[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 359075 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
  • Sprzęt: Samsung Omnia
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #690 dnia: Kwiecień 18, 2009, 22:03:01 »
Ja rozpakowuję executerem
Aha,czyli wgrywasz chyba GrandPrixem..A ja wszystkie ROMy do tej pory wgrywałem po przez .exe a nie chcę ryzykować i raczej przy tym sposobie pozostanę ;)
Chociaż z drugiej strony kiedyś musi być ten pierwszy raz,i trzeba by było spróbować innego sposobu ale boje się ze ubiję Omnię :worried:

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #691 dnia: Kwiecień 18, 2009, 22:11:52 »
Ja rozpakowuję executerem
Aha,czyli wgrywasz chyba GrandPrixem..A ja wszystkie ROMy do tej pory wgrywałem po przez .exe a nie chcę ryzykować i raczej przy tym sposobie pozostanę ;)
Chociaż z drugiej strony kiedyś musi być ten pierwszy raz,i trzeba by było spróbować innego sposobu ale boje się ze ubiję Omnię :worried:

od tego jest i900_executor by z .exe zrobić  dla grandprixa
REGULAMIN !!

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #692 dnia: Kwiecień 18, 2009, 22:33:48 »
W instrukcji GrandPrixa znalazłem :
Następny przycisk to PHONE - należy tutaj być ostrożnym i wgrywać tylko i wyłącznie nowsze pliki "radia" od tych, które mamy aktualnie wgrane w naszym PDA. Jeśli radio w nowym romie jest takie samo jak masz aktualnie lub starsze to nie ładuj pliku PHONE, bo możesz trwale uszkodzić PDA! Przykładowo plik z radiem może nazywać się dxhl2_phone.bin
Czyli wychodzi na to że może coś w tym być,jeśli wgramy starsze Radio to jest duża szansa na ubicie Omnii.
Ja jednak boje się próbować sposobu z GrandPrixem,na razie pozostaje przy pewnych dla mnie .exe
A coś ruszyło się w kierunku wgrywania ROMów pod Vistą ? Są sposoby,nawet GrandPrix działa na Viście ale oficjalnie nic nie wiadomo czy działa to tak samo jak w XP ? Powiem wam że specjalnie instalowałem XP na drugiej partycji i mam czysty system z wgranym tylko ActiveSynciem i sterownikami,więc bardzo by mnie ucieszyło gdyby można było już bezstresowo wgrywać ROMy także pod Vistą :)

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #693 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:02:25 »
pod vistą bezproblemowo sie wgrywa jesli chodzi o pliki *.exe jesli chodzi o grandprixa myślę ze tez nie powinno być kopotów ale sam nie sprawdzalem...
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #694 dnia: Kwiecień 19, 2009, 08:54:11 »
A co z vistą 64 bit?

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #695 dnia: Kwiecień 19, 2009, 09:02:05 »
Z Vistą 64 bit.na pewno dużo gorzej,nie ma odpowiednich sterowników,przynajmniej ja się nie spotkałem.
A co do Visty 32 bit i plików .exe to chyba tylko oficjalne da radę tak ? Bo te zmodyfikowane ROMy nie posiadają Downloadera pod Vistę,tylko zawsze widzę napis "XP".
No i jednak trochę bym się obawiał,wiele osób mówi i radzi że lepiej jednak pod XP wgrywać.
Grandprix też niby jest pod Vistę ale też nikt jednoznacznie nie potwierdził.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #696 dnia: Kwiecień 19, 2009, 10:55:30 »
A co z vistą 64 bit?
zapomnij, pod systemami na, które nie ma sterownika modemu qualcomma nie wgrasz radio
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #697 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:34:07 »
a to omnia ma coś z qualcommem wspolnego?:P
REGULAMIN !!

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #698 dnia: Kwiecień 19, 2009, 14:19:06 »
radio to qualcomm, jakaś tajemnica?
btw, wszystkie telefony z 3G w samsungu mają radio qualcomm

paypal

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #699 dnia: Kwiecień 19, 2009, 14:25:43 »
Wszystkie ROMy które przygotujemy sobie Executorem i wywalimy Radio z nich,możemy wgrywać tylko przez GrandPrixa tak?
Przetestował ktoś GrandPrixa pod Vistą ?
I czy wgrywając sam ROM GrandPrixem(pod XP) jest szansa na ubicie Omnii skoro wcześniej wgrywałem już kilka razy ROM,jednak metodą .exe(Downloader) ?
Potestowałbym kilka Romów z Modeco,jednak boje się wgrywać GrandPrixem.. :shock: zwłaszcza że chyba sam ROM to mało..jeszcze te CSC trzeba wrzucić chyba..

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
  • Sprzęt: HTC Raphael Eclipse WWE || 4GB SDHC
« Odpowiedź #700 dnia: Kwiecień 19, 2009, 20:04:01 »

o nie chester ma omnie ! ^^

po wizardzie był jeszcze Kaiser;p tam nie dało się nic uwalić na stałe hehe rom nie bootował to wgrywało się nowy i hulało;p

a powiedzcie jak wgrywacie rom przez GP to wgrywacie sam system czy także i boota?

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #701 dnia: Kwiecień 19, 2009, 20:08:16 »
z butem.
REGULAMIN !!

*

Offline chester_csr

• **
  • 154
  • Sprzęt: HTC Raphael Eclipse WWE || 4GB SDHC
« Odpowiedź #702 dnia: Kwiecień 19, 2009, 20:20:39 »
a wgrywał ktoś bez eboota?

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #703 dnia: Kwiecień 19, 2009, 20:21:32 »
Czyli ROM,Boot i CSC tak ?
A ja ponowię pytanie :
Wszystkie ROMy które przygotujemy sobie Executorem i wywalimy Radio z nich,możemy wgrywać tylko przez GrandPrixa tak?
Przetestował ktoś GrandPrixa pod Vistą ?
I czy wgrywając sam ROM GrandPrixem(pod XP) jest szansa na ubicie Omnii skoro wcześniej wgrywałem już kilka razy ROM,jednak metodą .exe(Downloader) ?
Potestowałbym kilka Romów z Modeco,jednak boje się wgrywać GrandPrixem..  zwłaszcza że chyba sam ROM to mało..jeszcze te CSC trzeba wrzucić chyba..
Przepraszam że tak zamęczam ale chce mieć pewność zanim uwalę Omnie ;)
ROMY przez .exe idą jak burza,wgrałem właśnie od Ryrzego.

*

Offline puchaty

• 415
  • HeTeCe GieJeden
« Odpowiedź #704 dnia: Kwiecień 19, 2009, 20:31:50 »
a wgrywał ktoś bez eboota?

jak ja wgrałem to miałem zwisa na splashscreenie. Nie wiem czym ebooty się róznią od siebie. Od tamtego czasu zawsze aktualizuję eboota ;-).

REGULAMIN !!

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #705 dnia: Kwiecień 21, 2009, 17:51:47 »
Witam, planuję wgrać RyM2D4 bez radia, żeby się pobawić Manilą ;)
Istnieje prawdopodobieństwo, że będę chciał wrócić do SAIC3 - rozebrałem go i900_EXECutor w wersji 1.8 i tu dwa pytania:

1) Czy ktoś wgrywał już SAIC3 bez radia GrandPrixem (1.6.4)?
2) O co kaman z plikiem MS_FAT32.img który powstał po disassemblingu SAIC3? Co to jest i za co odpowiada?

Pozdrawiam.

PS: Dorzucam i900 EXECutor v1.8 w załączniku - nie każdy ma konto na modaco. Dobrym pomysłem byłoby linkowanie najnowszych wersji tego programu przez moda w pierwszym poście tego wątku pod punktem #2 ;)
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

« Odpowiedź #706 dnia: Kwiecień 21, 2009, 23:00:47 »
1. jeszcze nie wgrywałem GP
2.Image_MyStorage_FAT32 to nic innego jak obraz "Moja pamięć" na której w SAIC3 instalowane są dema 2, czy 3 gier

ps. dzięki za EXEcutor-a

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #707 dnia: Kwiecień 22, 2009, 15:28:09 »
macie rozwiązaną zagadkę formatowania pamięci podczas wgrywania tego romu. Lekka desperacja ze strony samsunga, czyżby już miejsca nie mieli? (przecież tam po wywaleniu śmieci jest możliwe 160MB wolnego storage)

paypal

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #708 dnia: Kwiecień 23, 2009, 11:02:15 »
Czy mając teraz ROM na bazie SAIC1 z najnowszym Radio,mogę wgrać ROM z 6.5 bez Radia ? A później znowu w razie czego SAIC1 ?
Czytam i jednej osobie przy wgrywaniu 6.5 Omnia się uwaliła,a WM 6.5 nie jest mi niezbędny,wolę cieszyć się Omnią niż zanosić ja do serwisu ;)
I jak jest z wgrywaniem przez GrandPrix'a ? Ja do tej pory wgrywałem z 10 razy ROM z pliku .exe i wolę tą metodę,czy GP jest trudniejszy i jest większa szansa na uwalenie Omnii ?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #709 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:09:50 »
GP nie jest trudny... a szansa wgrywania romu dzieki niemu bez klopotow jest ponoć wieksza... wiec nie ma sie co bac.. :) 
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #710 dnia: Kwiecień 23, 2009, 20:36:00 »
Trzeba będzie niedługo po raz pierwszy spróbować z GP  :worried:
Jak mam sterowniki z pierwszego postu i ROMy przez .exe idą świetnie,to znaczy ze już nie musze nic dogrywać tylko GP ?
I mogę każdy ROM executorem wypakować i wgrać tylko sam ROM ? Czy musze też to CSC,loader i Radio ?

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #711 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:21:04 »
Czy mając teraz ROM na bazie SAIC1 z najnowszym Radio,mogę wgrać ROM z 6.5 bez Radia ? A później znowu w razie czego SAIC1 ?
Czytam i jednej osobie przy wgrywaniu 6.5 Omnia się uwaliła,a WM 6.5 nie jest mi niezbędny,wolę cieszyć się Omnią niż zanosić ja do serwisu ;)
I jak jest z wgrywaniem przez GrandPrix'a ? Ja do tej pory wgrywałem z 10 razy ROM z pliku .exe i wolę tą metodę,czy GP jest trudniejszy i jest większa szansa na uwalenie Omnii ?

A ja zawsze wgrywam z plików exe i nigdy nie miałem żadnych problemów. Niezależnie od tego, czy wgrywałem nowszy czy starszy. Nie ma żadnej różnicy. Czasami odnoszę wrażenie, że te wszystkie groźby są conajmniej przesadzone (jakaś psychoza). Tym bardziej, że nieraz zdarzało mi się wgrywać romy ze starszym radiem na nowsze. I tu także nic się nie dzieje. Mało tego. Nigdy nie wyłączam żadnych firewali, antywirusów i tym podobnych pierdół. Nieraz podczas wgrywania romu, gram sobie w pasjansa albo przeglądam internet. A instalacja działa w tle. I też nic złego się nie dzieje. Raz tylko podczas wgrywania SAIC3 by Barrfind2, nie odnalazło mi poru USB. Po wyjęciu baterii i podłączeniu do portu USB, z którego zawsze instalowałem romy, poszło bez najmniejszych problemów.
Dlatego nie czaj się i wgrywaj 6.5 z pliku exe z radioromem.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #712 dnia: Kwiecień 23, 2009, 22:28:10 »
Raz tylko podczas wgrywania SAIC3 by Barrfind2, nie odnalazło mi poru USB. Po wyjęciu baterii i podłączeniu do portu USB, z którego zawsze instalowałem romy, poszło bez najmniejszych problemów.
Znaczy..wyszukuje porty USB przy wgrywaniu Radio,i Tobie nie znalazło ? Wtedy najczęściej ludzie ubijają Omnie podobno a Ty wyjąłeś baterie i odpiałeś i podpiąłeś pod inny port USB i poszło ?
Dobrze rozumiem ?
Wolę metodę .exe bo chociaż już wgrywałem z 10 razy ROM,a z GP jeszcze nie i dlatego sie boje ;)
Ale z kolei nie chce wgrać starszego Radio bo to co mam sprawuje mi sie swietnie,w dodatku słyszałem że jeśli wgra sie starsze to często mozna ubić Omnie.

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #713 dnia: Kwiecień 24, 2009, 00:41:59 »
Może tak jest, jeśli się wgrywa przez GP. Ale gdy robi się to z pliku exe, to szczerze wątpię, by coś złego się stało. Przecież wgrywasz wtedy cały obraz, kasując poprzedni. Więc na zdrowy rozum, co może się stać? Co do portu USB. Nie wiem dlaczego tak było. Zawsze wgrywałem z jednego portu. Podczas tamtej instalacji, podpiąłem się do innego i może to było przyczyną. Ale tak jak wspomniałem wcześniej, za drugim razem (po wyjęciu i włożeniu baterii) poszło już bez problemu. Niemniej obecnie wgrywam i testuję romy 6.5 i do 6.1, nie mam już zamiaru wracać.

Pozdrawiam.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #714 dnia: Kwiecień 24, 2009, 08:31:12 »
sp4xkp czyli ten ROM : http://www.modaco.com/content/i9x0-omnia-rom-discussion/286433/wm-6-5-lite-21210-and-21501-by-dddrko/  można wgrywać przez .exe ? Ma już Radio w sobie czy nie ? Nie chciałbym zamieniać Radio,to co mam sprawuje sie świetnie.
A druga sprawa.Mając 6.5 mogę znowu wgrać 6.1 itp ?

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #715 dnia: Kwiecień 24, 2009, 10:12:50 »
Możesz wgrywać bez żadnego problemu. Są to pliki exe z nowymi radioromami. Wrócić także możesz w każdej chwili. Tak jak pisałem wcześniej, praktycznie nie ma możliwości uwalenia poprzez wgrywanie z pliku exe. Inaczej może przedstawiać się sprawa, jeśli wgrywasz przez GP. Rom podzielony jest na jakieś tam części i być może należy uważać, żeby nie wgrywać starszego radioromu.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #716 dnia: Kwiecień 25, 2009, 16:46:09 »
Jutro może po raz pierwszy będę próbować wgrać ROM przez GP :worried:
Podsumowując.. sprawdźcie mnie i poprawcie jeśli mówię źle ;)
Mam GP i sterowniki te dzięki którym wgrywałem wszystkie ROMy przez .exe
ROMy przez .exe wgrywałem już z 10 razy,jednak bez Radia czyli przez GP jak będę wgrywać bez Radia,tylko sam ROM to też jest raczej 100% szans że wszystko pójdzie dobrze ?
I właśnie jak to jest.Każdy ROM,dosłownie każdy,mogę wypakować Executorem i wgrać bez Radia ? Czy są jakieś ROMY do których konieczne jest odpowiednie Radio ? Mam najnowsze i nie chce się go pozbywać,w dodatku boje sie ze ubije Omnie podczas wgrywania Radio.
Czyli rozbijam ROM na części pierwsze i wgrywam tylko Loader i ROM ? Czy jeszcze to CSC ?
Proszę o ostatnie rady przed jutrzejszym wyrokiem :wink:

*

Offline temp333

• 812
  • Tekst osobisty
« Odpowiedź #717 dnia: Kwiecień 25, 2009, 19:59:28 »
jest raczej 100% szans że wszystko pójdzie dobrze ?

Tak.

I właśnie jak to jest.Każdy ROM,dosłownie każdy,mogę wypakować Executorem i wgrać bez Radia ?

Tak.

Czy są jakieś ROMY do których konieczne jest odpowiednie Radio ?

Nie. Radio to Radio, a rom to rom - dwie zupelnie odrebne rzeczy. Oprogramowanie Radia odpowiada za niskopoziomowa obsluge urzadzen jak GPS.

Czyli rozbijam ROM na części pierwsze i wgrywam tylko Loader i ROM ? Czy jeszcze to CSC ?

Zaznaczas eboot, zaznaczasz rom(najczesciej plik pda.bin) oraz opcjonalnie CSC. Czesc CSC to oprogramowanie operatora i dodatki. Niektore romy w czesci csc maja zawarte np. widgety samsunga. Nie zaladujesz csc to zostaniesz bz tego elementu. Plus w plikach csc umieszcza swoje smieci. Wszystko zalezy od konkretnego romu - najlepiej wgrywac z csc, jesli jest.

*

Offline BabyBoy

• **
  • 208
« Odpowiedź #718 dnia: Kwiecień 25, 2009, 20:25:49 »
temp333 dzięki  :ok:
Chyba wszystko już zrozumiałem :)
Teraz tylko poszukam sobie jakiegoś ROMu ciekawego  :grin:

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #719 dnia: Kwiecień 26, 2009, 08:00:09 »
... Są to pliki exe z nowymi radioromami...

Przepraszam za wprowadznie w błąd. Otóż po ściągnięciu EXEcutora i rozebraniu kilku romów WM6.5, nie zauważyłem plików Phone.bin, więc wygląda na to, że są ich pozbawione.

Dlatego BabyBoy, testuj ile tylko dasz rady  :ok: