ok po tygodniu użytkowania WM 6.5 PL na i780.
Na plus przede wszystkim należy opisać fakt, że wszystkie odgłosy telefonu są o wiele głośniejsze (niezależnie czy dzwonek czy Automapa), dodatkowo dzwonek w końcu dzwoni tak jak powinien, czyli nie 2 sekundy cicho a potem coraz głośniej, ale 0,2s cicho i od razu głośno (pomimo grzebania w rejestrze na wm 6.1 nie udało mi się dojść do takiej ugody).
Podoba mi się 96dpi. w końcu można spokojnie zobaczyć na ekranie więcej, choć podczas jazdy samochodem, ciężko w cokolwiek trafić bez przypatrywania się.
Plugin Titanium na pulpicie na razie bardzo mi się podoba i uważam że jest to na tyle dobra wtyczka, że na dzień dzisiejszy odskoczę na chwilę od SPB mobile shell 3.5
Próbuję na razie nauczyć się dogrywać dodatki, bo po wgraniu WM 6.5 w angielskiej wersji, było o wiele więcej wtyczek, których teraz do polskiej wersji, coś nie mogę dograć (choćby TitaniumWeather).
Szybkość łapania fixa jest normalna, na GPS'a nie narzekam. Myszka oczywiście dalej działa jak działała, czyli na każdej planszy zostawia brzydki kwadracik, do czasu wydania jakiegoś ROMU który to naprawi, pozostanę przy nawigacji 4-kierunkowej. Wciąż pozostaje pewny problem z Bluetooth i szukam odpowiedzi jak to naprawić, aby przy wysyłce pliku z komputera poprzez BT, plik ten był odbierany, bo jak na razie wysyłanie działa ale odbieranie w ogóle.
Na plus zasługuje rozwiązanie blokady klawiszy i ekranu w trybie zablokowanym. Nie musimy już klikać 2x na odblokuj, ale wystarczy przeciągnąć suwak na ekranie w lewo lub w prawo. Tak samo rozwiązane jest odbierane połączeń jeśli masz telefin zablokowany. Pojawia się komunikat że ktoś dzwoni i trzeba zielony lub czerwony suwak przesunąć poziomo po ekranie.
Jak dla mnie - rewelacja, bo niejednokrotnie mi się zdarzało odebrać lub odrzucić rozmowę przy wyciąganiu telefonu.
Niestety nie obyło się bez problemów. O ile na myszkę która włącza się po każdym restarcie znalazłem sposób polegający na skopiowaniu skrótów do chfingermouse, o tyle zadziałało to raz, a teraz już mi ten trick nie działa.
Dodatkowo bardzo często telefon mi się zawiesza, jeśli dostanę sms, przejdę aby go wyświetlić w skrzynce odbiorczej, po czym po prawej na dole "X"-em próbuję zamknąć wiadomości. Wtedy telefon zalicza zwis.
Wideokonferencji na razie nie testowałem i szczerze mówiąc użyłem tego chyba raz gdzieś z 2 lata temu jak jeszcze miałem SE k800i i nie jest mi ta funkcja potrzebna.
Aparat działa bezproblemowo, internet też. Nowy internet explorer nie jest taki zły, choć na razie katuję się na Operze Mobile 10. Jak coś jeszcze mi się przypomni, to napiszę.
P.S. Nowe dzwonki są bardzo ładne, ogólny design graficzny też.

P.S.2 jeśli ktokolwiek potrafi mi pomóc w kwestii moich problemów (wtyczki czy też myszka), to proszę pisać