Postanowilem pomóc ludziom którzy mają problemy z VOIP albo chcą taniej rozmawiać gdy są w zasięgu wifi. [3g nie testowałem]
Swój przykład omówie na Voipcheap, oferują oni darmowe 5 minut [po upłynięciu czasu konczymy połączenie i je ponawiamy, proste prawda?] połączenia bez jakichkolwiek kosztów. Po doładowaniu 30 zł na 3 miesiące mamy 300minut na stacjonarne w Polsce i innych krajach [np do USA gdzie mamy darmowe stacjonarne i komórki ! ].
http://www.voipcheap.com/en/index.htmlBy się zarejestrować w tym serwisie trzeba ściągnąć klienta na PC i utworzyć konto za pomocą tego klienta.
Klient jest po polsku więc nie ma co tłumaczyć.
NA CZAS KONFIGUROWANIA PROSZĘ WYŁĄCZYĆ WSZELKIE RZECZY TYPU MANILA, niech zostanie czysty ladny today.
Konfiguracja telefonu.
1. Ściągamy i rozpakowujemy moją paczkę odblokowującą domyślnie zablokowane [sic] voIP + Konfigurator SIP.
http://rapidshare.com/files/184844753/VOIP4OMNIA.rar2. Instalujemy oba caby w urządzeniu !!!

3. Softreset
4. Na ekranie today powinien się pojawić nowy element zaznaczony na obrazku. Świadczy to o odblokowaniu voIP
Pogratuluj sobie, właśnie odblokowałeś voIP w Omnii.
5. Konfiguracja voIP (SIP) Musimy się dowiedzieć jakie są adresy danego dostawcy voip.
Przechodzimy do sip konfiguratora.
Czyli start > programy

6. Przechodzimy do karty sip settings.
Provider name - możemy wpisać co chcemy ja mam "TANIEJ"

Przykładowo wyglądająca konfiguracja:

7. Przechodzimy do karty options.
8. Zaznaczamy w outgoings calls using voIP kiedy chcemy używać voip
Never - nigdy
Whenever available - kiedy dostępne
Except nights and weekends - prócz nocy i weekendów
Only if cell is not available - tylko gdy GSM jest niedostępne.
"Gratis możemy zaznaczyć opcję enable VoIP over 3g - czyli gdy będziemy w zasięgu 3g będziemy mogli korzystać z VoIP.
9. Klikamy DONE.
10. Softreset
11. Odpalamy wifi

Searching.. znaczy, ze voip powinno działać [zdaje mi się, że powinien być inny napis ale moja omnia nawiązuje połączenia bez problemu]
Dla pewności spróbujmy nawiązać połączenie czyli wchodzimy do dialpada:
Jeżeli mamy zamiast nazwy operatora nazwe wpisaną podczas konfiguracji VoIP znaczy, że prawidłowo skonfigurowaliśmy wszystko

NIE WYRAŻAM ZGODY NA KOPIOWANIE I WSTAWIANIE TEGO TUTKA POZA PDACLUB.PL i IOMNIA.PL
Napisane: Styczeń 17, 2009, 14:14:10