[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371217 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Robaq

• 12
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #1080 dnia: Luty 22, 2010, 20:00:09 »
Witam,
Mam pytanie do fachowców, czy da się zrobić flasher'a *.exe dla Visty z romu  SAID1 lub jakiegokolwiek innego.

Mam obawy co do aktualizacji romu za pomocą GrandPrix, choćby dlatego że program mi się zawiesił na szczęście przed wgraniem romu.
Ale skoro da się rozebrać  flasher'a to może dało by się poskładać żeby chodził pod Vistą ?
OMNIA 8GB

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #1081 dnia: Luty 22, 2010, 21:26:58 »
hmm, nie wiem, chyba  nie za bardzo... albo nikt nie probowal... ale ja sam pod wistą wgrywam romy i tez gp sie zawiesza czasem... wiec  wydaje mi sie ze  nie powinienes sie martwic tylk osprobowac wgrac romik
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline Robaq

• 12
« Odpowiedź #1082 dnia: Luty 23, 2010, 21:01:27 »
Zaryzykowałem i zrobiłem próbę potraktowałem executor'em rom 6.5 kolegi ryrzego i oficialny samsunga pod viste.
podmieniłem plik pda.bin z oryginalnego na pda.bin od ryrzego
Odpaliłem UnknownLoader.exe i chyba było by ok. ale programik sprawdza wersje romu i wyłącza się.

pytanie czy da się zmienić nazwę romu od ryrzego aby pasowała do reszty plików z oryginału?

ps. próbowałem GP niestety nie wykrywa telefonu
OMNIA 8GB

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #1083 dnia: Marzec 02, 2010, 09:57:27 »
witam,

dużo tu tych wpisów i przyznaję że nie czytałem wszystkich...

a mam pytanie:

czy wgrywanie ROMu na W7 jest dokładnie tak jak na instrucji od visty z pierwszego postu?

do tej pory robiłem to via VMware-player-2.5.1-126130, ale nie chce mi się znowu tego wszystkiego instalować

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #1084 dnia: Marzec 06, 2010, 10:17:26 »
Tak, cały proces przebiega identycznie. Wielokrotnie już zmieniałem ROM na W7 używając EXEcutora i GP i wszystko przebiegało bez najmniejszych problemów.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #1085 dnia: Marzec 16, 2010, 12:14:38 »
Cześć
Widzę, że większość ROMów jest pod WM6.5 i tu nasuwa się moje pytanie. Ta wersja wm jest instalowana automatycznie podczas wgrywania nowego romu czy najpierw muszę zaktualizować telefon z WM 6.1 do WM6.5?

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #1086 dnia: Marzec 16, 2010, 13:00:02 »
Rom zmienia Ci system, jak sciagniesz rom z  wm 6.1, to wgrasz wm 6.1, jak sciagniesz z wm 6.5 to bedzie z wm 6.5, jak z manilią/touchflo, to bedzie z nim  :)

« Odpowiedź #1087 dnia: Marzec 16, 2010, 14:14:15 »
Kurde grandprix po wcisnieciu detect cały czas wyświetla 'waiting for the device" niby wtedy trzeba dac reset urzadzenia, daje i:
Calculating file parameters(DISKIMAGE)....
Calculating file parameters(DISKIMAGE) Done!!
OnDeviceChange: DBT_DEVICEARRIVAL

Cały problem z windows 7 polega tylko na tym, że należy na grand prix nacisnąć prawym myszy i dać uruchom jako administrator. Wszystko działa mistrzowsko rom by ryrzy z menu od htc :
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2010, 17:10:14 wysłana przez Wallec »

« Odpowiedź #1088 dnia: Marzec 18, 2010, 14:02:35 »
moze mi ktos powiedziec jak rozebrac ROM pod windowsem 7 za pomoca executora? jakie pliki powinny powstac i w jakiej kolejnosci je ladowac do gp bo chcilbym w koncu zmienic rom dodam jeszcze ze chce przejsc z 6.1 na 6.5

Połączone: Marzec 20, 2010, 12:21:50
dochodze do punktu 3 instalacji przez gp i po restarcie omni ni chce instalowac tylko mi telefon uruchamia ponownie co mam zrobic moze cegos nie mam ustawionego?
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2010, 12:21:50 wysłana przez gimlinson »

« Odpowiedź #1089 dnia: Marzec 21, 2010, 13:23:11 »
Witam

Mój problem polega na tym, że w menu programy ikonki wszystkich programów ktore zainstalowałem zmieniły się na puste (białe okienko z niebieską ramką) pod nimi dalej są nazwy programów (automapa, opera 10, GSplayer, TCPMP, Palm Heroes, Comic Reader), niestety gdy próbuję kliknąć jakąkolwiek z nich pojawi mi się komunikat:

"Nie można otworzyć pliku "xxxxx". Albo nie został on podpisany przy użyciu zaufanego certyfikatu, albo nie można znaleźć jednego z jego składników. Jeśli problem występuje nadal spróbuj ponownie zainstalować lub przywrócić ten plik."

Jedyna rzecz która przychodzi mi na myśl to to że niedawno usunąłem z telefonu jakieś pliki które były luzem na telefonie. Nazwy mi nic nie mówilem i myślałem że nie są to potrzebne pliki. Ciekawe jest to że gdy wejde w ekspoloratora plików i odnajdę daną aplikacje w program files to bez problemu program się odpali. Proszę o pomoc!

ROM jest dosyć stary wiec może warto by było formata zrobić?! dużo zyskam przechodząc na nowy ROM? i windows mobile 6.5?

Omnia i900
WM6.1
SAHJ1

*

Offline b7rabbitdj

• 846
  • Sprzęt: Z ultra, Hazel, Smart, E61i, Q1, M300
« Odpowiedź #1090 dnia: Marzec 21, 2010, 16:18:52 »
Co do Twojego problemu jedynie na myśl mi przychodzi to to, że usunałeś jakiś wpis do rejestru. Czy duzo zyskasz przechodząc na nowy rom... Hmmm Zalezy, ja siedzie na org. saic3 na wm 6.1 od samsunga i jestem bardzo zadowolony (z spb pocketem plusem i takimi tam bajerami ode mnie). Co do wm 6.5: osobiscie wole manile/touch flo na 6.1 niż na 6.5. Zainstalowac, jak nie przypasi to zmienić rom - przeciez w sieci jest mnostwo romow i na pewno ktoryś bedzie "stworzony" dla Ciebie  :ok: Tak btw: w eksploratorze pamięci w folderze windows/menu start masz wszystkie programy w starcie i tam tez masz folder "programy" pokazujący wszystkie programy w "programach" :) Probowałeś skopiować skroty z program files do tego folderu? Może to coś da...

« Odpowiedź #1091 dnia: Marzec 22, 2010, 17:55:09 »
Witam. Chciałbym zainstalować rom pod win 7 i mam problem. Rom mam rozebrany tak jak to jest opisane w instrukcji, po czym ładuje pliki do GrandPrixa i dalej postepuje z instrukcja. Klikam przycisk DETECT i resetuje omnie za pomoca przycisku obok włącznika i telefon traci połączenie z komputerem i omnia uruchamia sie jakby nigdy nic za kazdym razem jest to samo. Jak mam sobie z tym poradzić?

« Odpowiedź #1092 dnia: Marzec 23, 2010, 14:59:41 »
Witam jestem swiezym uzytkownikiem Omnii...moje oprogramowanie:
Phone: i900XXHI5
PDA: i900XXHJ4/MSHJ1

Jest w jezyku angielskim i chcialbym wgrac polskie menu...
1. ktory ROM polecacie z tych dwoch:
SAHJ3 czy SAHH2
2.Sciaglem oba ze strony: http://pdaclub.pl/forum/sgh-i900-(omnia)/(download)-rom'y-samsung-sgh-i900-03-09-2009-cxid2/
i pytanie ktora metoda sie je wgrywa? - mam sys xp a wiec  #1 - zmiana rom'u za pomocą pliku *.exe (Windows XP) ???
Chce byc pewny nie chce jej uwalic...
z gory dzieki za odp

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #1093 dnia: Marzec 23, 2010, 18:27:52 »
sahj3 jest nowszy... wiec jego wgraj :)
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #1094 dnia: Marzec 23, 2010, 18:53:26 »
Dzięki za odzew,

Bezpośrednio z Omni nie da się (albo nie umiem) zrobić skrótu, probowalem przy połączeniu bez Activ Sync (bo nie mam softu zainstalowanego na windows7), więc najpierw zrobiłem skrót z Windowsa 7- nie zadziałało, później skopiowalem cały plik exe i mam już widoczną ikonke w programach niestety gdy odpalam ją to nie działa, pojawia się komunikat

(Bład: Unable to init text composer),

Ma ktoś może inne pomysły? ps: jeżeli chodzi o Rom to szukam takiego który jest najszybszy i żeby nie było problemów przy instalacji GPS itp.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2010, 18:57:39 wysłana przez tomek7 »

« Odpowiedź #1095 dnia: Kwiecień 22, 2010, 21:02:53 »
kolejne pytanie, mialem wcześniej jeden z Romów SAHJ nie pamietam czy był to 1 czy 3 wersja z radiem. Podkusiło mnie na wersje Lite wgrałem rom BEZ RADIA Rylit4 na bazie SAIC1, niestety bateria wytrzymuje niecałe dwa dni przy małym użytkowaniu telefonu (wczesniej nawet przy ogladaniu filmów dwa dni bateria dawała rade) dlatego chce wrócić do poprzedniego Romu tyle że w wersji lite stąd pytanie czy nie uwale Omni. Mogę wgrać wersje z radiem SAHJ? co jeśli wgram wersje z tym samym radiem co mialem? wiele się mówi o powrocie do starszego radia ale co jeśli wgrywamy to samo radio?

« Odpowiedź #1096 dnia: Maj 15, 2010, 07:21:19 »
Witam wszystkich na forum i od razu mam pytanie.
Nie mogę wgrać romu SAHJ3. Updater robi restart telefonu po czym ten normalnie się odpala. Grandprix po resecie również twierdzi że nie odnalazł urządzenia a telefon się bootuje. Już mi się skończyły pomysły. Miałem wcześniej F480, wyrzuciłem całe oprogramowanie, przeczyszciłem rejestr. Może jakieś pomysły macie? Os Vista.

*

Offline kozunio12

• 318
  • Sukces ma wielu ojców, porażka żadnego.
  • Sprzęt: Samsung i5700
« Odpowiedź #1097 dnia: Maj 15, 2010, 08:00:15 »
Wgrałeś sterowniki USB do komputera? Najlepiej napisz po kolei, co robisz. Poza tym, jaką masz wersję ROM aktualnie.
Było:SPV E650, LG KS20, Samsung Omnia

« Odpowiedź #1098 dnia: Maj 15, 2010, 08:44:48 »
Aktualnie jest BRHJ3. Sterowniki wgrane. Jeszcze dzisiaj usunąłem stare i zainstalowałem podane w pierwszym poście. Device Center zainstalowany. W rejestrze zmieniona wersja na SAHJ1 żeby wykrywał możliwość update. Przy uruchamianiu narzędzia samsunga (exe) zaznaczam 2 ptaszki, ok. Telefon się resetuje i uruchamia jakby nigdy nic. GrandPrix: wybieram 3 pliki (bez phone), detect, reset rysikiem. Dostaję informację że nie wykryto urządzeń, telefon startuje normalnie. Spróbuję jeszcze dzisiaj w pracy na gołym lapku z seven to zrobić (o ile da się na x64).

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #1099 dnia: Maj 15, 2010, 12:34:31 »
Ja miałem trochę podobny/niepodobny problem. Oryginalny updater nie widział urządzenia a próby wgrania romu Ryrzego kończyły się komunikatem "Checksum Failed".
Powodowany był przez NODa. Pomimo wyłączenia ochrony w jego menu kontekstowym sprawdzał/blokował komunikację via USB. Dopiero jak w ustawieniach programu wyłączyłem ochronę nośników wymiennych wgranie romu poszło jak po maśle.
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline malyd77

• **
  • 221
    • Mój Oriflame
  • Sprzęt: SPV M3100 Hermes
« Odpowiedź #1100 dnia: Maj 15, 2010, 20:09:43 »
Dzisiaj zmieniałem pierwszy raz ROM na Omni. Zmieniałem także Radio więc ryzyko było. Nauczony doświadczeniami z innych telefonów oprócz tego co pisze w pierwszym poście zrobiłem jeszcze:

1. Zrestartowałem PC-ta przed samym procesem zmiany ROMu
2. Po uruchomieniu się XP odłączyłem kabel od neta
3. Wyłączyłem zaporę
4. Wyłączyłem AntyVira
5. Rom rozpakowałem do głównego katalogu c: tak żeby nie był zakopany zbyt głęboko
Wszystko to zrobiłem po to żeby w trakcie zmiany ROMu nic nie zawracało głowy procesorowi i systemowi operacyjnemu. Może śmieszne ale szkoda uwalić telefon przy zmianie ROMu

6. Wyjąłem kartę pamięci i kartę sim

Poszło w mniej niż 10 minut. Bez najmniejszych problemów. 
Pozdrawiam, Dawid Szczęch
W poszukiwaniu Doskonałego Telefonu- Mój TYP TREO 650

« Odpowiedź #1101 dnia: Maj 16, 2010, 08:59:26 »
Zrobiłem to w pracy, przeszło bez problemu. Pewnie coś się kłóciło z oprogramowania starego Samsunga.

« Odpowiedź #1102 dnia: Czerwiec 14, 2010, 22:45:01 »
Pytanie laika.Czy w nowym Romie (np. od Ryrzego) jest od razu WM 6.5? Co oprócz wgrania Romu należy dograć, by unowocześnić Omnię?

*

Offline oktik

• *
  • 50
  • Sprzęt: i900 8GB
« Odpowiedź #1103 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:38:54 »
u mnie wgrywając przez GP na Vista x86 mam tak

OpenSCManager failed (5)
Calculating file parameters(DISKIMAGE)....
Calculating file parameters(DISKIMAGE) Done!!
OnDeviceChange: DBT_DEVICEARRIVAL
PDA Device not found.

Ktoś wie o co chodzi ? Komunikat wywala po resecie telefonu. Telefon uruchamia sie normalnie nie dając się wykryć przez GP. Zawsze wrzucałem wszysztko na XP i nigdy nie miałem problemów dopóki nie uwaliłem o mnie. Teraz została już mi tylko Vista i od początku same problemy.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #1104 dnia: Czerwiec 20, 2010, 20:53:39 »
Uruchamiasz GrandPrixa "jako Administrator"?
Poczytaj Tu
Szczególnie pkt1.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 20:58:51 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #1105 dnia: Lipiec 06, 2010, 15:16:26 »
podczas instalcji romu nie pojawia mi się w ogóle step.4 i kończy się na step.3. zna ktoś może przyczynę? telefon normalnie się uruchamia po wgraniu tylko że nie zmienia mi się wersja radio romu, zostaje ta stara

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #1106 dnia: Lipiec 06, 2010, 15:36:53 »
Sam sobie odpowiedziałeś:
... nie zmienia mi się wersja radio romu, zostaje ta stara
Wgrywałeś rom bez radia.   B)
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #1107 dnia: Lipiec 06, 2010, 17:07:49 »
przy wgrywaniu radio romu jest tak samo

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #1108 dnia: Lipiec 06, 2010, 17:12:45 »
O ile się nie mylę etap czwarty byłby, gdybys wgrywał rom z radioromem jenocześnie.
Pozdrawiam
Karol

« Odpowiedź #1109 dnia: Lipiec 06, 2010, 17:22:58 »
Tylko dlaczego zostaje mi stary radio rom bvhh6 jak wgrywam inny nowszy