EDIT: - wklejka z postu wyżej:zdecydowałem się na zmianę romu
w jednodniowym telefonie siostry (data sprzedaży w 13.03 piątek w mpunkt, ja go kupił w poniedziałek w komisie)
siostra niedługo wyjeżdża i telefon ubity
zmiana romu spowodowana była tym, że nie dał się włączyć aparat --> jeśli cokolwiek było uruchomione w menedżerze urządzeń,
dopiero wyłączenie wszystkich aplikacji umożliwiało robienie fotek...
w czasie aktualizacji nic się nie działo i po ok. 10-12min, kiedy nie było żadnego postępu i cały czas wisiało na tym co poniżej:
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
EBOOT image downloaded.
PDA Reboot to download Eboot twice!!!
odłączyłem telefon, a na ekranie pisało jedynie:
SAMSUNG
OMNIA
telefon nie dał się wyłączyć w żaden inny sposób jak poprzez wyjęcie baterii,
po ponownym włączeniu pojawia się to co wyżej:
SAMSUNG
OMNIA
i nic się da zrobić
komputer jush nie wykrywa telefonu,
próbowałem HARD RESET - pojawiło się formatowanie i... to samo co wyżeja więc będzie serwis,
siostra mnie zamorduje

mówiąc nie wykrywa, mam na myśli, że komputer nie widzi żadnego urządzenia, omnia jest martwa,
zero komunikacji z komputerem,
będę jeszcze kombinował, mam czas do jutra, ale póki co sprawa wygląda tak (może ktoś ma podobny problem i go rozwiązał, a może ktoś nie będzie się męczył jak ja):
Telefon po błędnie wgranym ROMie - nie wiem czy mi komputer się zbiesił, a może byłem zbyt niecierpliwy i po długim albo i nie (10-12min) nic nie dzianiu się w uploaderze odłączyłem omnie. Wgrywałem brandowanego plusa CXHL1 (stary był CXHH7).
Telefon kaplica - po włączeniu pojawia sie logo "SAMSUNG OMNIA" i telefon wisi, nic się nie dzieje. Nie da się wyłączyć przyciskiem, jeno poprzez wyjęcie baterii.
ponowne wgrywanie poprzez "uploadera" - nieudane - omnia nie wykrywana, ciągle tylko napis --> "waiting for device"
HARD RESET - nie pomaga, logo i nic więcej.
Ponowne wgrywanie innej wersji ROMA nic. Ani nowszej ani starszej nie dało rady.
Spróbowałem "WINCONTROL" - uruchomiłem uploadera, komunikat:
PDA 1 starts downloading...
Don't plug it out until the label becomes blue!!!
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
Eboot : Write to SDRAM FAIL!!!
1-1. Download Eboot DL_MSG_CHECK_FAIL
Download failed!! i nic się nie dzieje, biorąc pod uwagę że telefon datowany jest j.w. pisałem (13.03 piątek) zaryzykowałem GRAND PRIXa jak kolega tu doradzał, a zrobiłem to wg postu na modaco:
http://www.modaco.com/content/i9x0-omnia-http-omnia-modaco-com/271641/pauls-complete-guide-to-upgrading-your-omnia-to-hh1-and-what-to-do-when-things-go-wrong/Sugerując się wpisem:
IF THINGS GO WRONG!
If something terrible happens, you will likely end up at 1 of 2 scenarios. The first scenario is that you will be stuck at the 'Samsung Omnia' logo, and the device won't boot. If this is the case, restart from step 13... that is reapply the complete HG5 update. You should then be back in business. The second scenario is that something really terrible will happen and you won't even get the bootloader. You will get a blank screen, and XP will identify a device called 'MONAHANS', with no suitable driver. Should this happen, at this time, YOU WILL HAVE TO RETURN YOUR DEVICE TO A SAMSUNG SERVICE CENTRE!Kolor czerwony, pogbrubiony --> czyli to co się stało u mnie, pomyślałem, kij i odpaliłem no i...
...dalej NIC.
Po kliknięciu DETECT dalej nie wykrywa telefonu, więc jestem najgorszych myśli.
Jadę do serwisu z sercem na wierzchu, chociaż mam wrażenie, że siostra się mniej przejęła niż ja.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Napisze jak to się dalej potoczyło, z wszelkich sugestii
DZIŚ jeszcze skorzystam... chyba
EDIT:żeby wszystko było w jednym poście, dla zainteresowanych, najpierw kopia postu poniżej:zrobiłem reinstalkę systemu xp, wszystko na czysto, itp...
być może gdzieś... coś....
chętnie poeksperymentowałbym, bo moja wiedza do tego się sprowadza, ale... dla jasności: wiedza na temat telefonów, z komputerami sobie radzę 
muszę na gwałt telefon usprawnić dla siostry i dlatego nie mam czasu na próby...
a w serwisie powiedzieli, że jeżeli to "tylko" oprogramowanie, to może będę miał od razu...
no bo taki cienki ze mnie bolek
ale ile się nauczyłem i naczytałem to mojec.d.:
będąc okazyjnie w Krakowie, podjechał do serwisu CCS na Kalwaryjską, gdzie dzień wcześniej dzwoniłem
(CCS - cyfrowe centrum serwisowe)
zostawiłem telefon, umówiłem się za 3 godz i... zwiedzałem stare śmieci w Krakowie,
po 3 godz. zjawiam się w serwisie i oczywiście - nie da rady - przypominam tel. dat. 13.03- piątek

)
brak możliwości wgrania softu/naprawy od ręki, telefon do wysyłki do Warszawy,
poprosiłem jedynie aby tel. wrócił do mnie, a nie do ccs w krakowie, bo ja mam do krakowa 100km...
no i... czekałem
sprawdzałem online statusy naprawy i było po kolei mniej więcej tak:
przyjęcie
sprawdzanie
oczekiwanie na zamówione części -
to mnie ciekawi ale o tym późniejprzechodzi proces naprawy
naprawione
...
wysłane
w opisie NAPRAWY było:
PRZEPROGRAMOWANO?telefon wrócił do mnie w czwartek, dokładnie po tygodniu.
W tel. wgrany był soft plusa CXHL2.
Ogólnie informacja w CCS i cały proces reklamacji/naprawy: muszę ich pochwalić
Odnośnie procesu serwisowego: jak coś wam się spsuje
raczej nie warto biegać po serwisach, bo jak coś poważnego to i tak wysyłają do warszawy, także proponuje zamawiać bezpłatnego kuriera i wysyłać od razu do paszczy lwa. A jak coś z softem no to tu na FORUM nauczycie się jak to robić

i jak nie robić, np. ode mnie, że:
NIE WOLNO ODŁĄCZAĆ TELEFONU BO SIĘ NIECIERPLIWISZ, ŻE NIC SIĘ NIE DZIEJE.Warto chwilę dłuższą poczekać, żeby mieć pewność, że to nie wasza niecierpliwość zespuła sprzęt. Zamiast 10min., poczekać 30 min.
Przepraszam, za
długi wywód, ale wiem, że szukając informacji ciężko czasami coś znaleźć, jeśli przypadek jest niestandardowy jak w moim przypadku,
ewentualnie inne przypadki, ale bez rozwiązań. Mam nadzieje, że komuś pomogę.
I jeszcze co mnie zastanawia tak jush na deser:
czy oni robili mi w serwisie jakąś podmianę części?
bo jak pisałem: w statusie naprawy było
czekanie na części, a w opisie naprawy
przeprogramowano.
Zmiana oprogramowania - napewno w komputerach, nie wiem jak w telefonie - nie powoduje zmiany maca karty sieciowej,
a telefon, który do mnie wrócił miał zmieniony mac napewno ( dostęp do routera mam po macu i zanim popsułem telefon to zdążyłem go dodać, a po powrocie z serwisu był inny)?
także nie wiem, wymienili części - płytę główną? - a napisali że przeprogramowano??
czy tak? dobrze myśle? ew. dlaczego ?
ktoś zaspokoi moją ciekawość ??
Pozdrawiam jeszcze raz