Ja na win 7 64 bit robię podobnie jak opisał na początku wątku tion, za pomocą programu Grandprix .
Czyli punkt: " 4 Aktualizacja za pomocą programu Grandprix (Windows Vista) "
Z tym ,że rom lub radio wgrywam sobie jaki chce .
Pozwolę sobie zacytować tiona i opisze jak instaluje sterowniki na win 7 64 bit.
"
Czynności wstępne
--punkt 1 wykonujemy bez zmian.
1. Instalujemy Mobile Device Center ( asekuracyjnie aby wgral wszystkie sterowniki)
--punkt 2 wykonujemy bez zmian.
2. Instalujemy Samsung Modem Drivers(uruchamiamy plik setup exe po rozpakowaniu archiwum)
--punkt 3 wykonujemy bez zmian. - chociaż u mnie gdziekolwiek jest GrandPrix , idzie bez problemu-
3. Wypakowywujemy GrandPrix do folderu na dysku głównym(C) - np. i900
--punkt 4 wykonujemy bez zmian.
4. Przenosimy wszystkie pliki z archiwum w którym był nowy ROM do tego folderu(i900)
--punkt 5 restartujemy komputer z podłączonym telefonem do komputera , po ponownym uruchomieniu windows wyszukuje sterowniki. Jeżeli nie znajdzie i nie zainstaluje sterowników , instalujemy ręcznie z menadżera urządzeń. Jako folder docelowy wskazujmy folder gdzie zostały rozpakowane sterowniki modemu Samsung Omnia pod viste. Jeżeli sterowniki visty nie idą , zainstalować te z xp "reset komputera"z podłączonym telefonem. Sprawdzić po uruchomieniu czy w menadżerze nie ma żółtych ikonek z wykrzyknikiem.Jeżeli są, to zainstalować ręcznie jak opisałem wyżej .. u mnie chodzi na tych z xp.
5. Restartujemy komputer, wyłączamy wygaszacz ekranu, oszczędzanie energii w systemie, połączenia sieciowe i wszystko co mogłoby zakłucić pracę naszego komputera podczas procesu flashowania."
Przed rozpoczęciem wgrywania, dla pewności że wszystko jest ok można wyłączyć i włączyć telefon podłączony do komputera, jeśli podczas uruchamiania telefonu system nie wykryje żadnych nowych urządzeń powinno być wszystko ok.
Dalej robimy tak jak jest opisane.
aha -- Grandprixa uruchamiam jako Administrator (ale i bez tego jest ok)
Wgrywałem romy i radia na win 7 64bit ze 40 razy i zawsze wszystko grało. Raz podkusiło mnie wgrywać na xp i lipa

!! wizyta u gościa z jtagiem była nieunikniona

.
Mam nadzieje , że komuś to moje pisanie pomoże ..