[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371050 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline borkus

• **
  • 200
  • Bastian Borecki
  • Sprzęt: e71
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #900 dnia: Wrzesień 05, 2009, 18:20:35 »
Witam;

Jakoś miesiąc temu uwaliłem sobie omnie, że tylko świeciła się czerwona lampka/przycisk wyłączania, teraz już mam naprawioną i chcę zmienić rom, tylko nie wiem jak to zrobić, żeby nie uwalić, ponieważ wm6.5 nie jest dopracowany i nawet po HR nic nie daje, ktoś mi mówił, że trzeba zmienić w ustawieniach zasilania coś. Ja nie wiem, może ktoś z was będzie wiedział ?  Może na XP to wgrywać ? Dzięki z góry za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2009, 18:26:14 wysłana przez borkus »
siema, lubie bulki

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #901 dnia: Wrzesień 05, 2009, 18:47:31 »
wygrywasz tak samo jak to robiles za 1 razem, na to ze omnia sie uwala nic nie poradzisz, nikt nie wie dlaczego akurat padaja niektorym a innym nie..... poprostu raz ci padnie a raz nie zawsze jest ryzyko przy wgrywaniu romów, nie ma potrzeby zakladac nowego wątku.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline borkus

• **
  • 200
  • Bastian Borecki
  • Sprzęt: e71
« Odpowiedź #902 dnia: Wrzesień 05, 2009, 19:26:30 »
A może trzeba z tym zasilaniem coś pokombinować ?
siema, lubie bulki

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #903 dnia: Wrzesień 05, 2009, 20:01:01 »
A może trzeba z tym zasilaniem coś pokombinować ?

Wgrywaj z XP to nie powinno być kłopotu. Ja zmieniałem ROM kilkadziesiąt razy i działa :) Nikt nie wie od czego to dokładnie zależy, że niektóre padają, a inne nie.

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #904 dnia: Wrzesień 05, 2009, 22:18:04 »
Przed wgraniem romu zrób HR omni, wyłącz w Ustawienia>Połączenia>USB do komputera funkcję Zaawansowane funkcje sieciowe oraz nie używaj podczas romowania Huba- musisz podłączyć bezpośrednio do USB (najlepiej 2.0)- jeżeli spełnisz te warunki masz mniejszą możliwość uwalenia fona.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

« Odpowiedź #905 dnia: Wrzesień 06, 2009, 14:13:43 »
Czy ktoś już próbował wgrywał jakikolwiek ROM ale pod Windows 7.Przy wyborze jaki system mam jest tylko XP i Vista,ciekaw jestem jak ma się sprawa z 7.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #906 dnia: Wrzesień 06, 2009, 15:43:42 »
Czy ktoś już próbował wgrywał jakikolwiek ROM ale pod Windows 7.Przy wyborze jaki system mam jest tylko XP i Vista,ciekaw jestem jak ma się sprawa z 7.

jeśli jest Vista to nie powinno być problemu z 7, bo drivery są podobne. Bez driverów nic nie zrobisz.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

nokser

« Odpowiedź #907 dnia: Wrzesień 06, 2009, 16:00:10 »
Nom, było już o to parę pytań....
Ja dzisiaj zapodam sobie Seven na swoim lapku i opiszę bieg sytuacji
Moim zdaniem, podmiana sterów AS itp, da pozytywną reakcje

*

Offline ljadczak

• *
  • 85
  • Sprzęt: i900 -> i8000 -> HD2 i Milestone
« Odpowiedź #908 dnia: Wrzesień 06, 2009, 17:00:16 »
ja mam Windows 7, ale nie zdecydowałem się nigdy na wgrywanie romu bezpośrednio z tego systemu, zrobiłem do tego wirtualna maszynę z XP, jakoś spokojniejszy jestem wgrywając rom w ten sposób
Rom: 3.14 wwe (MCCM SE V3.4 FroyoStone Sense)
Radio: 2.15.50.14

*

nokser

« Odpowiedź #909 dnia: Wrzesień 06, 2009, 17:07:28 »
No, ale nie mamy za to żadnych relacji  :P
Ja jak tylko zassam tą W7, to napiszę jak się sprawy mają

« Odpowiedź #910 dnia: Wrzesień 07, 2009, 08:28:44 »
Wczoraj udalo mi sie wgrac na Viscie WM 6.5 za pomoca tego VMware. Caly wieczor siedzialem zeby to zainstalowac, sciagnac sp2 do XP i to wszystko podlaczac. Jesli to komus pomoze to activesync widzial mi omnie na tej wirtualnej miachnie tylko wtedy, kiedy wylaczylem USB HighSpeed 2.0 w opcjach VM, nei wiem czemu. A i np instalacja z EXE nie wykrywwala mi telefonu,dopiero rozebranie go Omnia Executorem i wgranie GrandPrixem dalo zamierzony efekt.

Tak czy siak dzisiaj wracam do 6.1 bo co stare i sprawdzone to dobre. Na XP tez nie mozna flashowac radio-romow wstecz. Jest to droga tylko w jedna storne,czy tylko na viscie nie mozna tego robic?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #911 dnia: Wrzesień 07, 2009, 12:04:47 »
radio można na xp jak i na viscie downgreadowac, ale wiadomo nie jest to wskazane. ale grandprixem powinno isc ładnie i bez klopotow :)

« Odpowiedź #912 dnia: Wrzesień 08, 2009, 09:35:36 »
ja mam Windows 7, ale nie zdecydowałem się nigdy na wgrywanie romu bezpośrednio z tego systemu, zrobiłem do tego wirtualna maszynę z XP, jakoś spokojniejszy jestem wgrywając rom w ten sposób
Toc Win 7 ma w sobie wbudowana wirtualna maszyne XP, wiec raczej nie powinno byc problemu

*

Offline SeBoLeX

• 646
  • Sprzęt: Omnia -> HTC Leo -> HTC One X -> SG Note 3
« Odpowiedź #913 dnia: Wrzesień 08, 2009, 11:33:53 »
Może i nie powinno być problemu, ale u mnie na Win7 nie da rady wgrać ROMu :/ Nie da się ani bezpośrednio z Win7, ani przez XP Mode ("PDA not detected" czy jakoś tak). Nie próbowałem jeszcze zabawy GrandPrixem, może w ten sposób się uda.
Device #1: Samsung Galaxy Note 3 ; ROM: WiechoROM v5 DXUENF3 (4.4.2 - KitKat)

Device #2: Kiano Core 10.1 3G [ROOTED]

« Odpowiedź #914 dnia: Wrzesień 08, 2009, 17:15:09 »
W formie eksperymentu zapuściłem na 7 aktualizacje softu na mojej omni...ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu wyskoczył mi komunikat "incorrect software version. Check the device" czy ktoś wie o co chodzi?? i jak to ogniąc albo rozwiązać ten problem...nadmieniam że mam wersje softu wgrana SAHI1 a chciałem wgrać SAHJ3.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie sugestie...

« Odpowiedź #915 dnia: Wrzesień 08, 2009, 19:28:29 »
W formie eksperymentu zapuściłem na windows 7 aktualizacje softu na mojej omni...ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu wyskoczył mi komunikat "incorrect software version. Check the device" czy ktoś wie o co chodzi?? i jak to ogniąc albo rozwiązać ten problem...nadmieniam że mam wersje softu wgrana SAHI1 a chciałem wgrać SAHJ3.

« Odpowiedź #916 dnia: Wrzesień 09, 2009, 16:16:50 »
Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem omni z francuskim wm.
Chciałem wgrać rom SAHJ3. Próbowałem stosować informacje zdobyte na tym forum lecz niestety ciągle ten sam komunikat :/ "incorrect software version".

Próbowałem tego, ale u mnie po wpisaniu tego kodu nie reaguje.

* Press the 'dial' key to the left of the optical pad to bring up the dialer
    * With the onscreen keypad input *#1546792*#
    * Select 'Preconfiguration'
    * Enter code *#81230*# and select OK
    * Select 'UK', with the default Operator
    * Accept this, DEVICE WILL HARD RESET
    * Run update, and all should be well.

Znalazłem takie coś:

* With the onscreen keypad input *#3695147*#
    * Select 'Preconfiguration'
    * Enter code *#83301*# and select OK

Tu już jest lepiej bo wchodzi do "ukrytego menu", Natomiast nie ma Singapore wśród państw. Zmieniłem na UK ale po hard resecie i tak mam dalej incorrect software version.

Zmieniałem również w rejestrze z AEHG4_AEHG1 na SAHJ1 ale też nie przynosi to skutku. Z tym, że zmieniałem to przed hard resetem. Czego jeszcze próbować?  :( Czy jest sens próbować programem grandprix. Nie chciałbym czegoś uwalić. Mój system to xp

EDIT:

Już sobie poradziłem.
Ściągnąłem paczkę ze strony:
http://www.modaco.com/content/i900-general-omnia-rom-discussion/272126/secanys-rom-research-thread-new-dxia2/

Podczas działania programu telefon się wyłączył (czarny ekran) przy I Etapie. Włączyłem go powerem na obudowie i aktualizacja przebiegała do końca bez problemów. Potem simlock wg opisu z podpiętych i wm pl na pokładzie.  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2009, 18:37:42 wysłana przez xernes »

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #917 dnia: Wrzesień 09, 2009, 21:20:30 »
W formie eksperymentu zapuściłem na 7 aktualizacje softu na mojej omni...ku mojemu wielkiemu rozczarowaniu wyskoczył mi komunikat "incorrect software version. Check the device" czy ktoś wie o co chodzi?? i jak to ogniąc albo rozwiązać ten problem...nadmieniam że mam wersje softu wgrana SAHI1 a chciałem wgrać SAHJ3.
"incorrect software version. Check the device" tłumacząc na polski oznacza "niepoprawna wersja oprogramowania. Sprawdź urządzenie" Proponuję zamiast aktualizacji ściągnąć sobie plik .exe romu SAHJ3 i poprostu wykonać instalacje.
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline SeBoLeX

• 646
« Odpowiedź #918 dnia: Wrzesień 10, 2009, 08:16:35 »
Proponuję zamiast aktualizacji ściągnąć sobie plik .exe romu SAHJ3 i poprostu wykonać instalacje.

Inaczej się nie da  :E

« Odpowiedź #919 dnia: Wrzesień 15, 2009, 14:51:18 »
Znajomy przyniósł mi swoją omnie, żeby mu wgrać softa. Okazało się, że ma jakąś beta wersję swojego windows mobile i po kilku dniach od hard resetu wszstko się blokuje i wyskakuje napis na białym tle, że jest to wersja beta testowa systemu.

Wgrywałem już softy do kilku omni, ale do tej za chiny mi się nie udaje i nie wiem już co robić.

Ktoś ma jakieś pomysły?

Soft w wersji i900XXHD3

« Odpowiedź #920 dnia: Wrzesień 15, 2009, 21:58:31 »
Witam poraz kolejny dziś omnia wróciła z servisu zrobili mimo że napisali że oprogramowanie nie było zgodne z siecią której używam więc wgrali vodafone przyczyna uwalenia zbyt niski poziom baterji bateria musi być na full jeżeli nie chcem mieć podobnego przypadku soft który posiadałem to dxid1 podali że soft jest orginalny i pochodzi od samsunga więc podlega gwarancji więc już wgrałem z powrotem dxid1 na full baterja i wsio hula jak ta lala 2 tygodnie bez omni to jak rok bez sexu pozdrawiam :O~ :O~ :O~

*

Offline genek

• 47
  • Sprzęt: Asus A639, Asus A6JM, Samsung Omnia
« Odpowiedź #921 dnia: Wrzesień 16, 2009, 13:46:18 »
dariusz666,
wgrywalses grandprixem, czy gotowym flasherem?
jakies komunikaty??

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #922 dnia: Wrzesień 20, 2009, 19:11:01 »
wgraj rom XCHG5 a nastepnie rom ktory chcesz mieć, rom XCHG5 ponoć jest  inaczej spakowany i nie sprawdza nic tylko sie wgrywa...

XCHG5 (Portugese full ROM img for GrandPrix, tested OK): http://www.mediafire.com/download.php?62iv6plvxhy

Napisane: Wrzesień 16, 2009, 14:11:53
heh, super, zaś cos z moja omnia nie teges jest.. wrzucalem najnowszy romik wm6.5 23053 i oczywiscie gdzie by tam sie udalo  :D omnia po wlaczeniu zatrzymuje sie na logu "samsung omnia" i koniec... heh ale powiem szczerze ze tylko na to czekalem aby miec pretekst zeby isc do serwisu i powiem ze po rozladowaniu sie cos popsulo i ze dotyk bardzo zle dzialal i moze akurat mi wymienią :D

*

Offline SeBoLeX

• 646
« Odpowiedź #923 dnia: Wrzesień 20, 2009, 19:29:25 »
tylko na to czekalem aby miec pretekst zeby isc do serwisu i powiem ze po rozladowaniu sie cos popsulo i ze dotyk bardzo zle dzialal i moze akurat mi wymienią :D

Optymista ;) Też czekam aż moja zamieni się w cegłe, żeby pójść na wymiane digitalizera  :E

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #924 dnia: Wrzesień 20, 2009, 20:05:03 »
poprostu coraz bardziej mnie to bawi ze  omnia u mnie jak juz sie popsuje to zawsze tak ze no ciezko to zwalic na  gafe przy zmienianiu romu.. bo jak by nie bylo omnia sie wlacza tyle tylko ze lapie zwieszke na tym logo pierwszym i koniec... pewnie jak zwykle cos sie uwalilo w dziw..e :D
Napisane: Wrzesień 20, 2009, 19:34:34
witam,
z góry przepraszam, jeśli to jush było, szukałem, cały dzień się męczyłem, ale czas mnie goni....
zdecydowałem się na zmianę romu  :mad: w jednodniowym  telefonie siostry (data sprzedaży w 13.03 piątek w mpunkt, ja go kupił w poniedziałek w komisie)
siostra niedługo  wyjeżdża i telefon ubity
zmiana romu spowodowana była tym, że nie dał się włączyć aparat --> jeśli cokolwiek było uruchomione w menedżerze urządzeń,
dopiero wyłączenie wszystkich aplikacji umożliwiało robienie fotek...

w czasie aktualizacji nic się nie działo i po ok. 10-12min, kiedy nie było żadnego postępu i cały czas wisiało na tym co poniżej:

PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
EBOOT image downloaded.
PDA Reboot to download Eboot twice!!!

odłączyłem telefon, a na ekranie pisało jedynie:
SAMSUNG
OMNIA

telefon nie dał się wyłączyć w żaden inny sposób jak poprzez wyjęcie baterii,
po ponownym włączeniu pojawia się to co wyżej:
SAMSUNG
OMNIA

i nic się da zrobić
komputer jush nie wykrywa telefonu,
próbowałem HARD RESET - pojawiło się formatowanie i... to samo co wyżej

Prosze o pomoc, jestem padnięty, zestresowany i zagubiony:
czy mam jeszcze coś kombinować czy kaplica?
czy ktoś wie czy jest to usterka poważna czy w serwisie są w stanie to pchnąć szybko ?
PROSZĘ BARDZO O POMOC.

PS. Tym co mogą mieć podobny problem opiszę jak to się wszystko zakończyło.
Pozdrawiam.

ja piernicze chłopaki :D ale jaja :D zacząłem przegladac ten watek bo wiedzialem ze ktos juz mial taka akcje jak ja ze mu sie zatrzymywalo na "samsung omnia" i jak znalazlem to przeczytalem to i ogolnie stwierdzilem ze bede zmuszony oddac ja do serwisu bo kolega z cytatu niestety nie dal rady sam rozwiazac tego programu, a teraz news !! mi sie to udało, sam nie wiem jak ale zrobilem tak: po uwaleniu jakoby to nazwac, stwierdzilem jak juz pisalem ze spoko oddam na serwis i mi zrobia z tym, kolega z cytatu byl zmuszony to zrobic, ale jak znalazlem jego opis to postanowilem zrobic  tak: probowalem wgrac ten sam rom ktorego nie udalo sie wgrac, nastepnie wymyslilem ze moze wrzuce do gp rom ktory byl przed wgrywaniem, i co ? i nic nadal nie chcialo sie fleszowac.. kilka resetow gdy pisalo device not found  i kombinowanie  z hard resetem gdy  klikalem detect... az zaskoczylo rom ktory byl wczesniej jest i hula jak nowka bo po hr :D hahah jaja jakies :D dodam ze rom sie nie przefleszowal ale wrocil przynajmniej stary :D

robiłem mniej wiecej tak jak to jest opisane na 21 stronie tego tematu :) 

ha no i wm6.5 23053 juz siedzi na pokladzie
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 20:39:33 wysłana przez javman »

« Odpowiedź #925 dnia: Wrzesień 24, 2009, 14:00:24 »
czy ktos wie jak wyciagnac Radio ROM   z romu 6.5 ktory jest zbudowany na romie DXIF1 ??

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #926 dnia: Wrzesień 24, 2009, 14:11:38 »
no chyba normalnie jak z kazdego innego, executorem ? o ile masz dxif1 z radiem...

« Odpowiedź #927 dnia: Wrzesień 27, 2009, 18:02:48 »
Witam Wink próboałem dzisiaj wgrać ROM SAHJ1 i tu wystapił pewnien problem robiłem dokladnie tak jak jest tu napisane:
2. procedura aktualizacji ROMu
a. instalujemy activesync w wersji 4.5
b. rozpakowujemy plik SamsungModem_XP.rar
c. uruchamiamy plik setup.exe i instalujemy sterowniki modemu samsung omnia pod windows xp
d. resetujemy komputer
e. rozpakowujemy plik SAHJ1_Polski.rar
f. uruchamiamy plik i900SAHJ1_Polski.exe
g. WYŁĄCZAMY nie podłączony do komputera telefon poprzez przytrzymanie przycisku zasilania
h. podłączamy telefon do komputera przy użyciu kabla usb
i. WŁĄCZAMY telefon poprzez przytrzymanie przycisku zasilania
j. czekamy aż w programie do aktualizacji dostępny będzie przycisk START
k. wciskamy START (i się modlimy by nie zabrakło prądu w elektrowni

Po kliknieciu start zaczeło sie sciągać i staneło na 45% a ze to był moj pierwszy raz i nie wiedzialem co robic poprostu wyjąłem baterie Smile po właczeniu uruchomiłem telefon no i w porzadku telefon śmiga wszystko ok, podczas nastepnej proby skoncyzło sie na tym:

PDA Device Found!

PDA Device ready to download!
Please Press Start Button if You want to download image now...

PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!

Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...

No i zrobiłem tak samo jak wczesniej wyjąłem baterie i tel dalej śmiga,a ROMU dalej wgrać nie moge, ma ktoś jakieś propozycje co z tym zrobic ??

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #928 dnia: Wrzesień 27, 2009, 18:08:32 »
sprobuj sahj3 wgrac

« Odpowiedź #929 dnia: Wrzesień 27, 2009, 18:28:58 »
sprobuj sahj3 wgrac
Moja wersja:
Wersja ROM: *i900SAHH6/CXHH6

Probowałem też wgrac takie coś LUKv13 WM 6.5 PL 23017 to samo było staneło na iluś tam %
odrazu mogłbym prosic o linka do SAHJ3 :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2009, 18:31:23 wysłana przez batia »