłączyłam telefon od kompa, zresetowałam - nie włączył się, przytrzymałam przycisk włączania - zaczął sie włączać i wyskoczyły jakieś dwie ramki z komunikatami po angielsku ale nie zdążyłam przeczytać bo zgasł.
No to znowu wciskam przycisk żeby wyłączyć telefon na dobre (przytrzymuje dość długo) a on znowu się odpala i poszedł - kalibracja, data, godz., itp. i jak na razie śmiga  :ok:
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2008, 22:18:08 wysłana przez reniblu »

*

Offline rafuss

• 32
  • Sprzęt: N95
« Odpowiedź #302 dnia: Grudzień 01, 2008, 15:10:36 »
Dzwoniłem u mnie w mieście, czyli w Toruniu do serwisu Samsunga z pytaniem o wgranie nowego romu z racji wieszania się urządzenia i krótko działającej baterii niestety nie wykonują tego na miejscu tylko wysyłają do Radomia, ale nie omieszkałem zapytać czy wgrany nowy Rom to będzie także z Plusa czy może czysty nie "Plusowy". Niestety Paniusia powiedziała, że na 100% będzie to taki sam Rom, jaki mam-to poco zmieniać się pytam.....Hm i tu długa cisza. Może ktoś z praktyki powie, czego można się spodziewać po serwisie, jaki Rom wgrają mając wcześniej Rom z Plus GSM.

*

forester

« Odpowiedź #303 dnia: Grudzień 01, 2008, 15:47:24 »
załorzyłem juz wątek na temat gwarancji i wgrywania romu na gwarancji..i ''proofesjonalnym'' podejsciu do psrawy przez serwis..nie dziekuje..wole sam wgrac niz liczyc na zaosny serwis przynajmniej w moim miescie...

ps: javman linka z romem i wszystkim co trzeba do wgrania wysąłłem Ci na privat bo jest limit do 10 sciągnieć:P
Pewnie inni również chcą pobrać ten ROM  tutaj link http://rapidshare.com/files/161295359/i900SAHJ3_i900.boo.pl.rar.
Testowałem tydzień i bez kłopotów była instalacja jak wszystkich innych Romów.
Co zauważyłem w tak krótkim czasie:
wizualnie
-w touch playerze okladki albumów poziomo
-jeżeli wybierzemy widget samsung i zmienimy pod nim tapetę to ta tapeta będzie również pod skrótami w menu samsung tylko lekko "transparentna".

« Odpowiedź #304 dnia: Grudzień 01, 2008, 16:53:02 »
hmm a jak można zrobić backup tego softu co mam na tel? mam nie brandowany (tel. kupiony w MM)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #305 dnia: Grudzień 01, 2008, 17:06:08 »
hmm, jest opcja tworzenia na bazie istniejacych romow wlasnych kompilacji czyli tzw. "gotowanie" ale chyba backupu z omni nie da sie poki co zrobic, w sensie zrzucic rom na hdd naszego pc  i wgrac go spowrotem jak by cos.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #306 dnia: Grudzień 01, 2008, 19:54:46 »
jezeli wiez cos na temat istniejacego programu do edycji romu np pliku który mam na dysku do wgrania taki jak np przeslałem Tobie  to napisz jak sie nazywa.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #307 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:03:53 »
mam szczatkowe informacje, tyle co na modaco podali albo xda. nazwy nie znam ale skads te modyfikacje w nich sie biora :)

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
  • Sprzęt: i900, Mio A701
« Odpowiedź #308 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:22:52 »
SAMSUNG-i900 tool v0.27 By Weisun
tylko ze po chinsku narazie
zobaczymy co z tego wyjdzie
ale pierwsze kroki do Customize ROM sa poczynione
Omna wróciła z "serwisu". Nigdy wiecej RR.

*

Offline rafuss

• 32
« Odpowiedź #309 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:39:05 »
Dzwoniłem u mnie w mieście, czyli w Toruniu do serwisu Samsunga z pytaniem o wgranie nowego romu z racji wieszania się urządzenia i krótko działającej baterii niestety nie wykonują tego na miejscu tylko wysyłają do Radomia, ale nie omieszkałem zapytać czy wgrany nowy Rom to będzie także z Plusa czy może czysty nie "Plusowy". Niestety Paniusia powiedziała, że na 100% będzie to taki sam Rom, jaki mam-to poco zmieniać się pytam.....Hm i tu długa cisza. Może ktoś z praktyki powie, czego można się spodziewać po serwisie, jaki Rom wgrają mając wcześniej Rom z Plus GSM.
Ponawiam pytanko i dziękuję z góry za odpowiedz :)

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #310 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:50:41 »
kolego odpowiedz bede mial pojutrze bo jutro maja mi odeslac OMNIĘ po serwisie w Radomiu
nie moge sie juz doczekac a wyslalem im OMNIĘ z ROMem najnowszym z PLUSa
link podalem w temacie podpietym o ROMach oficjalnych
problemu nie bylo ale z czym wroci to sam jestem ciekaw

*

Offline rafuss

• 32
« Odpowiedź #311 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:53:27 »
kolego odpowiedz bede mial pojutrze bo jutro maja mi odeslac OMNIĘ po serwisie w Radomiu
nie moge sie juz doczekac a wyslalem im OMNIĘ z ROMem najnowszym z PLUSa
link podalem w temacie podpietym o ROMach oficjalnych
problemu nie bylo ale z czym wroci to sam jestem ciekaw
bardzo dziękuję i myślę że nie tylko ja czekam na takie info :worried:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #312 dnia: Grudzień 01, 2008, 20:56:08 »
mi po uwaleniu fona wrocil z romem plusa,  mimo tego ze nie skladalem omni przez salon plusa a osobiscie do serwisu, musieli z gwarancji wyczytac ze kupilem w plusie. a wgrali mi wtedy SAHI2 tak wiec jesli chcesz cos nowszego to raczej sam sobie wgraj.

i tak lekko ot: czy u kogos po wgraniu SAHJ3 nie dzialal touch player ( blad z nieprawidlowo podpisnym certyfikatem) i sms'y wyswietlane byly  kazdy osobno zamiast w formie chat'u ?

*

Offline lesrog

• *
  • 74
  • Sprzęt: MIO P550 | MIO P560 | Samsung i600 WM6 | Samsung i900
« Odpowiedź #313 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:03:26 »
i tak lekko ot: czy u kogos po wgraniu SAHJ3 nie dzialal touch player ( blad z nieprawidlowo podpisnym certyfikatem) i sms'y wyswietlane byly  kazdy osobno zamiast w formie chat'u ?

U mnie Touch player działał normalnie ale smsy nie były w formie czatu i musiałem wgrać OmniaTHREAD by wrócić do widoku czata.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #314 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:10:03 »
tryb SMS zmienia sie jednym wpisem w rejestrze, jak OMNIA wroci to sprawdze czy dziala to tak samo jak w MIO A701.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #315 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:28:01 »
tak wiem o tym,  ale normalnie powinien byc wlaczony widok chat'u i touch player powinien dzialac ... ale ok SAHJ1 wgrany, wg mnie jak narazie najlepszy ze wszystkich.

*

Offline mazbog

• **
  • 111
  • Sprzęt: N8
« Odpowiedź #316 dnia: Grudzień 01, 2008, 21:38:13 »
Dziś byłem w serwisie ze swoją Omnią i oficjalnym ROM-em nie brandowanym jest SAHJ1, może dlatego występują takie problemy z HJ3

« Odpowiedź #317 dnia: Grudzień 01, 2008, 22:47:58 »
No i stało się dziś moja omnia wylądowała w serwisie, miałem nie mało zachodu z tym bo najpierw musiałem duplikat FV załatwić ale to była pestka, gość w sklepie podbil mi gwarancje i powiedział żebym sobie sam ja wypełnił (rzecz prosta i oczywista ważna była pieczątka i podpis jego). No ale według paniusi z serwisu nie tak hop siup! Bo ja sobie wypisałem wszystko i w miejscu gdzie było podane czarno na białym zęby wpisać nr seryjny telefonu to go wpisałem ale panienka twierdziła że bzdura i trzeba było podać IMEI :O no więc mowie żeby dopisała, a ona że to tylko sprzedawca może i że powinien wiedzieć że tak sie to robi i za nic w świecie tego tam nie dopisał (już jej nie powiedziałem że kartę wypełniłem 2 min temu w samochodzie na kolanie :P) bo pewnie by w ogóle nie przyjęła. Zaczęła twierdzić że jak odeśle do Samsunga w Warszawie to mogą nie przyjąć.
Nie rozumiem czy aż tak oni są dociekliwi i upierdliwi :?: czy to tylko nasza polska wrodzona podejrzliwość że jeśli coś się popsuło i ktoś oddaje to na gwarancji (a wiadomo wtedy się za to nie płaci) to już wszyscy myślą: "...aha, on coś może kombinować trza go na 10 stronę sprawdzić!@..."

Pozdrawiam i życzę powodzenia przy zmianach softu.

aha jeszcze ktoś pytał o edycje softu (tylko pytam po co?? jest sens??)
to tu coś o tym napisali ale ja już sobie to odpuściłem

http://www.modaco.com/content/i900-omnia-http-omnia-modaco-com/273782/maybe-a-solution-to-unbrick-your-omnia/#entry938893

:ohreally:

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #318 dnia: Grudzień 01, 2008, 23:49:21 »
heh, przykro ze padla omnia ... a z tym numerem seryjnym to podales ten pod kodem kreskowym S/N ?  ogolnie powinno sie podac IMEI bo jest on takze w telefonie i jest bardziej wiarygodny,

zauwazyliscie ze zawsze w serwisach na przyjęciu siedza mlode mile panie ?:D 

« Odpowiedź #319 dnia: Grudzień 02, 2008, 07:50:20 »
heh, przykro ze padla omnia ... a z tym numerem seryjnym to podales ten pod kodem kreskowym S/N ?  ogolnie powinno sie podac IMEI bo jest on takze w telefonie i jest bardziej wiarygodny,

zauwazyliscie ze zawsze w serwisach na przyjęciu siedza mlode mile panie ?:D 

Tak dokładnie ten numer S/N, mam nadzieje że to przejdze, żebym to wiedział to bym oba wpisał. Ale cóż następnym razem będe wiedział.

« Odpowiedź #320 dnia: Grudzień 03, 2008, 21:58:37 »
Zrobiłem sobie flashowanie na "desperados"

W Windows 7 (b6801) zainstalowałem vmware Player w nim odpaliłem Windows XP (stary obraz vmware) potem zgodnie z instrukcją.
Ogólnie wszystko się pięknie wgrało jednak procedura nie dobiegła końca poprawnie. Wgrywałem roma "    
MANILA 2d i FlahLite 3.1 ROM plus TouchFLO"

i chyba ta ostatnia faza nie ma znaczenia bo pomimo:

Switch USB to Phone Failed..
 Create Port retry (25)
 Create Port retry (24)
 Create Port retry (23)
 .......
  Port Open retry (0)
 Download failed!

i tego że zielona kreska na ekranie mojego tela doszła do końca a tel się zwiesił, po wyjęciu i włożeniu ponownie baterii wszystko pięknie działa na nowym ROM-ie  :D

*

Offline Bagzz

• 14
« Odpowiedź #321 dnia: Grudzień 04, 2008, 17:51:47 »
Witam,jestem tutaj nowy i jeśli chodzi o pda to jestem jeszcze lesczyk :) Omnia to jest moj pierwszy telefon z wm. Przeczytalem caly temat i zdecydowalem sie na zmiane roma obecny to:

PDA:i900SAHH7/CXHH7
Phone: i900XXHH9

Załatwiłem sobie laptopa jutro będe na nim stawial XP Prof z SP2 i tutaj się pojawia pierwsze pytanie czy moze byc taka winda czy wymagany SP3? Zdecydowalem sie na najnowszy ROM czyli SAHJ3. Byłbym wdzięczny za podanie linków do tej ver. Telefon jest z Plusa i oczywiscie ma smoka na tą samą sieć.Mam nadzieje ze nie ma zadnych przeciwwskazan do instalowania tego roma. Byłbym również wdzięczny za podanie  aktualnych linków do wszytskich potrzebnych rzeczy czyli stery do modemu i AS.

Z gory dziekuje za pomoc oraz wyrozumiałość :-)

Pozdrawiam Bagzz
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2008, 18:11:21 wysłana przez Bagzz »

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #322 dnia: Grudzień 04, 2008, 19:13:28 »
Podpowiem jak mozna za darmo w serwisie zmienic rom

dzis udalem sie do serwisu z omnia powiedzalem ze sie zawiesza i restartuje (nic sie nie dzalo wszstko bylo ok z telefonem) Oni na to ze trzeba w grac nowe oprogramowanie dobrze to prosze wgrac wiec zostawilem tel na ok 2 godzi i po powocie byl juz wgrany nowy rom oczywiscie zeby to bylo za darmo musi byc gwarancja wazna
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline rafuss

• 32
« Odpowiedź #323 dnia: Grudzień 04, 2008, 19:54:22 »
Podpowiem jak mozna za darmo w serwisie zmienic rom

dzis udalem sie do serwisu z omnia powiedzalem ze sie zawiesza i restartuje (nic sie nie dzalo wszstko bylo ok z telefonem) Oni na to ze trzeba w grac nowe oprogramowanie dobrze to prosze wgrac wiec zostawilem tel na ok 2 godzi i po powocie byl juz wgrany nowy rom oczywiscie zeby to bylo za darmo musi byc gwarancja wazna
A kolego w jakim serwisie byłeś tzn w jakim mieście?

*

Offline Bagzz

• 14
« Odpowiedź #324 dnia: Grudzień 04, 2008, 22:01:20 »
i jeszcze jedno pytanko czy przed wgrywaniem roma trzeba zrobic HR?

*

Offline krissos

• 635
  • Sprzęt: Samsung Galaxy II +32GB
« Odpowiedź #325 dnia: Grudzień 04, 2008, 22:57:15 »
i jeszcze jedno pytanko czy przed wgrywaniem roma trzeba zrobic HR?

Moze miasta nie bede ujawnial bo jesli ktos z tego serwisu tu zaglada to juz moze sie skonczyc takie wgrywanie
A co to HR to nie robilem (pokasowalem jedynie z twardego instalki) wyciaglem tylko karte pamieci i sim
Nie mów mi jak mam żyć bo nie ty za mnie będziesz umierać

*

Offline Bagzz

• 14
« Odpowiedź #326 dnia: Grudzień 04, 2008, 23:04:04 »
A koniecznie wymagane jest USB 2.0?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #327 dnia: Grudzień 05, 2008, 00:49:00 »
nie jest konieczne usb2.0 ja osobiscie zmienialem  na usb1.1 i podczas flashowania nawet wyskoczylo okienko ze sprzet podlaczony do komputera moze pracowac szybciej :D  nie trzeba robic HR, ale polecam naladowac baterie na maxa i na serio mowie ze to moze byc jeden z powodow dla ktorego omnia pada...

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #328 dnia: Grudzień 05, 2008, 13:22:42 »
Warto powyłączać jeszcze w komputerze stacjonarnym lub notebooku wygaszacz oraz przede wszystkim wyłączyć przechodzenie w stan hibernacji i standby...

*

Offline Bagzz

• 14
« Odpowiedź #329 dnia: Grudzień 05, 2008, 14:10:24 »
Własnie chce sie zabrac do aktualizacji i tutaj mam pyutanie czy telefon musi byc w trubie active sync czy pamieci masowej?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 05, 2008, 14:20:51 wysłana przez Bagzz »