Wyłączony ekran - włącza sie tylko gdy telefon jest zablokowany!?

• 19 Odpowiedzi
  • 4129 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wodek

• 11
Witam!

Natrafiłem na bardzo nietypowy problem z moim telefonem.. Mianowicie - po włączeniu widzę logo Samsunga, po czym powinna pojawić się animacja Play-a, niestety tylko ją słychać, ekran sie wyłącza. Później słychać jak startuje telefon, ale ekran nadal jest czarny, klawiaturę słychać kiedy się wciska guziki, a ekran wciąż czarny. Co ciekawe - kiedy wcisnę na dłużej czerwoną słuchawkę (co odpowiada blokadzie klawiatury), klawiatura się blokuje i ekran się zapala! Ale tuż po tym jak dam opcję "Odblokuj" znów gaśnie! Co więcej - w czasie kiedy jest odblokowany, telefon jest w pełni funkcjonalny - "po omacku" mogę wpisać pin, odbierać telefony i otwierać klienta poczty. Wszystko po omacku, bo na ekranie nie widać nic. Ekran się włącza dopiero kiedy zablokuję telefon.
Co zrobić? Wejście w jakiekolwiek ustawienia nie jest wykonalne - za dużo klikania po omacku..

A jak doszło do takiej sytuacji? Wczoraj jechałem z GPSem podczas gdy telefon zanotował słaby stan baterii. Żeby zaoszczędzić zasilanie - wyłączyłem ekran guzikiem u góry - dzięki temu ekran był wyłączony, ale głos z GPSa nadal dało się słyszeć. Niestety bateria i tak padła, a po naładowaniu i włączeniu objawy jak opisane powyżej.

Myślałem o wgraniu jakiegoś nowego ROMa, ale w tym telefonie nigdy tego nie robiłem wcześniej i z tego co wyczytałem - potrzebne są jakieś wersje telefonu - odczytane z informacji systemowych (co u mnie nie jest możliwe, bo przecież ekran mam wyłączony!). Poza tym flashowanie chyba usunie całą zawartość pamięci (maile, kontakty, dotychczas wgrane aplikacje..), więc jest to ostateczne rozwiązanie w moim wypadku...

Czy komuś się przytrafiła podobna historia? Jak ponownie włączyć ekran?

Z góry dziękuję za odpowiedź!
Pozdrawiam!
Grzegorz

Edit: I po ptokach.. znalazłem w którymś wątku magiczny skrót *2767*3855# który przywraca domyślne ustawienia ) i ekran się włączył... Niestety (shit) wykasował też całą książkę kontaktów i skrzynki pocztowe..  No cóż - życie.. Ale pytanie nadal pozostaje - jak włączyć ekran w takiej sytuacji jak opisana? Czy jedynym wyjściem jest Hard Reset?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 11:34:18 wysłana przez Wodek »

Odp: Wyłączony ekran - włącza sie tylko gdy telefon jest zablokowany!?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2009, 12:23:33 »
Są dwa wyjścia:
1. Polubić hard reset i robić regularnie backupy
2. Pożegnać się z Windows

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2009, 12:37:56 »
Wodek przyznaj się - nie dzwoniłeś wczoraj na infolinie? :E
miałeś wczoraj problemy też z Automapą i ustawienien portów COM :grin:

jeśli tak, to rozmawiałeś ze mną i miałeś ode mnie magiczny kod :P

a ja w moim i780 miałem ostatnio inny problem - pomarańczowa dioda... i wtedy się dopiero zdziwiłem :E
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 13:21:10 wysłana przez beju69 »
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Wodek

• 11
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2009, 14:37:43 »
Niestety to nie ja dzwoniłem :)
Magiczny kod znalazłem dzisiaj w tym temacie: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=100019.0
A problem z Automapą (a raczej GPSem) mam dopiero teraz - właśnie po hard-resecie. Najgorsze, że poprzednio mi pomógł SirfTech, a teraz ani w te ani we wte.. Ale muszę to rozkminić bo już 2 razy mi się udało jakimiś cudem przy pomocy dziwnych komend SirfTecha (Cold Start, Factory Reset etc) i resetach telefonu. No ale teraz nic nie pomaga :) Oczywiście COMy i prędkości mam ustawione tak jak należy..
A co do bekapów to od teraz będę robił takowe regularnie!
Pozdrowionka
G.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2009, 14:58:44 »
kurde bo dokładnie z identycznym problemem człowiek dzwonił wczoraj i nazywał się do tego Grzegoż bodajże.

Spróbuj z danymi Xtra :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Wodek

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2009, 15:53:50 »
Niezły zbieg okoliczności :P Ja mam telefon z play-a, ale używam z simem Ery :) W ogóle te dziwne Plejowskie animacje też bym pozmieniał tak nawiasem mówiąc! ;P

Spróbuj z danymi Xtra
Kurka, faktycznie pomogło.. Ale mnie jeszcze bardziej wprawiło w konsternację.. A to dlatego, że zawsze tą opcję miałem wyłączoną i dzisiejszego ranka satelitki zostały złapane dosłownie po 10 minutach zabawy tym całym SirfTechem. Poprzednio, kiedy miałem problemy z GPSem od razu po zakupie telefonu próbowałem niby instalować tego GPS_HotFix-a (nie pomagało) ale suma sumarum satelitki złapało bez pomocy XTRA. A teraz dopiero to pomogło... Jak to możliwe?
Drugie pytanie - jak jest pobierane to XTRA? Nie mam skonfigurowanego GPRSa, ale przy włączonym WiFi dane zostały pobrane, lecz informacja o naliczonej opłacie się pojawiła - więc niby jak ta opłata ma zostać naliczona, skoro przez WiFi wszystko zostało ściągnięte (a może jednak nie przez WiFi, tylko jakoś inaczej?)
I trzecie pytanie - czemu jak wyłączam telefon, GPS przestaje pracować?? Jeśli nie miałbym Sima w telefonie, GPS nie będzie działał w ogóle... O co chodzi? Co mają do siebie włączony lub wyłączony telefon i GPS?
I jeszcze czwarte pytanie - na teorii o GPSach uczyli mnie, że żeby złapać FIXa potrzba minimum 4 satelitów. Jakim zatem cudem GPSy w nawigacyjnych urządzeniach łapią fixa przy zaledwie dwóch stelitach "zielonych"?
(Trochę zeszło na OffTopic, ale chyba nie ma sensu zakładać nowego tematu..)
Dzięki za odpowiedź!
G.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2009, 18:35:23 »
1. Animacje playowe można pozmieniać bez zmiany romu.
2. Spróbuj już teraz bez włączonej opcji xtra działać, powinno chodzić
3. Jaki program do GPS używasz? pamiętaj że niektóre wymagają połączenia z internetem (naviexpert)

4. ponieważ niektóre programy używają wspomagania, tej funkcji xtra. analizowane jest położenie dwóch satelit, a następnie analizowane z którego bts odległość do tych satelit jest najbliższa (przynajmniej ja tak to widzę :P )
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Wodek

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2009, 20:43:50 »
Animacje playowe można pozmieniać bez zmiany romu
Super, poszukam i na pewno zmienię.

Spróbuj już teraz bez włączonej opcji xtra działać, powinno chodzić
Owszem działa i bez tej opcji. Zresztą w aucie nie mam zasięgu WiFi. Jakkolwiek - efemerydy pobierane przez XTRA mają ważność tylko przez pewien czas. Nie wiem jak to będzie działać na przestrzeni czasu, ale bliżej przyglądnąłem się operacji ręcznego "pobierania danych XTRA". I tak:
    a) Jeśli włączone jest WiFi i włączony jest telefon, dane pobierane są przez WiFi.
    b) Wyłączone WiFi, włączony telefon - dane pobierane są przez GPRS [widoczne nawiązywanie połączenia oraz literka E u góry],
    c) wyłączony telefon, włączone WiFi - o dziwo - pojawia się błąd "Brak dostępu do sieci"!! Czyżby kolejna opcja, która wymaga włączonego telefonu, a która go nie używa?? Też tak macie u siebie??

Jaki program do GPS używasz? pamiętaj że niektóre wymagają połączenia z internetem (naviexpert)
Używam Automapy, ale ten błąd nie jest spowodowany brakiem dostępu do internetu (bo zasięgu WiFi w trasie nie ma, a GPRS ani nic innego nie ma nawiązanego połączenia). Komunikat to "Nie można uzyskać dostępu do GPS (com6). Program SirfTech zwraca podobny błąd "Cannot open Com6, The specified network resource or device is no longer available". Oczywiście po włączeniu telefonu programy działają znów poprawnie...

ponieważ niektóre programy używają wspomagania, tej funkcji xtra (...) analizowane z którego bts odległość do tych satelit (...)
Miałoby to sens chyba i przy okazji tłumaczyłoby konieczność włączonego telefonu do poprawnej pracy GPSa.. Ale jak to dokładnie jest, to można się domyślać :)

Pozdrawiam!
G.

*

Offline say

• 46
  • Sprzęt: i780, Galaxy Note
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:08:23 »
Witam, chcialbym wtracic kilka zdan na temat gasnacego ekranu. Udalo sie ustalic (watki w tym dziale), ze zmiana jasnosci podswietlenia powoduje przywrocenie ekranu. Sposob na to znalazlem taki:, mam zainstalowany Pda Status, i na ekranie Todaj ikone, ktora prowadzi wlasnie do zmiany podswietlenia. Wcisniecie jej powoduje zwiekszenie podswietlenia do 100%. Jesli pamieta sie gdzie ona jest na ekranie wystarczy trafic w ikonke.

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2009, 21:41:06 »
Ehh ludziska ale wy sposoby wymyślacie. Wystarczy pamiętać, że zablokować klawiaturę można czerwoną słuchawką (przytrzymanie), a to zablokowanie nie zamyka tego co jest otwarte (czyli jeśli otworzymy jakieś okno to widać je po zablokowaniu) i z łatwością można dojść poprzez menu do opcji podświetlenia - blokując, patrząc, odblokowując i klikając w zapamiętanym miejscu. Robiłem to już na CBHA1, na nowszych softach zdaje się nie ma już tego problemu - wszystko trwa minutę. Nie trzeba żadnych hardresetów i tym podobnych hard-rozwiązań.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 23:04:16 wysłana przez Slig »

*

Offline say

• 46
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 19, 2009, 08:12:13 »
Slig, pewnie...tylko po co tak latac po menu, skoro i tak mam Pda Status na today'u :). Oczywiscie nie wszystkim ta belka moze odpowiadac, zwlaszcza gdy ma sie jakies nakladki, ale jesli nie...

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2009, 08:22:02 »
A nie lepiej zrobic back up, wykonac hard reset, wgrac dane z back-up'u i zainstalowac darmowy programik screenOFF? Wylacza on funkcje ekranu (gasi podswietlenie) a wszystko pod spodem dziala normalnie, tak jakby ekran nie zostal nigdy wygaszony. Sam uzywalem przy sluchaniu mp3...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline say

• 46
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:09:23 »
beju69, nie wiem jaki zwiazek ma z tym screenOFF i po co zaraz hard heret z powodu takiej blachostki jak gasnacy (czarny, nic nie widac) ekran podczas odblokowywania urzadzenia (opisywane w tym dziale wielokrotnie).

Ps. ScreenOff, jak pamietam, jedynie wygasza ekran, nie blokuje klawiatury, prawda? Wole BlackMe, ktory to robi.

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:15:20 »
Podalem sposob prewencyjny, przeto autor postu powiedzial iz w celu oszczedzenia bateri wylaczyl ekran blokujac urzadzenie jednoczesnie. A oszczedzac mozna przez screenoff, komendy i komunikaty glosowe automapy sa wtedy, przy wylaczonym przez screen off ekranie... prewencyjnie.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline say

• 46
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 19, 2009, 10:46:32 »
W kwestii  oszczedzania baterii przy jednoczesnej pracy w tle, masz racje,  nie ma lepszych rozwiazan jak podane programy...ale nie jest to rozwiazanie problemu, czy tez dzialanie prewencyjne, zapobiegajace upierdliwosci czarnego ekranu. Dzieje sie to w roznych okolicznosciach, oczywiscie nie ciagle, ale jesli juz to w najmniej odpowiednim momencie, gdy nagle jest bardzo potrzebny Pda i nie ma czasu na hard resety i klikania + blokowanie (chyba, ze tylko ja mam takiego pecha :)).

*

Offline Slig

• 33
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:25:27 »
Mamy takie telefony dwa (ja i mój ojciec) i do tej pory widziałem to zjawisko 1 raz na telefonie ojca (przez jakieś 8 miesięcy używania) było to na sofcie CBHA1. Teraz od jakiegoś miesiąca ja mam PDXIB1 a mój ojciec CBHE1. Może więc trzeba zrobić upgrade i to załatwi sprawę ? U mnie PDXIB1 działa miodzio, zupełnie jak inny telefon i jak na razie bez czarnych ekranów, u ojca na CBHE1 też do tej pory wszystko super.

*

Offline say

• 46
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2009, 15:22:10 »
mialem ten problem na CBHA1. Od czasu wrzucenia CBHE1 nie wystapilo ani razu.

*

Offline maziu

• 12
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 04, 2010, 10:25:25 »
Witam Pozwolę sobie odświeżyć temat .

Od kąt kupiłem telefon zmieniałem soft już kilka razy ...
WM6.1 96DPI ENG --> WM6.5 126DPIi PL --> pdxib1 --> WM 6.5.3 96DPI by heineken78

I niestety stwierdzam,że kłopot z wygaszonym ekranem rozpoczął się od samego początku aż po dziś dzień ...(tylko u mnie objawia się to troszkę inaczej ... bo telefon dochodzi do momentu ladowania WM i poprostu wyłącza się ) jak widać nie pomogły wymiany softu wraz z plikami phone i boot . Osobiście radzę sobie z tą przypadłością podłączając ładowarkę na czas inicjacji WM . 100% skuteczność brak ciemnego ekranu

Mam jeszcze inny problem "Pomarańczowa dioda" ... W momencie  ładowania fona nagle z czerwonej zmienia się na pomarańczową kończąc tym samym proces ładowania ... Pomaga tylko reset fona

No i jeszcze jeden problem :) jak szaleć to szaleć ... fon ładuje się do maX 50% (wskazania według oryginalnego wskaźnika oraz dwóch programów dedykowanych) czasami po naladowaniu do "maxa" potrafi wskazać 0% i działać 3-4dni ... Sprawdzałem na 3 softach na 2 bateriach które ładowałem zarówno ladowarką sieciową jak i samochodową jak i przez USB a nawet za pomocą tego adaptera do zewnętrznego ładowania :) z tym sobie nie radze ... problem musi tkwić w elektronice bo co zrobić się dało zrobiłem . Jedynym pocieszeniem jest to iż naladowana na "maxa czyli na te 50%" działa tak długo jak na innym telefonie naladowanym do 100%

łączę się z wami w bólu . POZDRAWIAM !

*

Offline mikkuss

• 807
  • ...
  • Sprzęt: XT610 CM7, HD2 NexusHD2 KK, n900
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 04, 2010, 15:36:11 »
A to ci dopiero... Wiem ze pomaranczowa dioda to wynik polaczenia zielonej z czerwona xD Z tego wniosek taki, iz polaczenie kolorow diody skutkuje jakims powaznym bledem.
Chociaz z drugiej strony wibracje w naszym i780 maja index=10, a index 6 to jest wlasnie pomaranczowa dioda czyli czerwony i zielony naraz, natomiast index 8 to podswietlenie klawiatury :)
Moze sprobujcie pokombinowac z ustawieniami notif blinkera (settings,system?notif blinker) w romie heinekena jest domyslnie wlaczony i wgotowany. Jak zmiana ustawien nie pomoze to moze sprobujcie go wylaczyc, moze to cos da.
N900 - najlepszy sposób na nudę... Boxboxbox...
https://www.youtube.com/watch?v=MRil6iP4GXw

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 04, 2010, 16:07:03 »
pomarańczowa świeci się wtedy kiedy podtrzymuje napięcie, ale nie ładuje. zazwyczaj w skutek przegrzania:
- ładowarki (ładowarka nie odprowadza ciepła)
- baterii (np. telefon przykryty kocykiem podczas ładowania)
- telefonu (np. od przegrzania na przedniej szybie od słońca)

*niepotrzebne skreślić.
jeśli sprawdzałeś ładowarki i są różne, to podejrzewam uszkodzony moduł ładowania.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 04, 2010, 16:21:55 wysłana przez edmun »
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI