[How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)

• 1147 Odpowiedzi
  • 371985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline mxk

• *
  • 71
  • Sprzęt: OMNIA 8GB QB05M-IA2 :) , Nokia N95, SPV C500
Odp: [How To] Wgrywanie ROMu na i900 (omnia)
« Odpowiedź #360 dnia: Grudzień 13, 2008, 20:24:29 »
baterie mailem full
a o co chodzi z tym Win-Control bo na szybko nie zlalazlem...?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #361 dnia: Grudzień 13, 2008, 20:33:37 »
chodzi o to ze program ten pozwala uruchomic przycisk start we flasherze, bo teraz ajk bys chcial  jeszcze raz flashowac to niestety windows nie widzie telefonu.. odpalajac win controla moze jakims cudem po przeciagnieciu lupki na przycisk start ruszy ci proces flashowania od nowa i zakonczy sie poprawnie... ale mi niestety ta metoda nie pomogla.
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #362 dnia: Grudzień 13, 2008, 20:40:38 »
a dasz jakiegos linka albo napiszesz cos o tym dokladniej bo nie moge za bardzo zrozumiec o co chodzi?

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #363 dnia: Grudzień 13, 2008, 20:54:38 »
http://rapidshare.de/files/40614640/WinControl.zip.html
Podłącz włączoną omnię pod USB, ponownie odpal  plik z aktualizacją ROMu, odpal  Win-Control.
Odnajdz  w Win-Control zakładkę Software-Tweaks i trzymając lupę najedz  na przycisk START w programie Samsunga ( poprostu przeciagnij tak jakby ta lupke i upusc ja na przycisk START ). Potem w Win-Control odnajdz przycisk Enable (w zakladce Software-Tweaks )  wtedy powinien uaktywnic sie przycisk START.  Klikasz go  i moze sie uda.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2008, 20:57:02 wysłana przez javman »

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #364 dnia: Grudzień 13, 2008, 21:16:50 »
no niestety.. da sie wcisnac start ale wywala:
Step 1. Eboot image Downloading
Downloading EBOOT...
Eboot : Write to SDRAM FAIL!!!
1-1. Download Eboot DL_MSG_READ_ERROR
Download failed!!

szukam jeszcze cos o wgrywaniu przez karte SD (phone.bin na karte) na xda-developers ale nie wiadomo jak wejsc w tryb bootloadera

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #365 dnia: Grudzień 13, 2008, 22:27:08 »
moze chodzi o ten plik ktory zajmowal ok 2mb i mial wlasnie w nazwie eboot, byl tak jak by wydzielony z instalki romu.

« Odpowiedź #366 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:04:17 »
Witam
Przeprowadziłem upgrade ROMU w mojej Omni.
Telefon jest świeżutki z Orange. Nic z nim nie robiłem, nie wgrywałem żadnych programów i kontaktów itp.
Pierwszą rzeczą którą zrobiłem jest zmiana ROMU. Wgrałem SAHJ3. ROM wgrało bez problemów. Jedynie podczas wgrywania nie zaznaczyłem opcji formatuj.
Po instalacji telefon się bez problemu uruchomił i wyskoczył mi komunikat o krytycznej ilości miejsca w magazynie głównym oraz aby pousuwać zbędne programy lub je przenieść z pamięci.
Przy sprawdzaniu stanu pamięci wskazuje na jej całkowite zapełnienie.
Próbowałem dwukrotnie Ustawienia/System/Pełne zerowanie ale po ponownym uruchomieniu się telefonu po tej operacji dalej zmian nie ma i przy starcie wyskakuje ponownie komunikat o pełnej pamięci.

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #367 dnia: Grudzień 14, 2008, 12:04:45 »
siedze i kombinuje i nic!
1. po uzyciu win-controla efekt dokladnie jak na rysunkach http://www.modaco.com/index.php?s=&showtopic=273782&view=findpost&p=922849 w zaleznosci od wersji uploadera, ale takie same komunikaty wyskakuja nawet gdy tel nie jest w ogole podlaczony do kompa! :/

2. ukryty button Emergency mode tez nic nie robi (komp nie reaguje na reset omnii tylko na chwilke gasnie czerwona lampka i dalej swieci)

3. grand prix'em tez nie idzie przeprowadzic flashowania ani wprowadzenia w tryb bootloadera bo tu znowu wcisniecie resetu nic nie wnosi j/w.
probowalem portugalskim XCHG5 i i samo PDA z DXHG4 dupa... nawet wincontrolem odblokowalem "start downloading" ale Downloading EBOOT... Write to SDRAM FAIL!!!

4. opcja z flashem z SD umarla bo nigdzie nie znalazlem co dokladnie ma byc na karcie i jak wymysic z niej start a moje kombinacje nic nie wniosly

5. znalazlem jeszcze ze Hex edytorkiem trzeba cos pozmieniac zeby oszukac "incorrect software version" ale nie do konca wiem jak to zrobic...

6.
Yesterday I kill 2 pcs I900 Omnia with GrandPrix 1.8.1 trying to flash with HH1 version (only PDA part), but after that I flash them with old version (HG3), and everything looks ok. I think if You do not kill the boot sector, you should bring your phone to live.
hmm ciekawe jak to stwierdzic i skad wziac grandprixa nowszego niz 1.5.2 bo jakos nie widze ;/

7. i jeszcze czytalem cos o zmianie EBOOT'a (nie moge teraz znalezc) ze mozna ale tylko Grandprixem w wersji powyzej 1.6.4 czy cos takiego
i cholera wie teraz czy w takim przypadku jak moj... (tylko czerwona lampka sie pali) to jest kwestia tego EBOOTa bo przy probie flasha wyskakuje wlasnie Eboot: Write to SDRAM FAIL!!! czy po prostu telefon jest calkiem utrupiony a lampka o niczym nie swiadczy...

nie wiem... chyba zaniose ja jutro do salonu orange i niech naprawiaja... :/

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #368 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:00:28 »
u mnie lampka nie swiecila a komunikat taki sam jak u ciebie, takze probowalem tymi metodami i nic ... oni naprawde wymieniaja plyte glowna, wiem bo mialem na szybce aparatu ryske a teraz jej nie ma nawet modulow nie zmieniaja, pewnie im sie nie chce :)

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #369 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:33:26 »
lepiej oddac do salonu czy do autoryzowanego serwisu samsunga? gdzie szybciej i mniej problemow? bo u mnie w lodzi sa niby 2 serwisy z tego co na samsung.pl wyczytalem tyle ze ciekawe czy w serwisie nie beda bardziej kumaci i do czegos sie nie doczepia...
ps. a tobie oddali z brandowym softem po naprawie?
ps2. a za drugim razem flashowales tak samo jak wtedy co uwaliles?
moze w omniach tez jest jakies ich rozroznienie jak bylo np. w wizardach ze procek G3 i G4 i pierwsze sie normalnie flashowaly a z drugimi trzeba bylo kombinowac i spooooroo czasu uplynelo zanim rozbrokowali te nowsze zeby sensownie dalo sie wgrywac romy bez zadnych problemow
ehh szkoda bo nawet nie zdazylem sie nia nacieszyc a teraz jak jutro oddam to do swiat mi nie zrobia :/

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #370 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:46:12 »
oddalem do autoryzowanego serwisu w krakowie, oni to wyslali do CCS w warszawie. oddali mi z brandowanym romem plusa gdyz w tej sieci nabylem telefon, powod jaki podalem to : po rozladowaniu sie telefonu, gdy wrocilem do domu i podpialem ladowarke zero reakcji. naprawa trwala 10 dni.
wgrywalem  a raczej probowalem wgrac ten ktory mi nie wstal po flashu czyli SAHJ3 potem SAHJ1  i jakis z modaco ale bez skutku. nie sadze ze to wina hardware'u bo np. teraz tez nie moge sflashowac omni bo jakies jajka sie porobily i jak daje strat to nic sie nie dzieje :) musze format kompa zrobic i wtedy pewnie pojdzie. po odbiorze z   serwisu wgralem  odrazu rom przez ktory musialem go oddac i okazalo sie ze nie odpowiadal mi :/ heh.. jestem na tym samym romie ktory mialem przed uwaleniem :)

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #371 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:57:23 »
ok popatrze jeszcze dzisiaj i pewnie jutro oddam do serwisu
dzieki za info!

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #372 dnia: Grudzień 14, 2008, 13:57:47 »
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 14:01:04 wysłana przez ssn »

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #373 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:43:43 »
znalazlem jeszcze cos takiego i900XIHH5_updater_vista.exe i sterowniki modemu do visty i tym razem przy uzyciu sztuczki z win-controlem wyskakuje blad a potem info ze bateria jest za malo naladowana i probowac pozniej.
na razie laduje baterie zobaczymy co z tego wyjdzie.
moze pod vista jednak cos zadziala... oby
z drugiej strony ten komunikat moze byc tylko dlatego ze nie rozpoznaje telefonu w ogole wiec nie widzi baterii i drze sie ze nie jest naladowana...
czy ktos z uwalona omnia w ten sposob ze swieci sie tylko czerwone swiatelko probowal ladowac ja do pelna... chodzi mi o to czy wtedy lampka zgasnie gdy tel nie byl wlaczony tylko podlaczony do ladowania???
Napisane: Grudzień 14, 2008, 19:36:38
no niestety wywala ten blad przy flaszowaniu i900XIHH5 updater_vista.exe

a potem info o nienaladowanej baterii, a czasem wyskakuje tylko ten sam blad ale Error: 0x0 bez dalszej czesci jak na rys.
jednak to samo gdy odlaczy sie calkiem telefon :(
nie mam juz do tego sily chyba jednak nie idzie ozywic omnii w domowych waruknach :/

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
« Odpowiedź #374 dnia: Grudzień 14, 2008, 20:48:42 »
wlasciwie to   sam nie wiem czy ktokolwiek ozywil wogole zbrickowana omnie. pozostaje ci tylko serwis.

*

Offline miciugo

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire HD, Samsung Omnia
« Odpowiedź #375 dnia: Grudzień 16, 2008, 11:38:33 »
Witam.Omnie mam od 3 miesięcy,a już wgrałem trzeci ROM.Czytając o kłopotach uczestników tego forum,zastanawiam się czy ci co ugotowali sobie omnie umią czytać-i czy to co przeczytali rozumią? W każdej poradzie jest napisane:wyłącz wszystkie aplikacje!!!Zrozumcie:włączenie nawet GG daje wam spadki napięć na portach USB.Powinno się wyłączyć wszystko!!! Druga sprawa odłącz antywira-mój ESET nie pozwala mi nawet na synchronizacje przez ActivSynca,a gdy nie wyłączyłem Spy-bota ,ROM nie umiał znaleźć portu USB.Trzecia sprawa:sprawdź czy masz cały ROM-nawet gdy brakuje kilku bajtów nie uda się !!! Nie róbta tego błędu co ja-pobierz sztywnym złączem nie przez Wi-Fi,i sprawdź czy masz wszystko!Czwarta sprawa-zanim zaczniesz wgrywać zsynchronizuj fon z PC.O tym że wcześniej wgrać SamsungModem na PC i restartować PC chyba nie powiem.
Jeszcze raz- wyłącz wszystko!!!To są urządzenia elektroniczne,dla których nawet drobne wahania napięcia są szkodliwe!
Życzę dobrego ROMowania! :ok: :ok: :ok:           
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem :ok: :ok: :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 18:03:57 wysłana przez miciugo »
...najlepiej jest się uczyć na błędach innych... (chyba po to jest te forum?)

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
  • Sprzęt: i900, Mio A701
« Odpowiedź #376 dnia: Grudzień 16, 2008, 15:59:22 »
Witam.Omnie mam od 3 miesięcy,a już wgrałem trzeci ROM.Czytając o kłopotach uczestników tego forum,zastanawiam się czy ci co ugotowali sobie omnie umią czytać-i czy to co przeczytali rozumią? W każdej poradzie jest napisane:wyłącz wszystkie aplikacje!!!Zrozumcie:włączenie nawet GG daje wam spadki napięć na portach USB.Powinno się wyłączyć wszystko!!! Druga sprawa odłącz antywira-mój ESET nie pozwala mi nawet na synchronizacje przez ActivSynca,a gdy nie wyłączyłem Spy-bota ,ROM nie umiał znaleźć portu USB.Trzecia sprawa:sprawdź czy masz cały ROM-nawet gdy brakuje kilku bajtów nie uda się !!! Nie róbta tego błędu co ja-pobierz sztywnym złączem nie przez Wi-Fi,i sprawdź czy masz wszystko!Czwarta sprawa-zanim zaczniesz wgrywać zsynchronizuj fon z PC.O tym że wcześniej wgrać SamsungModem na PC i restartować PC chyba nie powiem.
Jeszcze raz- wyłącz wszystko!!!To są urządzenia elektroniczne,dla których nawet drobne wahania napięcia są szkodliwe!
Życzę dobrego ROMowania! :ok: :ok: :ok: 
Kolega taki smutny post na poczatek twojej kariery - szkoda to czytac.
Myslisz ze jak ktos zaplacil za OMNIA'e pare ladnych setek to bez czytania wezmie sie za flashowanie?
Smieszny jestes i smieszne jest to co napisales.
Nie wkurzaj ludzi takimi tekstami.
Nic nie wnosisz do tematu, piszac "oczywiste oczywistosci".
Trzeba bylo wybrac jakis inny temat na 1-szy post.
Zycze wspanialej kariery na forum.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 17:00:39 wysłana przez naughty »
Omna wróciła z "serwisu". Nigdy wiecej RR.

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #377 dnia: Grudzień 16, 2008, 18:43:26 »
spoko zaczekamy az uwali swoja wtedy zobaczymy czy tez bedzie taki madry...

*

Offline miciugo

• **
  • 133
« Odpowiedź #378 dnia: Grudzień 16, 2008, 19:16:37 »
Sorry, jeśli kogoś uraziłem,ale jeśli czytam że ktoś wgrywa na przedpotopowym kompie,ktoś inny na uszkodzonym kablu,następny na rozwalonym porcie USB(gdzie między stykami zasilającymi a sygnałowymi jest 0,5 mm),następny w czasie romowania wchodzi na forum żeby się poskarżyć, to przerażenie mnie ogarnia- ludzie co wy robicie? A po drugim,trzecim razie-rutyna(najgorsza choroba saperów i elektryków)- i nieszczęście.
Ja naprawdę życzę wszystkim - żeby się udało!!! :ok: :O~ :O~ :ok:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 19:18:45 wysłana przez miciugo »

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #379 dnia: Grudzień 16, 2008, 19:26:14 »
Kolego.
Twoja linijka ROM'ów moze zajmowac kilka wierszy i powodzenie na poziomie 100%.
Ale uwierz mi ze nie jest do konca tak jak sie tobie wydaje.
Bo co powiesz skoro ja specjalnie postawilem system, zainstalowalem wszystko resetowalem tez jak trzeba, wykrywalem urzadzenie itp itd.
I jaki efekt?
Druga wizyta w RR Serwisie i czekam juz od 04.12. A dzis przeszli samych siebie bo wyslali do MPunktu do konsultanta u mnie w miescie zapytanie tresci "Prosze sprecyzowac przyczyny awarii..." Co ten biedny czlowiek moze powiedziec wiecej jak on widzial ten telefon jak mu go przekazywalem i tyle. Czy on moze swoim stwierdzeniem pomoc technikowi ktory na OMNIA'e "na stole" ? Dla mnie to jedno wielkie nieporozumienie. Ale moze to ja sie czepiam  :mrgreen:
Domyslam sie ze w 2008 roku OMNIA do  mnie nie wroci. :(

*

Offline mxk

• *
  • 71
« Odpowiedź #380 dnia: Grudzień 16, 2008, 19:53:25 »
naughty a jak bylo za pierwszym razem po ilu ci odeslali? ja wczoraj oddalem do punktu w lodzi a dzisiaj podobno jest juz w RR na miejscu i "w trakcie czynnosci serwisowych" tyle ze statusu ze stronki RR i samsung'a. ten status jakos sie sensownie tam zmienia i oddaje rzeczywistosc wykonywanych dzialan czy tak tylko jest bo jest? jak bylo u ciebie? w moim przypadku przewidywany termin oddania to 29.12.08... ciekawe...
zastanawia mnie jeszcze czy serwis RR jest w stanie jakos wykryc ze zwalilo sie przy flashowaniu czy maja jakies boxy czy cos i jakos odratuja czy rzeczywiscie wymieniaja plyte glowna?
tobie zmienil sie imei po pierwszej naprawie?
ps. sorry za offtop bo to powinno byc w watku gwarancja ;)

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #381 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:04:47 »
MOja ocena tego "serwisu" jest subiektywna. I nie za wiele Ci pomoge.
Powiem tak, stronka to po to zebys wiedzial ze pare dni temu do nich wplynela OMNIA  :grin:
Nie spodziewaj sie informacji typu: dostarczono ---> przekazano technikowi ---> wykryto uszkodzenie (stwierdzono ...) ---> dokonano naprawy ---> odeslano.
I nie mysl ze odesla Ci z Radomia do Twojego domQ. Po drodze musi byc jeszcze punkt przez ktory przeszla OMNIA. W moim przypadku (pierwszym) z MPunkt'u wyslano do Rzeszowa, potem do Radomia, potem do Rzeszowa, potem do MPunktu i dopero moglem odebrac.
Hehehehhe zamiast 115 km przelechala ok 350 km. I to wlasnie pokazuje sensowne myslenie tego "serwisu". I jeszcze jedno. Nie mozna do Radomie osobiscie oddac, mozesz do nich wyslac kurierm na ich koszt. Ale to jest na stronie.

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #382 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:37:13 »
Nie wiem czemu oddajecie telefony do RR serwisu a nie CCS.Powiem tak oddalem w pn omnie i w piatek mialem ja juz u siebie(w serwisie byla 3 dni z czego 2dni czekala na czesci).Na stronce dokladnie sprawdzasz co sie dzieje z twoim telefonem na bieżaco tj: telefon przyszedl tego dnia potem oczekwianie na rozpoczecie czynnosci serwisowych potem w trakcie czynnosci serwisowych potem ze czeka na czesci.Po 2 dniach wchodze na strone i pisze ze w trakcie czynnosci serwisowych wiec chwytam za tel i pani z infolini mi powiedziala ze telefonem zajmje sie serwisant co zostanie wymienione i jaki soft wgra jak sie zapytalem i ze za 2h bedzie do obioru/wyslania na koniec pisalo ze proces serwisowy zakonczony.Dokladnie pisza co wymienili i ze wyslali dhlem daja numer paczki wiec na stronie na biezaco sledzimy co sie dzieje z naszym telefonem i kiedy bedzie u nas w domu/w punkcie gdzie oddawalismy.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #383 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:47:26 »
Powiem tak.
Juz nigdy nie oddam nic do tego "serwisu". Szkoda ze nie wiedzialem wczesniej o tym CCS bo bym sam wyslal skoro jest taka mozliwosc. Szkoda wiecej slow na nich. Poczekam co mo odesla. Albo sam zainterweniuje zeby odeslali i wysle do CCS'u.
Dzieki za info.

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #384 dnia: Grudzień 16, 2008, 20:50:23 »
Gdzieś już pisałem, ale napiszę jeszcze raz.
Otóż miciugo, tylko jedną rzecz z Twoich uwag biorę na serio. Jest to porównanie wielkości pliku przed pobraniem i po pobraniu. Wszystko inne mnie poprostu śmieszy. Przed chwilą zainstalowałem sobie następny (szósty już raz) ROM i900 SAHL1/CXHL1 i po raz szósty nie wyłączam żadnych antywirusów, cały czas chodzi Spyware Terminator, nonstop podpięty jest internet, poprostu nic nie wyłączam. Mało tego podczas wgrywania romu, bawię się myszką podpiętą do USB. I naprawdę śmieszą mnie te wszystkie zabiegi. Nie umiem powiedzieć na czym polega psucie przez niektórych userów swoich Omni podczas wgrywania ROMu. Mnie się to jeszcze nie zdarzyło i mam nadzieje, że się nie zdarzy. Ale naprawdę, nie popadajcie w jakieś skrajności. Uważam, że jeżeli AS, SamsungModem i ROM jest poprawny, kabel połączeniowy jest sprawny i wyłączony wygaszacz, to chyba nie ma możliwości uwalenia Omni.

Pozdrawiam.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline miciugo

• **
  • 133
« Odpowiedź #385 dnia: Grudzień 17, 2008, 09:53:56 »
To dlaczego im padły procki?W klątwy i pecha nie wierzę.Musi być przyczyna-albo fon był po ładowaniu(jeszcze ciepła bateria),albo prosto z zewnątrz (kumulacja pary wodnej na procku lub stykach) albo pie :E :E :E  fabrikfeler-coś musi być przyczyną.I co zrobić żeby nas to nie spotkało??? :mad:
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2008, 11:39:00 wysłana przez miciugo »

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
« Odpowiedź #386 dnia: Grudzień 17, 2008, 11:25:24 »
Napisałem, że nie znam przyczyny. Ale ja to robię tak jak opisałem. Wgrywając SAHJ3, okno było zminimalizowane i w tym czasie grałem w pasjansa, żeby nie widzieć ewentualnej porażki  :-?. I też nic się nie stało. O zakończeniu procesu dowiedziałem się, gdy zrestartował mi się telefon. Tu chyba u niektórych, działają jakieś siły nieczyste  :ohreally: A może faktycznie są egzemplarze jakieś felerne. W końcu istnieje takie coś, co zwie się złośliwością rzeczy martwych.

Pozdrawiam.
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #387 dnia: Grudzień 17, 2008, 11:36:09 »
Wszelkie dywagacje na temat przyczyn raczej nie zaprowadza nas do jednoznacznych wnioskow.
Bo wg mnie, czynnikow moze byc wiele i u jednych wystapia pojedynczo u innych sie naloza a u szczesliwcow nie.
Dodam jeszcze ze flashowalem przy uzyciu setrownikow modemu od kogos komu szlo flashowanie wiec sterowniki byly ok.
Ogolnie to % nieudanych flashowan jest zbyt duzy i przyczyna lezy postronie producenta.
I zeby nie wiem jak sie ktos staral, to albo sie uda albo nie.
A tu wypowiedz jednego z userow z innego forum
mam nadzieje ze sie nei obrazi za cytat
@Matulek
Jezeli podczas instalacji ROMu wyskoczy jakiś błąd związany z portami np. "Port Create Failed" lub "COM Port creation error" oznacza to iż:

Po pierwsze nie mamy zainstalowanych sterowników modemu Samsunga pod XP.
Lub też po zainstalowaniu sterowników modemu Samsunga dla tegoż modemu został przypisany jakiś port. No i podczas instalacji ROMu okazało się, że ten port jest zajęty przez inne urządzenie i instalacja nie dobiegła końca. Tzn nowy ROM działa na telefonie ale nie da się wrzucić innego i przy starcie telefonu pojawia się ostrzeżenie o błędzie.

Rozwiązanie 1:
Wystarczy odblokować zajęty port i przeprowadzić ponownie instalacje i wszystko OK. Np. poprzez odinstalowanie jakichś innych modemów lub zbędnych sterowników do nich.

Rozwiązanie 2: - według jednego z użytkowników forum MoDaCo
Cyt.: "W momencie instalacji ROMu wyskakiwały jakieś błędy odnośnie portów. Rozwiązaniem było odnalezienie odpowiednich sterowników pod XP alby wszystko działało.

No i w końcu znalazłem coś, co rozwiązało moje problemy. Stare oprogramowanie Samsung PC Studio 3.

Aby to zadziałało musimy odinstalować poprzednie sterowniki.

Trzeba ściągnąć instalator i uruchomić instalację.

Kiedy Windows Xp podczas instalacji ROMu zapyta Cię o sterowniki, wybierz 'Wybierz lokalizację' i przekieruj do:

C:\ProgramFiles\Samsung\Samsung PC Studio 3\USB Drivers\1

Niesamowicie okazuje się, iż ten programik zawiera w sobie pasujące sterowniki i instalacja ROMu powinna dojść do końca bez żadnych problemów."

A jeżeli to nie pomoże to zostaje serwis.
I po co było się brać za coś, czego się nie rozumie?:)

*

Offline scarab

• **
  • 137
  • Sprzęt: HTC Magic, i900
« Odpowiedź #388 dnia: Grudzień 17, 2008, 12:36:14 »
W kwestii zwalania winy na użytkownika za nieudany upgrade, przypominam po raz kolejny, że w kilku przypadkach, w tym u mnie, proces upgradu zakończył się wg logów powodzeniem, nic nie wskazywało na to, że coś poszło nie tak, a mimo to Omnia już nie wstała.

*

Offline naughty

• *
  • 84
  • Omnia w serwisie
« Odpowiedź #389 dnia: Grudzień 17, 2008, 12:49:16 »
I to cały czas staram się przetłumaczyć koledze @miciugo.
Ale on chyba zaciął się na tym, że trzeba wyłaczyć antywira i takie tam  :mrgreen: