[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371549 Wyświetleń

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #870 dnia: Sierpień 16, 2009, 13:18:46 »
Miałem SAIC1/SAIC3, który zmieniłem na SAIC1/Rylit4 bez radia
Nigdy nie miałem problemów z wgrywaniem ROM,
teraz chciałem wgrać normalnie SAID1 i niestety po prawidłowym początku i rozpoznaniu urządzenia
wyświetla komunikat:

PDA Device Found!
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA Device ready to download!
Please Press Start Button if You want to download image now...
-------------------------------------------------------------------------------------
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!

cFile.Open Failed
Wgrywam zawsze na tym samym komputerze
Próbowałem z innymi wersjami ROM i zawsze to samo.
Proszę o pomoc

spróbuj ruszyć grandprixem
REGULAMIN !!

« Odpowiedź #871 dnia: Sierpień 16, 2009, 20:51:48 »
dzięki za pomoc
poradziłem sobie okazuje się, że należało wyłączyć zainstalowanego w międzyczasie Symantec Endpoint Prorection, który jak widać może namieszać
dalej poszło bez problemów :ok:

« Odpowiedź #872 dnia: Sierpień 20, 2009, 12:17:38 »
Witam wszystkich,
Jestem nowy w tym dziale( osobiście mam diamonda) i mam kilka pytań dotyczących wgrywania nowego romu:
1. Czy przed rozpoczęciem zabawy nie trzeba wgrywać czegoś w stylu HardSPL jak w diamondzie?
2. Czy bez problemu można zmienić brandowany rom Orange na wolny od Samsunga(moja tata, właściciel telefonu, nie chce gotowanych romów)?
3. Jaki rom jest teraz najnowszy od samsunga, i czy bez problemów będzie działał z SPB mobile shell 3?
Wiem, że na pewno odpowiedzi są już zawarte na kartach tego działu, ale jestem trochę przytłoczony ilością tego wszystkiego po przejściu( nie śledziłem tego działu forum wcześniej). Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

*

Offline komoornik

• **
  • 120
  • Sprzęt: Szajsung Galaxy S, Asus Eee 901, Viliv S5 3G
« Odpowiedź #873 dnia: Sierpień 20, 2009, 14:51:35 »
1. Nie trzeba.
2. Tak.
3. SAID1, działa z SPS MS 3 bez problemu.

pozdro

« Odpowiedź #874 dnia: Sierpień 20, 2009, 18:38:37 »
Dzięki za odpowiedź. Możecie jeszcze podać jakiś zaufany link do tego romu i jakie Radio do niego polecacie?

*

Offline Globetrotter

• 6
« Odpowiedź #875 dnia: Sierpień 24, 2009, 15:37:47 »
Tion.Mam pytanie.Jak wgrac sam radio rom pod grand prixem.Wybieram tylko plik bin i wklejam go w odpowiednia sciezke, czy tez trzeba zrobic cos innego ?

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #876 dnia: Sierpień 26, 2009, 22:26:00 »
Witam. Czy ktoś jechał już aktualizację na windows 7 ? jakieś wrażenia ? kłopoty ?
pozdr.

« Odpowiedź #877 dnia: Sierpień 27, 2009, 11:35:56 »
Witam, mam następujący problem: moja Omnia (z Plusa i chodzi w Plusie) bez przerwy się wieszała, więc wymieniłem posiadany SAHH7 na SAID1 ale pomogło na krótko. Teraz chciałem wymienić na reklamowany szeroko na tym forum SAHJ3 ale otrzymałem komunikat, ze nie da rady, bo w aparacie jest nowsze oprogramowanie. Co powinienem zrobić z tym fantem, czy w ogóle jest jakiś sposób na to zjawisko (wiesza się praktycznie przy każdym przychodzącym połączeniu) ?

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #878 dnia: Sierpień 27, 2009, 12:32:57 »
wystarczy, że najpierw trochę poczytasz to forum.... było to już omawiane jak wgrać nowszy rom pomimo tego komunikatu;  a jak ci się tak wiesza to może masz w omni po prostu bałagan... za dużo softu zainstalowanego/softu który się z czymś "gryzie"...
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #879 dnia: Sierpień 27, 2009, 13:18:24 »
Mam soft bez żadnych dodatków. Od instalacji minęło 3 czy 4 dni i jest z każdą chwilaą coraz gorzej. Ludzie zdwonią, smsują a ja nie mam nawet śladu po tym. Jak już dzwonek raczy się odezwać to zawiesza się tak, że tylko wyjęcie baterii pomaga (choć trudno nazwać to pomocą, raczej uciszeniem). Poza tym wiem, że należy zmienić nazwę ROM-u w rejestrze ale nie mogę nigdzie znaleźć jak to się robi. A wyszukiwarka na tym forum nie jest skora do współpracy. Trudno jednak czytac wszystko więc stąd prośba o wskazanie drogi. Pozdrawiam

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #880 dnia: Sierpień 27, 2009, 14:51:43 »
nasza wyszukiwarka forumowa działa całkiem dobrze jak się ją odpowiednio zapyta; poza tym można poszukać jeszcze przez google za pomocą dodatku "site:pdaclub.pl/forum"
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline tmmn

• 4
  • Sprzęt: Omnia 8GB+2GB AM, ROM: i900SAHJ3/SAHJ3
« Odpowiedź #881 dnia: Sierpień 31, 2009, 00:25:01 »
Witam. Zdobylem sie na odwage zmiany romu SAHH6/BKHH6 na SAHJ3 ktory to sciaglem ze stony SAMSUNGA i juz po pierwszym kroku mnie zniechecil komunikatem aby podlaczyc wlasciwe urzadzenie z odpowiednim softem. A wiec co moge zrobic zeby ten rom zainstalowac???

*

Offline copymaker

• 1253
« Odpowiedź #882 dnia: Sierpień 31, 2009, 09:48:40 »
co możesz zrobić? najpierw użyć opcji szukaj, potem przeczytać co znajdziesz, a potem wgrać rom...

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #883 dnia: Sierpień 31, 2009, 17:23:23 »
Jakimś programem do edycji rejestru (polecam PHM RegEdit) zmieniasz w węźle HKCU\Control Panel\Version\CustomVersion na SAHH6,
akceptujesz,soft reset, i wgrywasz nowy ROM-ten SAHJ3.
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline tmmn

• 4
  • Sprzęt: Omnia 8GB+2GB AM, ROM: i900SAHJ3/SAHJ3
« Odpowiedź #884 dnia: Wrzesień 01, 2009, 13:21:43 »
miciugo  wielkie dzieki oby wiecej takich ludzi jak ty. :banan:Z robilem jak napisales i ciesze sie juz nowym romem i teraz sluchawka bluetooth smiga bez problemu, na tamtym laczylo ale przy polaczeniu byly jakies szumy jeszcze raz dzieki i duze pifko javascript:void(0);

« Odpowiedź #885 dnia: Wrzesień 01, 2009, 23:22:46 »
kto pomoże wgrywałem romik i zwiecha robiłem to ze 100 razy ten nie wyszedł romik wgrał się telefon odpala tyle że jest ikonka telefonu kabla na którym jest wykrzyknik i komputer  po czym się normalnie odpala i działa ale jak chcem zmienić rom to mam taki komunikat
OnDeviceChange:DBT_DEVTYP_DEVICEINTERFACE
PDA Device not found.
 co można z tym zrobić

« Odpowiedź #886 dnia: Wrzesień 03, 2009, 10:11:08 »
Miał ktoś taki problem, mianowicie po zmianie romu na nowego wm6.5 dddrko 23041 prosi mnie o kalibracje ekranu. Po chwili sam się restartuje i znowu o nią prosi, ale tym razem nic się nie dzieje i można tak w kolko go kalibrować. Najgorsze jest to ze próba wgrania starszego romu nic nie zmienia. Znowu chce żeby go w kolko kalibrować. Czy to możliwe ze w taki dziwny sposób omnia została uwalona? Pomocy!

*

Offline koart

• 764
  • Sprzęt: i8000, i9100
« Odpowiedź #887 dnia: Wrzesień 03, 2009, 10:17:49 »
Miał ktoś taki problem, mianowicie po zmianie romu na nowego wm6.5 dddrko 23041 prosi mnie o kalibracje ekranu. Po chwili sam się restartuje i znowu o nią prosi, ale tym razem nic się nie dzieje i można tak w kolko go kalibrować. Najgorsze jest to ze próba wgrania starszego romu nic nie zmienia. Znowu chce żeby go w kolko kalibrować. Czy to możliwe ze w taki dziwny sposób omnia została uwalona? Pomocy!

podlacz go do kompa i wgraj do glownego katalogu plik "welcome.not" (moze byc to zwykly i pusty plik tekstowy ze zmienionym rozszerzeniem na .not, nie jest wazne co jest w srodku, wazna jest nazwa i rozszerzenie), dzieki temu po restarcie nie bedzie Cie prosil o kalibracje.. moze masz uszkodzony digitizer.. to go nie naprawi ale pozwoli uruchomic  sprzet
i8000 - WM 6.1
i9100 - Exynos 3.4 na KG2

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #888 dnia: Wrzesień 03, 2009, 10:46:24 »
albo poprostu wrzuć jeszcze raz ten rom, tylko przy wgrywaniu odznacz formatowanie pamieci telefonu, czyli to 8GB i powinno być ok
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #889 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:10:32 »
ok już poleciała do serwisu 15go mam ją mieć spowrotem powiem wam co było jak wróci

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #890 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:36:01 »
odesłałeś z tym problemem do serwisu ? niepotrzebnie, chyba ze sprobowales metod ktore ci podalismy i nie poskutkowaly.. 15 to za 2 tygodnie !!

« Odpowiedź #891 dnia: Wrzesień 03, 2009, 19:56:28 »
a kto mi napisał co z tym zrobić nie widzę żadnych odp po za tym próbowałem wgrać jeszcze raz romik na 3 różnych kompach xp vista żaden nie widzi omni nawet metoda z odpięciem pamięci flesh nic nie dała po prostu coś padło i tyle jak wróci to dam znać co było tyle że to w uk serwis bo tam jestem
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 20:08:47 wysłana przez twartki »

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #892 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:06:59 »
aj aj, okej faktycznie pomyliłem post twój z postem exar

w twojej kwestii prawdopodobnie miałeś to co ja kiedyś że pomimo iż omnia działała to nie dało sie wgrać romu, tyle tylko że u mnie ją wykrywało i podczas instalowania wywalało błąd ale omnia nie padała, także do serwisu zaniosłem :)

zakładam że probowałeś wszelkich sposobów wgrania tak gp jak i  zwyklymi downloaderami pod vistą jak i xp ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2009, 20:09:57 wysłana przez javman »

« Odpowiedź #893 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:13:14 »
tak próbowałem wszystkiego i nic nawet pani w vodafone która przyjmowała tel powiedziała że pierwszy raz coś takiego w omni widzi a widziała już wiele

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #894 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:16:56 »
heh, no ja też tym z serwisu zabiłem ćwieka jak w działającej omni musieli wymienić płyte główną bo nie dało sie poprostu wgrać roma :D myśleli że przeprogramują i będzie  a tu zonk :D zaniosłem do serwisu w celu uaktualnienia oprogramowania :D u mnie nie wystąpił zaden błąd podcczas wgrywania romu, zadnych ikonek telefonu przy włączaniu, poprostu nie dało sie wgrać i koniec :D

miałem farta bo ostatnim romem jaki udało sie mi wgrać był sahj3 a chciałem saidi i nie mieli wyjścia :D

« Odpowiedź #895 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:21:54 »
ciekawe co umnie powiedzą
pierwsza linijka to DXID1/DXID1
druga DXIA2

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #896 dnia: Wrzesień 03, 2009, 20:24:30 »
no pewnie  zrobią bez gadania bo ponoć teraz już maja spzret zeby flashowac omnie bez klopotu nawet jak uwalisz to nie wymieniaja plyty glownej chyba :) ta druga wartosc mozna bylo w rejestzre zmienic w sumie... ale mysle ze przejdzie bez problemu :)

« Odpowiedź #897 dnia: Wrzesień 05, 2009, 13:15:18 »
koledze z podobną usterką wymienili całego fonika bo nie dali rady zrobić a co ciekawe to angielski vodafone wycofało się ze sprzedaży omnii jakieś pół roku temu z nieznanych przyczyn czyżby zbyt dużo usterek powiem jeszcze tak że prawdopodobnie będzie nowy fonik bo do serwisu samsunga to raczej go nie wysłali gdyż mam info z sms że omnia została wysłana do vodafone mobile service a to raczej samsung nie jest.

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #898 dnia: Wrzesień 05, 2009, 14:07:43 »
no to ciekawe by bylo aby wymieniali caly tel., jak mogą tylko plyte główną zmienic :) ale kto wie moze akurat... a ty jestes w polsce teraz czy w innym kraju ? dokąd wysłałeś omnie ?

« Odpowiedź #899 dnia: Wrzesień 05, 2009, 18:13:57 »
ja jestem w uk i tam oddałem do vodafone bo tam kupiłem i tam mam 2 latka gwarancji